Булгур – це досить популярна крупа, зустрічається на столах у країнах Близького Сходу та Середземномор’я. Там це вважається самим вживаним гарніром до м’ясних, рибних і овочевих страв. У нашій країні крупа маловідома, але ті, кому вдавалося відчути її пікантний смак і відчути ніжний горіховий аромат, намагаються знайти різні рецепти приготування булгуру.
Булгур – що це таке?
Булгур – це крупа з пшениці, яка зібрана в пору молочної зрілості, просушена і звільнена від лушпиння, згодом може бути подрібнена. Зовні булгур нагадує кукурудзяну крупу. Під час варіння сильно виростає в обсягах, тому його вважають дуже економічним.
За смаком обговорювана крупа має приємний невеликий присмак горіхів. Вона добре засвоюється організмом і нормалізує обмін речовин. Булгур насичений великою кількістю вітамінів: В1, В2, В6, В9, А, Е, К і мікроелементів: мідь, фосфор, залізо, калій, натрій. Калорійність сухої крупи дорівнює близько 344 ккал на 100 грам. Булгур містить у собі ненасичені жирні кислоти, цукри і клітковина.
Як готувати крупу булгур на гарнір?
На гарнір крупу варять на воді. Перед цим її можна трохи посмажити на вершковому маслі, щоб каша придбала особливий смак.
Для початку розтопимо 60 г вершкового масла на сковороді. Слідом додамо 1 склянку крупи і обсмажимо приблизно 2-3 хвилини. Одночасно можна налити в каструлю 2 склянки води і поставити на вогонь. Як тільки вода почне закипати, засипаємо обсмажену в маслі крупу і варимо приблизно 20-25 хвилин. Необхідно постійно помішувати, так як каша добре вбирає в себе рідину. Солимо за смаком.
Такий гарнір можна подавати до м’ясних, рибних, овочевих і навіть солодких страв.
Рецепт приготування плову з м’ясом і булгуром
Плов з булгуром виходить набагато соковитіше і поживніше, ніж з рисом. Його можна готувати абсолютно з будь-яким м’ясом: з куркою, свининою, яловичиною, качкою, індичкою.
Інгредієнти:
- свиняча шийка – 550-600 г;
- булгур – 360 г;
- цибуля – 1 штука;
- морква – 1 штука;
- часник – 1 штука;
- коріандр – 6-7 горошин;
- рослинне масло – 90 г;
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Етапи приготування:
- Цибуля звільнити від лушпиння, порізати на невеликі часточки. У казан налити олії, покласти цибулю. Обсмажувати 2-3 хвилини, щоб він знайшов золотистий відтінок.
- Почистити моркву, крупно натерти її на терці. Опустити в казан і посмажити 2 хвилини.
- М’ясо сполоснути в проточній воді і порізати на середні кубики. Укласти в казан і трохи обсмажити, завжди помішуючи. Додати солі і чорного перцю. Потім влити 1 літр води, покласти цілу головку часнику, згасити хвилин 16-19.
- Трохи обполоснути крупу на воді і висипати в казан, розподіливши його по поверхні. Якщо води мало, то потрібно долити, щоб вода прикривала крупу на 1 див. Зменшити вогонь, додати коріандр, якщо треба ще трохи підсолити і продовжувати тушкувати хвилин 10-15, поки каша не вбере в себе воду.
- Все перемішуємо і подаємо до столу.
Для додання гостроти, страву можна прикрасити подрібненим стручком перцю. Страва чудово поєднується з салатом зі свіжих овочів.
Готуємо крупу з овочами — покроковий рецепт
Булгур з овочами – це приголомшливо смачне друге блюдо, для приготування якого потрібно зовсім небагато часу.
Інгредієнти:
- булгур – 210 г;
- баклажан – 1,5 штуки;
- цибуля – 1 штука;
- болгарський перець -1 штука;
- помідор – 1 штука;
- оливкова олія – 2,5 ст. л.;
- вершкове масло – 32 м;
- кориця – щіпка;
- сіль, чорний перець – за смаком.
