Ніжний аромат свіжої випічки підніме настрій всім домашнім. Особливо у вогкий холодний день. Кращим рішенням стане зробити булочки з дріжджового тіста в духовій шафі. Залишилося лише вибрати підходящий рецепт з зображень нижче варіантів.
Класичні булочки з дріжджового тіста в духовці
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде 20-22 булочки невеликого розміру. Для їх приготування береться: 2 стандартних склянки свіжого кефіру, маленька ложка солі, 560 г білого борошна, 1,7 ст. цукру-піску, півсклянки будь-якого неароматного масла, 80 г вершкового масла, маленька ложка кориці, 22 г дріжджів (свіжих пресованих), 0,5 ч. л. какао.
Кефір підігрівається до температури тіла, після чого в нього надсилаються цукор (2 ст. л.), дріжджі, сіль і неароматное масло. Після вимішування компоненти залишити на пару хвилин.
Далі можна висипати в ту ж посуд борошно. Краще це робити маленькими порціями, вимішування масу після кожної добавки. Нелипким тісто накривається плівкою і відправляється на 50 хвилин в тепло.
Половина неї маси тонко розкочується на килимку, після чого змащується начинкою з розтопленого масла, какао, залишків піску і кориці.
Заготівля згортається щільним рулетом і нарізати на невеликі шматочки.
Ті ж дії повторюються і з другою частиною тіста.
Випікається 25 хвилин при 190 градусах.
Для рум’яності можна змастити булочки збитим жовтком.
Швидкий і смачний рецепт приготування
Опублікований нижче простий рецепт здобної випічки дозволить приготувати універсальне тісто, яке поєднується з будь-якими начинками.
Можна просто посипати вийшло частування цукром. В рецепт входить: 55 г свіжих розламаних на шматочки дріжджів, 140 г фермерського масла, 520 мл молока, 4 фермерських яйця, 210 г цукру, щіпка ваніліну, 650-750 г борошна, жовток.
Для опари в невеликій кількості підігрітого молока (близько 100 мл) розводять раскрошенные дріжджі, а також щіпка цукрового піску.
В окремій посуд змішується м’яке масло, ванілін, цукор, що залишився, яйця та інше молоко.
Коли опара підніметься, у неї вливається отримана маса.
Після перемішування вводиться просеянная борошно.
Замішується нещільне тісто, яке має полежати в теплі, поки воно не підніметься 3 рази.
З маси скочуються маленькі кульки, змащуються жовтком і залишають на 12-15 хвилин.
Готуються булочки в жаркій духовці близько півгодини.
Перед подачею частування посипається цукром або пудрою.
Солодкі булочки
Така випічка точно нагадає про улюблену здобі зі шкільної їдальні. Для її приготування використовують прості і доступні компоненти: 4,5 ст. білої в/з борошна, пакет ваніліну, 55 р живих подрібнених дріжджів, 2,5 ст. л. цукру-піску, половина склянки неароматного масла, 1,5 ст. води, пів чайної ложки солі.
Вода злегка підігрівається, у неї сиплються дріжджі. В отриману кашку вводиться 3,5-4,5 ст. л. борошна і цукор. Вона буде настоюватися під рушником в теплі 25 хвилин.
Коли опара підійде, додати в нього ванілін, масло, а потім потроху вводити борошно, постійно уникаючи підійшла масу.
Тонко розкачати, згорнути рулетиком, присипати цукром і випікати в духовій шафі на відстані один від одного.
Замість цукру можна взяти цукрову пудру, перемішану з какао-порошком.
Як приготувати з корицею в духовці?
Любителів яскравого коричного аромату точно порадує наступний рецепт. У нього входить: 45 г жирного масла, 90 г цукрового піску, 2 сільських яйця, 210 мл свіжого молока, 1,5 ч. л. швидких сухих дріжджів, 3 ч. л. кориці, 3 ст. борошна, половина чайної ложки солі, щіпка ваніліну.
