Брюссельська капуста — 10 рецептів швидкого приготування

Брюссельська капуста має дуже ніжним смаком. На відміну від білокачанної, вона завжди виходить м’якою, швидко покриваються рум’яною скоринкою при приготуванні і чудово поєднується з різними соусами. Для таких рецептів можна використовувати і свіжий, і заморожений овоч.

Брюссельська капуста, запечена в духовці

Склад продуктів: 420 г замороженої капусти, 3-4 часникових зубця, оливкова олія для змащування форми, 1 ст. л. білого винного оцту, стільки ж очищених насіннячок соняшнику і 2 ст. л. соєвого соусу, сіль, сухі італійські трави.

  • Прямо замороженим овоч на пару хвилин занурюється в крутий окріп, після чого рідина зливається, а качани розрізаються навпіл.
  • Капуста викладається в підготовлену форму. Ємність обов’язково треба змастити оливковою олією.
  • В окремому посуді з’єднуються всі залишилися компоненти. Часник попередньо очищається від лушпиння і давиться в ступці.
  • Овочі заливаються сумішшю і посипаються сирими насінням.

Запікається брюссельська капуста в духовці 15-17 хвилин при 180 градусах.

Рецепт зі сметаною в сухарях

Склад продуктів: 320 г капусти, кухонна сіль за смаком, 70 г вершкового масла, 90 мл сметани, 2-3 великі ложки сухарній крихти.

  • Як приготувати брюссельську капусту зі сметаною і панірувальними сухарями, докладно розглянемо нижче.
  • Овочі викладаються у воду і варяться при слабкому кипінні 20-25 хвилин. Далі вони промивається холодною водою і залишають на друшляку до повного стікання зайвої рідини.
  • На розігріту сковорідку висипаються сухарі й рум’яняться протягом пари хвилин при частому помішуванні.
  • Овочеві качани перекладаються у вогнетривку ємність, застелену пергаментом. Зверху по всій поверхні страви розподіляються шматочки масла. На нього виливається підсолена сметана.

Залишилося посипати частування рум’яними сухарями і запікати його 20-25 хвилин при високій температурі.

Смажена брюссельська капуста — простий гарнір до м’яса

Склад продуктів: 820 г овоча, 2 великі ложки вершкового масла, 220 г бекону, 3-4 часникових зубця, суміш перців, 2 великі ложки соку лайма чи лимона, сіль.

Дивіться також:  Як варити кальмарів щоб були м’які?

  • Перед варінням зі свіжої капусти зрізаються мляві і зіпсовані листочки. Далі овоч добре промивається проточною водою, качани розрізаються навпіл і відправляються варитися в окропі на 10-12 хвилин. У воду відразу додається сіль і свіжовичавлений лимонний сік. Останній позбавить овоч від гірчинки.
  • Тонкі скибочки бекону обсмажують на сухій сковороді до рум’яності, після чого викладають на тарілку.
  • На жирі, що залишився готуються зварені половинки качанів капусти. До овочу додається вершкове масло, суміш перців, роздавлений часник і, при необхідності, сіль.
  • До рум’яної капусті повертається бекон. Разом інгредієнти смажаться ще 3-4 хвилини.

Частування смачно подавати до столу з будь-якими часниковими соусами.

Тушкована капуста в курячому бульйоні

Склад продуктів: 330 г брюссельської капусти, по великій цибулині і моркви, сіль, суміш перців, стакан курячого бульйону.

  • Капуста миється, кожен качан ділиться навпіл. З половинок зрізається нижня частина з твердою качаном.
  • Спочатку на добре розігрітому маслі смажиться цибуля. Коли він зарум’яниться, у сковорідку висипається терта морква. Овочі готуються разом ще 3-4 хвилини.
  • У сковорідку додається капуста.
  • Спочатку триває обсмажування на середньому вогні пару хвилин, а потім нагрівання плити зменшується і в ємність вливається бульйон, додається сіль і перець. Частування гаситься під кришкою 15-17 хвилин.

Така страва стане смачним ситним гарніром до м’яса або риби.

В мультиварці на пару

Склад продуктів: 340 г капусти, 1 л фільтрованої води.

  • В чашу «розумної каструлі» наливається вода.
  • Зверху встановлюється спеціальний контейнер-пароварка.
  • На нього викладається свіжа або заморожена брюссельська капуста.
  • У програмі «Пар» страва готується 15-17 хвилин.

В результаті вийде дієтичне низькокалорійне частування.

У вершках під хрусткою скоринкою

Склад продуктів: 420 г капусти, 2 ст. дуже жирних вершків, 120 г напівтвердого або твердого сиру, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 30 г вершкового масла, сіль, мускатний горіх.

