Якщо зварити бульйон з яловичини за всіма правилами й на основі хорошого м’яса, він вийде чудово ароматним і поживним. Поліпшити смак основи для супу допоможуть різні добавки: коріння, спеції, овочі. Але особливо добре доповнює її лаврушка і різноманітні мелені перці.
Для будь супів підходить яловичий бульйон
Бульйон, зварений на доброму шматку яловичини, можна назвати універсальним. Він добре підходить в якості основи найрізноманітніших супів. Найчастіше господині обирають його для приготування борщу. У ці страви варто додати і кілька шматочків яловичого філе або використовувати реберця з великою кількістю м’яса на поверхні.
Дуже бюджетним стравою стане суп-пюре з картоплі на бульйоні з яловичини. Якщо хочеться зробити його більш вершковим, варто додати до частування плавлений сирок. Або ж вилити 1/3 ст. жирних вершків.
Добре підходить яловичий бульйон також для наступних супів:
- щавлевого;
- будь грибного;
- квасоляного;
- дієтичного з кольоровою капустою і горошком;
- легені з вермішеллю і морквою.
Часто суп на яловичині рекомендується готувати людей під час дієти. Це стосується систем живлення як для схуднення, так і для оздоровлення організму.
Як і скільки варити класичний бульйон з яловичини
Щоб приготувати бульйон за класичним рецептом, береться м’ясо на кістках без жиру. Окремо можна відправити в рідину і шматочок філе.
Інгредієнти на кіло ребер або іншого м’яса:
- корінець селери, головка ріпчастої цибулі порей, морква – по 170 – 200 г;
- лаврушка – 2 сухого листка;
- фільтрована вода – до 4 л;
- звичайна сіль, горошини перцю.
Приготування:
- Є багато варіантів, як варити бульйон з яловичини, але класичний серед них є найпопулярнішим. Для нього першим ділом потрібно залити м’ясо холодною водою і залишити хвилин на 30.
- У цей час потрібно крупно порубати всі овочі, а селера покришити дрібними кубиками.
- Обсмажити все порізані овочі на маслі до розм’якшення.
- М’ясо залити свіжою водою. Довести до кипіння, зняти пінку. Тільки після цього додати вміст сковорідки.
- Солити бульйон можна після чергового закипання.
Варити основу для супу близько двох годин на слабкому вогні під щільно закритою кришкою.
Основа для супу в мультиварці
Така «кухонні помічниця» значно полегшить завдання господині. Використовуючи мультиварку кулінару не доведеться стежити за бульйоном. Можна просто займатися своїми справами і чекати відповідного сигналу.
Інгредієнти:
- яловичі реберця – півкіло;
- морквина, корінь петрушки, цибулю – по 1 шт.;
- лаврушка – 2 листочка;
- сіль, перець, вода.
Приготування:
- Щоб зварити бульйон з яловичини за таким рецептом, першим ділом потрібно ретельно промити м’ясні частини. На реберцях повинно залишатися достатню кількість м’яса.
- Овочі і коріння очистити, крупно порізати.
- Скласти м’ясо і компоненти з другого кроку в чашу «кухонної помічниці».
- Залити водою. Досить буде близько 2 л рідини.
- Готувати бульйон в режимі, призначеному для супу, 120 – 140 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу залишиться викинути овочі і зрізати з кісток готове м’ясо. За бажанням отриманий бульйон процідити.
Бульйон з яловичини на кістці
В цілях економії допустимо зварити бульйон виключно на кісточці. У результаті будь-перше страву на його основі вийде не менш наваристим і смачним.
Інгредієнти на півкіло кісток:
- цибулини – 80 – 100 м;
- масло – 30 – 40 г;
- вода, вибрані приправи і звичайна дрібна сіль.
Приготування:
- Починати варіння бульйону з яловичини на кістці, потрібно з обжарювання м’ясної складової. Для цього слід розігріти в сковорідці вершкове масло і обсмажити на ньому кісточки.
- Перемістити вміст сковорідки в каструлю. Залити водою. Додати ріпчасту цибулю цілком.
- Після закипання рідини ретельно зняти з її поверхні пінку, додати сіль і спеції.
- Варити близько години на малому вогні, після чого процідити отриманий бульйон.
На ньому смачно готувати не тільки супи, але також холодець і всілякі соуси.
Технологія, як освітлити яловичий бульйон
Є кілька способів зробити бульйон прозорий:
- Проціджування через кілька шарів марлі або найдрібніше сито. Такий спосіб дозволить видалити з рідини піну, дрібні шматочки кісточок і м’яса.
- Освітлення білком. Сире яйце потрібно розділити на складові і ретельно збити білок з великою ложкою крижаної води. Влити масу в бульйон на плиті і добре перемішати. Дати бульйону покипіти 3 – 4 хвилини, після чого процідити його від шматочків зсілого білка.
- Освітлення овочами. Сиру велику морквину розрубати навпіл і підсушити на сковорідці без масла. Потім відправити шматочки овочу в бульйон за кілька хвилин до його готовності.
- Якщо під рукою у господині не виявилося ні сита, ні яйця, ні моркви, варто пошукати в кухонному шафці жменьку рису – його теж можна використовувати для освітлення бульйону з яловичини. Для цього крупа зав’язується в полотняний мішечок і опускають в киплячий бульйон на 6 – 7 хвилин.
Як правильно зберігати яловичий бульйон
Головна умова правильного зберігання бульйону – чистота посуду. Можна налити його в скляну банку або підходящу за розміром каструлю. Перші три дні яловичий бульйон вважається свіжоприготованим. Після повторного кип’ятіння можна зберігати його ще стільки ж. Звичайно, все це час рідина повинна знаходитися в холодильнику.
Оптимальна температура зберігання – від 4 до 8 градусів.
Якщо заморозити бульйон, то його «термін життя» збільшиться до півроку. В такому випадку потрібно охолодити свіжозвареним основу для супу, перелити її у відповідний контейнер і відправити в морозилку.
Важливі кулінарні поради
Щоб бульйон вийшов смачним і прозорим, господині радять:
- Варити його на малому вогні, щоб кипіння рідини було ледь помітним.
- В процесі постійно знімати піну з поверхні майбутньої основи для супу шумівкою з дрібними отворами.
- Використовувати воду з-під крана, а фільтровану або мінеральну без газу.
На результаті обов’язково позначиться і якість використовуваного м’яса. Яловичину варто брати свіжу, без великих вкраплень жиру і без жив.
Приготувати яловичий бульйон – нескладне завдання. Навіть молодої господині буде під силу впоратися з нею. Потрібно лише знати основні принципи його приготування і секрети досвідчених кухарів.