Повітряні, м’які і дуже ароматні булочки з цукром – чудовий десерт до чаю, обожнюваний всіма дорослими і дітьми. Особливо смачною вважається домашня випічка, приготовлена зі старанням і любов’ю для своєї сім’ї. Спекти апетитну здобу своїми руками зовсім нескладно – потрібно купити необхідні продукти, уважно вивчити обраний рецепт і чітко слідувати його рекомендаціям.
Булочки з цукровою начинкою
Для приготування цього десерту використовуються доступні інгредієнти, які знайдуться на кухні в будь-якої господарки. Випічка виходить дуже ніжною, соковитою і дивовижно смачною.
Використовувані продукти:
- молоко – 300 мл;
- сіль – 5 г;
- цукор – 30 грам в тісто і по 15 грам для кожної булочки;
- дріжджі (дрібні, зернисті) – 10 грам;
- яйця – 2 шт.;
- масло (вершкове) – 50 грам;
- борошно – 600 грам.
Готуємо:
- У борошно насипати сіль, цукор, дріжджі і перемішати. Потім вбити яйце, налити підігріте молоко і розтоплене масло. Замісити м’яке, пружне тісто. Накрити його щільною тканиною і поставити біля теплої грубки або батареї на 45-50 хвилин.
- Коли об’єм тіста збільшиться в 2 рази, потрібно обім’яти його і розділити на 12 частин. Якщо виникне бажання зробити маленькі булочки, тоді здобну масу треба ділити на більшу кількість шматочків.
- Отримані заготовки розкачати на овальні коржики, товщиною не більше 1,5 см. Зверху кожної насипати 10-15 грам цукру, після чого згорнути рулетом, а потім зігнути навпіл.
- Перевернути всі напівфабрикати і на гладкій стороні зробити розріз ножем, глибиною близько 2 див. Діяти треба акуратно, щоб не висипався знаходиться всередині цукор. Потім злегка вивернути середню частину виробів.
- Покрити деко пергаментом, розкласти на ньому здобні булочки з цукром, змастити збитим яйцем і поставити в духовку з температурою 185 градусів. Випікати протягом 40 хвилин.
Готовим булочкам дати охолонути і викласти на велике і красиве блюдо. Подавати до столу можна з варенням або згущеним молоком – буде надзвичайно смачно.
Французькі булочки з дріжджового тіста
Здобне ласощі за французьким рецептом готувати дуже просто і швидко. А начинка з вершкового крему додасть домашнім булочкам неповторний шарм і вишуканий смак.
Використовувані продукти:
- маргарин (хорошої якості) – 180 грамів;
- курячі яйця – 2шт.;
- дріжджі (пресовані) – 60 грам;
- молоко – 200 мл;
- цукор – 80 грам;
- борошно – 500 грам;
- ванілін – 5 грам.
Інгредієнти для крему:
- вершкове масло (можна маргарин) – 150 грам;
- цукор – 155 грам;
- крохмаль – 30 грам.
Готуємо:
- Спочатку необхідно зробити крем. Для цього вершкове масло з’єднати з крохмалем і цукром. Потім все ретельно збити віночком або вилкою, без використання міксера.
- Тепер треба приготувати тісто. Дріжджі дрібно порізати, покласти в тепле молоко і розчинити в ньому. Після чого додати яйця, розтоплений на водяній бані маргарин, ванілін і борошно. Замісити еластичне тісто і відразу приступити до формування булочок.
- Розкачати тісто у формі кола, товщиною 1,5 см і покрити його поверхню кремом. Потім скачати в довгий рулет і нарізати на шматочки довжиною 5-6 див.
- Викласти заготовки на деко, покрите папером для випікання. Накрити серветкою і залишити на 45-50 хвилин, щоб вони трохи розбухнули.
- Духовку включити на 200 градусів, добре розігріти і помістити в неї деко з булочками на 17-20 хвилин.
Булочки з дріжджового тіста з цукрово-вершковою начинкою – відмінний сніданок перед початком трудового дня. Вживати їх краще всього теплими, разом з чашкою духмяного чаю або міцної кави.
