Булочки з родзинками – 8 дуже смачних рецептів

Як приємний запах гарячої здоби! Рум’яні слойки, ароматні пиріжки або рулети — страви, які завжди були присутні на російському столі. Особливою популярністю здавна користувалися булочки з родзинками. Особливості їх приготування старовинні майстрині тримали в секреті, проте принципи отримання смачної домашньої випічки збереглися до наших днів.

Булочки з родзинками з дріжджового тіста

Основою здобних виробів є тісто. Саме в ньому криється головний секрет пишних і самих смачних булочок, які випікали наші бабусі.

Склад інгредієнтів:

  • незбиране молоко — 500 мл;
  • просеянная борошно — до 700 м;
  • білий цукор — 50 г;
  • сіль — 15 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • дріжджі сухі (швидкі) — 40 г;
  • крохмаль кукурудзяний — 10 г;
  • масло вершкове (розм’якшене) — 130 г;
  • кількість ваніліну, цедри апельсина або лимона підбираємо за смаком;
  • родзинки — 300 р.

Спосіб приготування:

  • Замочуємо промитий ізюм на півгодини у питній воді, потім просушуємо серветками і обсипаємо борошном.
  • Виливаємо в чашу злегка нагріте, але не гаряче (до 40 °C) молоко. Розпускаємо в ньому свіжі дріжджі, поміщаємо 1,5 ст. л. звичайного цукру. Перемішуємо суміш до повного розчинення сипучих продуктів і залишаємо опару на 15 хвилин в теплі для активізації живих бактерій.
  • Після появи пінної «шапки» додаємо ванілін, просіваємо 2 склянки борошна, лопаткою з’єднуємо всі компоненти – отримуємо напіврідку опару. Накриваємо посуд плівкою, потім рушником і ставимо в тепло.
  • Якщо дріжджі якісні та свіжі, через 30 хвилин обсяг продукту збільшиться, а на його поверхні з’явиться безліч бульбашок.
  • Вливаємо решту молока, покласти цедру лимона, збиті з цукром яйця, родзинки, сіль, масло, просіяне борошно.
  • Замішуємо дуже м’яке тісто, скачуємо його в подобу кулі, накриваємо плівкою і чистою тканиною. Залишаємо в теплі для «дозрівання». Щоб уникнути утворення конденсату, проколюємо целофан в декількох місцях. Рази три обов’язково обминаємо всю масу, звільняючи продукт від вуглекислого газу.
  • Відокремлюємо від пишного тіста невеликі грудочки, формуємо з них булочки, які відразу розміщуємо на деку, застеленому оброблених маслом пергаментом. Тримаємо вироби в теплі 30 хвилин для вистоювання, потім змащуємо жовтком і відправляємо на півгодини в духовці (190 °С). Через 15 хвилин знижуємо температуру нагрівання на 40 градусів.
  • Виймаємо з духовки рум’яну випічку, через ситечко густо посипаємо цукровою пудрою.

Булочки з родзинками вийшли пишні, з рум’яною скоринкою, нагадують про щасливе і дуже «смачний» дитинстві.

З безопарного дріжджового тіста

Продовжимо нашу екскурсію у світ ароматною домашньої випічки на основі безопарного дріжджового тіста. Це найшвидший спосіб приготування «повітряних» виробів.

Список продуктів:

  • молоко — 250 мл;
  • масло вершкове — 50 г;
  • звичайний цукор — 60 г (використовуємо за уподобанням);
  • дріжджі пресовані — 20 г;
  • борошно просеянная — від 700 г;
  • яйце;
  • сіль — ½ ч. л.;
  • родзинки — 250 р.

Порядок приготування:

  • Промиваємо сухофрукти, розпарювала ягоди на водяній бані, просушуємо на рушник.
  • Заздалегідь дістаємо всі продукти для тіста – вони повинні мати однакову кімнатну температуру. Щоб дріжджі не «збивалися» в рідині грудочками, розтираємо їх в просторій посуді разом з відміреною кількістю солі і цукру.
  • Заливаємо складу теплим молоком (можна розбавити питною водою), приєднуємо збите яйце, розтоплене (не гаряче!) масло і білий цукор.
  • Просіваємо половину складу борошна, поміщаємо сухий родзинки, починаємо заміс щільного, але дуже м’якого тіста. Поступово додаючи порції борошна, протягом 15 хвилин отримуємо пишну, не липнущую до рук, «пружну» заготовку.
  • Збираємо її в кулю, який поміщаємо в змащеній маслом чаші. Накриваємо посуд плівкою (не забуваємо її проколоти) і залишаємо в теплі для підйому. Непоганим місцем стане духовка з включеною лампочкою або нагріта до 40 °C. Обов’язково обминаємо продукт.
  • Коли пишний куля збільшився майже вдвічі, ділимо його приблизно на 20 колобків. Акуратно підкочуємо їх долонями, викладаємо на оброблений маслом деко. Після вистоювання (хвилин 15) вироби знову збільшаться в об’ємі. Змащуємо їх збитим жовтком і випікаємо в духовці, нагрітій до t 180 °C.
Дивіться також:  Житній хліб на заквасці – 6 рецептів, як спекти домашній хліб в духовці, в хлібопічці і в мультиварці

Рум’яна і надзвичайно апетитна здоба готова!

