Пахучий свіжий хліб з хрусткою скоринкою, кремова вершкова прошарок, пікантні доповнення у вигляді зелені, часточки лимона або освіжаючого огірка і головне, заради чого все затівалося – тонкі пластинки ніжною жирної риби. Що може бути краще свіжоприготованого бутерброди з сьомгою?! Зробити швидко і легко, важко вибрати один рецепт з безлічі можливих варіантів.
Прості бутерброди з сьомгою і вершковим сиром
Найшвидший варіант — зробити прості бутерброди з мінімумом компонентів.
Вам знадобляться:
- хліб (підходить білий, можна з додаванням різних насіння);
- готовий вершковий сир (припустимо використовувати з добавками: зеленню, каперсами, грибами);
- солона чи копчена сьомга, нарізана тонкими пластами.
Шматочки хліба однакової товщини підрум’янити в електрогрилі або тостері, намазати вершковим сиром, покласти зверху кілька шматочків риби і прикрасити гілочкою кропу. Товщина шарів залежить виключно від особистих уподобань. Ніжний сир з його кремовою текстурою підкреслять витончений смак благородної риби. Для цього рецепта можна використовувати як солений, так і копчену рибу.
Готуємо з авокадо
Незвичайною добавкою до бутерброду з сьомгою є авокадо.
Для приготування страви потрібні наступні інгредієнти:
- хліб білий або сірий;
- лимон;
- чорний мелений перець;
- зелень за смаком (кріп, петрушка, кінза, рукола та інші);
- свіжий помідор;
- стиглий плід авокадо;
- солона сьомга.
На підрум’янені, остиглі скибочки хліба намазати заздалегідь приготовану суміш із стиглого авокадо з додаванням кропу, петрушки або іншої зелені, дрібно порізаного помідора, перцю і декількох крапель лимона. Якщо риба не дуже солона, слід додатково посолити отриману сальсу, оскільки авокадо має нейтральний делікатний смак.
Укласти зверху рибу, прикрасивши гілочками руколи або тонкими скибочками помідора. Бутерброди з авокадо і сьомгою – це не тільки смачно і красиво, але і дуже корисно з-за підвищеного вмісту жирних кислот.
Святкова закуска з огірком
Досить ошатно виглядають сендвічі з рибою, прикрашені огірком.
Щоб їх зробити, вам знадобляться:
- скибочки білого хліба однакової товщини;
- м’яке вершкове масло;
- зелень (кріп, петрушка);
- тонкі пластинки копченої сьомги;
- свіжий огірок.
Хліб намазати маслом, посипати дрібно посіченою зеленню, покласти зверху шматочок риби, а на неї – фігурно вирізаний тонкий скибочку огірка. Для цього рецепта можна використовувати солоний або маринований огірок, але свіжий краще: він посилить і вигідно підкреслить вишуканий смак риби. Бутерброд із сьомгою і огірком – перевірений часом рецепт.
Бутерброди з сьомгою і сирним сиром
Для цього виду бутербродів вам потрібні наступні продукти:
- житній хліб;
- сирний сир без добавок;
- копчена сьомга;
- листя салату Айсберг.
Оскільки сирний сир має більш щільну консистенцію, ніж вершковий, то й хліб можна вибрати щільніше. Намазати на трохи підсушені шматочки хліба сир, покласти зверху хрусткі листя салату, укривши скибочками сьомги. Виражений смак житнього підкреслить приємну кислинку сиру, а листя Айсберга відтінятимуть копчений аромат риби і додадуть соковитості.
Додатково прикрасивши, таке блюдо доречно поставити на святковий стіл. Для цього змішайте з допомогою блендера сирний сир з коханою зеленню. Отриману яскраву пасту видавіть з допомогою кондитерського шприца у вигляді квітів поверх шматочків риби.
Гаряча закуска з рибою
Не варто забувати, що бутерброди можуть бути і гарячими.
Для цього рецепта знадобиться:
- хліб (будь-якого виду з щільним м’якушем);
- майонез;
- свіжа сьомга;
- помідор;
- сир (будь плавящийся в духовці).
Беріть для цього рецепта досить щільний, не крошащийся хліб. На скибки намазати тонким шаром майонез, любителі гостроти можуть додати гірчицю. Зверху викласти припущену сьомгу. Для цього стейк риби треба зварити в невеликій кількості підсоленої води з додаванням лаврового листа і перцю горошком. Важливо не переварити рибу, щоб не стала сухою. Дочекайтеся, коли вода закипить, а риба посвітлішає. Досить проварити її в киплячому бульйоні 2 -3 хвилини, потім остудити і розібрати на пластинки.
Накрити сьомгу скибочкою помідора, а зверху – шматочком сиру, якому належить розплавитися від високої температури і зарум’яниться. Для цього бутерброду достатньо провести під грилем, розігрітим до 150 градусів, хвилин 7-10. Можна готувати страву без гриля, просто в розігрітій духовці або мікрохвильовій печі.
Як зробити паштет з сьомги для бутербродів
Риба для бутерброда може бути не цілим шматком, а у вигляді паштету. Це практичніше (можна зробити заздалегідь і намазувати на тости за мірою потреби), зручніше (паштет не впаде з хліба в процесі поглинання бутерброда) і дарує масу можливостей в плані складу паштету і кількості інгредієнтів.
Кілька рецептів для паштету:
- солона сьомга, майонез, діжонська гірчиця і зелений лук;
- солона риба, вершковий сир, в’ялені томати, зелень кропу;
- риба холодного копчення з сирним кремом, каперси, цибуля-різанець;
- риба гарячого копчення, збите вершкове масло, цибулю-порей, гострий перець;
- сьомга відварна, вершки 10%, пасеровану в олії ріпчасту цибулю, смажені фісташки або мигдаль;
- сьомга солона, помідор, стеблової селеру, ріпчасту цибулю, зелень, рослинне масло без запаху, сік лимона.
Цей ряд можна продовжувати нескінченно, все залежить від фантазії кулінара.
Основні вимоги до приготування:
- не брати багато овочів, т. к. вони зроблять паштет рідким;
- добре перемелювати інгредієнти в блендері до утворення кремоподібної текстури;
- солити і перчити за смаком в самому кінці;
- варена риба копчена гарячим способом вимагає добавки кремової основи на відміну від солоної.
Зробити бутерброди з сьомгою легко і швидко, результат подобається всім. Проявивши трохи фантазії, можна істотно розширити кількість інгредієнтів для таких бутербродів. Блюдо воістину універсально: годиться на пікнік у лісі, перекус на роботі, сімейний сніданок або вишуканий бенкет.