Булочки з яблуками – 7 смачних, ароматних і гарних рецептів

Солодка випічка була відома ще в давнину – фігурні булки використовувалися як пожертви богам. Добавки в тісто надавали особливого значення дару, наприклад, плетінки з горіхами символізували родючість, з ягодами – красу і привабливість, булочки з яблуками – довголіття та процвітання. У наші дні така випічка – це улюблені ласощі багатьох, яке легко приготувати на власній кухні.

Здобні булочки з яблуками з дріжджового тіста

Багато хто не люблять працювати з дріжджовим тестом з-за тривалості процесу замішування. Але цей вид тесту відрізняється особливою легкістю і м’якістю і тому заслуговує окремої уваги.

За рецептом будуть потрібні:

  • яблука – 2 – 3 шт.;
  • борошно – 0,5 кг;
  • дріжджі – 1 ч. л.;
  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 2 – 3 ст. л. (в тісто) і 5 ст. л. (в начинку);
  • яйце;
  • вершкове і рослинне масло – 2 ст. л.;
  • сік половини лимона;
  • вода – 2 – 3 ст. л.;
  • сіль, ванілін – за невеликий щіпці.

Приготувати булочки з яблуками з дріжджового тіста можна так:

  • У ємність невеликого розміру викласти дріжджі, ложку борошна і цукру, залити все половиною склянки молока, перемішати і залишити на півгодини в теплі під рушником.
  • В іншому посуді змішати яйце з цукром за допомогою міксера або віночка. Влити молоко, що залишилося, і обидва виду масла.
  • Окремо з’єднати борошно з ваніліном і сіллю.
  • Додати опару і яєчно-цукрову суміш. Вимісити тісто до стану, коли воно не липне до рук. Залишити на пару годин.
  • Для начинки зняти з яблук шкірку, видалити насіння і нарізати м’якоть невеликими кубиками або часточками. Викласти заготовку в жаростійкий посуд з товстим дном, пересипати цукром, залити водою і лимонним соком. Тушкувати до розм’якшення.
  • Піднялося тісто розділити на три частини, кожну розкачати до 0,5 см завтовшки, отриманий коло розділити ще на 4 частини по діаметру.
  • По боках отриманих трикутників зробити невеликі надрізи, в центр викласти начинку. Загорнути краї так, щоб зверху утворилася ажурна сітка.
  • Викласти булочки на деко, прикрасити, змастити збитим яйцем. За бажанням присипати горіхами, кунжутом або вибрати іншу прикрасу.
  • Випікати 20 хвилин до золотистого кольору. Температура – 200 градусів.

В якості начинки в цьому рецепті можна використовувати груші, сливи, абрикоси. Як альтернатива класичному наповнення свіжими фруктами – яблучне повидло або джем.

Смачне ласощі з корицею

Любителі спецій не представляють яблучну випічку без кориці. Нижче представлений інший варіант булочок, які виконують на тому ж універсальному дріжджовому тісті.

Дивіться також:  Прикраса торта фруктами – 6 ідей прикраси торта в домашніх умовах

Інгредієнти для ласощі:

  • яблука – 500 г;
  • борошно – 500 г;
  • цукор – по 3 ст. л. начинку і тісто;
  • тепле молоко – 1 стакан;
  • яйце;
  • дріжджі – 10 г;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вершкове масло – 3 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • спеції – ванілін і кориця.

Спосіб приготування булочок з яблуком і корицею:

  • Замісити дріжджове тісто за рецептом вище.
  • Очистити яблука, звільнити від серцевини, натерти на тертці м’якоть (великої або дрібної – за бажанням), засипати цукром. Потримати на середньому вогні 5 – 7 хвилин, додати корицю, ретельно перемішати і дати охолонути.
  • Ножем розділити тісто на 20 – 25 частин. Простіше руками відривати невеликі кульки, а потім розкачати пластом (товщина – до 0,5 см). Кожну корж змастити розтопленим маслом, викласти тонкий шар начинки. Згорнути заготівлю рулетом. Сформувати з отриманої «ковбаски» равлики.
  • Випікати 20 хвилин в духовці, включеної на 200 градусів.