Рецепт з цукром, корицею і яблуками
Смак свіжих яблук дуже гармонує з пряним ароматом кориці, тому здобна випічка, приготовлена з такими інгредієнтами, може стати прекрасним частуванням під час сімейного торжества і приємно здивувати запрошених гостей.
Використовувані продукти:
- борошно – 400 грам;
- сухі дріжджі – 10 грам;
- молоко – 230 мл;
- олія рафінована – 25 мл;
- вершкове масло – 60 грам;
- яйця – 3 шт.;
- сіль – 5 г;
- цукор – 70 грам.
Інгредієнти для начинки:
- яблука (кислі) – 800 грам;
- манна крупа – 80 грам;
- цукор-пісок – 100 грам;
- кориця – 10 грам;
- ванілін – 1 пакетик;
- сік лимона – 50 грам.
Готуємо:
- У теплому молоці розтопити вершкове масло, додати дріжджі, цукор і ретельно змішати.
- Борошно з’єднати з дріжджовий сумішшю, потім влити збиті яйця, сіль і рослинне масло.
- Замішувати тісто потрібно до тих пір, поки воно не стане прилипати до пальців. Проте треба стежити, щоб продукт для випічки вийшов не надто твердим. Потім тісто покласти в каструлю, накрити і залишити на 2 години в теплій кімнаті, щоб воно збільшилося в об’ємі.
- Тепер потрібно зробити начинку. Яблука очистити від шкірки, порізати соломкою і полити лимонним соком. Після чого засипати цукром, скласти в сковороду з вершковим маслом і гасити 5-7 хвилин. Начинка з яблук має бути з додаванням кориці, краще всього покласти її в охолоджені фрукти.
- Тісто дістати, розрізати на 2 частини і тонко розкачати. Отримані коржі посипати манною крупою (вона вбере надлишки яблучного соку), потім змастити начинкою, згорнути в трубочки і нарізати на шматочки товщиною близько 3 див.
- Деко застелити пергаментом, розкласти на ньому булочки і випікати при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
- Коли верхня частина десерту почне набувати рум’яний відтінок, потрібно змастити сирим яйцем і пекти ще близько 3-5 хвилин.
Здобне ласощі з яблуками, цукром і корицею готове, свіжі булочки можна викладати на тарілку і приступати до трапези. В яблучну начинку рекомендується додавати родзинки, інжир, курагу або подрібнені горішки – вийде теж дуже смачно.
Булочки-сердечка з горіхами
Повітряна випічка, що нагадує своєю формою серце, виглядає дуже мило і апетитно. Приготувати цей десерт зможе навіть початківець кулінар, а отриманий результат обов’язково обрадує захопливим ароматом і вишуканим смаком.
Використовувані продукти:
- борошно – 0,5 кг;
- яйце – 1 шт.;
- молоко – 600 мл;
- швидкодіючі дріжджі – 12 грам;
- масло вершкове – 90 грам;
- горіхи (волоські) – 250 грам;
- сіль, ванілін – на свій смак;
- цукор (пісок) – 230 грам.
Готуємо:
- Молоко трохи підігріти, змішати з цукром, дріжджами і сіллю. Дати суміші настоятися 15-20 хвилин і коли в неї почнеться процес бродіння, додати яйця, ванілін, борошно і розтоплене масло.
- Тісто замісити, накрити кухонним рушником і поставити підходити в тепле місце на 60 хвилин.
- Горіхи подрібнити, після чого з’єднати їх з цукром і рідким маслом.
- Потім тісто дістати і розділити на рівні частини. Всі шматочки розкачати в тонкі коржі і зверху засипати їх горіховою начинкою.
- Згорнути заготовки в трубочки, кінці яких необхідно з’єднати, а потім зігнути навпіл. Після цього їх треба розрізати до половини і розгорнути в різні боки, надавши кулінарного виробу форму серця.
- Булочки помістити на деко, накритий спеціальним папером. Щоб вони були рум’яними і хрусткими, їх необхідно змастити збитим яйцем.
- Випікати в духовці булочки-сердечка з цукром потрібно 30 хвилин при температурі 180 градусів. Коли домашній десерт покриється коричнево-золотистою скоринкою, його можна вважати готовим.
Горіхове ласощі подарує заряд бадьорості та забезпечить відмінний настрій на цілий день. Вживати домашню здобу рекомендується як холодними, так і гарячими напоями.
