Булгур – 7 рецептів приготування

Сьогодні рецептів приготування булгуру дуже багато. Це неймовірно ситна і смачна крупа, яка використовується в різних стравах: супах, салатах, гарнірах і навіть десерти. Булгур популярний не тільки у себе на батьківщині в країнах Близького Сходу, але і в Європі, де його вважають крупою з тисячолітньою історією і чудовим смаком.

Крупа булгур — простий рецепт приготування гарніру

Приготувати булгур зможе навіть починаюча господиня. Нам знадобиться: 400 мл води (приблизно 2 склянки), склянку крупи, вершкове масло (50 г) і сіль.

Для приготування на вогонь ставимо посуд з товстим дном. Так крупа не буде пригорати і зможе повністю розкрити свій аромат під час томління. У ємність викладається шматочок вершкового масла розтоплюється, потім у нього кладеться булгур.

Крупа повинна нудитися в олії протягом 1-2 хвилини. Після цього в ємність заливається вода, і каша доводиться до кипіння. Коли крупа закипить, варто зменшити вогонь. У цей період додається сіль за смаком. Вариться булгур від 15 до 20 хвилин. Готовим блюдо вважається, коли на поверхні каші з’являються виїмки, нагадують ямки. Це означає, що зайва рідина з каструлі випарувалася і булгур готовий до вживання.

Замість вершкового масла можна використовувати соняшникова або оливкова олія. Але найсмачнішим булгур на гарнір виходить саме з вершковим маслом.

Перед приготуванням крупа не замочується і не вимивається. Варто враховувати, що в процесі варіння булгур збільшується в розмірах до 3 разів, тому ємність для приготування краще підбирати побільше.

Плов з м’ясом з булгуру

Плов з м’ясом з булгуру дуже популярний в Індії та Туреччини. На відміну від традиційного плову з рисом, дане блюдо виходить більш соковитим і ароматним.

Необхідні інгредієнти:

  • Крупа – 2 ст.
  • Свиняча вирізка – 400 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • М’ясний бульйон – 600 мл
  • Кухонна сіль – 1 ч. л.
  • Соняшникова олія – 7 ст. л.
  • Кріп і петрушка – по 1 пучку.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Барбарис – 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.

Покрокова інструкція приготування:

  • Морква і цибуля очищається від лушпиння, промивається і нарізається кубиками розміром 1* 1 див.
  • Казанок з товстим дном ставиться на вогонь, коли ємність достатньо нагріється туди варто налити соняшникову олію.
  • У добре розігрітому маслі спочатку обсмажується порізану цибулю, потім моркву. Після обжарювання овочі витягуються з посуду.
  • В казан з олією, де попередньо обсмажувалися морква і цибуля, викладається попередньо порізана свинина і обсмажується до напівготовності.
  • Потім до м’яса додається обсмажений лук і морква, а також сіль і спеції. Все обсмажується 3-4 хвилини для розкриття смакових якостей спецій.
  • Викласти в казанок крупу і залити її бульйоном. При відсутності м’ясного бульйону його можна замінити звичайною водою.
  • Після закипання вогонь робиться на мінімум, щоб плов нудився. Щільно закриваємо кришку казанка.
  • Через 10 хвилин кипіння, додаємо в плов попередньо очищений часник і знову закриваємо кришкою.
  • Через 7-10 хвилин плов готовий до вживання.
  • Перед подачею притрушиваем блюдо дрібно нарзанным кропом і петрушкою.
Дивіться також:  Бешбармак – 6 рецептів як смачно приготувати

Для приготування цієї страви можна використовувати не тільки свинину. З крупою відмінно поєднується баранина, курка і яловичина.

Салат з булгуром

Салати з булгуром відрізняються пікантністю і вишуканість. Їх можна подавати як самостійні страви, так і як гарніри до м’яса.

Для приготування холодного салату потрібно 2 томата, 1 стакан відвареного булгуру, 2 огірка, кінза, зелена цибуля і перець чилі. Овочі нарізати кубиками, зелень подрібнюється ножем. Всі інгредієнти змішуються з відвареної кашею.

Далі потрібно приготувати заправку для салату з 1 зубчики часнику, 4 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзаміку і 2 ст. л. соєвого соусу. Всі інгредієнти змішують до однорідності. Заправкою салат заправляється. Любителям гострих страв рекомендується в салат додавати перець чилі в невеликих кількостях.

Теплі салати з булгуром користуються попитом на сході. Вони відмінно вгамовують голод і подаються в якості самостійних страв.

Для приготування теплого салату знадобиться: 1 солодкий перець, 1 кабачок, 1 баклажан, соняшникова олія, 1 склянку крупи, петрушка, 1 цибуля шалот, сіль і перець за смаком.

Спочатку потрібно перець запекти в духовій шафі у фользі протягом півгодини. Після запікання з овоча знімається шкура, і він ріжеться кубиками. Кабачок і баклажан очистити, нарізати кубиками, посолити для запобігання появи гіркоти.

