Булочки з повидлом є не тільки смачним, але і простим стравою, яку легко можна приготувати в домашніх умовах. В якості начинки можна використовувати будь-джем, однак він повинен бути густим, щоб при випіканні склад не став надто рідким і не витік з тіста. Готову страву можна подавати до чаю в якості десерту, але також брати в дорогу, на роботу, давати дітям у школу в якості перекусу.
Булочки з повидлом з дріжджового тіста
Такий десерт завжди виходить м’яким і повітряним, а приготувати його нескладно навіть малодосвідченою господині.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- 12 г сухих дріжджів;
- 325 г у/з борошна;
- 160 мл сироватки;
- 1 невелика яйце;
- ст. л. звичайного білого цукру;
- стільки ж олії;
- трохи солі;
- джем;
- трохи цукрової пудри для посипання.
Готують десерт так:
- В підігрітій воді з’єднати цукор, гранули дріжджів і трохи просіяного борошна. Відставити в тепле місце і почекати, коли на суміші утворюється густа і висока піна.
- Звести борошно з яйцем, влити олію і опару, ретельно вимісити тісто. Залишити підходити там, де тепліше, на пару годин.
- Коли тісто додасть в обсязі мінімум пару раз, його обминають, розрізають на порційні шматки і формують заготовки-булочки з начинкою всередині.
- Готові вироби розподіляють по застеленному пергаментом деку і відправляють у вже пашить жаром піч на півгодини.
Ніжного десерту дають охолонути, притрушують солодкої пудрою і урочисто виносять до столу.
Важливо приділити особливу увагу приготування опари, так як саме від її якості залежать м’якість і смак майбутніх булочок.
Домашні розанчики в духовці
Таку назву десерт отримав тому, що в процесі приготування булочкам надається форма квітки, а начинка викладається в середину. Завдяки цьому булочки набувають привабливий зовнішній вигляд.
Для приготування розанчиков знадобляться:
- склянку/з борошна;
- півсклянки нехолодного молока;
- 9 г швидкодіючих дріжджів;
- 40 г пекарського маргарину;
- 2 ст. л. звичайного білого цукру;
- трохи солі;
- джем – за вибором;
- невелика ціле яйце і ще один відокремлений жовток.
Готують розанчики так:
- Спочатку ставиться опара: підігріте молоко змішують з дріжджами, цукром і невеликою кількістю борошна, чекають, поки на поверхні суміші з’явиться висока піна.
- Отриману опару зводять в загальній ємності з борошном, викладають масло, вбивають яйце, притрушують сіллю і починають заміс тіста. Після всіх маніпуляцій його відставляють в більш тепле місце і дають підійти мінімум удвічі.
- Отриману заготівлю розрізають на порційні шматки, кожен з яких розкачують у вигляді коржа.
- Настає найвідповідальніший момент – формування розанчиков. Для цього краю коржі обережно загортають у вигляді пелюсток таким чином, що кожний наступний загин лягає на попередній.
- Потім в середину одержані булочок викладається джем, вироби смазывазываются жовтком і відправляються в піч. В ній вже має бути 180 градусів.
- Випікають булочки до того моменту, поки вони стануть рум’яними. Головне – не пересушити їх.
Готовий десерт остуджують, при бажанні присипають солодкої пудрою і виносять до чаювання.
Готуємо в мультиварці
М’які й пишні булочки можна приготувати не тільки в духовці, але і в мультиварці. При такому способі вони не тільки значно збільшуються в об’ємі, але і добре пропікаються.
Для приготування десерту знадобиться:
- 300 мл теплого молока;
- 4,5 склянки борошна;
- 2 невеликих яйця;
- упаковка сухих дріжджів;
- півпачки маргарину;
- неповний стакан цукру;
- трохи солі;
- густе варення за смаком.
Готують ласощі наступним чином:
- Для дріжджового тіста спочатку завжди ставлять опару. Молоко змішують з цукром і дріжджами, додають трохи борошна і чекають, поки на поверхні суміші з’явиться густа, пишна піна.
- В опару додають яйця, розм’якшений маргарин, сіль і починають акуратно досипати борошно, замішуючи тісто. Воно повинно вийти м’яким і податливим, важливо не забити його борошном.
- Тісто накривають харчовою плівкою і залишають в теплі до збільшення в об’ємі в 2 рази.
- Поле цього продукт обминають, ділять на частини. Кожен шматочок розкочують в невелику коржик, в центр викладають начинку, краї защіплюють, формуючи кульки.
- На дно чаші мультиварки викладають булочки в 1 шар, дають їм підрости.
- Після цього десерт готують в режимі «Випічка». За 20 хвилин до закінчення процесу приготування булочки перевертають.
Готовий виріб витягують з мультиварки, дають йому охолонути і подають до столу.
Листкові булочки з повидлом
Для приготування такого ласощі краще всього використовувати покупне заморожене листкове тісто. Воно вже раскатано в тонкі пласти, а при випічці стає об’ємним і хрустким. Ще один плюс – можна придбати як невеликий, так і велику розфасовку для приготування різної кількості булочок.
Таке тісто відмінно зберігається в морозильній камері тривалий час, не втрачаючи своїх властивостей.
Для приготування десерту знадобиться:
- готове листкове тісто;
- будь чекаємо;
- яйце або міцний холодний солодкий чай для змащування.
