Така смачна і проста закуска з різноманітними начинками вже давно полюбилася всім. І щоб покуштувати це блюдо, зовсім необов’язково відвідувати кафе, адже його можна приготувати вдома, використовуючи будь-який рецепт буріто, який більше подобається.
Історія страви мексиканської кухні
Про те, як з’явилася страва, ким воно було створене і коли, практично немає ніякої інформації.
Відомо, що першими загортати різні інгредієнти в коржик почали іспанці, але саме класичний буріто народився в Мексиці.
Найпопулярніша версія його народження пов’язана зі старим і його осликом по імені Буріто. В один час мексиканці почали перебиратися на постійне місце проживання в США через річку, яка розділяє ці дві країни. Але американська кухня не припала їм до смаку – дуже прісна – і люди почали просити передавати їжу з батьківщини. За перевезення взявся старий з осликом, і щоб зменшити навантаження на тварину, він відмовився від глиняних горщиків і став загортати інгредієнти в тортилії. Їду ж назвали буріто тому, що всі, хто бачив перевізника, кричали «Буріто йде!».
Буріто – класичний рецепт
Класичний рецепт включає корж тортилью, але її цілком можна замінити лавашем.
Необхідні продукти:
- сіль, перець, мелений чилі;
- 50 грам сиру;
- зубчик часнику;
- 200 грам курячого філе;
- невелика цибулина;
- 80 грам квасолі;
- чотири ложки томатного пюре;
- дві тортильї;
- зелень за смаком.
Процес приготування:
- Курку промиваємо та нарізаємо на невеликі смужки. Відправляємо їх на сковороду і обсмажуємо до рум’яності разом з подрібненим часником.
- Як тільки утворюється красивий колір, додаємо чилі і квасоля. Тримаємо все разом близько 20 хвилин, а потім змішуємо з томатним пюре.
- Продовжуємо тушкувати на невеликому вогні ще 10 хвилин і з’єднуємо з дрібно нарізаною зеленню. За смаком можете приправити і іншими спеціями.
- Перекладаємо начинку на корж, зверху присипаємо тертим сиром і загортаємо.
З ковбасою і грибами
Необхідні продукти:
- 150 грам грибів;
- спеції за смаком;
- половина склянки сметани;
- один помідор;
- 120 грам сиру;
- 100 грам вареної ковбаси;
- три коржі.
Процес приготування:
- Гриби нарізаємо на скибочки і обсмажуємо на сковороді.
- Додаємо до них ковбасу, подрібнену невеликими кубиками, присипаємо всі спеціями.
- Сметану збиваємо з сіллю і перцем. Промазуємо нею коржі, зверху викладаємо гриби з ковбасою, потім тертий сир, кубики помідорів і все загортаємо у вигляді конверта.
Варіант приготування з фаршем
Буріто з фаршем – ще один варіант швидкої і пікантною закуски. Фарш можна брати будь-який, але краще всього підходить яловичий.
Необхідні продукти:
- 200 грам фаршу;
- 100 грам консервованої кукурудзи;
- три коржі тортильї;
- спеції на свій смак;
- один солодкий перець;
- 150 грам сиру;
- 50 грам сметани;
- одна солодка цибулина;
- соус барбекю.
Процес приготування:
- На сковороду викласти фарш, змішати його з цибулею і добре обсмажити, не забувши приправити спеціями.
- Додати нарізаний перець, консервовану кукурудзу, соус барбекю і тертий сир. Перемішати всі складові.
- На коржі теж помістити трохи сиру і начинку, поки вона гаряча. Згорнути буріто.
Подавайте блюдо разом зі сметаною. За бажанням загорнуту корж можна ще трохи обсмажити.
Як приготувати буріто з куркою
Найменш калорійний варіант – буріто з куркою.
Більш того, якщо робити його з овочами, то така закуска стане відмінним легкою вечерею.
Необхідні продукти:
- 150 грам курячого філе;
- два коржі;
- спеції за смаком;
- одна цибулина;
- 100 грам помідор у власному соку;
- зелень і два зубчики часнику;
- один солодкий перець;
- 120 грам консервованої кукурудзи.
Процес приготування:
- Курку нарізаємо на смужки, які обсмажуємо на сковороді до рум’яності. Додаємо до курятині подрібнену цибулю і перець, продовжуємо тримати продукти на плиті поки овочі не стануть м’якими.
- Приправляємо інгредієнти спеціями. Якщо любите гострі страви, то додайте червоного перцю.
- Викладіть помідори, тертий часник, почекайте, поки рідина трохи випарується, і засипте кукурудзу.
- На коржик покладіть начинку. За бажанням, можна промазати тортилью будь-яким соусом.
- Зверху покриваємо складу тертим сиром і зеленню, згортаємо і подаємо.
Готуємо з квасолею
Необхідні продукти:
- два коржі;
- два зубки часнику;
- спеції за смаком;
- одна цибулина;
- по одному зеленому і стручку червоного перцю;
- 250 грам консервованої квасолі;
- один помідор;
- ложка кетчупу;
- 100 грам консервованої кукурудзи.
Процес приготування:
- Подрібніть цибулю, часник і перець на невеликі шматочки. Обсмажте на сковороді до рум’яності.
- Як тільки овочі стануть м’якими, покладіть спеції і готуйте начинку ще хвилинку.
- Викладіть квасолю, заздалегідь промиту, потім кукурудзу без рідини і нарізаний кубиками помідор.
- Додайте кетчуп, дві ложки води і тушкуйте на слабкому вогні.
На коржі покладіть приготовлену начинку, згорніть буріто і подавайте.
Буріто з індичкою
Необхідні продукти:
- два помідора;
- три коржі;
- 300 г філе індички;
- 200 грам овочевої суміші;
- спеції на свій смак;
- один солодкий перець;
- 100 грам Моцарели.
Процес приготування:
- Індичку промити, перетворити у фарш або нарізати на невеликі смужки.
- Викласти їх на сковороду і обсмажувати до рум’яності. Потім додати подрібнені перець і помідори, приправити все обраними спеціями. Тримати на плиті ще 10 хвилин.
- Викладаємо туди ж овочеву суміш і готуємо, поки не випарується рідина.
Начинку покласти на корж, зверху покриваємо її тертим сиром і загортаємо.
Рецепт зі свининою
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- два коржі;
- 400 грам фаршу;
- спеції на свій смак;
- банку консервованої квасолі;
- 100 грам сиру і стільки ж кукурудзи;
- зубчик часнику;
- один солодкий перець і помідор.
Процес приготування:
- Подрібнюємо цибулю і відправляємо його смажитися. Через пару хвилин додаємо роздавлений часник і фарш, перемішуємо, заправляємо спеціями.
- Як тільки фарш почне темніти, викладаємо до нього скибочки перцю, промиту квасолю, кукурудзу і шматочки помідорів. Тушкуємо ще близько п’яти хвилин і знімаємо.
- Кладемо начинку на коржі, покриваємо тертим сиром, загортаємо і можна подавати.
Вважається, що в буріто обов’язково має бути м’ясо, перець і квасолю, але можна покладатися на свій смак і змінювати склад інгредієнтів.