Борщ зі свининою – 6 смачних покрокових рецептів

Перших страв існує безліч, починаючи з найпростіших супів з декількох складових, і закінчуючи складними стравами з багатоетапної підготовкою великого переліку продуктів. Але, незважаючи на величезний вибір, борщ зі свининою ніколи не втратить своєї популярності.

Класичний борщ зі свининою і буряком

Традиційна рецептура наваристого і всіма улюбленого першого страви передбачає наявність:

  • 0,55 кг м’якоті на кістки;
  • 2 плодів буряків;
  • великої морквини;
  • цибулини;
  • маленького качана капусти;
  • 3 картоплин;
  • 2 лаврових листочків;
  • шматочки масла;
  • 3 л води;
  • 15 г цукру;
  • ½ Лимона;
  • солі і спецій.


Послідовність виконання:

  • Свинина промивається і нарізають шматками, які проварюються в зазначеній кількості води близько години.
  • З натертих коренеплодів буряків і подрібненого ножем лука готується заправка, яка в процесі підготовки доповнюється соком лимона, цукром і невеликою кількістю бульйону (час гасіння – 40 хвилин).
  • У наваристу рідина закидається нашаткована капуста і кладуть сіль.
  • Коли борщ закипить, рідина занурюються картопляні бруски.
  • Після готовності останніх перше блюдо заправляється, проварюється 5 хвилин і розливається по тарілках.

Класичний борщ з буряком подається зі сметаною, що робить його смак ще яскравіше.

Перша страва в мультиварці

Багато хто вважає, що в мультиварці виходить не такий корисний і смачний борщ, як приготовлений на плиті. Спростувати це оману допоможе наступний рецепт, для виконання якого потрібні:

  • 150 г свинини;
  • 3 л води;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,7 кг капусти;
  • невеликий буряк;
  • 1 морквина;
  • цибулина;
  • 50 г томатної пасти;
  • рослинна олія для смаження;
  • зелень, сіль і спеції.


Покрокове керівництво:

  • У каструлі готується бульйон.
  • Окремо відварюється буряк.
  • В чаші на програмі «Смаження» 5-7 хвилин пассеруется терта морква і цибульні кубики.
  • Після в ємність закидаються картопляні скибочки і капустяна стружка, після чого овочі заливаються бульйоном.
  • Вариться страва на програмі «Суп» з таймером в 30 хвилин.
  • Після звукового сигналу в чашу відправляється терта буряк, порізане шматочками м’ясо з бульйону і томатна паста.
  • Страва солиться, приправляється, посипається рубаною зеленню і настоюється на підігріві чверть години.
Дивіться також:  Рибний суп – 10 рецептів приготування

На замітку. Калорійність борщу зі свининою на 100 г продукту становить у середньому 40-50 ккал, все залежить від супутніх інгредієнтів.

Традиційний український рецепт

Знамените і смачне перше блюдо – червоний борщ, виконаний в українських традиціях. Для приготування знадобляться:

  • невеликий буряк;
  • 200 г жиру;
  • 15 мл оцту;
  • 15 г цукру;
  • 50 г томатної пасти;
  • морквина;
  • цибулина;
  • 1 шт. болгарського перцю;
  • 2 л води;
  • 300 г свинини;
  • корінь петрушки;
  • головка капустяна;
  • 4 картоплини;
  • трохи шпику та борошна;
  • 4 часникового зубчики;
  • сіль, спеції, зелень.


Готується страва наступним чином:

  • Створюється заправка шляхом смаження в жирі бурякової «соломки» протягом 10 хвилин, після закінчення яких у сковороду додається сіль, томатна паста, оцет і цукор.
  • Окремо пассеруется подрібнена моркву з цибулею і перцем.
  • У готовий наваристий бульйон, з якого м’ясо вже вилучено, відправляються кубики картоплі і нашаткована капуста.
  • Коли овочі зваряться, в борщ закладаються обидві засмажки, борошно і приправи.
  • Зі шпиком і зеленню розтирається часник, а потім маса вводиться в суп.
  • Борщ проварюється 5 хвилин і знімається з плити.

