Навесні і влітку, коли з’являється свіжа зелень, хочеться порадувати близьких легкими, низькокалорійними супами. Гарячі або холодні щавелевые щі – прекрасне блюдо для літнього обіду. З безлічі рецептів заслуженою любов’ю користуються борщ з щавлю з яйцем.
Рецепти зелених щей дуже різноманітні: їх варять на м’ясному, курячому, овочевому бульйоні або на воді, з різними складовими. Як правило, використовуються деякі загальні інгредієнти – картопля, морква, ріпчаста і зелена цибуля, звичайні приправи – сіль, перець, іноді лавровий лист. І, звичайно, багато зелені: щавель, кропива, шпинат, кріп, петрушка, селера. Часто додається сметана або майонез.
Як зварити зелені щи – класичний рецепт
Класичний рецепт зелених щей зі щавлем виглядає приблизно так:
- Спочатку вариться м’ясний бульйон.
- Потім зварене м’ясо потрібно вийняти і нарізати шматочками.
- Обсмажити овочі, залити приготовленим бульйоном, покласти картоплю.
- Хвилин через 10 додати щавель і кропиву.
- Ще 15 хвилин – і щі будуть готові.
- Подаючи на стіл, у тарілку потрібно покласти ціле варене яйце, трохи м’яса, додати сметану і зелень.
Щі зелені старорусские
За цим рецептом готували капусняк ще наші прабабусі. Характерні особливості – готуються вони дуже швидко, картоплю нарізати крупно і кладеться дуже багато зелені – 2 великих пучка щавлю.
Картоплю потрібно варити в бульйоні на 10 хвилин, потім додати засмажку з овочів, лавровий лист, сіль, перець, щавель і зелень – і страва готова.
Як варіант: за бажанням можна додати в каструлю суміш з 2 жовтків і 6 ложок молока.
Щавлевий суп-пюре
Супи-пюре з ніжною, однорідною консистенцією люблять і діти, і багато дорослих. Вони легко засвоюються, тому підходять і для дієтичного харчування. Легкий, освіжаючий, літній суп-пюре можна приготувати і з щавлю.
Готується такий суп зазвичай на бульйоні з курки. Картоплю слід попередньо трохи проварити. Підготувати зелень, дрібно покришити цибулю. Помістити все це в бульйон, для аромату покласти чорний перець горошком і варити 10 хвилин.
Поки суп охолоджується, радимо приготувати грінки: обсмажити нарізану кубиками м’якуш білого хліба.
Потім суп потрібно протерти і довести до потрібної температури. Варене перепелине яйце розрізати навпіл і покласти в тарілку з подрібненою зеленню. Їдять щавлевий суп-пюре зазвичай зі сметаною.
Грінки подаються на стіл окремо і за бажанням кладуть в суп перед їжею.
Суп з щавлю з тушкованим м’ясом і яйцем
Для приготування такого супу можна вибирати будь-яку тушонку. Злегка обсмажені овочі слід кілька хвилин тушкувати на маленькому вогні, накривши кришкою, додавши трохи перцю і солі. Далі помістити їх в каструлю (з розрахунку на 1,5-2 літра води), покласти картоплю і варити до готовності. Потім додати змішану зі щавлем тушонку. Суп варити ще 10 хвилин, потім дати йому настоятися. У кожну тарілку традиційно кладеться половинка яйця.
Холодні борщ з щавлю
У літню спеку дуже затребувані холодні перші страви. Крім звичних окрошки і і борщів зелених можна приготувати холодні борщ з щавлю. Для цього нарізаний щавель потрібно проварити 5-7 хвилин в підсоленій воді і відставити для охолодження. Нарізати 2 свіжих огірки, ріпчасту цибулю, 2 варених яйця, зварену картоплю, подрібнити зелену цибулю і кріп. Підготовлені овочі і зелень помістити в щавлевий відвар.
Цікава деталь: для особливого смакового відтінку можна розтерти в щі яєчний жовток.
Додати сіль і перець за смаком, добре перемішати. Рекомендується покласти в тарілку трохи сметани.
Щавелевые щі з рисом
Ще один, дуже цікавий рецепт. Незвичайність починається вже з нарізки овочів: картопля, як завжди, кубиками, а ось моркву – кружечками. На очищеній цибулині робиться хрестоподібний надріз. Ці овочі опускаються в бульйон, в якому варяться 10 хвилин. Після цього потрібно всипати рис, помірно посолити і варити ще стільки ж часу.
Білок вареного яйця потрібно крупно порізати, а жовток перетерти зі сметаною до стану кашки і покласти в каструлю. Туди ж додати пару лаврових листочків і ще трохи поварити.
Підготовлені щавель і зелений лук теж відправити в бульйон. Коли щі закиплять, потрібно зняти з вогню і дати настоятися. Через 15 хвилин можна запрошувати до столу.
Корисні рекомендації від кращих кулінарів
У приготуванні щавлевих щей є свої маленькі секрети.
Ось кілька корисних порад від досвідчених кулінарів:
- готуючи зелені борщі і супи, кладіть побільше зелені, додайте до щавелю шпинат і кропиву – це дозволить приготувати дійсно вітамінне, освіжаюче блюдо;
- щоб кропива не обпікала руки, обдайте їх окропом;
- дозуйте час теплової обробки щавлю: молоде листя кладуть в каструлю в останні хвилини, зрілі – трохи раніше;
- щоб нейтралізувати надто кислий смак, дозволяється покласти в борщ трохи цукру;
- подавати борщ на стіл бажано в нагрітих тарілках (за винятком холодних супів).
Свіжа зелень – справжнє джерело вітамінів, мінералів, ефірних масел. Існує величезна різноманітність зелених щей і супів. У них можна використовувати самі несподівані інгредієнти: яблука кислих сортів, молоду білокачанну і кольорову капусту, копченості і навіть солоні гриби. Яйця застосовуються не тільки у вареному вигляді, можна збити сире яйце і влити в каструлю. В якості заправки іноді використовується томатна паста і вершки.
Маючи під рукою щавель і іншу зелень, можна приготувати зелені щи практично з будь-яких продуктів. Потрібно лише застосувати трохи фантазії – і вийде дійсно дуже смачне і неординарне блюдо.