Молоко гріється, змішується з парою великих ложок просіяного борошна, маленькою ложкою цукру і дріжджами. Суміш вистояти при кімнатній температурі близько 40 хвилин.
В підійшов складу вливається суміш збитих сільських яєць, залишків піску, ваніліну та дрібної солі. Туди ж по парі ложок вводиться насичена киснем пшеничне борошно.
Після ретельного перемішування залишити масу біля джерела тепла на 65 хвилин.
Залишилося розкачати суміш, змастити отриману заготовку вершковим маслом, присипати невеликою кількістю цукру і ароматною спецією.
Пласт скочується рулетиком і нарізають шматочками.
Майбутні булочки з корицею з дріжджового тіста викладаються на промаслений лист, після чого залишають на півгодини. Випікається в жаркій духовці 40 хвилин.
Кількість ароматної спеції в рецепті можна регулювати за власним смаком.
Пишні булочки з дріжджового тіста
Тісто виходить дійсно «пуховим». Для приготування потрібно: 1 ст. молока, 1,5 ч. л. дрібної солі, жовток, 2,5 ч. л. пресованих дріжджів, 3,5 ст. білої просіяного борошна, 3 ст. л. рідкого натурального бджолиного меду, половину склянки рослинного масла, 3 ст. л. рідкого вершкового масла, третину склянки цукру, яйце, 1 жовток, 1 білок.
У глибоку ємність вливається трохи підігрітий молочний продукт, олію, мед, яєчний жовток. Також додається яйце, міль, борошно і дріжджі.
Замішується липковатая маса, яка викладається на присипаний борошном килимок з силікону. Після обминания тісто накривається натуральної серветкою і лишається біля джерела тепла на півгодини.
Залишилося лише нарізати масу на 24 скибочки, сформувати з них кульки, змастити рослинним маслом, відправити на 20 хвилин у духовку, розігріту до 60 градусів.
Далі здоба змащується глазур’ю з вершкового (високої жирності) масла, яєчного білка, натурального бджолиного меду і піску.
Готуються ще 20 хвилин при 180 градусах.
Ласощі можна діставати з духовки, коли поверхня стане золотистою.
З маком
Мак чудово поєднується з цитрусовими і горішками, тому наведений далі рецепт можна вдосконалити. В його класичний варіант входить: 490 г борошна, пакет ваніліну, щіпка солі, 230 мл жирного молока, пачка вершкового масла, 5-6 ст. л. цукру-піску, куряче яйце, 110 г маку, 11 г швидких дріжджів.
Традиційно готується опара з молока, цукру (1 ст. л.) і борошна (2 ст. л.).
Підійшла суміш виливається до муки, перемішаної з розтопленим вершковим маслом, що залишилися піском, сіллю і ваніліном. Маса залишається в теплі приблизно на годину.
Начинка готується з маку і цукру. Кількість останнього можна регулювати по своєму смаку. Воно не зазначено в рецепті. Сухі макові зернятка заливається окропом, віджимається, подрібнюється блендером і змішується з цукром.
Тісто розкочується, змащується начинкою, скручується рулетиком і нарізається.
Булочки з маком печуться в жаркій духовці 25 хвилин.
З родзинками
Одним з найбільш популярних рецептів дріжджових булок є варіант з родзинками. Крім зазначеного сухофрукта (130 г), він включає в себе: 150 мл молока, 20 г живих дріжджів, 55 г якісного вершкового масла, яйце, 380-420 г борошна, дрібку солі, цедру з одного лимона, 125 г цукру-піску.
З молока (підігрітого), борошна (2 мал. ложки) і цукру (1 мал. ложка) робиться опара, яка залишається біля джерела тепла на 25-35 хвилин.
Залишки піску, цедра цитрусового, яйце, борошно і сіль добре перемішуються. До перелічених компонентів додається опара.
Родзинки промивається, ошпаривается окропом і з’єднується з розтопленим маслом.
Сухофрукт з’єднується з тестом, після чого воно відправляється в тепло на годинку.
Залишиться сформувати з маси пухкі кульки і випікати 25 хвилин в добре розігрітій духовці.
