Бозбаш з яловичини – 6 рецептів, як приготувати кавказький суп

Страви кавказької кухні давно подолали межі своїх регіонів і зайняли брендові місця в меню провідних ресторанів світу. Чудова випічка, соковиті шашлики з кращих сортів м’яса і, звичайно, густі, неймовірно запашні супи. Бозбаш з яловичини домашнього приготування — це квінтесенція кулінарних традицій східної кухні, втілених у вишуканих стравах.

Історія страви Бозбаш

Прийом їжі на Кавказі ніколи не був просто способом насичення організму їжею. Це своєрідний ритуал, майже священнодійство! Наприклад, азербайджанський обід, займає три і більше години, починається з різноманітних закусок, триває свіжими овочами та фруктами, а ось закінчується гарячим супом.

Авторство смачного страви особливо люто сперечаються історики Вірменії та Азербайджану. І це зайвий раз свідчить про неймовірної популярності ароматного наїдки.

Найпоширеніша версія походження страви заснована на його згадуванні в кінці XIX століття кухарем перських шахів Мірза Алі Акбаром Хан Ашбази.

Що стосується вірменських коренів бозбаша, то страва під такою назвою вперше було позначено у словниках вірменської мови лише в 1944 році. Найпікантнішим при цьому обставиною є переклад кореня «боз» як «блудниця, повія». Цікаво, чи не правда?

Схожі назви аналогічних страв відзначені і в турецькій кухні, так що загальним і незаперечним фактом, пов’язаним з історією створення наїдки, є його східне походження і безліч варіацій отримання ситної, живильної, незмінно смачної їжі.

Бозбаш з яловичини азербайджанською

«Сіра голова» — переклад слова з азербайджанської мови — це гарячий суп, який в залежності від сезону виповнюється в літньому або зимовому варіанті. Приготувати бозбаш з яловичини нескладно, а весь процес не займає багато часу.

Список продуктів:

  • масло топлене вершкове — 200 г;
  • м’ясо (бажано ребра) — 2 кг;
  • морква і цибуля-ріпка — по 4 шт.;
  • айва — 2 шт.;
  • картопля — 8 шт.;
  • стручки чилі — 2 шт.;
  • зубки часникові — 12 шт.;
  • паприка, зерна коріандру, зелень, коріння;
  • томати — 800 г;
  • нут — 2 склянки;
  • плоди солодкого перцю — 4 шт.;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Насамперед, замочуємо зерно на ніч. На наступний день промиваємо продукт і відварюємо півтори години при повільному нагріванні.
  • Поділяємо ребра на частини, викладаємо в каструлю, вливаємо 4 л фільтрованої води і ставимо продукт варитися. Коли почнеться кипіння, зменшуємо висоту полум’я конфорки, знімаємо піну.
  • Додаємо цибулю, моркву, горошини перцю, невеликі шматочки коренів селери і петрушки, листя лавра. Тушкуємо компоненти страви півтори години на самому тихому вогні, після чого виймаємо їх з посуду.
  • М’ясо розміщуємо в глибоку, заздалегідь розігріту сковороду з маслом, решта викидаємо. Обсмажуємо реберця до апетитної рум’яності, потім приєднуємо нарізану півкільцями цибулю і аналогічно оформлену моркву.
  • Продовжуємо процес, поки овочі не стануть такими ж золотистими. Додаємо очищені від шкірки подрібнені помідори, смужки солодких (без насіння) перців, подрібнені плоди чилі і тонко нашатковану айву. Готуємо їжу ще 7 хвилин.
  • Відкидаємо відварений нут на друшляк, поміщаємо його в ємність з м’ясом і овочами. Заливаємо складу процідженим бульйоном, тушкуємо страву ще півтори години.
  • Далі додаємо розділений на кубики картоплю і нашатковану часник, приправляємо суп бажаним кількістю солі, посипаємо нарубаної зеленню (базиліком, коріандром, петрушкою) і закінчуємо приготування.
Дивіться також:  Рецепт сирного супу з плавлених сирків

Бозбаш азербайджанською, отриманий в домашніх умовах, особливо смачний, корисний і дуже аппетитен!

Готуємо з нутом

Це чудове зерно присутня практично в кожному варіанті східного супу, тому слід приділити особливу увагу цьому продукту.

