Ключові компоненти листкового тіста – багаторазово чергуються шари жиру і муки. Незважаючи на деяку тривалість процесу його приготування, булочки з листкового тіста легко приготувати своїми руками – солодкі до чаювання або ситні на сніданок. Всі рецепти дані з розрахунку на 10 – 15 виробів.
Булочки з листкового тіста з цукром
Це простий варіант солодкої випічки і, до того ж, недорогий.
Підготуйте наступні компоненти:
- вода – 300 мл;
- борошно вищого сорту – 500 г;
- маргарин – 280 м;
- яйце – 1 од.;
- сіль – 1/2 ч. л.;
- білий цукор – 100 г;
- оцет – 1 ч. л.
Булочки з цукром готуємо так:
- У воду налити оцет, вбити яйце і всипати сіль. Слідом додати борошно і приступити до замісу. Правильна консистенція еластична, пружна і не занадто туга.
- Розділити масу на дві частини і розкачати їх. Щедро покрити вершковим маслом і цукром, покласти один на одного, скрутити в рулон, а потім згорнути по спіралі.
- Отриману «равлика» загорнути в пакет і прибрати в холодильник на 2 години.
- Охолоджену масу розкачати і поділити на шматочки. З кожного сформувати «ковбаску» і зробити завитки.
- Розкласти заготовки на застелений пергаментом деко, розігріти духовку до 200 º с і випікати 15 хвилин.
Врахуйте, що місити тісто краще руками. У кухонному комбайні можна робити це тільки спеціальною насадкою, інакше маса вийде дуже тугий і важкою.
Як приготувати з яблуками
В основі цього рецепту з яблуками лежить експрес-варіант листкового тіста, яке не доведеться пропустити кілька разів.
Список складових:
- пшеничне борошно – 350 г;
- рафінований цукор – 100 г;
- масло вершкове – один брикет;
- яйце – 1 од.;
- сіль – 1 ч. л.;
- дріжджі – половина столової ложки;
- вода кип’ячена – 100 мл;
- молоко – півсклянки;
- яблука червоні великі – 2 од.
Як готувати:
- У воді розчинити дріжджі і ложку цукру. Почекати чверть години до виникнення бульбашок.
- В окремому посуді змішати борошно, сіль і дві ложки цукру. Масло додати до борошна і руками перетерти всю суміш в крихту.
- У воду з дріжджами додаємо яйце і молоко. З’єднуємо цю масу з борошняної крихтою. Місимо і охолоджуємо дві години.
- Яблука очищаємо від насіння і паличок, ріжемо тонкими скибочками-півмісяцями. Опускаємо їх у киплячу воду, додаємо цукор, що залишився і варимо дві хвилини.
- Тісто розгортаємо і нарізаємо на стрічки шириною близько 5 см. По краю кожної смуги викладаємо яблучні дольки і скручуємо в рулет. Виходять імпровізовані «трояндочки».
Випікати їх зручно у форми для кексів. Це займе 25 хвилин при температурі 200 º с.
Готуємо з листкового тіста з варенням
Варення відмінно підходить для солодких слойок до чаю.
На 400 г тесту потрібні:
- одне яйце;
- будь-яке фруктове або ягідне варення – 100 р.
Процес приготування ласощів з листкового тіста з варенням настільки ж простий, як і список інгредієнтів:
- Тісто нарізати на квадрати 10 x 10 см, змастити збитим яйцем.
- У центр кожної заготовки викласти по одній столовій ложці варення. Вільними краями закрити начинку — вийде конвертик.
- Випікати при 180 градусах 20 хвилин.
Булочки з корицею з листкового тіста
Приготуємо привабливі булочки з глазур’ю.
Список інгредієнтів наступний:
- полуфабрикатное листкове бездріжджове тісто – 500 г;
- вершкове масло – півпачки;
- кориця – на свій розсуд;
- цукор – 100 р.
Частини глазурі:
- цукрова пудра – 2 десертні ложки;
- молоко – 100 мл
Булочки з корицею готуємо так:
- Масло розтопити, додати корицю і цукор, остудити.
- Тісто розкачати і змастити олійно-коричної сумішшю. Згорнути в рулет, нарізати на порції шириною 5 см.
- Отримані заготовки з бездріжджового тіста розкласти на деку, ставлячи вертикально. Випікати при 180 º с 25 хвилин до рум’яності.
