Щоб приготувати смачні і красиві бутерброди на святковий стіл, не потрібно витрачати багато часу. Підібравши правильні рецепти, всього за кілька хвилин вдасться спорудити закуску, яка підкорить гостей і своїм цікавим смаком, і гарним дизайном. Це і рибні варіанти, і гарячі, і бутерброди з ікрою, і деякі інші.
Бутерброди на святковий стіл з рибою
У роздумах про те, з чим зробити бутерброди на святковий стіл, в першу чергу на розум зазвичай приходить риба. Найчастіше для закуски використовуються консерви з такого продукту або засолені благородні сорти рибки.
Простий рецепт бутербродами зі шпротами і часником
Інгредієнти: 8-9 скибочок «Бородінського» хліба, 2 великі ложки майонезу, банку шпротів в олії, заздалегідь 2 варених яйця, зелену цибулю, свіжий часник, мариновані огірки.
- Хліб обсмажується з обох сторін на сковорідці без масла. Далі ще гарячі шматочки за смаком натираються свіжими часниковими зубками.
- Майонез змішується з подрібненою зеленою цибулею і намазується на хлібні скибочки.
- Зверху труться яйця. Можна використовувати і перепелині.
- Залишилося викласти на кожен бутерброд по рибці і платівці маринованого огірка.
Такі бутерброди зі шпротами відмінно доповнять і звичайний повсякденний обід.
З лососем і вершковим сиром
Інгредієнти: 220 г слабосоленого лосося, скибочки житнього хліба, 140 г вершкового сиру, часточка часнику, 60 г зелених оливок (можна вибирати продукт з сиром), 1 мал. л. соку лайма, пучок різної свіжої зелені.
- Скибочки житнього хліба змазують вершковим сиром.
- Зверху викладаються довгі тонкі шматочки риби і оливки, нарізані кружечками.
- У мисці змішується залишився сир з часником і соком лайма. По ложечці вершкової маси викладається поверх рибних скибочок.
Готові бутерброди прикрашаються подрібненою зеленню.
З консервованим тунцем, огірком і яйцями
Склад продуктів: 9-10 скибочок батона, банку консервованого тунця, 80 г крем-сиру, 2 варених яйця, свіжий огірок, сіль, сухий часник.
- Хлібні скибочки обсмажуються без масла. Для цієї мети можна використовувати сковорідку-гриль. У підсумку шматочки повинні вийти рум’яними.
- Тунець розминається виделкою, змішується з тертими яйцями, мініатюрними кубиками свіжого огірка і сухим часником. Туди ж відправляється крем-сир. При необхідності масу можна посолити за смаком.
- Обсмажений хліб покривається готової рибної «намазкой». Замість м’якого сиру можна використовувати звичайний густий майонез.
Прикрашаються бутерброди оливками, черрі або зеленню.
Бутерброди з червоною малосоленой рибою і лимоном
Інгредієнти: половина лимона, батон, 80 г вершкового масла, 130 г малосоленой сьомги.
- Білий хліб нарізається тонкими шматочками. Можна використовувати формочки для печива і зробити його скибочки фігурними.
- Отримані заготовки змащуються розм’якшеним вершковим маслом.
- Лимон добре миється і обробляється жорсткою щіткою, після чого нарізають найтоншими шматочками. З них обов’язково потрібно вибрати кісточки. Скибочки укладають поверх масла на хліб.
- Далі розташовуються рибні шматочки. Так як бутерброди призначаються для святкового столу, то тонкі смужки сьомги варто загорнути рулетом, оформивши мініатюрні трояндочки.
Закуска готова викласти на плоске блюдо і прикрашають свіжою петрушкою.
З оселедцем
Інгредієнти: півкіло слабосоленої оселедця, 120 г жирного масла, 90 г свіжого зеленого лука, буханець житнього хліба.
- Хліб нарізають рівними, акуратними скибочками. Їх товщина повинна вийти не більше 0,8 див.
- Заготовки підсушуються в духовці до рум’яності. Можна обсмажувати хліб і на сковорідці, але це додасть страві зайвого жиру.
- Рум’яна сторона скибочкою змащують розм’якшеним вершковим маслом.
- Філе оселедця нарізати тонкими довгими смужками, після чого вони укладаються на хліб.
- Цибулю дрібно рубається.
Зеленню щедро сиплються вже готові бутерброди з оселедцем.
