Спечені в домашніх умовах булочки виручають, коли потрібно приготувати щось швидко для перекусу або на сніданок. Такий випічкою можна замінити хліб і ласощі до чаю. Легкі в приготуванні булочки на кефірі виходять смачні, не гірше, ніж з магазину!
Пишні дріжджові булочки на кефірі
Необхідно взяти:
- до півкіло або трохи більше борошна;
- 1/3 ст. підігрітої води;
- по 1 ч. л. солі і цукру;
- 1 склянка нежирного кефіру;
- 16 г дріжджів в гранулах;
- 1,5 ст. л. будь-якого олії.
Процес приготування:
- Покладіть потрібний за рецептом цукор і норму дріжджів в підігріту воду. Заважайте ложкою до повного розчинення гранул.
- У борошно якщо, потрібні несолодкі булочки, додати сіль. Для солодкої випічки взяти 3 ложки цукру. Влити кефір, масло і дріжджову масу.
- Все змішати, щоб утворилося гладке тісто. Накрити тісто чистою тканиною і відкласти в тепле місце, щоб піднялося.
- Через годину з тіста сформувати круглі булочки. Розташувати їх на змащеному жиром аркуші для випічки. Верх заготовок змастити збитим яєчним білком.
- При бажанні булочки можна надрізати, посипати зверху маком або кунжутом. Випікати до повної готовності і приємною рум’яності.
Булочки на кефірі виходять апетитні і пишні, довго не черствіють, а готуються швидше за інших.
З корицею
Необхідно взяти:
- 3 ст. просіяного через сито борошна;
- одне свіже яйце;
- чашка молока (підігрітого);
- 170 мл кислого молока або кефіру;
- половину ч. л. солі;
- третину склянки цукру;
- мелену корицю в порошку;
- дріжджі.
Послідовність приготування:
- Розітріть лопаткою норму свіжих дріжджів в злегка підігрітому молоці з цукровим піском. Накрийте посуд кришкою, залиште в спокої, щоб почали свою роботу дріжджі.
- Потрібно просіяти крізь дрібне сито борошно, додати сіль. Все змішати. Вбити яйце, влити норму кефіру і підійшла дріжджову масу.
- Після правильного вимішування тісто має легко відставати від рук.
- На підготовлений до випічки лист викласти в маленькі кульки з тіста
- Накрити деко з булочками, щоб вони піднялися, і в цей час нагріти духовку.
- Збризнути кульки водою, рясно посипати меленою корицею.
- Випікати до рум’яного кольору. Час залежить від можливостей духовий печі.
Без дріжджів
Необхідно взяти:
- борошна вищого сорту – 3,5 ст.;
- кефіру або кислого молока – 300 мл;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- натурального меду – пару ложок;
- 1 ч. л. пекарського порошку;
Принцип готування:
- Налити норму кефіру в миску з борошном, додати пишності соду, сіль, мед. Поступово замішати тісто.
- Скачати з нього ковбаску, розрізати на рівні частини, з кожної сформувати кульку.
- Булочки випікаються недовго, як тільки вони підрум’янилися можна перевіряти на готовність.
Приготовані без додавання дріжджів булочки на кефірі в духовці — ідеальний вибір для здорового і смачного сніданку.
Здобне тісто на кефірі для булочок
Якщо у вас мало часу, і ви мрієте про смачних і простих булочках з кефіру тіста, кращого варіанту, ніж цей не знайти.
Необхідно взяти:
- борошна в/с – 2,5 ст.;
- 1 повний стакан цукру;
- стільки ж кефіру;
- пісного пасла – півсклянки;
- яйця – 3 шт.;
- пекарського порошку – ст. л.;
- ваніль.
Принцип готування:
- Змішайте в глибокій посуді всі продукти, які передбачені за рецептом (крім борошна і разрыхляющего порошку), віночком.
- Додайте попередньо просіяне борошно і замісіть поступово еластичне, м’яке в роботі тісто.
- Сформуйте кульки у вигляді булочок додайте їх на деко.
- Випікайте на середньої потужності духовки з конвекцією до готовності.
