Коли ми чуємо про булочки з сиром, то відразу згадуємо улюблені з дитинства ватрушки. Сьогодні є різні варіанти приготування цієї смачної випічки. Так, сир можна використовувати в якості начинки або спекти булочки з сирного тіста. Для приготування такого ласощі найчастіше використовують дріжджове тісто – воно м’яке і ніжне. Для прискорення процесу можна взяти розпушувач або зовсім купити листкове тісто.
Пишні булочки з сиром в духовці
Сирні булочки на основі молока виходять дуже ніжними, пишними і апетитними. Для рецепту візьміть сухий сир жирністю 9%. Якщо сирний продукт мокрий, то його потрібно віджати, а також протерти через сито. Тоді випічка вийде соковитою, ніжною, а не схожою на підошву.
Інгредієнти:
- чашка молока;
- півпачки масла вершкового;
- дві ложки сухих дріжджів (30 г свіжих);
- 260 г цукрового піску (110 г в тісто);
- три яйця (одне тісто);
- дві ч. л. ванільного порошку (половина в тісто);
- три чашки борошна;
- 420 г сиру.
Спосіб приготування:
- Процес почніть з приготування опари. Для цього трохи підігрійте молоко, додайте в теплий напій дріжджі, 50 г солодкого піску і три ложки борошна. Прикрийте ємність і залиште на 20 хвилин.
- Поки опара підходить, можете змішати інші складові тіста. Розітріть масло з цукром обох видів, а також яйцем.
- Змішайте опару з масляною сумішшю, введіть борошно і замісіть тісто. Якщо борошняна основа буде сильно липнути до рук, то додайте ще трохи борошна.
- Накрийте тісто і залиште його в теплі на 50 хвилин.
- Для начинки до однорідності змішайте сирний продукт з яйцем і двома видами цукру.
- Якщо тісто збільшилося в два рази, можете починати ліпити пиріжки. Можна зробити булочки у вигляді ватрушок, трояндочок або просто зліпити звичайний пиріжок з начинкою всередині.
- Деко промаслите, розкладіть по ньому булочки, промажте їх збитим жовтком, почекайте 10 хвилин і випікайте від 30 до 40 хвилин (температура – 200°С).
З дріжджового тіста
Особливо пишними виходять будь-які види булочок з дріжджового тіста. У цьому рецепті ми не будемо робити сирну начинку, а відразу замісимо тісто на сирі.
Інгредієнти:
- 85 мл молока;
- дві ч. л. дріжджів;
- півчашки цукрового піску;
- два яйця;
- 75 г вершкового масла;
- 370 г борошна;
- 170 г сиру;
- цедра одного лимона.
Спосіб приготування:
- У теплому молоці розмішати дріжджі, 50 г солодкого піску і стільки ж борошна. Залиште на 15 хвилин, щоб опара підійшла.
- З цукром збийте яйця, потім додати топлене масло, сир і цедру.
- Якщо опара готова, то змішайте її з сирною масою і вимішуйте тісто з залишилася борошном.
- Зліпіть булочки будь-якої форми і випікайте півгодини (температура – 200°С).
Зі сметанною заливкою
Домашні рецепти смачною випічки можна поповнити рецептом булочок в сметанною заливці. Секрет їх приготування криється в сметанному соусі, яким поливається гаряча здоба, що робить її м’якою і ще більш солодкою на смак.
Інгредієнти:
- 460 г борошна;
- одне яйце;
- 120 г цукрового піску (40 г для соусу);
- півчашки молока;
- 75 р масла;
- 280 мл сметани (80 мл для тесту);
- 35 г дріжджів (свіжих);
- пачка сиру.
Спосіб приготування:
- У теплому молоці розведіть дріжджі, трохи борошна і 0,5 ч. л. солодкого піску. Поставте опару в тепле місце на 40 хвилин.
- Змішайте борошно і цукор, сухі інгредієнти з’єднайте з топленим маслом і сметаною, потім влийте опару. Замісіть тісто, накрийте і дайте йому відпочити 15 хвилин.
- Для начинки змішайте цукор з сиром і яйцем.
- Основу для випічки розкачайте, розподіліть сирну начинку і скрутіть всі рулетом. Поріжте його поперек, щоб зробити з кожного шматочка завитки.
- Викладіть заготовки на деко, змастіть їх жовтком і випікайте 40 хвилин (температура – 200°С).
- Для солодкого соусу просто змішайте сметану і підсолоджувач. Як тільки випічка буде готова, відразу полийте її сметанною заливкою.
Сирні булочки «Як пух»
Приготувати пишні сирні булочки можна і без участі дріжджів. Просто візьміть якісну сметану і хороший сир.
Інгредієнти:
- 380 г борошна;
- три яйця;
- 1 ч. л. пекарського порошку;
- півчашки солодкого піску;
- 60 мл молока;
- 520 г сиру.
Спосіб приготування:
- Сирний продукт змішайте з цукром, яйцями і борошном.
- Замісіть тісто, додавши розпушувач, і залиште на 20 хвилин.
- Потім зліпіть сирні кульки і запікайте 25 хвилин (температура – 180°С).
