Для неповторного смаку важлива не тільки начинка але і булочки для гамбургерів. Досить шукати компроміси з гумовими булочками з магазину. Пора створити щось насправді ситне і незабутнє на смак!
Булочки для гамбургерів, як в Макдональдсі
І дорослі, і діти люблять фастфуд з Макдональдс. Цей рецепт допоможе приготувати булочки для коханої гамбургера будинку. Так булочки вийдуть навіть смачніше і корисніше, ніж у ресторані.
З цих інгредієнтів вийде тісто на булочки:
- тепла вода;
- молоко;
- дріжджі сухі;
- цукор;
- сіль;
- вершкове масло;
- борошно;
- кунжут.
Порядок дій:
- Півтора склянки води закип’ятити. Потім остудити до 40 градусів. Розвести у воді 1 ст. л. дріжджів.
- Закип’ятіть ½ склянки молока.
- 3 ст. л. цукру, змішайте з ¼ ч. л. солі і 3 ст. л. вершкового масла.
- До цієї суміші додайте молоко. Розмішайте.
- Зачекайте, поки суміш стане придатною для дріжджів температури.
- Об’єднайте суміш і дріжджовий розчин.
- Поступово додавайте 7 склянок борошна.
- Перемішуйте, щоб не залишилося грудок. Якщо замішувати в мисці вже важко, замішують тісто прямо на столі.
- Щоб як слід замісити тісто, піде не більше 10 хвилин. Після цього змастіть тісто олією.
- Тісто в рослинному маслі має настоятися в мисці, щільно накритою кришкою і поставленому в теплі. Настоюватися воно повинно годину.
- Якщо все зроблено правильно, тісто сильно збільшиться в розмірі, і його має вистачити на двадцять булочок.
- Тісто розділіть на парну кількість кульок.
- Кульки тіста розкладіть за змащений маслом деко. Але ще не час розігрівати духовку: тісто треба накрити рушником і залишити ще на годину.
- Після закінчення цього часу розігріти духовку і запікати змащені молоком і посипані кунжутом булочки до появи рум’яної скоринки.
Чорна основа для фаст-фуду
Незважаючи на те, що для багатьох чорні булочки залишаються рідкістю, їх дуже легко приготувати. Єдине чим вони відрізняються від інших наявністю барвника, в якості якого в нашому рецепті виступить активоване вугілля.
Все, що нам знадобиться:
- борошно;
- дріжджі;
- тепла вода;
- цукор;
- сіль;
- кунжут (бажано чорний);
- вершкове масло;
- оливкова олія;
- яблучний сік;
- активоване вугілля (або упаковка чорного харчового барвника).
Порядок дій:
- Якщо в якості харчового барвника вибір припав на вказаний нами активоване вугілля, подрібніть 1 упаковку до стану порошку.
- В 150 мл теплої води додайте ½ ч. л. солі, 1,5 ст. л. цукру і упаковку сухих дріжджів.
- В отриману суміш додайте 250 г борошна.
- Змішайте 2 ст. л. яблучного соку з 1 ч. л. порошку з активованого вугілля.
- Суміш повинна стати схожою на густий чорний соус.
- Коли ви все ретельно розмішали, додайте соус до масі борошна і цукру.
- Замішайте і замісіть тісто.
- Накрийте рушником і дайте йому настоятися годину в теплому місці.
- Піднялося тісто ще раз замішайте.
- Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить булочки для чотирьох бургерів.
Як спекти булочки Бріош
Ці ніжні булочки немов з французької кінострічки! Але щоб спробувати їх, необов’язково поспішати до Франції. Впоратися з приготуванням можна і вдома.
Все, що знадобиться:
- борошно;
- цукор;
- сіль;
- дріжджі;
- вершкове масло;
- молоко;
- яйце (краще 1 жовток).
Порядок дій:
- 1 ч. л. та 100 г цукру змішати з 100 мл теплого молока.
- ½ Ч. л. солі змішати з ½ кг борошна.
- В першу суміш додайте збитий яєчний жовток. Збиваючи, поступово додавайте борошно з сіллю.
- Вимішуйте тісто. Воно повинно стати пружним і не липнути до рук і мисці.
- 200 г вершкового масла розімніть, додайте в суміш і перемішайте.
- Тепер потрібно дати тісту настоятися, щоб воно піднялося. Накрийте його рушником або плівкою, залиште в теплому місці.