Саме шпик з часником є невід’ємною складовою наваристого української страви, від цієї добавки його аромат і смак стають насиченими.

Зелений борщ зі свининою

Річна варіація борщу, допомагає поповнити запас вітамінів, готується з наступного продуктового набору:

  • 0,55 кг свинини;
  • 1 морквини;
  • цибулини;
  • 4 картоплин;
  • 2 яєць;
  • 400 г щавлю;
  • пучка зелені;
  • солі і спецій;
  • олії для смаження.


У процесі створення першого страви:

  • Свиняча м’якоть після промивання ріжеться і вкладається в каструлю, заливають водою.
  • Після закипання бульйон солиться і готується на повільному вогні близько години.
  • У готову наваристу рідина занурюються картопляні кубики, які проварюються чверть години.
  • З подрібнених моркви і цибулі створюється зажарка, яка поміщається в суп після готовності порізаних картопляних бульб.
  • У каструлю відправляються кубики попередньо відварених яєць.
  • В кінці борщ доповнюється зеленню, включаючи щавель.
Дивіться також:  М’ясний пиріг – 16 рецептів, як приготувати в духовці або в мультиварці

Після додавання щавлю каструля забирається з вогню, а перше блюдо продовжує настоюватися близько 15-20 хвилин.

З квашеною капустою

Незважаючи на відсутність труднощів, пов’язаних з придбанням свіжої капусти протягом усього року, можна згадати старовинний рецепт і зварити смачний борщ з квашеним овочем. Для втілення рецепта знадобляться:

  • 300 г квашеної капусти;
  • 400 р свинини;
  • 6 картоплин;
  • 1 буряк;
  • 1 морквина;
  • цибулина;
  • помідор;
  • трохи зелені;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 2 л води;
  • ½ Лимона;
  • сіль і спеції.


Основні кроки:

  • Промита свинина нарізають шматочками, які проварюються у воді близько 10 хвилин, після чого ємність викладається капуста.
  • Готується основа супу 50 хвилин.
  • На сковороді робиться зажарка з цибулевих шматочків і морквяної стружки.
  • Після придбання овочами м’якості вони викладаються на тарілку, а в сковороду поміщається буряк і помідор, додається трохи лимонного соку.
  • У борщ відправляється цибульно-морквяна зажарка разом з картопляними брусочками.
  • Коли перша страва майже готова, в нього закладається буряк, зелень і сіль.
  • Через 5 хвилин страва подається до столу.

Солити борщ слід поетапно, щоб не зробити його дуже солоним.

З додаванням квасолі

Традиційна українська страва з смачної засмажкою часто доповнюється квасолею, що надає страві насиченість. Для виконання варіації необхідні:

  • 0,6 кг свинини;
  • 4 бульби картоплі;
  • 250 г квасолі (консервованої);
  • цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 буряк;
  • 15 г томатної пасти;
  • 800 г капусти;
  • лаврові листочки;
  • часникова головка;
  • трохи зелені;
  • сіль, перець, цукор і оцет за смаком.


Етапи підготовки:

  • Бобові замочуються на 2 години.
  • Із свинини і квасолі готується бульйон.
  • З натертих коренеплодів, цибулі, томатної пасти, подрібненого часнику і 200 мл бульйону на сковороді гаситься заправка.
  • У киплячий бульйон закидається подрібнену картоплю, до якого через 20 хвилин додається капустяна нарізка.
  • Коли овочі будуть готові, борщ заправляється овочевою сумішшю і настоюється на вимкненій конфорці 20 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати гречаний хліб

На замітку. На наступний день смак борщу з квасолею набуде більш яскраві нотки.

Секрети приготування смачного борщу

Секрет смачного борщу досить простий, він полягає в наступному:

  • приготування наваристого бульйону;
  • окреме гасіння буряків, що дозволяє зберегти яскравий червоний колір борщу;
  • підготовка морквяно-цибулевої засмажки, робить першу страву таким ароматним;
  • використання перетертого часнику з салом, додає борщу пікантності.


Борщ зі свининою – це досить калорійне блюдо. Але воно відрізняється настільки яскравим смаком, ароматом і кольором, що відмовитися від нього неможливо.

Прокрутка до верху