Борщ – популярне блюдо російської кухні, улюблене багатьма дорослими і дітьми. Ситне, яскраве, смачне частування готують практично в кожному будинку, щоб протягом кількох днів насолоджуватися смачним обідом. Борщ з яловичиною вийде особливо шикарним, якщо вивчити корисні поради по його приготуванню, а потім, слідуючи обраним рецептом, сміливо приступити до його створення.
Як правильно приготувати бульйон з яловичини
Зроблений за всіма правилами борщ відрізняється гармонійним смаком, насиченим червоним кольором і містить багато різних овочів. Напевно, кожна господиня мріє нагодувати таким блюдом сім’ю, і почути компліменти в свою адресу.
Але для цього треба не тільки знати, як зварити смачний борщ, але і вміти готувати його основу – якісний бульйон.
Для бульйону краще використовувати яловиче м’ясо з кісточкою. Його слід підібрати в залежності від розміру каструлі, потім добре промити і занурити в холодну воду. Коли рідина закипить, додати сіль і продовжувати готувати м’ясо на невеликому вогні.
Під час варіння необхідно видаляти з’являється піну і намагатися не допускати, щоб вода кипіла бурхливо, оскільки в такому випадку бульйон вийде каламутним.
Час приготування становить близько двох годин, в залежності від ваги шматка і його розміру. Коли м’ясо стане м’яким, рідку основу можна використовувати для борщу. Варто запам’ятати, що закладати інгредієнти треба в гарячий бульйон, тоді вони збережуть вітаміни, і страва буде набагато смачніше.
Кращий рецепт засмажки для борщу
Овочева зажарка додає борщу дивовижний червоний колір і дарує неповторний аромат. Її готують на салі або соняшниковій олії з томату і стиглих овочів. Щоб отримати смачну піджарку, всі компоненти слід закладати поетапно і не перевищувати покладеного на приготування часу.
Необхідні інгредієнти:
- буряк – 0,1 кг;
- морквина – 130 г;
- велика цибулина;
- паста з помідорів – 30 р.
Готуємо:
- Цибулину очистити від лушпиння і нашаткувати півкільцями.
- Зрізати шкірку з буряків і моркви, потім потерти їх на тертці з великими отворами.
- Налити в сковорідку олію (60 мл), покласти цибулю і обсмажити до прозорості.
- Додати моркву і тушкувати продукти разом, періодично помішуючи, п’ять хвилин.
- Закласти буряк, перемішати і смажити ще три хвилини.
- Ввести томат і готувати засмажку під кришкою сім хвилин, не забуваючи розмішувати складу. Якщо паста виявиться занадто густий, потрібно попередньо розвести її невеликою кількістю води.
Томатна заправка готова, тепер її слід застосувати за призначенням. Щоб зажарка для борщу була ще пахучіше, можна додати в неї дрібно нарізаний болгарський перець.
Класичний борщ з яловичиною і свіжою капустою
Для приготування страви за класичним рецептом необхідно взяти свіжі овочі і томат, куплений в магазині або зроблений в домашніх умовах. Яловичину бажано вибрати середньої жирності, з неї бульйон вийде наваристим і поживним.
Необхідні інгредієнти:
- м’ясо на кістці – 0,6 кг;
- капуста (білокачанна) – 0,3 кг;
- вода – 3,3 л;
- п’ять картоплин;
- три часточки часнику;
- цукор – 10 г;
- чотири горошини перцю (чорного);
- сіль – на смак;
- зелень (суха або свіжа) – 40 г;
- пюре з томатів – 400 мл;
- одна морквина;
- невелика буряк – 1 шт.;
- листя лаврове – 3 шт.
Готуємо:
- Яловичину промити і покласти в каструлю з прохолодною водою. Потім довести до кипіння, посолити. Варити бульйон, видаляючи піну. Коли він буде готовий, м’ясо необхідно вийняти, а рідину процідити.
- Тепер потрібно зробити засмажку. Для цього цибулю нарізати кубиками, буряк і моркву очистити і нашаткувати соломкою. Посмажити овочі на соняшниковій олії до рум’яності, потім додати пасту з помідорів і тушкувати ще п’ять хвилин.
- Картоплю почистити, нарізати довгими скибочками і покласти в киплячий бульйон. Через десять хвилин додати засмажку і продовжувати готувати ще чверть години.
- Капусту нашаткувати тонкими смужками, часник подрібнити під пресом. Потім покласти їх в каструлю, додати листочки лавра, перець-горошок, варити сім хвилин.
