Бульйон з яловичини – 3 рецепта, як зварити смачний прозорий бульйон

Якщо зварити бульйон з яловичини за всіма правилами й на основі хорошого м’яса, він вийде чудово ароматним і поживним. Поліпшити смак основи для супу допоможуть різні добавки: коріння, спеції, овочі. Але особливо добре доповнює її лаврушка і різноманітні мелені перці.

Для будь супів підходить яловичий бульйон

Бульйон, зварений на доброму шматку яловичини, можна назвати універсальним. Він добре підходить в якості основи найрізноманітніших супів. Найчастіше господині обирають його для приготування борщу. У ці страви варто додати і кілька шматочків яловичого філе або використовувати реберця з великою кількістю м’яса на поверхні.

Дуже бюджетним стравою стане суп-пюре з картоплі на бульйоні з яловичини. Якщо хочеться зробити його більш вершковим, варто додати до частування плавлений сирок. Або ж вилити 1/3 ст. жирних вершків.

Добре підходить яловичий бульйон також для наступних супів:

  • щавлевого;
  • будь грибного;
  • квасоляного;
  • дієтичного з кольоровою капустою і горошком;
  • легені з вермішеллю і морквою.

Часто суп на яловичині рекомендується готувати людей під час дієти. Це стосується систем живлення як для схуднення, так і для оздоровлення організму.

Як і скільки варити класичний бульйон з яловичини

Щоб приготувати бульйон за класичним рецептом, береться м’ясо на кістках без жиру. Окремо можна відправити в рідину і шматочок філе.

Інгредієнти на кіло ребер або іншого м’яса:

  • корінець селери, головка ріпчастої цибулі порей, морква – по 170 – 200 г;
  • лаврушка – 2 сухого листка;
  • фільтрована вода – до 4 л;
  • звичайна сіль, горошини перцю.

Приготування:

  • Є багато варіантів, як варити бульйон з яловичини, але класичний серед них є найпопулярнішим. Для нього першим ділом потрібно залити м’ясо холодною водою і залишити хвилин на 30.
  • У цей час потрібно крупно порубати всі овочі, а селера покришити дрібними кубиками.
  • Обсмажити все порізані овочі на маслі до розм’якшення.
  • М’ясо залити свіжою водою. Довести до кипіння, зняти пінку. Тільки після цього додати вміст сковорідки.
  • Солити бульйон можна після чергового закипання.
Дивіться також:  Як готувати збірну солянку

Варити основу для супу близько двох годин на слабкому вогні під щільно закритою кришкою.

Основа для супу в мультиварці

Така «кухонні помічниця» значно полегшить завдання господині. Використовуючи мультиварку кулінару не доведеться стежити за бульйоном. Можна просто займатися своїми справами і чекати відповідного сигналу.

Інгредієнти:

  • яловичі реберця – півкіло;
  • морквина, корінь петрушки, цибулю – по 1 шт.;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • сіль, перець, вода.

Приготування:

  • Щоб зварити бульйон з яловичини за таким рецептом, першим ділом потрібно ретельно промити м’ясні частини. На реберцях повинно залишатися достатню кількість м’яса.
  • Овочі і коріння очистити, крупно порізати.
  • Скласти м’ясо і компоненти з другого кроку в чашу «кухонної помічниці».
  • Залити водою. Досить буде близько 2 л рідини.
  • Готувати бульйон в режимі, призначеному для супу, 120 – 140 хвилин.

Після закінчення зазначеного часу залишиться викинути овочі і зрізати з кісток готове м’ясо. За бажанням отриманий бульйон процідити.

Бульйон з яловичини на кістці

В цілях економії допустимо зварити бульйон виключно на кісточці. У результаті будь-перше страву на його основі вийде не менш наваристим і смачним.

Інгредієнти на півкіло кісток:

  • цибулини – 80 – 100 м;
  • масло – 30 – 40 г;
  • вода, вибрані приправи і звичайна дрібна сіль.

Приготування:

  • Починати варіння бульйону з яловичини на кістці, потрібно з обжарювання м’ясної складової. Для цього слід розігріти в сковорідці вершкове масло і обсмажити на ньому кісточки.
  • Перемістити вміст сковорідки в каструлю. Залити водою. Додати ріпчасту цибулю цілком.
  • Після закипання рідини ретельно зняти з її поверхні пінку, додати сіль і спеції.
  • Варити близько години на малому вогні, після чого процідити отриманий бульйон.

На ньому смачно готувати не тільки супи, але також холодець і всілякі соуси.

Дивіться також:  Шурпа з яловичини – 6 рецептів

Технологія, як освітлити яловичий бульйон

Є кілька способів зробити бульйон прозорий:

  • Проціджування через кілька шарів марлі або найдрібніше сито. Такий спосіб дозволить видалити з рідини піну, дрібні шматочки кісточок і м’яса.
  • Освітлення білком. Сире яйце потрібно розділити на складові і ретельно збити білок з великою ложкою крижаної води. Влити масу в бульйон на плиті і добре перемішати. Дати бульйону покипіти 3 – 4 хвилини, після чого процідити його від шматочків зсілого білка.
  • Освітлення овочами. Сиру велику морквину розрубати навпіл і підсушити на сковорідці без масла. Потім відправити шматочки овочу в бульйон за кілька хвилин до його готовності.
  • Якщо під рукою у господині не виявилося ні сита, ні яйця, ні моркви, варто пошукати в кухонному шафці жменьку рису – його теж можна використовувати для освітлення бульйону з яловичини. Для цього крупа зав’язується в полотняний мішечок і опускають в киплячий бульйон на 6 – 7 хвилин.

Як правильно зберігати яловичий бульйон

Головна умова правильного зберігання бульйону – чистота посуду. Можна налити його в скляну банку або підходящу за розміром каструлю. Перші три дні яловичий бульйон вважається свіжоприготованим. Після повторного кип’ятіння можна зберігати його ще стільки ж. Звичайно, все це час рідина повинна знаходитися в холодильнику.

Оптимальна температура зберігання – від 4 до 8 градусів.

Якщо заморозити бульйон, то його «термін життя» збільшиться до півроку. В такому випадку потрібно охолодити свіжозвареним основу для супу, перелити її у відповідний контейнер і відправити в морозилку.

Важливі кулінарні поради

Щоб бульйон вийшов смачним і прозорим, господині радять:

  • Варити його на малому вогні, щоб кипіння рідини було ледь помітним.
  • В процесі постійно знімати піну з поверхні майбутньої основи для супу шумівкою з дрібними отворами.
  • Використовувати воду з-під крана, а фільтровану або мінеральну без газу.
Дивіться також:  Лагман в мультиварці – 5 рецептів приготування

На результаті обов’язково позначиться і якість використовуваного м’яса. Яловичину варто брати свіжу, без великих вкраплень жиру і без жив.

Приготувати яловичий бульйон – нескладне завдання. Навіть молодої господині буде під силу впоратися з нею. Потрібно лише знати основні принципи його приготування і секрети досвідчених кухарів.

Прокрутка до верху