З сирно-сметанною пастою і червоною рибою
Інгредієнти: 130 г солоної червоної риби, половина французького багета, половина лимона, 4 ст. л. густої сметани, 60 г плавленого сиру, зелень кропу.
- Багет нарізати невеликими скибочками. Їх товщина повинна бути не більше 1 див.
- Сир змішується зі сметаною.
- Лимон ретельно миється, після чого ріжеться спочатку кружечками, а потім – четвертинками.
- Червона риба подрібнюється невеликими довгими шматочками, які загортаються у вигляді трояндочок.
- Сирно-сметанна паста намазується на скибочки свіжого багета. Зверху розташовуються рибні трояндочки і четвертинки цитрусового.
Прикрашається закуска гілками свіжого кропу.
З оселедцем і плавленим сиром на святковий стіл
Інгредієнти: 120 г плавленого вершкового сиру, середня морква, легкий майонез, 40 г вершкового масла, 120 г оселедця малосольною, чорний хліб.
- Морква попередньо відварюється до м’якості, після чого подрібнюється за допомогою терки з самими маленькими отворами.
- Таким же чином мельчится і плавлений сир. Але зручніше використовувати його м’який варіант з пластикових ванночок.
- Рибне філе нарізають мініатюрними кубиками.
- В одній посуді змішуються всі підготовлені інгредієнти. До них відправляється розм’якшене масло і невелика кількість майонезу. У мисці повинна вийти густа паста.
- Сумішшю змащуються тонкі шматочки чорного хліба. За бажанням можна заздалегідь злегка підсушити їх на сухій сковороді.
Прикрашається закуска пір’ям зеленого лука.
Святкова закуска з сьомгою і вершковим сиром
Інгредієнти: свіжий багет, 230 г солоної сьомги, 230 г м’якого вершкового сиру зі спеціями, міцний свіжий огірок.
- Довгий батон нарізати середніми шматочками. Дуже зручно купувати вже нарізний багет.
- Кожен хлібний шматочок рясно змащують сиром. Спеції в нього можна додати самостійно за своїм смаком.
- Риба нарізається тонкими довгими пластинками і згортається в трояндочку. В її серединку вставляється шматочок огірка, складеного таким же чином.
Готові бутерброди з сьомгою відразу ж подаються гостям.
Бутерброди з сардиной, томатами і твердим сиром
Інгредієнти: 80 г сиру, 8-9 шматочків білого хліба, сухий часник, 260 г сардини в маслі, великий соковитий помідор, трохи майонезу.
- Рибні консерви з невеликою кількістю масла розминаються в маленькій тарілці. Попередньо з них потрібно видалити всі кістки.
- У рибну масу додається сухий часник, дрібно тертий сир і трохи майонезу, щоб суміш не була сухою. За смаком можна і досолити «намазки».
- Білий хліб нарізати середніми скибочками, підсушується на сковорідці, після чого покривається підготовленої рибною масою.
На кожен бутерброд готовий викладається по скибочці томату.
З оселедцем і ківі
Інгредієнти: стиглий ківі, 3-4 скибочки хліба з насінням, 80 г оселедця в олії, 1 ст. л. майонезу.
- Хліб ріжеться на трикутні пластинки.
- Кожен шматочок змивається невеликою кількістю майонезу. По смаку в соус можна додати сухий або свіжий часник.
- На кожен бутерброд викладається по 2-3 шматочки оселедця.
- Збоку розташовуються скибочки свіжого ківі.
Закуска подається до столу відразу після приготування. Можна прикрасити її полуколечками маринованої цибулі.
Гарячі бутерброди
Різноманітні гарячі бутерброди — відмінний варіант перекусу на час, поки очікується головне святкове блюдо. Вони не дадуть гостям зголодніти, а господині дозволять в повній мірі проявити свою кулінарну фантазію.
Як приготувати зі шпротами в духовці?
Інгредієнти: стандартна банку шпротів, 7-8 скибочок батона, 90 г сиру, 70 г сметани, 2 часникові зубчики, сіль.
- В миску зі сметаною додається роздавлений часник і сіль за смаком. Замість цього молочного продукту допускається використовувати і будь-майонез.
- Скибочки білого хліба намазуються соусом і відразу розподіляються по формі для запікання.
- На кожну заготовку викладається кілька рибок.
- Зверху скибочки рясно посипаються тертим сиром.