- В кінці насипати рубану зелень, покласти нарізане кубиками варене м’ясо, перемішати, а через дві хвилини вимкнути конфорку.
Готового борщу з м’ясом яловичини дати настоювати в закритому посуді сорок хвилин, потім налити в тарілки і подати зі сметаною.
Перше страву в мультиварці
Червоний борщ, зварений в мультиварці – відмінне рішення для зайнятих господинь. Щоб зробити частування таким способом, знадобиться мінімум часу, а результат обов’язково обрадує дивовижним смаком і апетитним виглядом.
Необхідні інгредієнти:
- картопля – 200 г;
- одна буряк;
- часник – три зубчики;
- яловичина (м’якоть) – 0,45 кг;
- капуста – 280 м;
- соус томатний – 45 г;
- сіль і сухий перець – по 5 г;
- головка цибулі;
- морква – 75 р.
Готуємо:
- Цибулю нарізати квадратиками, моркву – соломкою. Потім закласти овочі в чашу приладу, налити рафіноване масло і згасити їх в режимі «Випічка» десять хвилин.
- Після цього додати в чашу томатний соус і готувати ще чотири хвилини.
- Очищену буряк з допомогою терки перетворити в тонку стружку. Потім додати до смажених овочів і готувати чверть години в такому ж режимі.
- М’ясо нарізати кубиками, картоплю нарізати брусками, капусту – довгими і вузькими шматочками. Часник подрібнити спеціальним приладом.
- Викласти підготовлені продукти в чашу, покласти лавровий лист, перець, потім додати сіль і воду.
- Вибрати функцію «Суп» і готувати страву 60 хвилин.
У свіжий борщ покласти дрібно нарізаний кріп, перелити його в красиву супницю і пригостити всіх присутніх.
Традиційний український рецепт
Справжній український борщ можна з легкістю зробити в домашніх умовах. Блюдо виходить красивим, ситним, а його спокусливий аромат збере всю сім’ю за великим столом.
Необхідні інгредієнти:
- яловичина – 0,7 кг;
- вода – 4,5 л;
- картопля – 0,4 кг;
- дві цибулини;
- три великих помідора;
- шматочок сала;
- чотири зубчики часнику;
- один болгарський перець;
- капуста – 370 г;
- буряк – 1 шт.;
- петрушка з кропом – 65 г;
- морква – 2 шт.;
- велика сіль – скільки буде потрібно.
Готуємо:
- Вимиту яловичину помістити в каструлю з чистою водою, поставити на плиту і зварити бульйон. Після цього дістати з каструлі готове м’ясо і розділити його на шматочки.
- Картоплю очистити і промити, потім порізати прямокутниками, закласти в гарячий бульйон і варити двадцять хвилин.
- Цибулю нарізати невеликими кубиками, моркву подрібнити на тертці.
- Засипати овочі в сковорідку і обсмажити на соняшниковій олії близько трьох хвилин. Потім додати порізану соломкою буряк і гасити ще п’ять хвилин.
- Помідори обшпарити окропом, очистити від шкірки і подрібнити в блендері, додати в сковороду.
- Болгарський перець дрібно нарізати і відправити до інших овочів.
- Готувати засмажку сім хвилин, потім відставити.
- Налити томатну заправку в каструлю з картоплею, а коли рідина закипить, покласти нашатковану капусту.
- Продовжувати готувати шість хвилин, потім додати шматочки м’яса, рубану зелень і вимкнути плиту.
- Часник пропустити під пресом, сало порізати на квадратики. Потім з’єднати їх і ретельно розтерти.
- Зварений борщ заправити сумішшю з сала і часнику, посолити і дати йому постояти близько трьох годин.
Подавати чудове частування потрібно в гарячому вигляді, з часниковими булочками або чорним хлібом.
Зелений борщ з яловичиною
Зелений борщ з м’ясом, яйцями і зеленню має соковитий, свіжий і кислуватий смак з-за присутності щавлю. До того ж страва має невеликий калорійністю, тому сподобається усім прихильникам здорового харчування.
Необхідні інгредієнти:
- яловиче м’ясо – 0,55 кг;
- три середніх картоплини;
- чотири яйця;
- щавель – 350 г;
- вода – 3,3 л;
- морквина;
- перець мелений, сіль – на смак;
- зелена цибуля, петрушка, кінза, кріп – 150 р.
Готуємо:
- Зварити бульйон з яловичини, потім готове м’ясо порізати і знову помістити в каструлю.
- Очищену картоплю промити і нарізати скибочками. Морква нашаткувати кільцями, покласти в бульйон разом з картоплею і варити двадцять хвилин.
