Солодка випічка була відома ще в давнину – фігурні булки використовувалися як пожертви богам. Добавки в тісто надавали особливого значення дару, наприклад, плетінки з горіхами символізували родючість, з ягодами – красу і привабливість, булочки з яблуками – довголіття та процвітання. У наші дні така випічка – це улюблені ласощі багатьох, яке легко приготувати на власній кухні.
Здобні булочки з яблуками з дріжджового тіста
Багато хто не люблять працювати з дріжджовим тестом з-за тривалості процесу замішування. Але цей вид тесту відрізняється особливою легкістю і м’якістю і тому заслуговує окремої уваги.
За рецептом будуть потрібні:
- яблука – 2 – 3 шт.;
- борошно – 0,5 кг;
- дріжджі – 1 ч. л.;
- молоко – 250 мл;
- цукор – 2 – 3 ст. л. (в тісто) і 5 ст. л. (в начинку);
- яйце;
- вершкове і рослинне масло – 2 ст. л.;
- сік половини лимона;
- вода – 2 – 3 ст. л.;
- сіль, ванілін – за невеликий щіпці.
Приготувати булочки з яблуками з дріжджового тіста можна так:
- У ємність невеликого розміру викласти дріжджі, ложку борошна і цукру, залити все половиною склянки молока, перемішати і залишити на півгодини в теплі під рушником.
- В іншому посуді змішати яйце з цукром за допомогою міксера або віночка. Влити молоко, що залишилося, і обидва виду масла.
- Окремо з’єднати борошно з ваніліном і сіллю.
- Додати опару і яєчно-цукрову суміш. Вимісити тісто до стану, коли воно не липне до рук. Залишити на пару годин.
- Для начинки зняти з яблук шкірку, видалити насіння і нарізати м’якоть невеликими кубиками або часточками. Викласти заготовку в жаростійкий посуд з товстим дном, пересипати цукром, залити водою і лимонним соком. Тушкувати до розм’якшення.
- Піднялося тісто розділити на три частини, кожну розкачати до 0,5 см завтовшки, отриманий коло розділити ще на 4 частини по діаметру.
- По боках отриманих трикутників зробити невеликі надрізи, в центр викласти начинку. Загорнути краї так, щоб зверху утворилася ажурна сітка.
- Викласти булочки на деко, прикрасити, змастити збитим яйцем. За бажанням присипати горіхами, кунжутом або вибрати іншу прикрасу.
- Випікати 20 хвилин до золотистого кольору. Температура – 200 градусів.
В якості начинки в цьому рецепті можна використовувати груші, сливи, абрикоси. Як альтернатива класичному наповнення свіжими фруктами – яблучне повидло або джем.
Смачне ласощі з корицею
Любителі спецій не представляють яблучну випічку без кориці. Нижче представлений інший варіант булочок, які виконують на тому ж універсальному дріжджовому тісті.
Інгредієнти для ласощі:
- яблука – 500 г;
- борошно – 500 г;
- цукор – по 3 ст. л. начинку і тісто;
- тепле молоко – 1 стакан;
- яйце;
- дріжджі – 10 г;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- вершкове масло – 3 ст. л.;
- щіпка солі;
- спеції – ванілін і кориця.
Спосіб приготування булочок з яблуком і корицею:
- Замісити дріжджове тісто за рецептом вище.
- Очистити яблука, звільнити від серцевини, натерти на тертці м’якоть (великої або дрібної – за бажанням), засипати цукром. Потримати на середньому вогні 5 – 7 хвилин, додати корицю, ретельно перемішати і дати охолонути.
- Ножем розділити тісто на 20 – 25 частин. Простіше руками відривати невеликі кульки, а потім розкачати пластом (товщина – до 0,5 см). Кожну корж змастити розтопленим маслом, викласти тонкий шар начинки. Згорнути заготівлю рулетом. Сформувати з отриманої «ковбаски» равлики.
- Випікати 20 хвилин в духовці, включеної на 200 градусів.
З листкового тіста
Ідеальний варіант для зайнятих осіб – взяти в магазині пачку листкового тіста і за 20 хвилин створити «смакота» до чаю.
Будуть потрібні:
- яблука – 5 шт.;
- листкове тісто – 500 – 600 м;
- борошно для розкачування;
- цукор – 2 – 5 ст. л. (в залежності від особистих переваг);
- вершкове масло – 1,5 ст. л.;
- лимонний сік – 2 – 3 ст. л.;
- спеції (кориця, ванілін) – за смаком.
Створюються листкові булочки з яблуком наступним чином:
- З тіста вирізати невеликі квадрати і розкачати до бажаної товщини.
- Яблука підготувати, нарізати великими кубиками.
- На сковороду з товстим дном вилити олію, викласти яблука і цукор, додати лимонний сік і спеції. Смажити на сильному вогні 5 – 7 хвилин.
- Охолодити начинку і викладати в центр кожного квадрата з тесту невеликими порціями. Куточки з’єднати по центру, краї щільно защипнути.
- Запікати при 200 градусах 20 – 25 хвилин.
Булочки-трояндочки з яблучною начинкою
Із звичайного дріжджового тіста і кількох яблук можна приготувати по-справжньому естетичне страва – булочки «трояндочки».
Інгредієнти стандартні:
- яблука – 2 – 3 шт.;
- готове дріжджове тісто;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 2 ст. л.;
- цукровий пісок – 2 – 3 ст. л.;
- спеції.
Готуються красиві булочки за методикою:
- За першим рецептом приготувати тісто на дріжджах, дати йому відпочити.
- Очистити яблука, дрібно натерти, намагаючись не захопити серцевину.
- Полити пюре лимонним соком, додати цукор і спеції.