- Бутерброди готуються в духовці 8-9 хвилин при високій температурі.
Як тільки розплавиться сир, закуску можна відразу подавати до столу.
Рецепт приготування по-французьки
Інгредієнти: 4 скибки білого хліба, 170 мл жирного молока, 2 великих яйця, 1 шт. цибулі-порею, 90 г сиру, сіль, прованські трави.
- Яйця збиваються з молоком, з’єднуються з травами і солятся.
- В отриману суміш умочують хлібні скибочки. Вони повинні просочитися апетитною рідиною з двох сторін.
- Лук ріжеться найтоншими кільцями, сир крупно треться.
- Просочений яєчно-молочною сумішшю хліб викласти на деко.
- Зверху він покривається цибулею і тертим сиром.
Запікається закуска в гарячій духовці 12-14 хвилин.
Варіант на швидку руку з помідорами і беконом
Інгредієнти: 4 шматка мультизернового хліба, 4 мал. л. діжонської гірчиці, 12 часточок томату, 8 скибочок бекону, ¾ склянки тертого сиру.
- Хлібні шматочки викладають на лист і обсмажують при включеній функції «гриль» по парі хвилин з обох сторін.
- Далі рум’яні скибочки змащуються гірчицею, на них викладається по 2 шматочки бекону і по 3 часточки помідора.
- Зверху заготовки посипаються сиром.
Бутерброди смажаться під грилем ще 3 хвилини з одного боку. Подаються до столу відразу ж.
З курячим філе
Інгредієнти: цілий батон, великий томат, 2 варених яйця, половинка курячого філе, 80 г сиру, 2 часникового зубчики, сіль.
- Помідор і охолоджені яйця мельчатся кубиками.
- Куряче філе спочатку відварюється до готовності (у солоній воді), остуджується, після чого довільно нарізати.
- Батон ріжеться нетовстими скибочками.
- Продукти, підготовлені в першому і другому кроках, змішуються. До них додається роздавлений часник, дрібно тертий сир, а при необхідності, ще й сіль.
- Отримана маса намазується на хлібні шматочки.
- Скибочки з начинкою викладаються на деко, застелене пергаментом.
Закуска запікається при високій температурі 12-14 хвилин.
Готуємо на сковороді з цибулею і яйцем
Інгредієнти: 240 г білого хліба, велике яйце, середня ріпчаста цибулина, 5-6 гілочок свіжого кропу, рафінована олія, мелений перець, сіль.
- Батон ріжеться невеликими шматочками. Їх оптимальна товщина — 1 див.
- Цибулина чиститься, ріжеться мініатюрними шматочками.
- Яйце злегка збивається виделкою. Його складові повинні з’єднатися.
- У суміш додається рубаний лук, подрібнений кріп, сіль, мелений перець. Для таких бутербродів можна сміливо вибирати і будь-які інші спеції.
- Начинка вийшла ложкою викладається на підготовлені хлібні шматочки і злегка притискають.
- Заготовки відправляються в сковорідку з розігрітою олією. Спочатку вони розташовуються начинкою вниз, потім перевертаються. З кожної сторони на шматочках повинна з’явитися апетитна рум’яна кірочка.
Закуска готова викласти на серветки з паперу, щоб вони увібрали зайвий жир, після чого відразу ж подається до столу.
З болгарським перцем і грибами
Інгредієнти: багет, ріпчаста цибулина, по 1 шт. червоного і жовтого болгарського перцю, 230 г свіжих печериць, часник за смаком, сіль, масло оливи.
- Багет ріжеться скибочками середньої товщини. Його необхідно з обох боків обсмажити на невеликій кількості оливкової олії до рум’яного кольору, після чого, за смаком натерти свіжим часником.
- У сковорідку додається ще трохи олії і на ньому смажаться дрібні кубики цибулі, солодкого перцю двох кольорів та свіжих грибів. Ця маса солиться за смаком.
- Ще гарячою начинка викладається на рум’яні хлібні шматочки.
Закуска відразу ж подається до столу, поки вона ще не встигла охолонути. Можна прикрасити скибочки з начинкою свіжої або сушеної зеленню.
З фаршем на сковороді
Інгредієнти: півкіло змішаного фаршу (краще всього — свинина+яловичина), свіжа морква, велике яйце, ріпчаста цибулина, батон білого хліба, сіль, спеції.