Етапи приготування:
- Нарізати на середні кубики баклажани, перець, помідор. Цибулю – кільцями.
- Оливкова олія розігріти на сковороді і кинути туди щіпку кориці. Потім висипати порізані овочі і обсмажувати 8 хвилин, постійно помішуючи. Обжарку перекласти в чисту посудину.
- Підігріти масло на сковороді і опустити в нього булгур. Обсмажувати близько двох хвилин. Потім налити трохи води і 9 хвилин згасити.
- Готову крупу перекласти до овочів і все добре змішати, додаючи сіль, перець за смаком.
Подаючи на стіл, страву можна прикрасити зеленню – петрушкою, базиліком. Така страва підійде в пісні дні, якщо замість вершкового масла використовувати звичайну соняшникову.
Як варити булгур в мультиварці?
Приготувати крупу в мультиварці дуже просто. З цим може впоратися кожен, важливо дотримуватися пропорції у співвідношенні води до крупі, щоб не вийшла густа каша.
Для цього необхідно:
- Взяти близько 40 грам вершкового масла і розтопити його в чашці мультиварки в режимі «Смаження».
- Всипати склянку крупи і обсмажити до появи легкого горіхового аромату.
- Налити пару стаканів води, додати сіль, прикрити кришкою і встановити режим на мультиварці «Каша/Гасіння» на 16-19 хвилин.
- По закінченню процесу страву можна залишити в чаші ще хвилин на 20 для того, щоб крупа остаточно розпарити.
Для особливого смаку під час режиму «Каша/Гасіння» можна додати щіпку кориці, тим самим аромат каші буде ще вишуканіше.
Табуле — рецепт салату з булгуром
Табуле – це самий популярний салат з булгуром в східній кухні.
Інгредієнти:
- булгур – 160 г;
- помідор – 2 штуки;
- петрушка – 1 пучок;
- кінза – 1 пучок;
- зелена цибуля – 7 пір’я;
- лимон – 1 штука;
- оливкова олія – 24 м;
- сіль – за смаком.
Етапи приготування:
- Залити булгур гарячою водою і посолити. Накрити кришкою і дати настоятися близько години. Потім зайву воду злити і охолодити крупу.
- Нарізати помідори невеликими шматочками і перекласти в миску.
- Дрібно порубати петрушку, кінзу, зелену цибулю і додати до помідорів. Залити оливковою олією і видавити сік лимона. Сіль додати за смаком.
- Приєднати остиглий булгур і акуратно перемішати.
Перед подачею бажано охолодити. Блюдо виходить дуже легке і поживне. У Вірменії страву їдять, зачерпуючи листям салату. Його можна вживати у піст.
Як приготувати суп з крупою?
Суп з булгуром вдається дуже ситним та смачним, а головне корисним. Його можна готувати з будь-яким м’ясом.
Інгредієнти:
- м’ясо яловичини – 260-330 г;
- булгур – 5 ст. л.;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 1 головка;
- картопля – 320 г;
- пісне масло – 15 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Етапи приготування:
- М’ясо спочатку помити, а потім порізати невеликими кубиками. Поставити каструлю з водою на вогонь, довести до кипіння і опустити в неї м’ясо. Варити хвилин 15.
- Почистити картоплю, порізати маленькими кубиками. Опустити разом з крупою у воду і поварити близько 15 хвилин. Картопля та крупа з часу варяться однаково.
- Порізати тонко цибулю. Моркву дрібно потерти на тертці. Викласти все на сковорідку з олією. Обсмажувати протягом п’яти хвилин, регулярно помішуючи.
- За п’ять хвилин до готовності покласти в суп обсмажені овочі.
Подаючи страву до столу, можна посипати його свіжою зеленню – петрушкою, зеленою цибулею, кропом. Такий суп відмінно підійде для дитячого столу, оскільки він легкий і дуже поживний.
Булгур – це вишукане блюдо, яке можна зустріти майже у всіх ресторанах Близького Сходу. Також його можна легко приготувати в домашніх умовах, якщо слідувати рецептурою. Його смак і аромат дуже порадують гостей вашого будинку.