Брюссельська капуста має дуже ніжним смаком. На відміну від білокачанної, вона завжди виходить м’якою, швидко покриваються рум’яною скоринкою при приготуванні і чудово поєднується з різними соусами. Для таких рецептів можна використовувати і свіжий, і заморожений овоч.
Брюссельська капуста, запечена в духовці
Склад продуктів: 420 г замороженої капусти, 3-4 часникових зубця, оливкова олія для змащування форми, 1 ст. л. білого винного оцту, стільки ж очищених насіннячок соняшнику і 2 ст. л. соєвого соусу, сіль, сухі італійські трави.
- Прямо замороженим овоч на пару хвилин занурюється в крутий окріп, після чого рідина зливається, а качани розрізаються навпіл.
- Капуста викладається в підготовлену форму. Ємність обов’язково треба змастити оливковою олією.
- В окремому посуді з’єднуються всі залишилися компоненти. Часник попередньо очищається від лушпиння і давиться в ступці.
- Овочі заливаються сумішшю і посипаються сирими насінням.
Запікається брюссельська капуста в духовці 15-17 хвилин при 180 градусах.
Рецепт зі сметаною в сухарях
Склад продуктів: 320 г капусти, кухонна сіль за смаком, 70 г вершкового масла, 90 мл сметани, 2-3 великі ложки сухарній крихти.
- Як приготувати брюссельську капусту зі сметаною і панірувальними сухарями, докладно розглянемо нижче.
- Овочі викладаються у воду і варяться при слабкому кипінні 20-25 хвилин. Далі вони промивається холодною водою і залишають на друшляку до повного стікання зайвої рідини.
- На розігріту сковорідку висипаються сухарі й рум’яняться протягом пари хвилин при частому помішуванні.
- Овочеві качани перекладаються у вогнетривку ємність, застелену пергаментом. Зверху по всій поверхні страви розподіляються шматочки масла. На нього виливається підсолена сметана.
Залишилося посипати частування рум’яними сухарями і запікати його 20-25 хвилин при високій температурі.
Смажена брюссельська капуста — простий гарнір до м’яса
Склад продуктів: 820 г овоча, 2 великі ложки вершкового масла, 220 г бекону, 3-4 часникових зубця, суміш перців, 2 великі ложки соку лайма чи лимона, сіль.
- Перед варінням зі свіжої капусти зрізаються мляві і зіпсовані листочки. Далі овоч добре промивається проточною водою, качани розрізаються навпіл і відправляються варитися в окропі на 10-12 хвилин. У воду відразу додається сіль і свіжовичавлений лимонний сік. Останній позбавить овоч від гірчинки.
- Тонкі скибочки бекону обсмажують на сухій сковороді до рум’яності, після чого викладають на тарілку.
- На жирі, що залишився готуються зварені половинки качанів капусти. До овочу додається вершкове масло, суміш перців, роздавлений часник і, при необхідності, сіль.
- До рум’яної капусті повертається бекон. Разом інгредієнти смажаться ще 3-4 хвилини.
Частування смачно подавати до столу з будь-якими часниковими соусами.
Тушкована капуста в курячому бульйоні
Склад продуктів: 330 г брюссельської капусти, по великій цибулині і моркви, сіль, суміш перців, стакан курячого бульйону.
- Капуста миється, кожен качан ділиться навпіл. З половинок зрізається нижня частина з твердою качаном.
- Спочатку на добре розігрітому маслі смажиться цибуля. Коли він зарум’яниться, у сковорідку висипається терта морква. Овочі готуються разом ще 3-4 хвилини.
- У сковорідку додається капуста.
- Спочатку триває обсмажування на середньому вогні пару хвилин, а потім нагрівання плити зменшується і в ємність вливається бульйон, додається сіль і перець. Частування гаситься під кришкою 15-17 хвилин.
Така страва стане смачним ситним гарніром до м’яса або риби.
В мультиварці на пару
Склад продуктів: 340 г капусти, 1 л фільтрованої води.
- В чашу «розумної каструлі» наливається вода.
- Зверху встановлюється спеціальний контейнер-пароварка.
- На нього викладається свіжа або заморожена брюссельська капуста.
- У програмі «Пар» страва готується 15-17 хвилин.
В результаті вийде дієтичне низькокалорійне частування.
У вершках під хрусткою скоринкою
Склад продуктів: 420 г капусти, 2 ст. дуже жирних вершків, 120 г напівтвердого або твердого сиру, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 30 г вершкового масла, сіль, мускатний горіх.