- Заявлені в рецепті овочі миють, чистяться і довільно подрібнюються. Можна використовувати для цієї мети блендер.
- Отримана маса з’єднується з фаршем. Туди ж відправляється сире яйце, вибрані спеції і сіль.
- У підсумку виходить досить густа суміш. Якщо фарш буде рідкуватим, то він не закріпиться на майбутніх бутербродах.
- Сковорідка з невеликою кількістю рафінованої олії ставиться розігріватися на плиту.
- В цей час білий хліб нарізається нетовстими скибочками. На кожен шматочок намазується підготовлений м’ясний фарш з овочами.
- Як тільки жир достатньо прогріється, в нього опускаються майбутні бутерброди. Вони повинні розташовуватися на сковорідці начинкою вниз.
- Обсмажується закуска в такому вигляді 4-6 хвилин.
- Далі можна підрум’янити бутерброди і з другої сторони, але це додасть їм зайвого жиру.
Готову закуску смачно їсти не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді.
Бутерброди з печінкою тріски
З такими простими бутербродами довго возитися точно не доведеться. Досить відкрити банку з консервами і нанести апетитну масу на хліб. Удосконалити смак закуски допоможуть різноманітні додаткові компоненти.
Найпростіший рецепт
Інгредієнти: 230 г консервів, 1 ст. л. майонезу, пучок зеленого цибулі, сухий часник, 6-8 скибочок білого тостового хліба.
- Якщо ніяких додаткових інгредієнтів під рукою не виявилося, то смачні бутерброди вдасться приготувати навіть без них. Для цього хліб позбавляється від скоринки і злегка підсмажується в тостері або на сковорідці без масла. За бажанням його шматочках можна надати оригінальний вигляд з допомогою формочок для печива.
- Вміст банки з рибними консервами перекладається в миску. Печінка тріски розминається виделкою до консистенції паштету. Сюди ж додається сухий часник, майонез за смаком.
- Отримана маса намазується на рум’яні хлібні шматочки.
Зверху готові бутерброди посипаються подрібненою цибулею.
Варіант бутербродів з помідорами
Інгредієнти: 180 г білого хліба, великий м’ясистий помідор, рафінована олія, 160 г консервованої печінки тріски, кухонна сіль, свіжий кріп.
- Хліб нарізати акуратними трикутниками. За бажанням з нього можна зрізати скоринку.
- Шматочки обсмажують з двох сторін на невеликому кількості рафінованої олії. Вони повинні стати апетитно рум’яними.
- З консервів зливається більша частина масла, після чого вони виделкою розминаються до стану паштету. Якщо в результаті залишилося занадто мало рідини, і маса виявилася сухуватою, можна додати до нього майонез. За смаком начинка досаливается.
- Помідор миється і нарізається тонкими скибочками.
- Рум’яні хлібні шматочки покриваються рибною масою. Начинка на них акуратно приминається.
- Зверху розкладаються тонкі шматочки свіжого томату. Їх також можна присипати сіллю.
Залишається прикрасити бутерброди свіжим кропом і відразу подавати до столу.
Оригінальна закуска з печінкою тріски і апельсинами
Інгредієнти: 7-8 скибочки багета, 130 г печінки тріски, 40 г сиру, велике яйце, 2 ст. л. легкого майонезу, великий апельсин, 2 ст. л. подрібненої лимонної цедри, щіпка солодкої паприки, сіль, зубок часнику.
- Спочатку багет нарізати нетовстими шматочками, після чого підсушується в духовці або на сухій сковороді до рум’яного кольору.
- Яйце вариться в окропі 3 хвилини, далі довільно подрібнюється і з’єднується з дрібно тертим сиром.
- Рибні консерви витягуються з банки і гарненько розминаються виделкою з невеликою кількістю масла.
- Від апельсина буде використовуватися тільки м’якоть без перегородок. Зручно витягувати її з шматочків маленькою ложкою.
- Печінка тріски змішується з усіма продуктами, підготовленими у попередніх кроках. У масу додається лимонна цедра, роздавлений часник і сіль за смаком.
- Одержаний паштет викладається на рум’яні хлібні скибочки. Зверху начинка злегка присипається меленою паприкою.
Перед подачею гостям бутерброди потрібно злегка охолодити.
З яйцем і печінкою тріски
Інгредієнти: 230 г консервів, 4 великих яйця, 90 г сиру і стільки ж майонезу, 12-14 хлібних скибочок (білих), сіль, часник за смаком.