Рецепт для тих, хто постить

Дотримання посту зовсім не означає відсутність в раціоні смачних і поживних страв. Подивіться, які чудові пісні булочки з родзинками успішно замінять здобу звичайну.

Перелік компонентів:

  • білий цукор — 75 г;
  • мука в/с — 500 г;
  • швидкі дріжджі — 10 г;
  • фільтрована вода — 250 мл;
  • пакетик ваніліну;
  • родзинки без кісточок — 100 г;
  • масло пісне — 40 мл;
  • насіння лляне — 14 м;
  • сіль — 5 р.

Особливості приготування:

  • Просіваємо в просторий посуд склянку борошна, змішаної з гранулами сухих дріжджів. Додаємо білий цукор, сіль і ванілін. З’єднуємо продукти, потім повільно вливаємо трохи нагріту питну воду.
  • Заважаємо напіврідку масу, поміщаємо пісне масло і підготовлений родзинки. Ягоди попередньо отмачиваем, просушуємо, обвалюємо в борошні.
  • Продовжуючи приєднувати порції сипучого складу, робимо заміс легкого і м’якого тіста. Надаємо йому форму кулі, накриваємо серветкою, прибираємо на годину в тепло.
  • Розкачуємо з «м’якою» основи прямокутний пласт, на який наносимо пензликом шар масла. Загортаємо ближній край до середини, вільну частину маємо внапуск.
  • Ще раз легко «проходимся» качалкою по виробу, знову змащуємо поверхню пісним жиром, потім складаємо тісто в тому ж порядку.
  • Розрізаємо підготовлену корж на невеликі шматочки, кожен з яких скручуємо посередині.
  • Укладаємо булочки на деко, застелене пергаментом (папір також обробляємо маслом). Після расстойки, коли здоба «підросте» в обсязі, відправляємо її на 20 хвилин у піч (180 °C).

Рум’яну пісну випічку посипаємо пудрою, ненадовго залишаємо на решітці, після чого подаємо на красивому блюді.

З тіста «як пух»

Скільки разів ми чули це вираження стосовно до самої смачної і апетитною випічці, не замислюючись про те, як в дійсності виходить таке тісто як пух. Зараз усе довідаємося і приймемо на кулінарне озброєння!

Необхідні інгредієнти:

  • яйце;
  • мука в/с (бажано пшеничне) — 600 г;
  • дріжджі пресовані — 20 г;
  • ванілін — 1 пачка;
  • родзинки — 170 г;
  • незбиране молоко — 300 мл;
  • олія соняшникова (20 мл) і вершкове масло (50 г).

Технологія приготування:

  • Вливаємо в чашу нагріте, але не гаряче молоко. Додаємо ложку цукрового піску і гранули дріжджів. Перемішуємо вінчиком продукти, поки вони не розчиняться. Залишаємо суміш на 20 хвилин під плівкою.
  • Поміщаємо в інший посуд половину кількості просіяного борошна, яйце, ванілін, сіль, білий цукор і 20 мл олії. За допомогою ложки з’єднуємо компоненти, вливаємо піднялася «шапкою» дріжджову суміш.
  • Продовжуємо домішувати порції борошна, потім викладаємо масу на стіл і робимо остаточний заміс м’якого тіста, не прилипающего до рук. Формуємо кулю, змащуємо його олією і залишаємо на годину під плівкою для підйому.
  • Далі розгортаємо колобок в пласт, складаємо його конвертом і тримаємо під целофаном ще 20 хвилин.
  • Ділимо тісто приблизно на 12 грудочок, перетворюємо їх в тонкі коржі, посипаємо підготовленою родзинками. Звертаємо вироби у вигляді джгутиків і розміщуємо в жароміцної форми, обробленої маслом. Після чергової вистоювання (⅔ години) відправляємо здобу на 25 хвилин у піч (200 °C).

Для отримання тесту «як пух», необхідно проявити увагу і терпіння, дотримуючи всі етапи приготування. Подякою за працю стане повітряна здоба з незрівнянним смаком!