- За 5 хвилин до готовності зробити глазур, змішавши гаряче молоко і цукрову пудру. Дістати десерт з духовки, оформити глазур’ю і остудити.
Рецепт приготування з маком
Пікантні булочки з маком — прикраса столу.
Основні складові:
- 300 мл кефіру;
- 2 сирих яйця;
- 2 р солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 400 г борошна вищого сорту.
Для прошарку:
- вершкове масло – 400 г;
- насіння маку – 50 г (продається серед спецій).
Готувати такі булочки досить просто:
- У холодну воду додати всі компоненти тіста, крім борошна.
- Починайте засипати борошно і перемішувати суміш ложкою. Замісити і поставити охолоджуватися в холодильник (не менше двох годин).
- Охолоджену масу розділіть на три частини, кожну розкачати в корж так, щоб вони були однакового розміру. Покрийте заготовки вершковим маслом і посипте маком. Склейте їх між собою і ще раз розкачайте.
- Розділіть тісто на кілька частин, з кожної сформуйте «косичку» (або надайте будь-яку іншу форму).
- «Косички» розкладіть на деку і випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 210 градусів 15 хвилин.
Не шкодуйте вершкового масла! Розшарування такого тесту відбувається саме завдяки жирів.
Частування з сиром на швидку руку
З наступного кількості продуктів вийде 15 – 20 сирних шарувань:
- 500 г тіста;
- упаковка сиру.
- одна ст. л. цукру;
- одне яйце.
Готуємо так:
- Змішуємо яєчний жовток, цукор і сир.
- Отриманою сумішшю рясно змащуємо тісто, звертаємо його в рулет і розрізаємо на порції.
- Збризкуємо майбутні булочки холодною водою з пульверизатора і випікаємо 25 хвилин при високій температурі (210ºС).
Булочки з листкового тіста з куркою
Ситна випічка послужить перекусом або повноцінним другим блюдом.
Необхідні компоненти:
- 400 г (2 – 3 склянки) борошна пшеничного;
- стандартний брикет вершкового масла;
- стакан води;
- два яйця, одне з них – для змазування перед випіканням;
- сіль на кінчику ножа;
- курячий фарш – 400 г;
- 2 цибулини.
Готуємо наступним чином:
- Для тіста змішуємо всі компоненти ложкою, потім місимо пару хвилин руками і кладемо в холодильник на 3 години.
- Після закінчення цього часу розкачуємо заготівлю і ріжемо квадратами. Фарш змішуємо з дрібно нашаткованою цибулею, викладаємо на квадрати, залишаючи місце по краях.
- Заготовки звертаємо трикутники, міцно защипуємо краю і змащуємо поверхню збитим яйцем.
- Випікаємо 25 хвилин при 200 º с.
Хрусткі слойки без начинки
Листкове тісто смачна сама по собі, навіть без начинки.
Вам знадобиться:
- тісто листкове – 500 г;
- два яєчних жовтки;
- цукор – 1 ст. л.
Готуємо частування:
- Напівфабрикат нарізаємо на прямокутники бажаного розміру.
- Заготовки викладаємо на деко, дотримуючись відстань між ними в пару сантиметрів.
- Змащуємо майбутній десерт збитими яєчними жовтками і посипаємо цукром — він забезпечить карамельну скоринку.
- Випікайте 25 хвилин при t=200 º с.
Ніжні булочки з листкового тіста з сиром
Розплавлений сир відмінно поєднується з тонким повітряним тестом.
Кількість продуктів на 250 мл води:
- борошно – 400 г;
- сире яйце – 1 од. на основу і ще одне для фінальної мастила;
- масло вершкове 72% – 200 г;
- сир «Голландський» – 300 р.
Приступаємо:
- Змішуємо всі інгредієнти, крім сиру, до однорідного стану. Загортаємо в целофан (пакет, харчова плівка) і ставимо в холодне місце на кілька годин.
- Подрібнюємо сир на тертці і скачуємо в 8 – 10 кульок.
- Тісто викладаємо на обробну дошку і ділимо на квадрати за кількістю сирних кульок. Сирні заготовки розміщуємо в центрі квадрата по одній. Закриваємо начинку, по черзі підтягуючи вільні кути до центру квадрата.
- «Упаковані» зверху булочки промазуємо збитим яйцем.
Встановлюємо температуру духовки на 200 градусів, випікаємо 20 хвилин.
Готуємо з бананової начинкою
Поживні бананові слойки складуть компанію ранкової кави з молоком.
