Буряк багата вмістом природних вітамінів і антисептиків. Будь-які страви з її змістом, допоможуть в боротьбі із зайвою вагою і профілактикою онкології. Рецепт бурякових котлет повинен бути у кожної господині, яка піклується про здоров’я своїх близьких.
Класично бурякові котлети
Класичні котлети готуються з вареного буряка. Такі котлети можуть подаватися як гарячі, так і холодні. За смаком нагадують кабачкову ікру, тільки з ароматом бурака.
Для приготування знадобиться:
- Варений буряк (бурак) – 1 кг;
- Манка – 9 ст. л;
- Подрібнені сухарі (за необхідності);
- Яйце -3 шт.;
- Вершкове масло -120гр.
- Щіпка солі
- Олія, рафінована для прожарювання.
Процес приготування:
- Попередньо відварену буряк чистимо і натираємо на картопляної тертці. Також можна натерти на більш велику, якщо не бентежить наявність великих частинок у страві.
- Далі перекладаємо масу в сотейник, гріємо і вливаємо нагріте рідке масло.
- У сотейник маленькими порціями підмішуємо манку, не забуваючи постійно помішувати, інакше утворюються грудки. Тушкуємо на маленькому вогні 20-25 хвилин. Підсолюємо і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
- Додаємо яйця. Перевіряємо, чи достатньо солі.
- З отриманої маси формуємо котлети, обкатуємо їх у сухарях.
- Підсмажуємо на олії кілька хвилин з двох сторін до хрусткої скоринки.
Це класичні котлети з бурака. На етапі додавання яєць, можна імпровізувати, наприклад, додати запашного перцю або часнику. До столу подаються зі сметаною.
Рецепт від Юлії Висоцької
Прості і дуже смачні котлети. Лимонний сік надає тонку кислинку, перець деяку гостроту.
Для приготування знадобиться:
- Буряк (сира) – середнього розміру;
- Білий хліб або батон;
- Сік лимона -1,5 ст. л.;
- Сухарі для подальшої панірування.
- Лавровий лист, гвоздика(приправи);
- Борошно з пшениці – 2 ч. л.;
- Сіль, чорний перець (за бажанням);
Процес приготування:
- Буряк нарізаємо на великі кубики і варимо в невеликій кількості води. Злегка солимо. Додаємо у воду кілька лаврових листів і шість бутонів гвоздики.
- З пари шматків білого хліба або батона зрізаємо кірки, кришимо м’якоть і заливаємо окропом. Перевірити готовність буряків можна просто проткнувши її ножем. Зварена буряк протикається дуже легко.
- Далі необхідно подрібнити кубики. Зробити це можна будь-яким доступним способом, через м’ясорубку, блендер або натерти на тертці.
- До отриманої маси додаємо м’якуш, борошно, сіль і щіпку перцю. Додаємо лимонний сік. Все ретельно перемішуємо.
- Ліпимо з фаршу кульки, і обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Для зручності при смаженні, рекомендується заздалегідь залишити кульки в морозилці на 30 хвилин, так вони будуть міцнішими.
- Смажимо на сковороді з соняшниковою олією по 4-5 хвилин з кожного боку.
З сиром
Такі бурякові котлети виходять поживними і трохи з остринкой.
Для приготування знадобиться:
- Буряк-1кг.;
- Манна крупа -120гр.;
- Сіль, суміш перців (за смаком);
- Сир – 400 гр.;
- Вершкове масло — 120гр.(розтоплене);
- Яйце – 2шт.;
- Молоко-200 мл;
- Часник – 8 зубчиків.
Процес приготування:
- Варимо помиту неочищену буряк до готовності.
- Подрібнюємо готову буряк зручним і доступним способом.
- Тушкуємо отриману масу в сотейнику 7 хвилин і виливаємо рідке тепле вершкове масло і молоко.
- Поступово додаємо в сотейник манку і не припиняємо помішувати, уникаємо грудочок. Тушкуємо ще 9 хвилин.
- Залишаємо отриману масу остигати до кімнатної температури.
- Далі додаємо до маси всі залишилися інгредієнти: сир, яйця, сіль, часник (попередньо подрібнити), чорний перець. Все ретельно перемішуємо.
- З отриманого фаршу ліпимо котлети і готуємо на свій розсуд, в духовці або на пару. Так вони збережуть свої корисні і смакові властивості. Подаємо зі сметаною.
Солодкий варіант з родзинками
Такий рецепт підійде і для ласунів, і для дієти.
Для приготування знадобиться:
- Буряк -2 маленьких або 1 велика;
- Олія для смаження;
- Рис – 200г.(варений);
- Ізюм (за смаком);
- Сіль (за смаком);
- Яйце -2 шт.
Процес приготування:
- Запікаємо бурак в духовці, обвернув фольгою. Далі подрібнюємо і залишаємо остуджуватися до кімнатної температури.
- Родзинки необхідно залишити в кип’яченій воді на 10-15 хвилин. Потім просушуємо на паперовому рушнику.
- Змішуємо запечену буряк, рис (попередньо відварені), яйця і сіль. На цьому моменті можна додати у фарш 2 столових ложки цукру, але для людей на дієті цього краще не робити. Висипаємо родзинки і дуже ретельно перемішуємо масу.
- Надаємо руками форму майбутнім котлет і обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом.