- Капуста заморожена без попереднього розморожування опускається в киплячу солону воду і варять 2-2,5 хвилини.
- Половина вершків доводиться до кипіння.
- В останньому молочному продукті розлучається кукурудзяний крохмаль. Сюди ж вливаються киплячі вершки.
- У майбутній соус додається вершкове масло, мускатний горіх і сіль.
- У підготовлену форму викладаються качани, поверх яких наливається вершковий соус.
Блюдо щедро посипається тертим сиром і запікається 16-18 хвилин при 210-220 градусів.
Смачний простий суп з курячими сердечками
Склад продуктів: 230 г курячих сердечок, велика морквина, 60 г кореня селери, біла цибулина, 3-4 середні картоплини, 230 г брюссельської капусти, сіль, пучок різної зелені.
- Субпродукти позбавляються від усього зайвого і відправляються варитися в солоний окріп на 15-17 хвилин.
- Потім в киплячий бульйон додається терта морква і селера, а також нарізані кубиками лук і картопля.
- Ще через 8-9 хвилин в суп викладається капуста. Блюдо солиться і після повторного закипання вариться 6-7 хвилин.
У готовий суп висипається мелкорубленая зелень, після чого він закривається кришкою і залишають настоюватися на 12-15 хвилин.
Салат з брюссельської капусти
Склад продуктів: великий лимон, 260 г брюссельської капусти, 160 г свіжих печериць, 4 ст. л. олії оливи, сіль, жменя кедрових горішків, 1 ч. л. соєвого соусу, солодкий болгарський перець, зубок часнику, суміш перців.
- З качанів капусти обрізаються кочережки, на їх місцях робиться хрестоподібний надріз. Далі овоч відправляється варитися в киплячій воді 3-4 хвилини.
- Рідина зливається, набирається нова і в неї додається сіль. У цій воді капуста вариться 20 хвилин. Приблизно за 5 хвилин до готовності в каструлю відправляється сік половини лимона.
- Окремо відварюють гриби.
- Перець змащується краплею оливкової олії і відправляється запікатися в дуже гарячу духовку на 10 хвилин з кожного боку. Далі він загортається в харчову плівку і залишається ще на 7-8 хвилин.
- З остиглого овоча знімається шкірка, видаляють насіння і плодоніжка.
- На будь-якому олії до рум’яності обсмажуються відварені гриби і капуста.
- Для заправки змішується роздавлений часник, сіль, перець, соєвий соус, оливкову олію і 1 ст. ложка соку лимона.
- Всі підготовлені інгредієнти з’єднуються в глибокій мисці.
Готовий салат із брюссельської капусти заправляється приготованим соусом і ще гарячим подається до столу. Зверху частування посипається кедровими горішками.
Варіант приготування смачного омлету
Склад продуктів: 2 великих яйця, 70 мл жирного молока, 270 г брюссельської капусти, трохи олії оливи, сіль, італійські трави.
- Капуста очищається від зіпсованих верхніх листочків, промивається водою і злегка обсушивается паперовими рушниками.
- Далі вона викладається на сковорідку з добре розігрітим оливковою олією і присипається італійськими травами.
- Окремо збиваються курячі яйця з жирним молоком і сіллю. У підсумку заливка повинна вийти однорідною.
- Молочно-яєчну суміш виливається на капусту.
Омлет готується на мінімальному вогні під кришкою 10-12 хвилин.
Паровий дієтичний рулет
Склад продуктів: велика куряча грудка, 4-5 качанів брюссельської капусти, сіль, будь-які спеції.
- Куряча грудка акуратно розрізається посередині і з боків. Далі її потрібно розкрити «кишенькою».
- М’ясо гарненько відбивається спеціальним молотком, після чого всередину нього викладається сира капуста. І курятина, і начинка присипаються невеликою кількістю солі.
- Готується страва в пароварці близько півгодини.
Подається частування з легким овочевим салатом. Попередньо рулет потрібно нарізати невеликими шматочками.
Скільки варити заморожену брюссельську капусту?
Господарок, які використовують обговорюваний овоч у своїх кулінарних експериментів, хвилює питання: скільки варити заморожену брюссельську капусту? Точний час її приготування залежить від розміру качанів. У середньому овоч вариться 12-17 хвилин. Якщо капуста додається в суп або відправляється запікатися в духовку, то попереднє відварювання необов’язково.