Борщ – традиційна слов’янська їжа, яку готують на протязі століть в кожному будинку. У господинь є свої фірмові рецепти, фамільні секрети, маленькі хитрощі, які роблять цю страву неповторним.
Є класика, про яку знають всі, а є варіації на тему, відомі допитливим кулінарам-експериментаторам. Сьогодні ми розглянемо один з таких цікавих варіантів.
Цей рецепт – варіант відомого гарячого першого страви. Якщо в традиційному «прочитанні» використовується капуста свіжа, то в цьому її замінюють квашеної. Борщ виходить дещо незвичним, насиченим, з якимось злегка терпкуватим і пряним присмаком.
Вічна класика
Наявність борщу на столі передбачає ситний обід — адже страва готується на м’ясному бульйоні. Він особливо актуальний у холодну пору року, так як чудово зігріває і додає сил.
Інгредієнти:
- м’ясо на кості (переважно свинячі реберця, але не дуже жирні) – ½ кг;
- квашена капуста – 300 гр.;
- вода – 3-3.5 літра;
- картопля – 300 гр. (4-5 великих бульб);
- морква – 150 гр. (1 крупний коренеплід);
- цибуля ріпчаста білий – 50-75 гр. (1 цибулина);
- томатна паста – 2-3 ст. л.;
- рослинна олія для обсмажування овочів;
- сіль, перець, лавровий лист, спеції – за смаком.
У сезон, замість томатної пасти, можна використовувати свіжі плоди томатів. Якщо у заготівлі є томати у власному соку – такий варіант теж підійде.
Приготування покроково:
- М’ясо нарізаємо на порційні шматочки, промиваємо і заливаємо водою в каструлі відповідного об’єму. Краще взяти ємність з подвійним дном. Ставимо на вогонь і варимо до появи «пінки».
- Зменшуємо потужність вогню і ретельно знімаємо шумівкою всі спливаючі «хмари». Далі додаємо лаврушку, перець-горошок і продовжуємо варити бульйон на дуже повільному вогні не менше півгодини.
- В цей час готуємо овочі. Всі їх очищаємо і починаємо нарізку. Картопля – середніми кубиками або пластинками (за бажанням), моркву тонко нашаткувати або натерти крупно, цибулю – дрібними кубиками або крупно на тертці.
- Після закінчення часу, відведеного для варіння бульйону, закидаємо в каструлю картоплю.
- У сковорідку заливаємо невелику кількість олії і нагріваємо. Закидаємо підготовлені овочі і тушкуємо до напівготовності. Додаємо томатну пасту, розмішуємо і знову тушкуємо.
- Поки в каструлі кипить, на сковорідці гаситься, беремося за капусту. Викладаємо її в друшляк і промиваємо під проточною водою, даємо стекти зайвої рідини.
- Як тільки картопля в бульйоні проварилася до напівготовності, закладаємо до неї капусту. Чекаємо закипання і додаємо тушковані овочі.
- Вміст каструльки має закипіти. Після цього заправляємо сіллю, спеціями, при бажанні додаємо цукор. Все це робиться за смаком. Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо до готовності під закритою кришкою.
На стіл подавати зі свіжою зеленню і сметаною.
Борщ із квашеної капусти за таким принципом можна приготувати вегетаріанський. Для цього потрібно варити його на простій воді і при подачі на стіл не давати сметану.
Борщ із квашеної капусти з буряком
Таке блюдо виходить більш насиченим кольором, дещо відрізняється за смаком від класичного варіанту. А якщо додати ще й квасоля, то це взагалі захват для гурмана.
Інгредієнти:
- м’ясний бульйон – 3-3.5 літра. Для його приготування можна використовувати свинину, яловичину або будь-яку вподобану птицю;
- капуста квашена – 300 гр.;
- картопля – 4-5 шт. великих;
- буряк – 1 шт. середніх розмірів;
- морква – 1 середній коренеплід;
- цибулина біла – 1 шт.;
- паста томатна – 2 ст. л. або соус – 3-4 ст. л.;
- квасоля біла – 1 склянка;
- рослинне масло – для тушкування овочів;
- сіль, спеції, лавровий лист, зелень (можна сушену або морожену) – за смаком.
Етапи приготування:
- З вечора замочити квасолю у холодній воді. Бажано змінити рідина кілька разів.
- Приготувати бульйон за вже відомим рецептом і відразу ж після закипання м’яса і зняття пінки додати в каструлю квасоля. Нехай вариться не менше ніж півгодини.