З маковою начинкою
Необхідно взяти:
- борошна – 3 ст.;
- збите яйце;
- 1,5 ложки маргарину;
- 1/2 склянки нежирних вершків;
- 2 ст. л. цукру-піску;
- 5 г свіжих сухих дріжджів;
- пачка заздалегідь замоченого маку.
Принцип готування:
- Наріжте маргарин розітріть з борошном, додайте яйце і дріжджі, змішані з теплими вершками і цукром.
- Замістити тісто, накрийте целофаном і відправте на півгодини в холодильник.
- Розкачати тонкий пласт, посипте його рясно маком, для солодощі візьміть ще цукор.
- Щільно скрутіть заготовку в рулет і наріжте його на шматочки за розміром планованих булок.
- Змастіть порції яєчним жовтком, який попередньо потрібно збити.
- Викладіть їх на деко не щільно один до одного, тому що в процесі булочки будуть підходити (рости).
- Випікати при температурі 170 – 175 °C до рум’яного кольору.
Медове ласощі
Необхідно взяти:
- борошна в/с – півкіло;
- дріжджів – до 50 м;
- 1/4 склянки нежирного кефіру;
- 125 г вершкового масла;
- яйця — 3 шт.;
- ванільний цукор;
- натурального меду – 6 ст. л.;
- будь горішки.
Принцип готування:
- Всипте дріжджі в миску, додайте ваніль, кефір, цукор, розімніть масу ложкою.
- Розтопити на вогні масло в каструльці, дайте охолонути.
- Додайте масло, яйця, мед до дріжджів. Змішайте всі інгредієнти. Поступово всипте борошно. Заважайте спочатку дерев’яною кописткою, а потім руками або міксером.
- З тіста сформуйте рівні кульки. Сплюснув кожен рукою, покладіть всередину ложку меду і шматочок горіха. Защипайте, сформувавши булочки.
- Укладіть заготовки на деко, змастіть яйцем. Ставити булки слід у холодну піч, таким чином даючи виробів піднятися. Випікати до готовності.
Якщо кристалізований мед, для зручності роботи його можна злегка нагріти.
Швидкі булочки на кефірі
Булочки за експрес-методом готуються за лічені хвилини без дріжджів. Спробуйте – не пошкодуєте!
Необхідно взяти:
- 1,5 ст. пшеничного борошна;
- 1,5 ч. ложки пекарського порошку;
- 50 р маргарину чи масла;
- 1/2 ст. кефіру або кислого молока;
- 1,5 ст. л. сухого кишмишу;
- трохи ароматною ванілі;
- 3 ст. л. цукру або меду.
Принцип готування:
- Помістіть всі продукти в миску, заступника міксером або просто руками тісто для булочок на кефірі.
- Додати заздалегідь замочений ізюм.
- Відірвіть шматочок тіста і сформуйте кулю, злегка сгладьте його і викладіть на деко.
- Змастіть верх заготовок кефіром, випікаючи, контролюйте ступінь підсмажування.
З сиром
Необхідно взяти:
- 20 г свіжих дріжджів;
- 1/2 склянки теплого кефіру;
- чверть склянки цукру;
- склянку з гіркою в/з борошна;
- свіже яйце;
- щіпка солі;
- 30 г вершкового масла;
- 270 г солонуватого сиру твердих сортів.
Принцип готування:
- Розпустіть дріжджі в підігрітому молоці з додаванням цукру і борошна. Вимісити ручним способом і залишити в місці без протягів, щоб підійшли дріжджі.
- Після закінчення цього часу додайте решту (крім сиру) інгредієнти тісто і замісіть його.
- Покладіть дріжджове тісто в глибоку, попередньо змащену жиром миску, накрийте тканиною і залиште при кімнатній температурі на годину.
- Розкачайте з тіста пласт, рясно посипте його тертим сиром і скрутіть по формі рулету.
- Наріжте заготівлю шматочками, сформовані порції випікайте в духовці до повної готовності.
Злегка остудіть і подавайте пишні булочки в теплому вигляді, поки не застиг сир. Приємного апетиту!