Буряковий квас: користь і шкода, 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Буряк зазвичай використовується для приготування перших і других страв. Але мало кому відомо, що цей овоч може стати й основою напою. Буряковий квас вдасться зробити і вдома своїми руками.

Цінний склад бурякового квасу

Якісний склад обговорюваного напою вийшов дійсно унікальним. Крім численних вітамінів і мінералів, в нього входять також продукти бродіння, насичують організм корисними бактеріями, які виводять з нього токсини і відновлюють мікрофлору ШКТ.

У напої присутні в надлишку вітаміни. Наприклад, Ст. групи З мінералів в його складі можна виявити фосфор, цинк, хром, залізо.

При такому багатому складі квасу його калорійність вийшла мінімальною. В залежності від рецепту показник злегка змінюється, але в середньому, становить 47 ккал на 100 мл напою.

Дуже важливо, що квас з буряка під час приготування і обробки не втрачає корисних властивостей овоча.

Користь напою для організму людини

Перед приготуванням обговорюваного напою варто ознайомитися з корисними властивостями бурякового квасу.

Їх досить багато:

  • Унікальний напій насичує організм людини всіма необхідними для його нормальної роботи вітамінами, мінералами та іншими незамінними речовинами. Актуально пити його під час епідемій застуд і просто в міжсезоння.
  • Напій дарує людині відчуття гармонії та умиротворення. Він усуває порушення в роботі нервової системи. Актуально вживати його після перенесеного стресу.
  • Квас допомагає боротися з різними недугами. Наприклад, з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, порушеннями в роботі серця і судин.
  • Регулярне його вживання запобігає/зупиняє розвиток небезпечних ракових утворень і актуально для очищення організму.

Як приготувати буряковий квас в домашніх умовах

Є кілька вдалих варіантів приготування обговорюваного напою. Серед них дріжджові, бездріжджові на основі хліба, з чорним солодким родзинками та іншими добавками.

Бездріжджовий буряковий квас

Підготуйте такі продукти:

  • буряк – 1 шт.;
  • прокип’ячена вода – 2 л;
  • цукор-пісок – 4 ст. л.;
  • підсушений скибочку хліба (краще житній) – 1 шт.
Дивіться також:  Кава з калу – найдорожча в світі. Які тварини «роблять» елітні сорти кави

Приготування:

  • Очистити овоч і дрібно порубати.
  • Відправити бурякові шматочки в ємність зі скла. Залити постигла водою.
  • Відразу додати весь солодкий пісок і розкришений скоринку.
  • Горлечко банки покрити чистою марлею. Залишити на 70 годин.

Готовий напій пропустити через сито. Розподілити по пляшках.

З хлібними кірками

Компоненти:

  • буряк – 2 шт.;
  • кірки від хліба – 3 шт.;
  • цукор – 5 десертних ложок;
  • фільтрована вода – 4 л.

Приготування:

  • Очистити овочі. Подрібнити дрібною стружкою. Відправити у велику ємність з скла або пластику (достатньо буде обсягу в 5 л).
  • Зверху висипати цукор, розкришити скоринки хліба.
  • Залити все водою.
  • Перемістити ємність в тепле місце, де залишити на 3 – 4 доби. Якщо в процесі на поверхні рідини почне з’являтися пліснява, її обов’язково потрібно відразу ж видалити дерев’яною лопаткою.

Отриманий напій ретельно процідити, розподілити по пляшках і залишити в прохолоді.

З лимонним соком і родзинками

Компоненти:

  • стигла буряк – 3 шт.;
  • родзинки – 2 великі жмені (приблизно 20 – 25 шт.);
  • цукор – 4 десертні ложки;
  • лимон – ½ шт;
  • фільтрована вода – 5 л

Щоб приготувати буряковий квас правильно, потрібно:

  • Вилити воду у велику ємність, потім довести її до кипіння і залишити на плиті на 5 – 6 хвилин. Охолодити.
  • Коренеплоди очистити і дрібно нашаткувати. Розкласти нарізку на сухому деко і прибрати в духовку на 7 – 8 хвилин. Це необхідно, щоб злегка підсушити буряк.
  • Перемістити коренеплід у воду. Засипати промитий і обсушенный родзинки.
  • Закрити ємність кришкою з отворами. Зверху замотати обрану посуд у теплий плед. Залишити на 72 години.

Отриманий напій розлити по скляних пляшках. Потримати в холоді перед зняттям проби.