Перевірте наявність компонентів:
- 500 г полуфабрикатного листкового тіста;
- 1 великий стиглий банан;
- 1 сире яйце.
Готуйте наступним чином:
- Тісто злегка розморозьте — воно має гнутися, але залишатися прохолодним. Наріжте його на десяток квадратів.
- Банан нарізати половинками буханців товщиною 5 мм На кожен квадрат покладіть по 6 – 8 фруктових шматочків. Закрийте начинку, з’єднавши краю.
- Поставте духовку розігріватися до 190ºС. В цей час збийте яйце і змастіть їм верхівки виробів.
- Завантажте деко з слойки в духовку на 20 хвилин. Контролюйте колір виробів: якщо вони темніють занадто швидко, знизьте температуру на 10 градусів. Готові булочки повинні бути золотисто-жовтими.
З листкового дріжджового тіста
Порожні слойки — демократична закуска з найпростіших компонентів:
- борошно вищого або першого сорту – 250 г;
- і охолоджена кип’ячена вода – 150 мл;
- вершкове масло – 180 г;
- сіль – 1/4 десертної ложки;
- яйце – 1 од.;
- цукрова пудра – «на око».
Діємо наступним чином:
- Борошно розтерти з маслом до дрібної крихти, додати сіль і влити воду. Місити 2 – 3 хвилини вручну. Охолодити в морозильній камері за 10 хвилин.
- В охолоджену масу загорнути вершкове масло і розкачати в тонкий пласт.
- Розділити його на порції, згорнути кожну по спіралі або будь-яку іншу форму.
- Випікати булочки з листкового дріжджового тіста півгодини при 180 º с.
Дістати з духовки, присипати цукровою пудрою.
Ласощі з шоколадною начинкою
Немає проблеми придбати готову слойку, але цікавіше зробити її самостійно.
Список продуктів для десерту:
- 200 мл молока;
- 100 г розмороженого маргарину;
- 400 г борошна;
- пакетик дріжджів;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. рафінованої рослинної олії;
- 40 г тростинного цукру;
- 5 г солі;
- розтоплений шоколад 72% (начинка).
Починаємо готувати:
- Спочатку слід злегка підігріти молоко, засипати цукор і дріжджі. Почекати 15 хвилин, щоб вони почали працювати. Після цього додати яйце, рослинне масло і щіпку солі.
- Всипати борошно і замісити складу. Отримане тісто укутати і поставити на холод.
- Остигнула основу розкачати, загорнути в неї весь шматок масла і знову розкачати. Нарізати отриманий пласт на прямокутники.
- На один край викласти шоколадну начинку, накрити іншим.
- Випікати 20 хвилин в духовій шафі, температура – 200ºС.
Рецепт приготування з грибами
Соковиті слойки з грибами можна подавати як повноцінне друге блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- тісто – 1 пачка;
- гриби – 500 г;
- сіль, перець – по щіпці.
План дій наступний:
- Обсмажити гриби, посолити, поперчити і охолодити.
- Тісто ділимо на порції, кожну з яких розкачуємо на квадрати. По центру заготовок викладаємо гриби і запечатуємо начинку вільними краями.
- Випікаємо в духовці при 200 º с до рум’яності (близько чверті години).
Простий варіант випічки з шинкою і сиром
Корисно завжди мати вдома заморожене тісто. Такий запас виручить і дослідну господарку, і початківця кулінара.
Всього вам знадобиться:
- 1 упаковка листкового прісного тіста, попередньо розмороженого (450 г);
- сир «Гауда» – 150 г;
- шинка – 150 г;
- 1 велике яйце або 2 маленьких.
З такого набору вийде 8 виробів. Приступаємо:
- Сир і шинку наріжте пластинами як можна тонше.
- Пласти тіста злегка розкачайте і поріжте на смужки: одна смужка — одна булочка.
- Викладіть шинку і сир на заготовки. Важливо залишити вільним 1 см по краях і «хвостик» близько 5 см, щоб надійно загорнути начинку.
- Загортаємо отримані заготовки в трубочку (рулет) і викладаємо на деко. Змащуємо майбутні слойки збитим яйцем.
- Випікаємо при 200 градусах 20 хвилин.
Перед вами постали більше 10 рецептів різної «листковій» випічки. Солодкої і м’ясної, простий і цілком гідною святкового столу. Вибирайте варіанти на будь-який випадок і будьте завжди на висоті у своїх кулінарних експериментів!