Склад інгредієнтів:

  • масло вершкове — 50 г;
  • нут — 150 г;
  • картопля — 10 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • сік лимона або граната;
  • яловичина (не дуже жирна) — 500 г;
  • томати у власному соку — 300 г;
  • спеції (сіль, перець), петрушка, каррі, інші запашні суміші.

Відмітною компонентом, своєрідною домінантою практично всіх варіацій представленого страви є нут. Зерно бажано замочити на ніч, що полегшить приготування страви, скоротивши час варіння.

Методика приготування:

  • Промиваємо нут, залишаємо продукт в чаші з питною водою мінімум на 5 годин.
  • Для отримання смачного бозбаша використовуємо виключно якісне м’ясо. Обробляємо яловичину, зрізуючи плівки і сухожилля, промокаємо серветками, поділяємо на великі частини.
  • Очищаємо овочі, кришимо цибулю квадратами або смужками, бульби оформляємо не дуже великими часточками. Дістаємо томати з апетитного маринаду, потім їх подрібнюємо.
  • Викладаємо в сотейник вершковий жир, пасеруємо до прозорості цибулю, відправляємо до нього шматочки помідорів (можна замінити томат-пастою).
  • Після випаровування зайвої рідини приєднуємо до овочів порції м’яса і обсмажуємо їх до придбання світло-золотистого відтінку.
  • Промиваємо замочений нут, додаємо у посуд з підготовкою складом. Заливаємо його питною водою, визначаючи по смакам, який консистенції (рідкий або густий) бажаємо отримати суп. Приправляємо їжу необхідною кількістю каррі, солі і перцю.
  • Після початку нового кипіння опускаємо в каструлю нарізану картоплю, продовжуємо процес до готовності м’яса і м’якого стану шматочків коренеплодів. В кінці теплової обробки продуктів присмачую суп соком граната або лимона.

Даємо страви півгодини настоятися і подаємо суп з яловичини з нутом, посипавши порції нарубаною зеленню.

Як зварити суп без гороху

Найдивовижніше, що, незважаючи на включення в більшість існуючих рецептів турецького гороху, суп без нуту виходить не менш ситним, смачним і яскравим.

Дивіться також:  Салати з печерицями – рецепти з фото

Необхідні компоненти:

  • морква — 2 шт.;
  • бульби картоплі — 7 шт.;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • м’ясо на кістці — 800 г;
  • стручок чилі;
  • томати — 4 шт.;
  • сіль, приправи і спеції.

Процес приготування:

  • Поміщаємо в каструлю промите м’ясо, брусочки однієї моркви, зубки часнику. Через півгодини сюди ж кидаємо лист лавра і перець. Продовжуємо наш захоплюючий процес до повної готовності яловичини.
  • А поки очищаємо картоплю і поділяємо його на великі шматки. Шаткуємо морква, подрібнюємо стручок чилі.
  • Проціджуємо бульйон. Вилучене м’ясо розрізаємо на частини, повертаємо в рідку основу супу разом з шматочками коренеплодів і підготовленими овочами.
  • Продовжуємо приготування першої страви до м’якості всіх його компонентів, після чого приправляємо його сіллю і доповнюємо часточками томатів.

Як тільки склад закипить, кидаємо нарізану зелень, вимикаємо вогонь. Що, розігрався апетит? Нічого дивного — аромат страви давно витає по всьому будинку!

Кюфта-бозбаш з яловичини

Представлене блюдо не тільки смачне і привабливе, але і малокалорийное – на 100 г всього 90 ккал. Тому кюфта-бозбаш ще і корисну страву.

Перелік компонентів:

  • фарш яловичий — 500 г;
  • нут — ½ склянки;
  • жир баранячий — 50 г;
  • алича (можна використовувати курагу і чорнослив) — 5 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • рис — 60 г;
  • куркума базилік сушений, сіль, перець, мелений чилі, м’ята, кріп.

Послідовність приготування:

  • Поміщаємо горох в питну воду. Лишаємо в такому стані на 3 години, потім відварюємо протягом 30 хвилин. Солити рідина в процесі теплової обробки нуту не потрібно!
  • Викладаємо в чашу заздалегідь приготований фарш з яловичини, приправляємо його сіллю і перцем. Додаємо сушені трави, дрібно нарубаний баранячий жир, промитий рис і відварений горох.
  • Ретельно перемішуємо отриману масу, формуємо з неї великі, з кулак, тефтелі, в центр кожної порції поміщаємо з аличі або сушеному фрукту.
  • Опускаємо частини картоплі у відвар, що залишився після приготування зерна. Додаємо пасеровану в олії дрібно нарізану цибулю і куркуму. Можна використовувати сушений шафран. Не перемішуємо зібрані компоненти страви, зберігаючи їх цілісність.
  • Відварюємо продукти 20 хвилин на слабкому вогні до м’якості коренеплодів.