Дивіться також:  Французька ватрушка – 6 рецептів приготування

Здобні булочки з родзинками

Чим відрізняється ця випічка від іншої, несдобной? Вся справа в тому, що в тісто додаються продукти з великим вмістом жиру. Вироби виходять настільки смачні, наскільки і калорійні.

Що робити — задоволення вимагає жертв!

Необхідні продукти:

  • масло вершкове — 170 г;
  • яйце;
  • сіль — ¼ ч. л.;
  • молоко незбиране — 150 мл;
  • цедра лимона — 1,5 ч. л.;
  • дріжджі сухі — 8 г;
  • борошно просеянная — від 500 м;
  • цукор-пісок — 90 г;
  • мед рідкий для обробки здоби;
  • родзинки — 150 г;

Етапи приготування:

  • З’єднуємо дріжджі з трохи підігрітим молоком, десертною ложкою цукру білого, жменею борошна. Перемішуємо склад, ставимо в тепло на чверть години. Очікуємо появи пишною «шапочки». Цю процедуру можна і не влаштовувати, якщо ми впевнені в якості живих бактерій.
  • Знімаємо цедру з ошпареного окропом лимона, розтоплюємо натуральне масло, щоб воно встигло охолонути до моменту використання. Змішуємо продукти з яйцем і неї опарою, додаємо дрібку солі, приєднуємо порції просіяного борошна.
  • Далі замішуємо тісто вже на столі. Робимо це завжди в одну сторону, складаючи пласти навпіл і поступово формуючи легкий кульку.
  • Через 15 хвилин неспішної роботи отримуємо продукт, не липнущий до рук. Злегка змащуємо його олією, залишаємо на годину в теплі, періодично обминаємо. Посуд, в якій повинно «дозрівати» тісто, не повинна бути широкою. В іншому випадку виготовлена маса буде «розповзатися» по дну і з працею «сходити» до своїм пишним вершин.
  • Подальший процес нам вже відомий. Ліпимо з тіста колобки, звертаємо їх в красивій формі і даємо час на расстойку. Обробляємо викладену на деку здобу молоком або збитим яйцем і садимо на 30 хвилин в нагріту духовку (200 °C).

Гарячі булочки з родзинками змащуємо розтопленим медом і ласуємо ароматною випічкою. Втім, у холодному стані вона не менш смачна.

З листкового тіста

Представлену методику виготовлення улюбленої випічки можна назвати простою — вона дещо складніше описаних вище, але результат затраченої праці того варте!

Набір компоненти:

  • яйця — 2 шт.;
  • фільтрована вода або молоко — 90 мл;
  • масло вершкове — 300 г;
  • мука в/с — 600 г;
  • оцет — 10 мл

Процес приготування:

  • Просіваємо на стіл борошно, у середині гірки влаштовуємо невеликий «кратер», куди вбиваємо яйця. Злегка з’єднуємо їх з половиною кількості сипучого продукту, потім додаємо оцет, сіль і незбиране молоко.
  • Ретельно перемішуємо компоненти, поки не утворюються невеликі бульбашки. Приєднуємо до продуктів дрібно нарубленное масло і борошно.
  • Виробляємо швидкий заміс тіста, тонко розкачуємо його в напрямку від себе і загортаємо у вигляді конверта. Відправляємо виріб на півгодини в холодильник. Повторюємо процес чотири рази, кожен раз охолоджуючи продукт протягом 10 хвилин.
  • Це найпростіший спосіб приготування листкового тіста. В інших випадках масло розтираємо з борошном, сіллю і водою, охолоджуємо, розкачуємо прямокутний пласт. Розподіляємо на одній половині шар масла, накриваємо вільної частиною, Сформований «конверт» витримуємо 10 хвилин в холодильнику. Повторюємо процедуру, поступово збільшуючи кількість шарів. Досвідчені майстри їх роблять понад 250!
  • Розрізаємо кулю на невеликі частини, розкачуємо їх, посипаємо заздалегідь розмоченим, просушеним і обваленою в борошні родзинками.
  • Загортаємо коржі, надаємо їм бажану форму, викладаємо на змащене жиром деко. Збризкуємо здобу водою, проколюємо виделкою в декількох місцях і відправляємо на 20 хвилин у духовку (220 °C).

Дістаємо з печі наші хрусткі булочки, густо посипаємо пудрою з цукру.

З додаванням кориці

Набридло возитися з дріжджовим тестом? Немає проблем — випікаємо чудові булочки з корицею без допомоги живих бактерій.

Дивіться також:  Пиріг з сиром з пісочного тіста – смачні рецепти

Необхідні інгредієнти:

  • родзинки — 250 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 700 г;
  • натуральний кефір — 400 мл;
  • білий цукор — 300 г (кількість регулюємо за смаком);
  • сода харчова — 12 м;
  • пакетик кориці.