- Викладаємо котлети на паперові рушники, щоб уникнути накопичення соняшникової олії.
Котлети з вареного буряка на сковороді
Простий в рецептурі і готуванні рецепт для кожної господині.
Для приготування знадобиться:
- Буряк -250 гр.;
- Манка-200 гр.;
- Часник -пара зубчиків;
- Кріп;
- Сіль;
- Масло рослинного походження.
Процес приготування:
- Відварюємо буряк або запікаємо в духовці. Найкраще буряк запікати в духовці. Так в ній зберігається більше вітамінів і корисних речовин
- Натираємо бурак на тертці. За смаком додаємо сіль і перець.
- В отриману масу додаємо подрібнений часник і зелень.
- Додаємо манку і ретельно перемішуємо. Для того, щоб манка наситилася буряковим соком, залишаємо фарш на 20-30 хвилин.
- Формуємо котлети, змоченими у воді руками.
- Обсмажуємо по 3-5 хвилин на рослинній олії.
При подачі котлети можна обсипати подрібненим волоським горіхом.
Пісний покроковий рецепт з цибулею
Приготувати буряковий котлети можна абсолютно дієтичними.
Для цього нам знадобиться:
- Бурак -1кг.;
- Борошно – 8 ст. л;
- Ріпчаста цибуля біла -2 шт.;
- Сіль (за смаком);
- Рослинна олія (для обсмажування цибулі).
Процес приготування:
- Буряк відварюємо і очищаємо. Подрібнюємо блендером або натираємо на терці. Трохи віджимаємо від соку.
- Цибулю подрібнюємо і трохи обсмажуємо на невеликій кількості рослинного масла.
- Додаємо борошно і з’єднуємо цибулю з бураком. Добре перемішуємо.
- Формуємо котлети і обсмажуємо на слабкому вогні по 3-6 хвилини з кожного боку, поки не засмажитися золотава скоринка.
Через нестачу скріплюючих речовин, фарш буде редковатым, тому зручніше буде не ліпити котлети, а класти його столовою ложкою прямо на сковорідку.
Дієтичні бурякові котлети на пару
Цей рецепт ідеально підійде для суворих прихильників правильного харчування і дієти.
Нам знадобиться:
- Червоний бурак -1 кг.;
- Манка -4 ст. л;
- Шматочок батона;
- Вершкове масло -2 ст. л.;
- Молока (для батона);
- Яйце – 2 жовтки;
- Сіль (за бажанням).
Процес приготування:
- Замочуємо батон в молоці.
- Відварюємо буряк, чистимо, натираємо на тертці або пропускаємо через м’ясорубку.
- У каструлю додаємо отриману масу, виливаємо молоко і масло(розтоплене), тушкуємо 10 хвилин.
- Додаємо маленькими порціями манку і постійно помішуємо, уникаємо поява грудок.
- Залишаємо фарш остигати до кімнатної температури.
- Додаємо жовтки і батон. Солимо і знову скорпулезно перемішуємо.
- Формуємо руками, змоченими у воді або соняшниковій олії, котлетки і викладаємо їх у пароварку. Готувати 16-20 хвилин.
Це блюдо подається з рубаною зелень і сметаною.
Ситний варіант з м’ясним фаршем
Якщо просто овочі вже наганяють тугу і нудьгу, то можна приготувати бурякові котлети наполовину з м’яса.
Для цього знадобиться:
- Свинячий або курячий фарш -250г.;
- Варений бурак-400 гр.;
- Цибуля біла –пів цибулини;
- Сухарі (для панірування);
- Суміш перців сіль (за бажанням);
- Яйце -1 шт;
- Соняшникова олія (для піджарки).
Процес приготування:
- Дрібно подрібнюємо цибулю і обсмажуємо до прозорості на сковороді.
- Буряк чистимо і натираємо на картопляної тертці.
- Викладаємо в ємність фарш подрібнений буряк і золотистий цибулю, ретельно перемішуємо всі інгредієнти.
- Формуємо круглі котлети і смажимо на розжареній олії до утворення золотистої і твердої скоринки.
Такі бурачные котлетки виходять з дуже соковитим і з насиченим смаком. Дуже вдале поєднання буряків і м’ясного фаршу.
У духовці
Бурякові котлети в духовці збережуть всі корисні вітаміни та речовини.
Щоб приготувати ароматні і смачні бурякові котлети на знадобиться:
- Варений бурак -250 гр.;
- Яйце -1 шт;
- Сир з невеликим відсотком жиру;
- Молоко -110 мл;
- Манка -120 гр.;
- Топлене вершкове масло -1 ст. л;
- Сіль (за смаковими перевагами).
Процес приготування:
- Очищаємо бурак, натираємо на тертці або подрібнюємо у блендері.
- Ложем масу в каструлю, додаємо підігріте розтоплене вершкове масло і 110 мл молока. Підсолюємо за смаком. Варимо протягом 2-4 хвилин.
- Постійно помішуючи, додаємо манну крупу. Важливо, щоб в масі не було грудочок. Якщо попалася дуже соковита буряк, регулюємо густоту, додаючи більше манки.
- Після того як фар охолов, додаємо сир і одне яйце.
- Формуємо котлети і запікаємо в духовці при 190 °C 25-30 хвилин.
Таке блюдо урізноманітнює меню будь-якої сім’ї. Котлетки мають гарний колір і присмак солодощі.