Булгур – що це таке за крупа, і як її приготувати?

Булгур – це досить популярна крупа, зустрічається на столах у країнах Близького Сходу та Середземномор’я. Там це вважається самим вживаним гарніром до м’ясних, рибних і овочевих страв. У нашій країні крупа маловідома, але ті, кому вдавалося відчути її пікантний смак і відчути ніжний горіховий аромат, намагаються знайти різні рецепти приготування булгуру.

Булгур – що це таке?

Булгур – це крупа з пшениці, яка зібрана в пору молочної зрілості, просушена і звільнена від лушпиння, згодом може бути подрібнена. Зовні булгур нагадує кукурудзяну крупу. Під час варіння сильно виростає в обсягах, тому його вважають дуже економічним.

За смаком обговорювана крупа має приємний невеликий присмак горіхів. Вона добре засвоюється організмом і нормалізує обмін речовин. Булгур насичений великою кількістю вітамінів: В1, В2, В6, В9, А, Е, К і мікроелементів: мідь, фосфор, залізо, калій, натрій. Калорійність сухої крупи дорівнює близько 344 ккал на 100 грам. Булгур містить у собі ненасичені жирні кислоти, цукри і клітковина.

Як готувати крупу булгур на гарнір?

На гарнір крупу варять на воді. Перед цим її можна трохи посмажити на вершковому маслі, щоб каша придбала особливий смак.

Для початку розтопимо 60 г вершкового масла на сковороді. Слідом додамо 1 склянку крупи і обсмажимо приблизно 2-3 хвилини. Одночасно можна налити в каструлю 2 склянки води і поставити на вогонь. Як тільки вода почне закипати, засипаємо обсмажену в маслі крупу і варимо приблизно 20-25 хвилин. Необхідно постійно помішувати, так як каша добре вбирає в себе рідину. Солимо за смаком.

Такий гарнір можна подавати до м’ясних, рибних, овочевих і навіть солодких страв.

Рецепт приготування плову з м’ясом і булгуром

Плов з булгуром виходить набагато соковитіше і поживніше, ніж з рисом. Його можна готувати абсолютно з будь-яким м’ясом: з куркою, свининою, яловичиною, качкою, індичкою.

Дивіться також:  Тісто дріжджове на кефірі – 11 рецептів приготування тіста

Інгредієнти:

  • свиняча шийка – 550-600 г;
  • булгур – 360 г;
  • цибуля – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • часник – 1 штука;
  • коріандр – 6-7 горошин;
  • рослинне масло – 90 г;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Етапи приготування:

  • Цибуля звільнити від лушпиння, порізати на невеликі часточки. У казан налити олії, покласти цибулю. Обсмажувати 2-3 хвилини, щоб він знайшов золотистий відтінок.
  • Почистити моркву, крупно натерти її на терці. Опустити в казан і посмажити 2 хвилини.
  • М’ясо сполоснути в проточній воді і порізати на середні кубики. Укласти в казан і трохи обсмажити, завжди помішуючи. Додати солі і чорного перцю. Потім влити 1 літр води, покласти цілу головку часнику, згасити хвилин 16-19.
  • Трохи обполоснути крупу на воді і висипати в казан, розподіливши його по поверхні. Якщо води мало, то потрібно долити, щоб вода прикривала крупу на 1 див. Зменшити вогонь, додати коріандр, якщо треба ще трохи підсолити і продовжувати тушкувати хвилин 10-15, поки каша не вбере в себе воду.
  • Все перемішуємо і подаємо до столу.

Для додання гостроти, страву можна прикрасити подрібненим стручком перцю. Страва чудово поєднується з салатом зі свіжих овочів.

Готуємо крупу з овочами — покроковий рецепт

Булгур з овочами – це приголомшливо смачне друге блюдо, для приготування якого потрібно зовсім небагато часу.

Інгредієнти:

  • булгур – 210 г;
  • баклажан – 1,5 штуки;
  • цибуля – 1 штука;
  • болгарський перець -1 штука;
  • помідор – 1 штука;
  • оливкова олія – 2,5 ст. л.;
  • вершкове масло – 32 м;
  • кориця – щіпка;
  • сіль, чорний перець – за смаком.