Технологія приготування:

  • Ізюм, як завжди, попередньо промиваємо, запарюємо, добре просушуємо.
  • З’єднуємо якісний кефір і соду, перемішуємо компоненти до закінчення «шиплячої» реакції.
  • Вбиваємо в інший посуд яйце, додаємо дрібний цукор і корицю, заливаємо продукти кефірної сумішшю. Знову все змішуємо, потім просіваємо порції борошна. Робимо заміс тіста дуже легкою і м’якої текстури, залишаємо на півгодини «відпочивати».
  • Всі! «Будимо» наш продукт від короткого сну, розрізаємо на частини, які розкачуємо тонкими листами. Посипаємо їх родзинками і формуємо чудові вироби.

Випікаємо здобу 35 хвилин при t 200 °C. Не забуваємо припорошити булочки «сніжком» з цукрової пудри.

Булочки з сиром та родзинками

Влаштовуємо перерву в наших нескінченно невідкладних справах, щоб потішити родину дивовижною випічкою домашнього приготування.

Склад компонентів:

  • масло вершкове — 90 г;
  • сіль — 20 г;
  • борошно просеянная — до 700 м;
  • пресовані дріжджі — 20 г;
  • молоко незбиране — 250 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • ванілін;
  • родзинки — 130 г;
  • звичайний цукор — 120 г;
  • свіжий сир — 150 р.

Процес приготування:

  • Нагріваємо свіже молоко до 40 °C, розпускаємо в ньому сухі дріжджі, додаємо трохи цукрового піску. Віночком з’єднуємо продукти і залишаємо хвилин на 15 для отримання якісної опари.
  • Тепер ми вже знаємо, як правильно змішати просіяне борошно, ванілін, сіль, яйця і солодкі гранули, щоб замісити м’яке, пухке тісто. Масло вершкове завжди приєднуємо в останню чергу. Ніколи не допускаємо безпосереднього контакту дріжджів і жиру, що перешкоджає діяльності живих бактерій.
  • Ну а поки перемішуємо підготовлений і вже сухий родзинки з дрібним цукром і протертим сиром.
  • Даємо тісту час для підйому, потім розкочуємо пласт не більше 1 см завтовшки. Викладаємо шар начинки, згортаємо рулет. Розрізаємо його на невеликі частини, які маємо на обробленому олією деку. Змащуємо заготовки молоком або збитим жовтком. Випікаємо здобу 40 хвилин (180 °C).

Смачний десерт до вечірнього чаю готовий!

Як правильно загорнути булочки

Що в першу чергу привертає нашу увагу в кондитерському магазині? Запаморочливий аромат і, звичайно, лотки з апетитно оформленими здобними виробами. Як правильно загорнути булочки, щоб випічка стала неймовірно гарна? Представляємо кілька варіантів витонченого творчості.

  • «Трояндочки». Звертаємо тісто рулетом. Поділяємо його на частини, відступаючи кроком в 5 див. Виставляємо булочки на деко вгору відкритою стороною.
  • Милі «равлики». Розкатаний в довжину пласт розрізаємо навпіл. Отримані смуги ділимо на невеликі частини, злегка їх стоншуємо. Скручуємо трубочки, з’єднуємо краю, ріжемо по згину. Середину як би вивертаємо назовні.
  • Душевні «сердечка». Знайомі з дитинства вироби. Розкачуємо невелику коржик, посипаємо цукром, родзинками, іншою начинкою, скручуємо рулетик. З’єднуємо обидва кінця, розрізаємо середину, розгортаємо виріб у вигляді сердечка.
  • Красиві завитки. Тонко розкачуємо кружечки тіста розміром, як блюдце. Формуємо тугі рулетики, розрізаємо їх посередині, залишаючи один кінець цілим. Перекручуємо дві отримані багатошарові смуги, з’єднуємо у вигляді вінка, кренделі чи іншого виробу, вибираючи бажаний варіант.
  • Плюшка «Сонечко». Утворимо з розкатаного тіста рулет, надсекаем його впоперек через кожні 1,5 див. Загортаємо кільце, звертаючи розрізи назовні, як би розкриваючи їх у вигляді маленьких сонячних промінців.

Як спекти ідеальні булочки з родзинками? Готуємо пишне тісто неквапливо, з ніжністю і ласкою. Способи оформлення здоби настільки ж різноманітні, як і оточуючий нас світ. Озирніться, і ваша фантазія підкаже найбільш цікаві варіації отримання дивовижно смачною і красивою випічки.

Прокрутка до верху