Листкові булочки з цукром в духовці
Домашня випічка з листкового тіста виходить хрустким, ніжною і повітряної. Тісто для булочок готується спеціальним способом, тому для його приготування знадобиться трохи більше часу.
Використовувані продукти:
- пшеничне борошно – 0,3 кг;
- сіль – 4 г;
- молоко – 100 мл;
- дріжджі (зернисті) – 1 пакетик;
- цукор – 60 грам для тіста і 70 грам для начинки;
- плитка шоколаду.
Готуємо:
- Молоко нагріти, насипати в нього сіль, цукор, дріжджі і розмішати. Потім додати борошно і замісити тісто. Накрити його рушником і залишити на 2 години.
- Коли об’єм тіста помітно збільшиться, замісити його і розкачати, щоб вийшов плоский корж. На середину покласти вершкове масло, обгорніть його краями тіста і знову розкачати до товщини 0,5 див. Потім скласти вчетверо і помістити в холодильник на 40 хвилин.
- Здобну масу дістати, розкачати тонким шаром, знову змастити маслом і рівномірно посипати цукром. Після чого порізати на смужки.
- Плитку шоколаду розділити на маленькі шматочки і покласти на край смужки. Звернути в рулети, ретельно закріплюючи краю на одній стороні. Іншу сторону заготовок потрібно розправити.
- Вироби викласти на деко так, щоб закріплений край знаходився з внутрішньої сторони. Дати постояти 20 хвилин, а потім випікати в гарячій духовці. Булочки з цукром і шоколадом будуть готові через 45 хвилин.
Готовий десерт засипати цукровою пудрою і подавати до столу. Для начинки тут підійде будь шоколад – молочний, з горіхами, чорний, гіркий або білий.
Ніжні булочки на йогурті
Якщо немає часу довго стояти за плитою, а побалувати домочадців ароматною випічкою дуже хочеться, можна скористатися рецептом приготування булочок на йогурті без дріжджів. Готуються вони швидко і виходять чудово смачними.
Використовувані продукти:
- борошно – 400 грам;
- рафінована олія – 25 мл;
- йогурт (питної) – 280 мл;
- цукор – 20 грам;
- розпушувач або сода – 15 грам;
- сіль – 12 грам.
Готуємо:
- Розпушувач змішати з сіллю, цукром і борошном.
- У йогурт влити олію, додати в суміш з борошна і замісити м’яке тісто.
- Потім розділити тісто на однакові шматочки і сформувати з них кульки.
- Викласти вироби на деко і випікати при температурі 200 градусів близько 20 хвилин.
Подавати вишукане частування найкраще з медом або джемом. Поживне ласощі стане повноцінним другим блюдом або підійде в якості перекусу на робочому місці.
Булочки «Равлики» з глазур’ю і корицею
Цей десерт готується з листкового тіста, а поєднання ванільною глазурі і кориці надають йому неповторний смак і приємний аромат. До того ж, свіжу випічку з незвичайною назвою, вдасться отримати буквально за 30 хвилин.
Використовувані продукти:
- тісто листкове (на 10 булочок) – 400 грам;
- цукор-пісок – 240 грам;
- масло вершкове – 50 грам;
- кориця – 20 грам;
- ванілін – 4 грами;
- молоко – 25 мл
Готуємо:
- Тісто можна купити готовий або приготувати самостійно. Його потрібно тонко розкачати і посипати борошном.
- Масло розтопити, розподілити по поверхні тесту, після чого посипати корицею і цукром.
- Згорнути корж в трубочку і дати постояти 15 хвилин в холодильнику. Якщо час на приготування обмежена, можна випікати булочки відразу.
- Рулет з тіста розділити на 10 частин, розкласти на деко з пергаментом, поставити в духовку з температурою 210 градусів і пекти 20 хвилин.
- Тепер необхідно зробити глазур. Для цього молоко з’єднати з цукром і ваніліном, а потім збити з допомогою міксера.
- Готові вироби трохи остудити, перекласти в тарілку і полити глазур’ю.
Солодкі, домашні булочки «Равлики» відмінно підійдуть для сімейного чаювання в будні і гідно прикрасять обідній стіл у святкові дні. Приємного апетиту!