- Яйця відварити, очистити від шкаралупи і покришити квадратиками.
- Зелену цибулю нашаткувати кільцями, щавель – смужками, дрібно нарізати кріп з петрушкою.
- Додати в каструлю порізані яйця і зелень. Борщ посолити, заправити перцем і через три хвилини загасили вогонь.
Вживати його можна відразу після приготування, зі сметаною і домашніми соліннями.
З квашеною капустою
Борщ на яловичому бульйоні з квашеною капустою – справжні ласощі для любителів перших страв. Він володіє незвичайним смаком і своєрідним ароматом, а використання пекучого перцю додасть частування пікантну нотку.
Необхідні інгредієнти:
- пісна яловичина – 0,45 кг;
- дві картоплини;
- морква – 80 г;
- квашена капуста – 230 г;
- паста з томатів – 20 г;
- оцет – 12 мл;
- середня цибулина;
- гострий перець (чилі) – 4 г;
- буряк – 70 г;
- вода – 2 л;
- сіль, листя лавра – за бажанням.
Готуємо:
- Яловичину порізати на шматки, покласти в каструлю з підсоленою водою і відварити.
- Картоплю нарізати товстою соломкою, цибулю покришити кубиками, моркву і буряк потерти на тертці.
- У сковорідку з жиром додати моркву з цибулею і тушкувати близько семи хвилин, потім закласти буряк, налити оцет і готувати ще чверть години.
- З квашеної капусти віджати зайвий сік, після чого помістити її в окремий посуд і п’ять хвилин тушкувати на маслі з додаванням томатної пасти і бульйону (50 мл).
- Після цього з’єднати капусту з овочами на сковороді і перемішати.
- У бульйон покласти нарізану картоплю і через вісім хвилин після початку кипіння додати овочеву засмажку.
- Потім засипати пекучий перець, лаврові листочки і варити чверть години.
Приголомшливе блюдо готове, його незвичайний, приємно-гострий смак надовго запам’ятається рідним і друзям, які прийшли на сімейний обід.
З додаванням квасолі
Борщ з квасолею виходить поживним, корисним і дуже смачним. Його краще готувати з консервованих бобів, але можна взяти і звичайну квасолю, яку доведеться варити окремо.
Необхідні інгредієнти:
- яловичина з кісточкою – 400 г;
- морква – 90 г;
- капуста – 0,25 кг;
- картопля – 200 г;
- цибуля – головка;
- квасоля консервована (червона) – 280 м;
- томатне пюре – 25 мл;
- оцет (яблучний) 6% — 6 мл;
- цукор, спеції, дрібна сіль – на свій розсуд.
Готуємо:
- На основі яловичого м’яса зварити прозорий бульйон.
- Картоплю нашаткувати середніми кубиками і відправити в каструлю.
- Порізати невеликими шматочками моркву і цибулину, потім обсмажити їх на олії до рум’яності і викласти в борщ.
- Капусту дрібно нарізати і теж покласти в каструлю.
- Натерту буряк з’єднати з томатним пюре, насипати цукор і додати оцет. Потім згасити на маслі близько п’яти хвилин і покласти до решти продуктів.
- Відкоркувати банку з квасолею, злити рідину і засипати в каструлю, додати сіль і бажані спеції.
- Готувати протягом семи хвилин, потім зняти з плити.
Перше блюдо з квасолею можна подати з шматочками вареного м’яса або не додавати його, так як завдяки бобовим зернам борщ виходить досить ситним.
Секрети приготування смачного борщу
Існує декілька хитрощів, які допоможуть приготувати по-справжньому чудове частування до обіду.
Вони полягають в наступному:
- Перед тим як покласти в борщ буряки, її бажано обробити лимонним соком або оцтовою кислотою. Завдяки цьому колір овоча залишиться яскравим.
- Смак страви стане ніжніше й приємніше, якщо в процесі варіння вийняти трохи картоплі, перетворити його в пюре, а потім закласти назад в каструлю.
- Не можна піддавати овочі дуже тривалій тепловій обробці, з-за цього борщ може придбати непривабливий вигляд і присмак.
- При варінні бульйону можна додати корінь селери або петрушки, тоді він вийде більш ароматним.
- Щоб надати частування яскравий смак, в кінці приготування його потрібно заправити зеленню і прокип’ятити кілька хвилин.
Зварений борщ рекомендується наполягати близько півгодини перед подачею, тоді його смак повністю розкриється і буде більш глибоким і насиченим. Готуйте із задоволенням!