На швидку руку з родзинками
Здобна випічка на увазі під собою не тільки смачне ласощі, але і довгий процес її приготування. Але якщо використовувати для основи не дріжджове, а листкове тісто, приготувати десерт можна всього за годину.
Інгредієнти:
- упаковка листкового тіста (дріжджового);
- 380 г сухого сиру;
- склянки родзинок;
- півсклянки борошна;
- яйце плюс два жовтки;
- ложка сметани;
- 1 ч. л. кориці;
- 130 г цукру.
Спосіб приготування:
- Тісто розморозьте, ізюм замочіть у воді, а сир пропустіть через сито.
- Для начинки збовтайте жовтки з цукром, додайте сир, сметану і родзинки, перемішайте до однорідності.
- З розкачаного тіста виріжте невеликі прямокутники. На половину основи викладіть начинку і накрийте другою, сформувавши «кишеньку». На заготівлі зробіть надрізи, але не надто глибокі, і змастіть поверхню яйцем з корицею.
- Розігрійте духовку до 180°С і поставте в неї булочки на півгодини.
З листкового тіста
Булочки з сиром з листкового тіста – це можливість порадувати своїх близьких ароматною і смачною випічкою.
Інгредієнти:
- ½ Кг листкового тіста;
- дві ложки сметани;
- пачка сиру;
- цукор за смаком;
- яйце;
- ваніль;
- 160 г будь-яких сушених фруктів.
Спосіб приготування:
- Тісто місити не доведеться, так як воно вже продається в готовому вигляді, його потрібно просто розморозити. Для начинки можете взяти будь-які сухофрукти, але особливо смачно виходить з родзинками, сушеної журавлиною і вишнею (візьміть рівну кількість кожного інгредієнта).
- Для начинки сир краще пропустіть через сито, сухофрукти залийте гарячою водою і залиште на п’ять хвилин. Потім з’єднати підготовлені інгредієнти, додавши яйце і сметану. Цукор в цьому випадку не потрібно, так як сухофрукти отже солодкі.
- Розкачайте тісто в прямокутний пласт і розподіліть по нього начинку. Загорніть заготівлю рулетом і розріжте його на невеликі порції.
- Збитим яйцем змастіть булочки і випікайте при 180°С.
Булочки «Трояндочки» з сиром
Сирні булочки «Трояндочки» підкорять всіх гурманів не тільки своїм чудовим смаком, але і оригінальним зовнішнім виглядом. Сир будемо використовувати в якості начинки, а щоб урізноманітнити рецепт можете додати лимонну цедру, будь-які ягоди і сушені фрукти.
Інгредієнти:
- 630 г борошна;
- 240 мл молока;
- два яйця;
- чашка цукру (половина для начинки);
- 30 г дріжджів;
- півпачки масла;
- ½ Кг сиру;
- 30 г цедри лимона;
- 80 г родзинок.
Спосіб приготування:
- У теплому молоці розведіть дріжджі, 140 г борошна 60 г солодкого піску.
- З рештою підсолоджувачем збийте яйця і масло.
- Як тільки опара підійде, змішайте її з борошняною масою і замісіть тісто. Залиште в теплі на 45 хвилин.
- У сирний продукт покладіть родзинки, цедру і цукор.
- Розділіть тісто на шматочки, приблизно по 60 р.
- Кожен розплющить і зробіть в отриманому кругляше шість надсечек. У середину покладіть по ложечці начинки, яку оберніть «пелюстками» через один. Потім по колу оберніть залишилися «лепесточками» – у вас повинна вийти «трояндочка». Начинку ховати в тісто не треба.
- Змастіть весь «букет» збитим жовтком або вершками і запікайте півгодини при 180°С.
З додаванням в начинку маку
Смачні булочки можна приготувати з сиром і маком, а якщо полити їх вершковою просоченням, то вийде ще більш апетитний десерт.
Інгредієнти:
- чашка молока;
- 140 г цукру;
- два склянки борошна;
- 260 г сиру;
- дві ч. л. розпушувача;
- пакетик ванільного цукру;
- 90 г маку;
- 30 г олії;
- три ложки вершків;
- півсклянки олії соняшникової.
Спосіб приготування:
- У сотейник висипте мак, влийте половину молока і додайте дві ложки солодкого піску. Поставте інгредієнти на вогонь і проваріть їх сім хвилин. Потім остудіть.
- Решту молока змішайте з борошном, розпушувачем, сиром, двома видами цукру, а також соняшниковою олією. Замісити тісто можна міксером.
- На розкатаний пласт-основу нанесіть начинку і загорніть рулетом. Розріжте заготовку на рівні шматочки і викладіть їх на деко.
- Запікайте від 30 до 40 хвилин, температура – 180°С.
- Масло змішайте з вершками, доведіть до кипіння і змастіть соусом готову випічку. Поверніть булочки в вимкнену духовку і тримати їх там 20 хвилин.
Якщо вам все-таки не вдалося замісити гарне тісто, воно вийшло слабким і не годитися для ліплення булочок, – не варто засмучуватися! Адже в цьому випадку ви можете спекти пиріг з сирною начинкою всередині. Чудова альтернатива, і клопоту менше.