Для апетитного вигляду вироби перед випіканням полити збитим яйцем.
Смачний рецепт з повидлом
Випічку з начинкою люблять і діти, і дорослі. Особливо, якщо всередині неї виявилося дуже смачне яблучне повидло. На обсяг 260 грам потрібно: 1 ст. молока, 2 сільських яйця, 3 ст. л. вершкового жирного масла, 4 ст. л. пшеничного в/з борошна, 5 ст. л. цукру-піску, половина маленької ложки солі, 2 ч. л. сухих швидких дріжджів.
Молоко, яйця, масло, сіль, дріжджі і цукор помешаются в одну ємність і вимішуються до однорідності. Рідина при цьому необхідно попередньо злегка підігріти.
В отриману масу поступово засипається заздалегідь 2 рази просеянная борошно. Тісто залишають у теплі на кілька годин. За цей час його потрібно декілька разів обім’яти.
З неї маси вирізаються тонкі коржі. На кожній з них на краях робляться надрізи.
На середину заготовок викладається пара чайних ложок начинки. Краї гуртка накладаються один на одного, щоб повидло виднілося через надрізи.
Коли випічка на деко злегка підніметься, можна відправляти її випікатися на 15-20 хвилин до рум’яної скоринки.
Як приготувати з сиром?
Таке частування чудово доповнить тепле молоко або ароматний чай. А готується вона елементарно з наступних продуктів: 490 г білої просіяного борошна, дрібка солі, 230 мл теплого молока, 8 ст. л. цукру, 2 яйця, стандартний пакетик швидких дріжджів, 160 г вершкового масла, 320 г сиру, 55 г сметани, жменю родзинок.
Готову випічку можна додатково полити згущеним молоком.
З листкового дріжджового тіста
Щоб значно полегшити завдання, для страви варто купити готову основу. Досить буде упаковки в 450-500 р. Крім цього продукту береться: яйце, 45-55 г якісного масла вершкового, 3ст.л. меленої кориці і цукру (коричневого).
Готовий напівфабрикат найтоншим шаром розкочується на килимку.
Вийшла основа добре промащується розтопленим маслом, змішаним з коричневим цукром і корицею. Можна додати в начинку і інші інгредієнти: ізюм, будь-які сухофрукти, какао і т. д.
Заготівля щільно згортається і нарізають шматочками, ширина яких становить близько 3 див.
Майбутні булочки розкладають на промаслений лист.
Випічка змащують збитим курячим яйцем. Можна також посипати її мінімальною кількістю коричневого цукру.
Готуються в духовці не більше 25 хвилин. Якщо шафа сушить випічку, потрібно поставити в нього миску з водою.
Рецепт приготування з яблуками
Поєднання кисленько-солодких фруктів і тіста на дріжджах можна назвати традиційним. Випічка готується з: 4,5 ст. в/спросеянной борошна, 45 р живих дріжджів, щіпки солі, 260 мл жирного молока, 4 ст. л. білого цукру, 65 г вершкового маргарину , 2 яєць і 1 білка для змащування випічки. Для наповнення береться 550 г яблук і 5 ст. л. коричневого цукру.
У підігріте до кімнатної температури молоко по черзі всипається цукор (велика ложка), поламані на дрібні шматочки дріжджі і сіль. Суміш вимішується до стану кашки і забирається на тепло. Використовувати її можна, як тільки з’явиться помітна опарна шапочка.
В підійшов розчин додається розтоплений маргарин і збиті виделкою яйця.
У масу потроху підсипається просеянная борошно. Тісто має перестати липнути до пальців. Після цього воно накривається рушником і залишається в теплі до збільшення в об’ємі в два рази.
Після останнього обминания від маси відщипують шматочки і розплющуються. Всередину кладуть начинку з подрібнених яблук, присипаних цукром.
Булка можна надати будь-яку потрібну форму. Випікатися вони будуть близько півгодини.
Яблучна начинка також чудово поєднується з меленою корицею.