Буряк зазвичай використовується для приготування перших і других страв. Але мало кому відомо, що цей овоч може стати й основою напою. Буряковий квас вдасться зробити і вдома своїми руками.
Цінний склад бурякового квасу
Якісний склад обговорюваного напою вийшов дійсно унікальним. Крім численних вітамінів і мінералів, в нього входять також продукти бродіння, насичують організм корисними бактеріями, які виводять з нього токсини і відновлюють мікрофлору ШКТ.
У напої присутні в надлишку вітаміни. Наприклад, Ст. групи З мінералів в його складі можна виявити фосфор, цинк, хром, залізо.
При такому багатому складі квасу його калорійність вийшла мінімальною. В залежності від рецепту показник злегка змінюється, але в середньому, становить 47 ккал на 100 мл напою.
Дуже важливо, що квас з буряка під час приготування і обробки не втрачає корисних властивостей овоча.
Користь напою для організму людини
Перед приготуванням обговорюваного напою варто ознайомитися з корисними властивостями бурякового квасу.
Їх досить багато:
- Унікальний напій насичує організм людини всіма необхідними для його нормальної роботи вітамінами, мінералами та іншими незамінними речовинами. Актуально пити його під час епідемій застуд і просто в міжсезоння.
- Напій дарує людині відчуття гармонії та умиротворення. Він усуває порушення в роботі нервової системи. Актуально вживати його після перенесеного стресу.
- Квас допомагає боротися з різними недугами. Наприклад, з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, порушеннями в роботі серця і судин.
- Регулярне його вживання запобігає/зупиняє розвиток небезпечних ракових утворень і актуально для очищення організму.
Як приготувати буряковий квас в домашніх умовах
Є кілька вдалих варіантів приготування обговорюваного напою. Серед них дріжджові, бездріжджові на основі хліба, з чорним солодким родзинками та іншими добавками.
Бездріжджовий буряковий квас
Підготуйте такі продукти:
- буряк – 1 шт.;
- прокип’ячена вода – 2 л;
- цукор-пісок – 4 ст. л.;
- підсушений скибочку хліба (краще житній) – 1 шт.
Приготування:
- Очистити овоч і дрібно порубати.
- Відправити бурякові шматочки в ємність зі скла. Залити постигла водою.
- Відразу додати весь солодкий пісок і розкришений скоринку.
- Горлечко банки покрити чистою марлею. Залишити на 70 годин.
Готовий напій пропустити через сито. Розподілити по пляшках.
З хлібними кірками
Компоненти:
- буряк – 2 шт.;
- кірки від хліба – 3 шт.;
- цукор – 5 десертних ложок;
- фільтрована вода – 4 л.
Приготування:
- Очистити овочі. Подрібнити дрібною стружкою. Відправити у велику ємність з скла або пластику (достатньо буде обсягу в 5 л).
- Зверху висипати цукор, розкришити скоринки хліба.
- Залити все водою.
- Перемістити ємність в тепле місце, де залишити на 3 – 4 доби. Якщо в процесі на поверхні рідини почне з’являтися пліснява, її обов’язково потрібно відразу ж видалити дерев’яною лопаткою.
Отриманий напій ретельно процідити, розподілити по пляшках і залишити в прохолоді.
З лимонним соком і родзинками
Компоненти:
- стигла буряк – 3 шт.;
- родзинки – 2 великі жмені (приблизно 20 – 25 шт.);
- цукор – 4 десертні ложки;
- лимон – ½ шт;
- фільтрована вода – 5 л
Щоб приготувати буряковий квас правильно, потрібно:
- Вилити воду у велику ємність, потім довести її до кипіння і залишити на плиті на 5 – 6 хвилин. Охолодити.
- Коренеплоди очистити і дрібно нашаткувати. Розкласти нарізку на сухому деко і прибрати в духовку на 7 – 8 хвилин. Це необхідно, щоб злегка підсушити буряк.
- Перемістити коренеплід у воду. Засипати промитий і обсушенный родзинки.
- Закрити ємність кришкою з отворами. Зверху замотати обрану посуд у теплий плед. Залишити на 72 години.
Отриманий напій розлити по скляних пляшках. Потримати в холоді перед зняттям проби.