Подаємо до столу приготований кюфта-бозбаш з яловичини, прикрашаючи страва бажаної зеленню.

З м’ясними кульками

Приголомшливо смачний варіант приготування домашнього супу з м’ясними кульками по-грузинськи.

Використовувані продукти:

  • м’якоть яловичини — 250 г;
  • каштани — 50 г;
  • яйце;
  • крапля соусу Сацебелі;
  • морква;
  • горох-нут — 70 г;
  • баранячі кістки — 100 р;
  • зерно рису — 30 г;
  • томат — 1 плід;
  • цибуля-ріпка — 1 головка;
  • спеції і прянощі.
Дивіться також:  Як можна прикрасити яйця на великдень, поради з фото!

Особливий смак страви забезпечує гостро-солодкий соус Сацебелі, в складі якого присутні горіхи, яблука, ягоди ожини та винограду, а також сік граната. Купуємо виключно якісний продукт!

Техніка приготування страви:

  • Відварюємо бульйон на основі баранячих кісток, потім проціджуємо складу. Опускаємо в нього очищені дрібно нарубані каштани, додаємо заздалегідь замочений лущений горох відварюємо продукти до готовності.
  • А поки двічі подрібнюємо в кухонному комбайні нарізану шматочками яловичину. Приправляємо фарш перцем і сіллю, гвоздикою і корицею, приєднуємо відварений до напівготовності рис, сире яйце, сіль і перець.
  • Ретельно вимішуємо отриману масу, формуємо з неї невеликі кульки.
  • Очищену цибулю шаткуємо, пасеруємо його в жирі, відібраному з поверхні бульйону.
  • Акуратно опускаємо в рідку основу страви фрикадельки, обережно помішуючи складу після розміщення кожної кульки. Приєднуємо підсмажені овочі, нашатковану кубиками моркву і довільно порізані помідори без шкірки. Додаємо краплю соусу Сацабели (склад його надзвичайно насичений).

Відварюємо суп до готовності розміщених у ньому компонентів, подаємо до столу.

Рецепт для мультиварки

Сьогодні ми все частіше вдаємося до «послуг» став незамінним кухонного електроприладу. І особистий час зберігаємо, і чудове страву швидко отримуємо!

Склад інгредієнтів:

  • томат-паста — 50 р;
  • масло топлене;
  • картопля — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 100 г;
  • перець стручковий;
  • томати — 300 г;
  • нут — 100 г;
  • вода питна — до 500 мл;
  • спеції/прянощі/сіль.

Спосіб приготування:

  • Залишаємо горох в очищеній воді на всю ніч.
  • Промите м’ясо поділяємо на порційні частини і викладаємо в чашу мультиварки. Відразу приєднуємо нут і заливаємо продукти фільтрованою водою.
  • Включаємо агрегат, встановлюємо на 1,5 години режим «Суп». Обов’язково прибираємо з’явилася після початку кипіння піну.
  • Поки вариться м’ясо з горохом, очищаємо від лушпиння цибулю шаткуємо його кубиками. Помідори звільняємо від шкірки, розрізаємо маленькими шматочками. Все обсмажуємо в сковороді з топленим маслом, додавши томат-пасту.
  • Перекладаємо овочі в чашу агрегату, приєднуємо брусочки нарізаної картоплі, продовжуємо час приготування ще на 30 хвилин.
  • В кінці процесу відкриваємо каструлю приладу, додаємо лист лавра, приправляємо страва спеціями і прянощами. Продовжуємо приготування 10 хвилин в режимі «Підігрів».

Блюдо кавказької кухні готово. Страва манить яскравим букетом насичених смаків і незрівнянних ароматів. Це просто чудово!

У світовій кулінарії супи, в тому числі і бозбаш з яловичини, займають важливе місце. До приготування такої їжі прийнято ставитися з особливою увагою й навіть часткою поваги. Якщо ви вперше звернулися до цього чудового блюда, можете бути абсолютно впевненим у зробленому виборі — розчарувань не буде!

Прокрутка до верху