Етапи приготування:

  • Нарізати на середні кубики баклажани, перець, помідор. Цибулю – кільцями.
  • Оливкова олія розігріти на сковороді і кинути туди щіпку кориці. Потім висипати порізані овочі і обсмажувати 8 хвилин, постійно помішуючи. Обжарку перекласти в чисту посудину.
  • Підігріти масло на сковороді і опустити в нього булгур. Обсмажувати близько двох хвилин. Потім налити трохи води і 9 хвилин згасити.
  • Готову крупу перекласти до овочів і все добре змішати, додаючи сіль, перець за смаком.
Дивіться також:  Суфле з яловичини – 6 покрокових рецептів дієтичних

Подаючи на стіл, страву можна прикрасити зеленню – петрушкою, базиліком. Така страва підійде в пісні дні, якщо замість вершкового масла використовувати звичайну соняшникову.

Як варити булгур в мультиварці?

Приготувати крупу в мультиварці дуже просто. З цим може впоратися кожен, важливо дотримуватися пропорції у співвідношенні води до крупі, щоб не вийшла густа каша.

Для цього необхідно:

  • Взяти близько 40 грам вершкового масла і розтопити його в чашці мультиварки в режимі «Смаження».
  • Всипати склянку крупи і обсмажити до появи легкого горіхового аромату.
  • Налити пару стаканів води, додати сіль, прикрити кришкою і встановити режим на мультиварці «Каша/Гасіння» на 16-19 хвилин.
  • По закінченню процесу страву можна залишити в чаші ще хвилин на 20 для того, щоб крупа остаточно розпарити.

Для особливого смаку під час режиму «Каша/Гасіння» можна додати щіпку кориці, тим самим аромат каші буде ще вишуканіше.

Табуле — рецепт салату з булгуром

Табуле – це самий популярний салат з булгуром в східній кухні.

Інгредієнти:

  • булгур – 160 г;
  • помідор – 2 штуки;
  • петрушка – 1 пучок;
  • кінза – 1 пучок;
  • зелена цибуля – 7 пір’я;
  • лимон – 1 штука;
  • оливкова олія – 24 м;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування:

  • Залити булгур гарячою водою і посолити. Накрити кришкою і дати настоятися близько години. Потім зайву воду злити і охолодити крупу.
  • Нарізати помідори невеликими шматочками і перекласти в миску.
  • Дрібно порубати петрушку, кінзу, зелену цибулю і додати до помідорів. Залити оливковою олією і видавити сік лимона. Сіль додати за смаком.
  • Приєднати остиглий булгур і акуратно перемішати.

Перед подачею бажано охолодити. Блюдо виходить дуже легке і поживне. У Вірменії страву їдять, зачерпуючи листям салату. Його можна вживати у піст.

Дивіться також:  Пиріг з фаршем і картоплею в духовці – 7 рецептів

Як приготувати суп з крупою?

Суп з булгуром вдається дуже ситним та смачним, а головне корисним. Його можна готувати з будь-яким м’ясом.

Інгредієнти:

  • м’ясо яловичини – 260-330 г;
  • булгур – 5 ст. л.;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 1 головка;
  • картопля – 320 г;
  • пісне масло – 15 мл;
  • сіль, спеції – за смаком.

Етапи приготування:

  • М’ясо спочатку помити, а потім порізати невеликими кубиками. Поставити каструлю з водою на вогонь, довести до кипіння і опустити в неї м’ясо. Варити хвилин 15.
  • Почистити картоплю, порізати маленькими кубиками. Опустити разом з крупою у воду і поварити близько 15 хвилин. Картопля та крупа з часу варяться однаково.
  • Порізати тонко цибулю. Моркву дрібно потерти на тертці. Викласти все на сковорідку з олією. Обсмажувати протягом п’яти хвилин, регулярно помішуючи.
  • За п’ять хвилин до готовності покласти в суп обсмажені овочі.

Подаючи страву до столу, можна посипати його свіжою зеленню – петрушкою, зеленою цибулею, кропом. Такий суп відмінно підійде для дитячого столу, оскільки він легкий і дуже поживний.

Булгур – це вишукане блюдо, яке можна зустріти майже у всіх ресторанах Близького Сходу. Також його можна легко приготувати в домашніх умовах, якщо слідувати рецептурою. Його смак і аромат дуже порадують гостей вашого будинку.

Прокрутка до верху