Буряковий квас з дріжджами і медом

Компоненти:

  • стигла солодка буряк – півкіло;
  • натуральний бджолиний мед – 4 десертні ложки;
  • пресовані дріжджі – 12 м;
  • черствий хліб темний – 2 скоринки;
  • очищена вода – 3 л.
Дивіться також:  Кава по-віденськи – 7 рецептів, як приготувати і красиво подати на стіл

Приготування:

  • Очистити коренеплоди. Крупно потерти їх і підсушити в духовій шафі.
  • Перемістити овочеву стружку в каструлю і залити кип’яченою гарячою рідиною (але не окропом!) настільки, щоб продукт в неї занурився повністю.
  • Зварити коренеплоди до розм’якшення. Процідити масу.
  • М’яку буряк укласти в підходящу за розміром банку. Залити іншою рідиною.
  • Додати мед, раскрошенные скоринки і дріжджі.
  • Покрити ємність чистою марлею. Перемістити в тепло.
  • Дати напою бродити 20 – 25 годин.

Готовий квас зберігати в прохолоді в пляшках.

Зброджування за Болотовим

Компоненти:

  • стигла буряк – 2 кіло;
  • сметана – 1 ч. ложка;
  • цукор – 6 дес. ложок;
  • сироватка – 2 л.

Приготування:

  • Ретельно очистити і промити всі овочі, дрібно порубати.
  • Злегка підігріти сироватку в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Змішати зі сметаною.
  • Всипати в масу весь цукор.
  • Підготовлені шматочки коренеплодів відправити в п’ятилітрову скляну ємність.
  • Зверху влити суміш з молочних продуктів.
  • Накрити горлечко ємності чистої натуральної тканиною або звичайною марлею. Залишити в теплій кімнаті.
  • Приблизно через добу маса почне бродити. Цей процес буде супроводжуватися появою піни.
  • Ще через пару днів почне утворюватися цвіль. Її обов’язково потрібно своєчасно ретельно прибирати.
  • Приблизно через тиждень ємність з усім вмістом потрібно перенести в холод. Але на ніч її щодня слід повертати в тепле місце.

Свіжий буряковий квас по Болотову буде готовий приблизно через 10 діб. Саме такий спосіб його приготування дозволяє зберегти в напої всі корисні бактерії.

Квас з будь-якого рецепту має досить специфічний смак. Після першої проби він може здатися не надто приємним. Але з часом до нього вдається звикнути.

Вживання напою для здоров’я

Медики в першу чергу рекомендують вживати обговорюваний овочевий квас гіпертонікам. У його складі є мінерали, які незамінні в боротьбі з високим тиском. Якщо пити квас регулярно, вдасться нормалізувати свій стан на довгий час.

Дивіться також:  Кисіль – 12 рецептів приготування

  • Навіть 1 склянку правильно приготовленого напою здатний моментально знизити високий тиск.
  • Цінні речовини зі складу квасу благотворно впливають також на роботу серця і судин. Вони здатні зміцнювати стінки останніх, повертати їм еластичність, а також видаляти з їх внутрішньої поверхні утворилися холестеринові бляшки. Досить протягом 3 – 4 тижнів випивати по склянці такого квасу щодня, щоб поліпшити струм крові, знизити рівень холестерину в ній і провести якісну чистку судин.
  • Якщо у людини є проблеми з сечовидільної системою, напій з буряка повинен обов’язково регулярно з’являтися в його раціоні. Унікальні компоненти зі складу запобігають інфекції сечовивідних шляхів, перешкоджають утворенню каменів.
  • Вживається цей напій і для позбавлення від зайвих кілограмів. Всього кілька порцій квасу здатні прискорити метаболічні процеси.

Важливо відзначити і дуже високий вміст заліза в напої. Кількість цього елемента в ньому в десять разів більше, ніж, наприклад, яблуках.

Протипоказання та можливу шкоду

Перед початком прийому квасу з буряка, потрібно ретельно вивчити і його користь, і шкоду.

Так, існують наступні протипоказання до вживання обговорюваного напою:

  • вже наявні каміння в нирках;
  • виразка шлунка й інших органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • запальні процеси в кишечнику;
  • ниркова недостатність та інші серйозні ураження печінки.

Щоб такий квас приніс організму виключно користь, варто обговорити можливість його вживання в кожному конкретному випадку з фахівцем. Дуже важлива точна дозволена дозування напою, яка не зашкодить пацієнту. З особливою обережністю слід призначати його дітям.