Буряковий квас з дріжджами і медом
Компоненти:
- стигла солодка буряк – півкіло;
- натуральний бджолиний мед – 4 десертні ложки;
- пресовані дріжджі – 12 м;
- черствий хліб темний – 2 скоринки;
- очищена вода – 3 л.
Приготування:
- Очистити коренеплоди. Крупно потерти їх і підсушити в духовій шафі.
- Перемістити овочеву стружку в каструлю і залити кип’яченою гарячою рідиною (але не окропом!) настільки, щоб продукт в неї занурився повністю.
- Зварити коренеплоди до розм’якшення. Процідити масу.
- М’яку буряк укласти в підходящу за розміром банку. Залити іншою рідиною.
- Додати мед, раскрошенные скоринки і дріжджі.
- Покрити ємність чистою марлею. Перемістити в тепло.
- Дати напою бродити 20 – 25 годин.
Готовий квас зберігати в прохолоді в пляшках.
Зброджування за Болотовим
Компоненти:
- стигла буряк – 2 кіло;
- сметана – 1 ч. ложка;
- цукор – 6 дес. ложок;
- сироватка – 2 л.
Приготування:
- Ретельно очистити і промити всі овочі, дрібно порубати.
- Злегка підігріти сироватку в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Змішати зі сметаною.
- Всипати в масу весь цукор.
- Підготовлені шматочки коренеплодів відправити в п’ятилітрову скляну ємність.
- Зверху влити суміш з молочних продуктів.
- Накрити горлечко ємності чистої натуральної тканиною або звичайною марлею. Залишити в теплій кімнаті.
- Приблизно через добу маса почне бродити. Цей процес буде супроводжуватися появою піни.
- Ще через пару днів почне утворюватися цвіль. Її обов’язково потрібно своєчасно ретельно прибирати.
- Приблизно через тиждень ємність з усім вмістом потрібно перенести в холод. Але на ніч її щодня слід повертати в тепле місце.
Свіжий буряковий квас по Болотову буде готовий приблизно через 10 діб. Саме такий спосіб його приготування дозволяє зберегти в напої всі корисні бактерії.
Квас з будь-якого рецепту має досить специфічний смак. Після першої проби він може здатися не надто приємним. Але з часом до нього вдається звикнути.
Вживання напою для здоров’я
Медики в першу чергу рекомендують вживати обговорюваний овочевий квас гіпертонікам. У його складі є мінерали, які незамінні в боротьбі з високим тиском. Якщо пити квас регулярно, вдасться нормалізувати свій стан на довгий час.
- Навіть 1 склянку правильно приготовленого напою здатний моментально знизити високий тиск.
- Цінні речовини зі складу квасу благотворно впливають також на роботу серця і судин. Вони здатні зміцнювати стінки останніх, повертати їм еластичність, а також видаляти з їх внутрішньої поверхні утворилися холестеринові бляшки. Досить протягом 3 – 4 тижнів випивати по склянці такого квасу щодня, щоб поліпшити струм крові, знизити рівень холестерину в ній і провести якісну чистку судин.
- Якщо у людини є проблеми з сечовидільної системою, напій з буряка повинен обов’язково регулярно з’являтися в його раціоні. Унікальні компоненти зі складу запобігають інфекції сечовивідних шляхів, перешкоджають утворенню каменів.
- Вживається цей напій і для позбавлення від зайвих кілограмів. Всього кілька порцій квасу здатні прискорити метаболічні процеси.
Важливо відзначити і дуже високий вміст заліза в напої. Кількість цього елемента в ньому в десять разів більше, ніж, наприклад, яблуках.
Протипоказання та можливу шкоду
Перед початком прийому квасу з буряка, потрібно ретельно вивчити і його користь, і шкоду.
Так, існують наступні протипоказання до вживання обговорюваного напою:
- вже наявні каміння в нирках;
- виразка шлунка й інших органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- запальні процеси в кишечнику;
- ниркова недостатність та інші серйозні ураження печінки.
Щоб такий квас приніс організму виключно користь, варто обговорити можливість його вживання в кожному конкретному випадку з фахівцем. Дуже важлива точна дозволена дозування напою, яка не зашкодить пацієнту. З особливою обережністю слід призначати його дітям.