- Яйця потрібно зварити круто. Коли продукт охолоне, він дрібно треться.
- Аналогічним образом подрібнюється і сир.
- За раніше підготовленими інгредієнтами змішується печінка тріски. З неї потрібно злити зайве масло, а саму консерву розім’яти виделкою.
- Маса заправляється майонезом, за смаком солиться. До неї додається роздавлений часник.
- Хліб можна використовувати м’яким або ж злегка підсушити його в духовці.
- На білі скибочки викладається начинка вийшла.
Закуска готова відразу ж подається гостям.
З огірком і печінкою тріски
Інгредієнти: батон, стандартна банка консервів в олії, 1 кислий і 1 свіжий огірок, 60 г сиру, зелень, свіжий часник.
- Батон нарізати середніми шматочками і однією стороною обсмажується на сухій сковорідці.
- Ще теплими скибочки натираються часником.
- Далі рум’яна сторона сбрызгивается маслом від печінки тріски, посипається подрібненою зеленню і тертим сиром.
- Зверху розкладаються розім’яті виделкою консерви і розсипаються кубики кислого огірка.
Залишилося прикрасити готові бутерброди кружечками свіжих огірків.
З ікрою
Бутерброди з ікрою — часті гості святкового столу. Для їх приготування можна використовувати як дорогий червоний лососевий продукт, так і, наприклад, не менш смачну бюджетну ікру мойви.
Класичні бутерброди з червоною ікрою
Інгредієнти: свіжий багет, 140 г червоної ікри, 70 г жирного масла.
- Багет ріжеться на 15 тонких шматочків.
- Кожен скибочку рясно змащують розм’якшеним вершковим маслом.
- Зверху рівномірно розподіляється маленькою ложкою червона ікра. Поряд можна розташувати по листочку свіжої зелені або будь-який інший інгредієнт для прикраси.
Готові бутерброди з червоною ікрою відразу подаються гостям.
Як приготувати з ікрою мойви?
Інгредієнти: 320 г ікри мойви, половинка білої цибулини, цілий свіжий багет, 4 великі ложки рафінованої олії, 1 мал. ложка бальзамічного оцту (білого), дрібна сіль.
- Якщо ікра з рідиною, то першим ділом вона викладається в сито.
- Далі продукт перекладається в зручну чашу для збивання і починає оброблятися блендером. Потроху в масу підливається рафінована олія. Коли вся рідина закінчиться, ікра сбрызгивается бальзамічним оцтом.
- Цибулю потрібно вибирати соковитий і солодкий. Він ріжеться самими мінімальними кубиками, після чого відправляється до ікри. Триває збивання маси вже з шматочками овочів. На цьому етапі можна досолити її за смаком.
- Вийшла пишна суміш накривається плівкою і ставимо в холодильник охолоджуватися.
- Шматочки багета злегка підсушуються на сухій сковорідці, щоб на них утворилася рум’яна кірочка.
- Далі хлібні скибочки змащуються охолодженої начинкою.
Бутерброди з ікрою мойви потрібно готувати безпосередньо перед подачею, щоб багет не встиг розмокнути.
Оригінальні міні-бутерброди з червоною ікрою
Інгредієнти: багет, 80 г червоної ікри, невелика баночка вершкового сиру, 2 стиглих м’яких ківі.
- Багет нарізати середніми скибочками, позбавляється від скоринки.
- За допомогою ножа вершковий сир намазується на підготовлені хлібні шматочки. Можна вибирати продукт з часником та зеленню.
- Ківі позбавляється від шкірки і нарізати дуже маленькими кубиками.
- На одну половинку хлібного шматочки, змащеного сиром, викладається ікра, а на іншу – нарізані фрукти.
За бажанням готові бутерброди прикрашаються зеленою цибулею.
З чорною ікрою
Інгредієнти: 90 г ікри, цілий багет, 60 г масла вершкового, міцний свіжий огірок, 90 г слабосоленої червоної риби (краще всього — лосося).
- Багет нарізати середніми шматочками. Якщо планується зробити більш корисний варіант закуски, то замість білого хліба можна брати житній.
- Олію заздалегідь витягується з холодильника. Розм’якшеним продуктом змащуються підготовлені хлібні шматочки.
- На кожну скибочку (посередині) викладається по довгому тонкому шматочку червоної риби. З одного боку хліб, що залишився порожнім, покривається чорною ікрою. А з іншого – посипається дрібними кубиками свіжого огірка.