- Тушкувати протягом 3 – 4 хвилин. Охолодити.
- Тісто розділити на 12 частин, розкачати. Діаметр кожної коржі – 20 см, товщина – 0,2 – 0,3 див. Зробити чотири надрізу по радіусу, трохи не дорізуючи до центру. У середину покласти чайну ложку начинки. Зручніше спочатку скачати його в кулю.
- Обережно накрити начинку чвертю кола, «оточуючи» яблука, потім другий і так далі, формуючи невелику «трояндочку».
- Залишити булочки для вистоювання на 15 – 20 хвилин.
- Викласти заготовки на деко, попередньо змастивши яйцем і запекти при 170 – 175 градусах протягом 30 хвилин.
Покроковий рецепт від Енді Шефа
По-новому дивиться на традиційний рецепт професійний кухар Енді Шеф.
В його рецепті яблука додаються безпосередньо в тісто, а особливий аромат створюється за рахунок апельсинової цедри і прянощів.
Знадобляться такі продукти:
- яблуко і апельсин – 1 шт.;
- борошно – 0,5 кг;
- дріжджі – 10 г сухих або 30 г вологих;
- вершкове масло – 3 ст. л.;
- молоко – 200 г;
- цукор – 250 г;
- яйце – 1 шт.;
- прянощі (наприклад, кориця і мускатний горіх).
Готуються булочки наступним чином:
- В великій мисці змішати борошно, спеції, дріжджі, цукор і апельсинову цедру. Ретельно вимішати отриманий склад віночком.
- У сотейнику змішати вершкове масло з молоком, додати апельсиновий сік. Потримати суміш на плиті, але не перегрівати (максимум – 40 – 45 градусів).
- Яблуко розрізати впоперек. Одну половину нарізати дрібними кубиками, другу відкласти.
- Суміш з масла і молока зняти з вогню, швидко вбити яйце, ретельно розмішати віночком.
- Для подальших дій краще скористатися міксером зі спіральними насадками. З’єднати сухі і рідкі компоненти. Вимішувати 10 – 15 хвилин.
- Повинно вийти тягуче тісто. Додати в нього яблучні кубики, продовжити заважати.
- Зібрати тісто в грудку, накрити і почекати годину. Миска повинна стояти в теплі.
- Вийняти борошняну масу, вологими руками відщипувати від неї невеликі шматки і відправляти на деко. Більше борошна краще не додавати.
- Накрити заготовки і залишити на 30 – 40 хвилин.
- Половину яблука нарізати тонкими слайсами, прикрасити ними булочки, зверху ще посипати цукром.
- Пекти при 200 градусах до рум’янцю.
Швидка випічка на кефірі
Булочки з яблуком можна приготувати і без дріжджів, а для додання пишності тесту можна використовувати кефір і розпушувач.
Необхідні інгредієнти:
- яблука – 0,5 кг;
- борошно – 3 ст.;
- кефір – 1 склянка;
- масло вершкове – 200 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- цукор – 0,5 склянки в тісто і стільки ж в начинку;
- лимонний сік – 4 – 5 ст. л.;
- ванілін і кориця – по смаку.
Процес приготування складається з таких етапів:
- До борошна, разрыхлителю, спецій додати 170 г масла. Розім’яти його вилкою до утворення дрібної крихти. Всипати цукор, перемішати.
- Трохи підігріти кефір, влити в борошно, замісити м’яке нелипким тісто, залишити на 20 хвилин.
- Яблука очистити, натерти на тертці, змішати з цукром, лимонним соком і корицею. Протушкувати, злити зайву рідину і охолодити.
- Тісто розкачати у вигляді прямокутника. При дефіциті робочої поверхні оформити дві заготовки. Рясно змастити їх маслом і викласти тонким шаром начинку. Акуратно згорнути рулетом, розділити його на 8 – 10 частин.
- У глибоку круглу форму викласти булочки, щільно притискаючи їх один до одного, торцями вгору. При бажанні можна додатково посипати порції корицею, попередньо змішаної з цукром.
- Піч 20 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
Після охолодження булочок можна залити їх заварним або шоколадним кремом, посипати цукровою пудрою.
Сирні булочки з яблуками
Урізноманітнити звичні «яблучні» булочки можна за допомогою ніжного сирного тіста, яке поєднується з будь-якою начинкою.
Необхідні продукти:
- яблука – 2 – 3 шт.;
- розпушувач – 1 пакетик;
- борошно – 250 г;
- сир – 200 г;
- цукор – 80 г;
- рослинне масло – 5 ст. л.;
- яйце;
- ванілін і кориця – по 0,5 ч. л.
Методика приготування:
- Перетерти сир через сито, додати до нього яйце і цукор, ретельно вимішати.
- Додати борошно, розпушувач, ванілін. Перемішати. Влити олію, ще раз перемішати.
- Руками замісити тісто, скачати в кулю і залишити на півгодини.
- З яблук вирізати серцевину, м’якоть розрізати навпіл і нашаткувати тонкими скибочками. Корицю з’єднати з цукровим піском. Отриманою масою посипати фрукти.
- Тісто розрізати на дві – три частини, тонко розкачати. Вирізати невеликі квадрати і умовно розділити їх по діагоналі. На одну сторону викласти яблучну начинку для булочок, на другій зробити кілька надрізів. Цією стороною накрити фрукти, защипнути краю.
- Випікати в духовій шафі при 200 градусах до яскравого рум’янцю (25 хвилин).
Булочки з яблуками – універсальний десерт, а велика кількість рецептів дозволяє приготувати їх на будь-який смак. Досить вибрати один з розглянутих варіантів і порадувати себе ароматною домашньої здобою.