- Овочі почистити, картопля нашаткувати кубиками середньої величини, буряк, моркву і цибулю подрібнити з допомогою великої терки.
- Як тільки пройде час, відведений для квасолі, закинути в бульйон картоплю.
- На сковорідці загасити нашатковані овочі з томатним інгредієнтом.
- Капусту промити і дати стекти зайвої рідини. Після закипання картоплі додати її в каструлю і продовжувати процес варіння ще близько чверті години.
- Додати тушковані овочі, посолити, заправити цукром і спеціями за смаком. Варити до готовності під закритою кришкою на дуже маленькому вогні. Перед тим, як розливати в тарілки, дати настоятися мінімум чверть години.
Подавати на стіл зі сметаною, зеленню та пампушками з часником.
Борщ із квашеної капусти з куркою
Такий варіант борщу більш легкий, але не менш ситний, ніж зі свининою або яловичиною.
Інгредієнти:
- курячі стегенця – 2 шт.;
- вода – 3.5-4 літри;
- капуста квашена – 200 гр.;
- картопля – 3-4 великих бульб;
- морква – 1 середній корінь;
- паста томатна – 2 ст. л.;
- пшоно – ½ склянки;
- лавровий лист, сіль, спеції – за смаком.
Пасту можна замінити соусом або свіжими помідорами, але цих інгредієнтів потрібно більше. Соусу – близько 5 столових ложок, помідор – 3-4 великих овоча.
Приготування:
- Стегенця промити під проточною водою. Налити необхідну кількість рідини в каструлю з товстим дном, опустити туди курочку і почати процес варіння. Як тільки закипить – злити першу воду, м’ясо промити і знову залити холодною водою.
- Довести до кипіння, зняти пінку, якщо буде така потреба, і варити на повільному вогні до повної готовності м’яса – воно повинно відставати від кісточки.
- Тим часом приготувати овочі по вже відомому «сценарієм». Картопля – кубиками, моркву і цибулю на дрібній тертці.
- Капусту промити і відкинути на друшляк. Як тільки вона стече, пропустити через м’ясорубку.
- Витягти курячі стегенця з бульйону. Обережно зняти м’ясо з кісточки і нарізати порційними шматками. Відправити назад у рідину.
- Закинути В каструлю картоплю і промите пшоно. Варити на повільному вогні хвилин 20.
- Тим часом на невеликій кількості рослинного масла згасити овочі з томатною пастою (або що було обрано для приготування).
- З’єднати всі разом, заправити сіллю, цукром і спеціями за смаком, варити до готовності.
Подавати до столу зі сметаною і грінками з часником.
Корисні поради та хитрості приготування
Борщ з квашеною капустою – страва проста. Але для приготування смачного і ароматного, є маленькі хитрощі, які допоможуть довести це страва до досконалості.
- Картоплю потрібно варити до напівготовності, перш ніж додати кислі інгредієнти. Інакше він буде залишатися твердим, скільки б його не варили.
- Щоб квашена капуста не «пересолила» борщ, перед закладкою її необхідно промити під проточною водою. А сіллю і спеціями заправляти вже після того, як вона проваритися деякий час в бульйоні.
- Томатну пасту або соус необхідно протушкувати разом з овочами, так вони розкриють свій аромат і додадуть страві особливий присмак.
- Якщо готуєте борщ з помідорами, то процес полягає в наступному. Потрібно взяти стиглий помідор і зробити перехресний надріз шкірки зверху. Потім опустити овоч у окріп буквально на пару секунд, витягти і обдати холодною водою. Шкірка буквально сама «зійде». Після цього можна натерти його на тертці або подрібнити у блендері, а потім відправляти в сковорідку до овочів для гасіння.
- У літній час для аромату можна додати болгарський перець в самому кінці приготування. Якщо ви дуже любите цей овоч і страви з неї, його дуже легко заготовити на зиму. Просто почистити від насіння, нарізати соломкою і відправити в морозилку. Перед закладкою в борщ або інше блюдо розморожувати не треба – просто отколите шматок потрібного розміру і відправляйте в каструлю.
- Для більш м’якого смаку можна комбінувати капусту квашену зі свіжою.
Борщ – прекрасне поживне, корисне і смачне блюдо. Не переставайте експериментувати і радувати своїх близьких смачною їжею. Адже для затишної сімейної трапези багато не треба – любов і трішки… квашеної капусти.