Щоб додати такому бутерброду яскравості, можна використовувати половинки чері.
З ікрою і кількою
Інгредієнти: половинка чорного тостового хліба, 180 г філе кільки, 90 г червоної ікри, половинка моркви, половинка буряків, маленька червона цибулина, майонез, свіжа петрушка.
- Коренеплоди відварюються до м’якості, чистяться, ріжуться мініатюрними шматочками. Цибуля рубається тонкими полуколечками.
- Хліб нарізати середніми скибочками і підсушується в духовці.
- Коли тости охолонуть, вони змащуються майонезом.
- Спочатку на хліб шматочки висипаються коренеплодів, потім викладаються кубики філе кільки і червона ікра.
Прикрашається закуска цибульними полуколечками і петрушкою.
Сендвічі з ковбасою
Такі сендвічі є дуже простим і швидким стравою. Але деякі оригінальні варіанти цілком підійдуть навіть для святкового столу. Особливо, якщо подбати про незвичайному оформленні та подачі.
Простий варіант з салямі і маринованими огірками
Інгредієнти: 7-9 скибочок білого м’якого хліба, 80 г салямі, 2 томата, 2 маринованих огірка, 130 г будь-якого сиру, 2 великі ложки кетчупу і майонезу.
- Ковбаса нарізати невеликими кубиками.
- Таким же чином мельчатся огірки. З них зливається виділився розсіл.
- Помідори шинкують довільними шматочками.
- У пиалке з’єднуються всі підготовлені компоненти, заправляють майонезом. При необхідності начинку можна підсолити.
- На промаслений лист викладаються шматочки хліба, щедро змащені кетчупом.
- Поверх соусу з помідорів розподіляється начинка. Її потрібно додавати на кожен шматочок у великій кількості.
- Зверху майбутні бутерброди рясно посипаються тертим сиром.
Закуска запікається до повного розплавлення сиру і рум’яності нижній частині хліба.
Готуємо «сонечка» на ковбасної подушці
Інгредієнти: 130 г якісної вареної ковбаси, батон, маслини без кісточок, свіжа зелень, помідори черрі, вершкове масло.
- Хліб нарізати шматочками середньої товщини. З кожного скибочки вирізаються рівні кружечки.
- Хлібні заготовки покриваються розм’якшеним вершковим маслом. Зверху на них кладуть кружальця ковбаси.
- Тепер потрібно прикрасити бутерброди апетитними сонечками. Вони викладаються з половинки чері та шматочків маслин. Помідор буде зображувати тіло жука, половинка маслини — голову, а з решти її частини вирізаються лапки, ріжки та інші деталі.
Закуска готова оформляється свіжою зеленню і подається до столу.
Як приготувати святкові бутерброди на шпажках?
Канапе — міні-бутерброди для святкового столу, які можна готувати практично з будь-якими інгредієнтами. Вибрані продукти викладаються на шматочки хліба шарами і закріплюються шпажками. Зазвичай до складу начинки для таких бутербродів входить яке-небудь м’ясо, сир і свіжі або мариновані овочі. Рецептів обговорюваних закусок величезна безліч.
- Міні-бутерброди «Море». Готується таке блюдо швидко і просто. З білого хліба вирізаються мініатюрні кружечки, які змащуються м’яким вершковим сиром. Огірок нарізати овалами, кожен з яких складається колечком, що імітує парус. Всередину огіркових заготовок вставляється креветка варена. Вся конструкція закріплюється на хлібі шпажкою.
- Канапе «Кораблики». З чорного хліба вирізати заготовки у вигляді човна. На них укладаються шматочки ковбаси і свіжого або солоного огірка такої ж форми. Сир нарізати прямокутниками більшого і меншого розміру. З двох різних сирних шматочків формується вітрило, який закріплюється на хлібі зубочисткою. На кінець шпажки можна надіти трикутник з солодкого болгарського перцю.
- Закуска «Атлантида». З житнього хліба вирізається основа — мініатюрні квадрати. Вони рум’яняться з обох боків на олії оливи. Зверху укладаються шматочки слабосоленої сьомги такого ж розміру. Вершковий м’який сир змішують із зеленню і ложкою укладається поверх риби. Залишилося проткнути всю конструкцію шпажкою і нанизати на неї варене перепелине яйце.