Овочі обсмажити на попередньо розігрітій сковорідці з маслом до готовності. Булгур зварити і змішати з запеченим перцем і обсмаженими овочами. У кінці салат додається подрібнена зелень і дрібно нарізану цибулю шалот. Приправити за смаком сіллю і чорним перцем.

Додавати в салат рослинна олія не рекомендується, так як страва вийде дуже жирним.

Рецепт приготування булгуру з овочами

Булгур з овочами – це відмінний варіант повсякденного обіду або вечері. Головна перевага цієї страви полягає в його корисності, ситості і швидкості приготування.

Дивіться також:  Картопля з грибами в духовці – 8 рецептів запікання

Необхідні інгредієнти:

  • Крупа – 2 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Зелений горошок – 50 р.
  • Кукурудза – 50 р.
  • Вершкове і оливкове масло для смаження.
  • Сіль і перець за смаком.

Рецепт приготування по кроках:

  • Всі овочі, крім горошку і кукурудзи, очищаються і нарізати квадратиками. Обсмажують на оливковій олії до напівготовності.
  • Овочі з ємності витягуються шумівкою.
  • У посуд кладуть вершкове масло, розтоплюється і висипається булгур. Обсмажувати крупу не більше 5 хвилин.
  • Потім до неї додаються раніше обсмажені овочі, суміш заливають 400 мл води і доводять до кипіння.
  • Через 10 хвилин додаємо горошок і кукурудзу, варимо ще максимум 5 хвилин. Вимикаємо вогонь і залишаємо страву, щоб він настоявся.

Для приготування цього кулінарного вишуканості можна використовувати будь-які овочі. Добре з крупою поєднуються баклажани і помідори.

Для додання пікантності кашу можна при подачі посипати тертим сиром або зеленню.

Готуємо гарнір в мультиварці

Булгур можна готувати як на плиті в каструлі, так і в мультиварці. При приготуванні гарніру в мультиварці спочатку вершкове масло розтоплюється в чаші на режимі «смаження», потім в неї викладається крупа, заливається водою і виставляється режим «каша або гасіння».

При варінні в мультиварці варто дотримуватися пропорцію 1:2. На одну частину крупи береться дві частини води.

Суп з булгуром

Для приготування супу з булгуром знадобляться такі інгредієнти, як:

  • Крупа – 200 р.
  • Куряче філе – 200 р.
  • Грудинка копчена – 50 р.
  • Зелена цибуля – 3 пера.
  • Кріп – 3 гілочки.
  • Цибуля шалот – 3 головки.
  • Морква – 1 шт.
  • Пастернак – половина кореня.
  • Часник сушений – 1 ст. л.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Сумах мелений – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – 40 р.
  • Сіль за смаком.
Дивіться також:  Буженина з курячої грудки – 6 рецептів, як зробити домашню курячу буженину

Приготування:

  • На основі курячого філе, кропу і зеленої цибулі відварюється бульйон.
  • В окремій ємності на розтопленому вершковому маслі (взяти 20 г) прожарюється крупа з сумішшю всіх приправ. Потім булгур заливається бульйоном і відварюється до напівготовності.
  • На що залишився вершковому маслі обсмажується корінь пастернаку, моркву і цибулю, нарізані соломкою. Овочі додаються в бульйон.
  • Дістати з каструлі відварне куряче філе, порізати його разом з копченою грудкою квадратиками. Приправити сушеним часником і прожарити на сухій сковороді протягом 3-5 хвилин.
  • Бульйон з булгуром розливають у тарілки, зверху викласти м’ясо і посипається зеленню.

Варто враховувати, що залишати такий суп на тривалий час не можна. Крупа дуже швидко вбирає рідину, тому через 5-6 годин такий суп може просто перетворитися на кашу. Рекомендується дане блюдо вживати відразу ж після приготування.

Десерт з булгуру

З цієї популярної середземноморської крупи готуються не тільки перші страви, салати і гарніри, але і десерти. З булгуру можна приготувати мафіни, які своїм смаком вразять навіть досвідченого кулінара.

Для приготування знадобиться куряче яйце (2 шт.), молоко (200 мл), соняшникова олія (3 ст. л), цілісна зернова борошно (1.5 ст.), булгур (1 ст.), розпушувач для тіста (3 ч. л.), листочки чебрецю.

Спочатку відварюється булгур. Потім у глибокій мисці до піни збиваються яйця за допомогою віночка. До маси додається молоко, соняшникова олія, листя чебрецю і остиглий зварений булгур. Потім додаємо борошно і перемішують. Тісто не варто сильно вимішувати.

Силіконові форми для випікання змащуються маслом і заповнюються на 3 чверті тестом. Піддон з формами ставиться в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.

Перевіряти готовність мафінів краще дерев’яною шпажкою або сірником. Якщо вона волога, то страва ще не готове і варто відправити його в духовку ще на 5-7 хвилин.

Прокрутка до верху