- Якщо все зроблено вірно, тісто збільшиться в 2 рази.
- Знову вимісити тісто і залиште миску накриту з ним в холодильнику на кілька годин. Якщо є можливість, залиште на всю ніч.
- Вранці не відразу готуйте з тіста. Дайте йому постояти півгодини і нагрітися.
- Тісто розділити на маленькі кульки – основи для булочок. Викладіть на змащене деко і залиште на півгодини настоюватися.
- Намажте кульки з тіста розведеним з водою жовтком, посипте цукром.
- Випікайте до золотистої скоринки.
Рецепт від Енді Шефа
Енді Шеф – справжня зірка кулінарного блогінгу. За його словами, ці булочки можна використовувати не тільки для приготування гамбургерів, але і просто як десерт до чаю.
- 650 г борошна;
- 6 г солі;
- 7 г дріжджів;
- 110 г пюре з картоплі (без додавання яйця і молока, просто пом’ята варена картопля);
- 375 г теплої води;
- 75 г розтопленого вершкового масла;
- яйце;
- цукор за смаком, близько 50 р.
Порядок дій:
- Перед тим, як зробити булочки для гамбургерів, визначитеся, якого кольору булочки ви хочете отримати. Якщо захотілося здивувати гостей і приготувати чорні бургери, додайте в тісто барвник: чорнило каракатиці або порошок з активованого вугілля.
- Змішайте половину борошна, сіль і дріжджі.
- Додайте інші інгредієнти, крім залишків борошна. Перемішайте.
- Додайте залишки борошна. Збийте міксером. Має вийти однорідне тісто, яке не липне до чаші і рук.
- Готове тісто покладіть в глибоку миску і залиште під плівкою в холодильнику на ніч.
- Коли дістанете тісто з холодильника, залиште його зігріватися на півгодини.
- Розділіть тісто на маленькі кульки і покладіть їх на деко. Розкладайте їх подалі один від одного, адже вони ще збільшаться в розмірі.
- Накрийте деко рушником і залиште на півгодини.
- Збийте 1 ст. л. води з яєчним жовтком і намажте булочки. Зверху посипте кунжутом.
- Випікайте до тих пір, поки булочки не стануть рум’яними.
Варіант для тих, хто хоче зберегти тонку талію
Навіть людям на дієті хочеться таких улюблених з дитинства гамбургерів. І ця ситуація зовсім не безвихідна.
Нам знадобляться:
- пшеничне борошно;
- цільнозернові борошно;
- сіль;
- цукор;
- рослинна олія;
- дріжджі;
- тепла вода.
Порядок дій:
- Всі ці інгредієнти потрібно замісити разом. Щоб вийшло 10 булочок, замісіть по 250 г кожного виду борошна, 3/2 ч. л. солі, 3/2 ст. л. цукру, 2 ст. л. масла, 2 ч. л. дріжджів і 350 мл води.
- Як і в попередніх рецептах, після замішування дайте тісту відстоятися.
- Після цього змастіть деко і викладіть на неї грудочки тіста. Накрийте деко тонким рушником і залиште ще на 40-45 хвилин.
- Випікайте до легкої коричневої скоринки.
- Якщо вам не подобаються хрусткі булочки, після того, як дістанете їх з духовки, змастіть скоринки холодною водою.
Картопляна булочка для гамбургера
Булочки з картоплі можуть здатися чимось незвичайним і навіть дивним, але насправді це дуже смачне і корисне блюдо.
- 500 г очищеної картоплі;
- 35 г вершкового масла;
- 360 г борошна;
- 15 г цукру;
- 10 г дріжджів;
- ½ Ч. л. солі;
- яйце;
- кунжут.
Порядок дій:
- Картоплю помийте і наріжте кубиками. Кубики відваріть, потовчіть з картоплі пюре.
- Важливо! Не виливайте весь відвар від картоплі, збережіть 50-60 р. Це знадобиться в подальшому.
- Змішайте всі інгредієнти і вимішуйте тісто. Залиште настоюватися на годину.
- Зробіть з тіста маленькі булочки, розкладіть їх на деко. Накрийте деко тонким рушником або харчовою плівкою, залиште на 50-60 хвилин.
- Перед тим, як поставити деко в духовку, змастіть булочки збитим жовтком і посипати кунжутом.