Дивіться також:  Як смачно приготувати баклажани?

  • Капуста заморожена без попереднього розморожування опускається в киплячу солону воду і варять 2-2,5 хвилини.
  • Половина вершків доводиться до кипіння.
  • В останньому молочному продукті розлучається кукурудзяний крохмаль. Сюди ж вливаються киплячі вершки.
  • У майбутній соус додається вершкове масло, мускатний горіх і сіль.
  • У підготовлену форму викладаються качани, поверх яких наливається вершковий соус.

Блюдо щедро посипається тертим сиром і запікається 16-18 хвилин при 210-220 градусів.

Смачний простий суп з курячими сердечками

Склад продуктів: 230 г курячих сердечок, велика морквина, 60 г кореня селери, біла цибулина, 3-4 середні картоплини, 230 г брюссельської капусти, сіль, пучок різної зелені.

  • Субпродукти позбавляються від усього зайвого і відправляються варитися в солоний окріп на 15-17 хвилин.
  • Потім в киплячий бульйон додається терта морква і селера, а також нарізані кубиками лук і картопля.
  • Ще через 8-9 хвилин в суп викладається капуста. Блюдо солиться і після повторного закипання вариться 6-7 хвилин.

У готовий суп висипається мелкорубленая зелень, після чого він закривається кришкою і залишають настоюватися на 12-15 хвилин.

Салат з брюссельської капусти

Склад продуктів: великий лимон, 260 г брюссельської капусти, 160 г свіжих печериць, 4 ст. л. олії оливи, сіль, жменя кедрових горішків, 1 ч. л. соєвого соусу, солодкий болгарський перець, зубок часнику, суміш перців.

  • З качанів капусти обрізаються кочережки, на їх місцях робиться хрестоподібний надріз. Далі овоч відправляється варитися в киплячій воді 3-4 хвилини.
  • Рідина зливається, набирається нова і в неї додається сіль. У цій воді капуста вариться 20 хвилин. Приблизно за 5 хвилин до готовності в каструлю відправляється сік половини лимона.
  • Окремо відварюють гриби.
  • Перець змащується краплею оливкової олії і відправляється запікатися в дуже гарячу духовку на 10 хвилин з кожного боку. Далі він загортається в харчову плівку і залишається ще на 7-8 хвилин.
  • З остиглого овоча знімається шкірка, видаляють насіння і плодоніжка.
  • На будь-якому олії до рум’яності обсмажуються відварені гриби і капуста.
  • Для заправки змішується роздавлений часник, сіль, перець, соєвий соус, оливкову олію і 1 ст. ложка соку лимона.
  • Всі підготовлені інгредієнти з’єднуються в глибокій мисці.
Дивіться також:  Смажені крабові палички – 7 смачних рецептів

Готовий салат із брюссельської капусти заправляється приготованим соусом і ще гарячим подається до столу. Зверху частування посипається кедровими горішками.

Варіант приготування смачного омлету

Склад продуктів: 2 великих яйця, 70 мл жирного молока, 270 г брюссельської капусти, трохи олії оливи, сіль, італійські трави.

  • Капуста очищається від зіпсованих верхніх листочків, промивається водою і злегка обсушивается паперовими рушниками.
  • Далі вона викладається на сковорідку з добре розігрітим оливковою олією і присипається італійськими травами.
  • Окремо збиваються курячі яйця з жирним молоком і сіллю. У підсумку заливка повинна вийти однорідною.
  • Молочно-яєчну суміш виливається на капусту.

Омлет готується на мінімальному вогні під кришкою 10-12 хвилин.

Паровий дієтичний рулет

Склад продуктів: велика куряча грудка, 4-5 качанів брюссельської капусти, сіль, будь-які спеції.

  • Куряча грудка акуратно розрізається посередині і з боків. Далі її потрібно розкрити «кишенькою».
  • М’ясо гарненько відбивається спеціальним молотком, після чого всередину нього викладається сира капуста. І курятина, і начинка присипаються невеликою кількістю солі.
  • Готується страва в пароварці близько півгодини.

Подається частування з легким овочевим салатом. Попередньо рулет потрібно нарізати невеликими шматочками.

Скільки варити заморожену брюссельську капусту?

Господарок, які використовують обговорюваний овоч у своїх кулінарних експериментів, хвилює питання: скільки варити заморожену брюссельську капусту? Точний час її приготування залежить від розміру качанів. У середньому овоч вариться 12-17 хвилин. Якщо капуста додається в суп або відправляється запікатися в духовку, то попереднє відварювання необов’язково.

Прокрутка до верху