З листкового тіста

Ідеальний варіант для зайнятих осіб – взяти в магазині пачку листкового тіста і за 20 хвилин створити «смакота» до чаю.

Будуть потрібні:

  • яблука – 5 шт.;
  • листкове тісто – 500 – 600 м;
  • борошно для розкачування;
  • цукор – 2 – 5 ст. л. (в залежності від особистих переваг);
  • вершкове масло – 1,5 ст. л.;
  • лимонний сік – 2 – 3 ст. л.;
  • спеції (кориця, ванілін) – за смаком.

Створюються листкові булочки з яблуком наступним чином:

  • З тіста вирізати невеликі квадрати і розкачати до бажаної товщини.
  • Яблука підготувати, нарізати великими кубиками.
  • На сковороду з товстим дном вилити олію, викласти яблука і цукор, додати лимонний сік і спеції. Смажити на сильному вогні 5 – 7 хвилин.
  • Охолодити начинку і викладати в центр кожного квадрата з тесту невеликими порціями. Куточки з’єднати по центру, краї щільно защипнути.
  • Запікати при 200 градусах 20 – 25 хвилин.

Булочки-трояндочки з яблучною начинкою

Із звичайного дріжджового тіста і кількох яблук можна приготувати по-справжньому естетичне страва – булочки «трояндочки».

Інгредієнти стандартні:

  • яблука – 2 – 3 шт.;
  • готове дріжджове тісто;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 2 – 3 ст. л.;
  • спеції.

Готуються красиві булочки за методикою:

  • За першим рецептом приготувати тісто на дріжджах, дати йому відпочити.
  • Очистити яблука, дрібно натерти, намагаючись не захопити серцевину.
  • Полити пюре лимонним соком, додати цукор і спеції.
  • Тушкувати протягом 3 – 4 хвилин. Охолодити.
  • Тісто розділити на 12 частин, розкачати. Діаметр кожної коржі – 20 см, товщина – 0,2 – 0,3 див. Зробити чотири надрізу по радіусу, трохи не дорізуючи до центру. У середину покласти чайну ложку начинки. Зручніше спочатку скачати його в кулю.
  • Обережно накрити начинку чвертю кола, «оточуючи» яблука, потім другий і так далі, формуючи невелику «трояндочку».
  • Залишити булочки для вистоювання на 15 – 20 хвилин.
  • Викласти заготовки на деко, попередньо змастивши яйцем і запекти при 170 – 175 градусах протягом 30 хвилин.
Дивіться також:  Торт «Графські руїни» – класичний рецепт і 6 варіантів

Покроковий рецепт від Енді Шефа

По-новому дивиться на традиційний рецепт професійний кухар Енді Шеф.

В його рецепті яблука додаються безпосередньо в тісто, а особливий аромат створюється за рахунок апельсинової цедри і прянощів.

Знадобляться такі продукти:

  • яблуко і апельсин – 1 шт.;
  • борошно – 0,5 кг;
  • дріжджі – 10 г сухих або 30 г вологих;
  • вершкове масло – 3 ст. л.;
  • молоко – 200 г;
  • цукор – 250 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • прянощі (наприклад, кориця і мускатний горіх).

Готуються булочки наступним чином:

  • В великій мисці змішати борошно, спеції, дріжджі, цукор і апельсинову цедру. Ретельно вимішати отриманий склад віночком.
  • У сотейнику змішати вершкове масло з молоком, додати апельсиновий сік. Потримати суміш на плиті, але не перегрівати (максимум – 40 – 45 градусів).
  • Яблуко розрізати впоперек. Одну половину нарізати дрібними кубиками, другу відкласти.
  • Суміш з масла і молока зняти з вогню, швидко вбити яйце, ретельно розмішати віночком.
  • Для подальших дій краще скористатися міксером зі спіральними насадками. З’єднати сухі і рідкі компоненти. Вимішувати 10 – 15 хвилин.
  • Повинно вийти тягуче тісто. Додати в нього яблучні кубики, продовжити заважати.
  • Зібрати тісто в грудку, накрити і почекати годину. Миска повинна стояти в теплі.
  • Вийняти борошняну масу, вологими руками відщипувати від неї невеликі шматки і відправляти на деко. Більше борошна краще не додавати.
  • Накрити заготовки і залишити на 30 – 40 хвилин.
  • Половину яблука нарізати тонкими слайсами, прикрасити ними булочки, зверху ще посипати цукром.
  • Пекти при 200 градусах до рум’янцю.

Швидка випічка на кефірі

Булочки з яблуком можна приготувати і без дріжджів, а для додання пишності тесту можна використовувати кефір і розпушувач.

Необхідні інгредієнти:

  • яблука – 0,5 кг;
  • борошно – 3 ст.;
  • кефір – 1 склянка;
  • масло вершкове – 200 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • цукор – 0,5 склянки в тісто і стільки ж в начинку;
  • лимонний сік – 4 – 5 ст. л.;
  • ванілін і кориця – по смаку.
Дивіться також:  Начинка для вафельних трубочок – 8 смачних рецептів

Процес приготування складається з таких етапів:

  • До борошна, разрыхлителю, спецій додати 170 г масла. Розім’яти його вилкою до утворення дрібної крихти. Всипати цукор, перемішати.
  • Трохи підігріти кефір, влити в борошно, замісити м’яке нелипким тісто, залишити на 20 хвилин.
  • Яблука очистити, натерти на тертці, змішати з цукром, лимонним соком і корицею. Протушкувати, злити зайву рідину і охолодити.
  • Тісто розкачати у вигляді прямокутника. При дефіциті робочої поверхні оформити дві заготовки. Рясно змастити їх маслом і викласти тонким шаром начинку. Акуратно згорнути рулетом, розділити його на 8 – 10 частин.
  • У глибоку круглу форму викласти булочки, щільно притискаючи їх один до одного, торцями вгору. При бажанні можна додатково посипати порції корицею, попередньо змішаної з цукром.
  • Піч 20 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

Після охолодження булочок можна залити їх заварним або шоколадним кремом, посипати цукровою пудрою.

Сирні булочки з яблуками

Урізноманітнити звичні «яблучні» булочки можна за допомогою ніжного сирного тіста, яке поєднується з будь-якою начинкою.

Необхідні продукти:

  • яблука – 2 – 3 шт.;
  • розпушувач – 1 пакетик;
  • борошно – 250 г;
  • сир – 200 г;
  • цукор – 80 г;
  • рослинне масло – 5 ст. л.;
  • яйце;
  • ванілін і кориця – по 0,5 ч. л.

Методика приготування:

  • Перетерти сир через сито, додати до нього яйце і цукор, ретельно вимішати.
  • Додати борошно, розпушувач, ванілін. Перемішати. Влити олію, ще раз перемішати.
  • Руками замісити тісто, скачати в кулю і залишити на півгодини.
  • З яблук вирізати серцевину, м’якоть розрізати навпіл і нашаткувати тонкими скибочками. Корицю з’єднати з цукровим піском. Отриманою масою посипати фрукти.
  • Тісто розрізати на дві – три частини, тонко розкачати. Вирізати невеликі квадрати і умовно розділити їх по діагоналі. На одну сторону викласти яблучну начинку для булочок, на другій зробити кілька надрізів. Цією стороною накрити фрукти, защипнути краю.
  • Випікати в духовій шафі при 200 градусах до яскравого рум’янцю (25 хвилин).

Булочки з яблуками – універсальний десерт, а велика кількість рецептів дозволяє приготувати їх на будь-який смак. Досить вибрати один з розглянутих варіантів і порадувати себе ароматною домашньої здобою.

Прокрутка до верху