Всі інгредієнти беруться на око. Тісто розрізається на порційні шматки потрібного розміру, в середину начинку, булочці надається необхідна форма. Після цього продукт змащують чаєм або яйцем і відправляють в духовку, розігріту до 200 градусів, на 15 – 20 хвилин. Коли булочки зарум’янилися, їх можна виймати з духовки. За бажанням, готовий виріб посипається цукровою пудрою і подається до столу.
Тісто на кефірі
Домашні булочки виходять особливо смачними, якщо в рецепті присутній кефір. Він допомагає тесту стати м’яким і повітряним, посилює дію дріжджів.
Для ласощі потрібні нижчеописані компоненти:
- склянка кефіру;
- 2 склянки борошна;
- 200 г цукру;
- 250 мл рослинного масла;
- по чайній ложці без гірки соди і солі;
- будь-яке повидло за смаком.
Рецепт нескладний:
- Всі інгредієнти, за винятком повидла, ретельно перемішати для отримання еластичного тіста. Потім розділити його на шматки.
- Кожен розкачати в корж, посередині покласти повидло і защепити краї, надавши форму кулі.
- Булочки з повидлом готуються в духовій шафі протягом 20 – 25 хвилин при температурі 190 градусів.
Готову страву вийняти з духовки і дати охолонути, потім можна подавати до столу.
При бажанні, перед запіканням вироби змащують жовтком або міцним холодним солодким чаєм. Обидва інгредієнта формують гарну блискучу кірку й надають булочкам апетитний вигляд.
Пісний рецепт приготування
Таке ласощі припаде до смаку людям, що дотримують пост. Десерт не містить молочних продуктів і дуже простий у приготуванні.
Потрібні такі компоненти:
- 130 мл теплої води;
- 425 г борошна;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- пакетик дріжджів;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- повидло.
Готують десерт так:
- Інгредієнти, крім повидла, змішують до отримання еластичного тіста, якій дають постояти в теплому місці до збільшення в об’ємі.
- Після цього його ділять на рівні частини, з кожної формують булочку потрібного виду з начинкою всередині.
- Випікають в духовій шафі при температурі 190 градусів 25 – 30 хвилин.
Залишилося тільки дати десерту охолонути, після чого його можна подавати до столу.
Домашні булочки з повидлом на сметані
Така здоба виходить особливо насиченою за смаком і ніжною завдяки вмісту сметани і вершкового масла. Булочки по цього рецептом з’їдаються дуже швидко, тому має сенс відразу готувати велику порцію.
Потрібні такі інгредієнти:
- 1 склянку гарячої води;
- 2 пакетика швидкодіючих дріжджів;
- 1 кг борошна;
- 6 яєць
- 1 склянка цукру;
- 1 склянку пекарського маргарину;
- 1 склянка сметани;
- будь-повидло.
Готують десерт наступним чином:
- Спочатку ставлять опару. У воді розводять дріжджі, трохи цукру і борошна. Коли на поверхні суміші з’явилася піна – опара готова.
- У чистій і сухій ємності збити разом цукор, масло, сметану і 5 яєць плюс білок від 6-го до отримання гладкої однорідної маси.
- Змішати борошно, опару і масляну суміш, вимісити туге тісто, яке не липне до рук. Залишити в теплі на кілька годин, тісто має збільшитися в обсязі мінімум в 2 рази.
- Після цього ліплять булочки різних форм, розподіляючи в середині повидло. Майбутній десерт викладають на лист, змащують жовтком і посипають цукром. Запікають при температурі 190 градусів не більш півгодини.
Остиглий десерт зберігає м’якість протягом декількох днів.
Як загортати булочки з повидлом
Існують різноманітні форми булочок, від найпростіших до вигадливих. Вибір способу загортання залежить від податливості тесту, а також від майстерності господині.
Нижче представлені найбільш популярні способи додання булочкам різноманітних форм:
- Тісто нарізати порційними шматочками, кожен з яких розкачується в коло. Начинка викладається в середину, після чого краї тіста защипываются до центру виробу. Отриману круглу булочку викладають на деко защипами донизу, змащують жовтком або холодним міцним солодким чаєм і відправляють в духовку.
- Порційні шматочки тіста розкочуються у вигляді прямокутника. На один край кладеться начинка, а на іншому робляться вертикальні розрізи. Після цього тісто загортається таким чином, щоб розрізи опинилися зверху і утворили своєрідну решітку. Виріб можна не тільки змастити, але і додатково посипати горішками або цукром.
- Шматочки тесту надається прямокутна форма, в середину начинку, а з обох боків робляться розрізи. Після цього смужки тіста перехрещують один з одним таким чином, щоб над повидлом утворилася «косичка».
- Тісто розкочується в великий прямокутний пласт, після чого нарізати на квадрати. У центр кожного отриманого шматочка тіста викладається начинка, а потім всі краї защепляются до центру таким чином, щоб утворився «конвертик».
- Тісто ділиться на порційні шматки, кожен з яких розкачується в коржик. Отриманий коло не до кінця розрізає на 4 частини, в середину покласти повидло. Потім кожен сектор по черзі обертається навколо начинки, формуючи трояндочку.
Періодично змінюючи способи завертання булочок, можна щоразу дивувати сім’ю і друзів мудрої і смачною випічкою.
У приготуванні булочок з дріжджового і пісного тіста немає нічого складного. Важливо чітко дотримуватися рецепту виготовлення, не перетримувати вироби в духовці і проявити фантазію під час створення форми майбутнього десерту.