Важко уявити собі святковий стіл російської сім’ї без бутербродів зі шпротами. Якщо стандартний варіант на натертому часником чорному хлібі вже встиг набриднути всім домашнім, варто експериментувати з інгредієнтами і основою. Наприклад, можна використовувати білий багет, сир, свіжі або мариновані овочі і т. д.
Бутерброди зі шпротами на смаженому чорному хлібі
Інгредієнти: 6-7 шматочків чорного хліба, 1-3 зуб. часнику, 2 томата, банку шпротів в олії.
- Хлібні скибочки з обох сторін обсмажуються до апетитної рум’яної скоринки. Головне, не перетримати їх на сковорідці, щоб основа для бутербродів не виявилася занадто жорсткою.
- Підготовлений хліб з одного боку натирається свіжим часником. Зверху на кожну скибочку викладається кружечок помідора і рибка з банки.
Готові бутерброди на смаженому хлібі відразу подаються до столу. Помідор можна замінити свіжим огірком.
Варіант закуски на багеті
Інгредієнти: свіжий багет, стандартна банку шпротів в олії, половина маленької пачки майонезу, 70 г сиру, 2 помідора, половина пучка зеленого цибулі.
- Багет нарізати досить товстими порційними шматочками.
- Томати промиваються і нарізати шматочками. Краще всього вибирати для обговорюваної закуски овочі твердих сортів, щоб з-за соку помідорів бутерброди не розм’якли.
- Сир треться на тертці дрібніші.
- Підготовлені хлібні скибочки щедро змазується майонезом.
- Зверху викладається гурток томату, по 1-2 рибки з банки і малюється невелика майонезна сітка.
- Майбутня закуска посипається порізаною зеленою цибулею і тертим сиром.
Бутерброди запікаються в мікрохвильовці від 3 до 5 хвилин.
З солоними огірками і яйцем
Інгредієнти: вчорашній багет, стандартна банку шпротів в олії, 4 варених яйця, 5-6 невеликих маринованих огірків, легкий майонез, часник за бажанням, свіжий кріп.
- Багет нарізати середніми скибочками, після чого трохи підсушується в розігрітій духовці. Шматочки повинні стати злегка хрусткими.
- Далі хлібні заготовки з одного боку змазується майонезом. По смаку в соус можна додати роздавлений часник.
- Заздалегідь зварені яйця остуджувати, чистяться і ріжуться навскоси тонкими пластинками.
- На підготовлені скибочки багета по одному викладаються яєчні кружечки. Зверху розташовуються шматочки нарізаного по діагоналі маринованих огірків.
- Далі укладається по одній рибці з банки на кожну заготовку. Якщо шпроти зовсім дрібні, можна використовувати по 2 шт.
Отримані бутерброди зі шпротами і солоним огірком прикрашаються свіжим кропом і відразу подаються до обіду.
З часником і шпротами
Інгредієнти: чорний зерновий хліб, 2 свіжі моркви, 3-4 зуб. свіжого часнику, 2 великі ложки майонезу, зелень, жменю волоських горіхів, банку шпротів в олії.
- Хліб нарізати трикутниками і обсмажується на сухій гарячій сковорідці.
- Сира морквина натирається на тертці з самими мініатюрними отворами, після чого змішують з подрібненими горіхами, майонезом і розчавленим часником.
- Рум’яні хлібні скибочки покриваються морквяно-часниковою пастою. Зверху викладається по одній рибці на кожен шматочок.
Готові бутерброди з часником прикрашають свіжою зеленню.
Як смачно зробити з помідорами?
Інгредієнти: 8-9 скибочок бородінського хліба, 1 зуб. часнику, 2 заздалегідь зварені курячі яйця, 2 ст. л. майонезу, банку шпротів в олії, великий м’ясистий помідор, часточка лимона, свіжа петрушка.
- Для початку бородинський хліб нарізається красивими скибочками. Можна використовувати для цієї мети фігурні металеві формочки для печива.
- Отримані шматочки підсушуються на сухій сковороді або на листі в духовці, після чого натираються свіжим часником з тієї сторони, на яку буде викладатися начинка.
- Зверху основи щедро змазується майонезом.
- Охолоджені яйця крупно труться і висипаються на шар соусу. На кожен бутерброд додається не більше однієї щіпки яєчної стружки. За бажанням на цьому етапі закуску можна злегка присолити.
- Далі по підготовлених основ розподіляється риба, мініатюрні шматочки свіжого томату і подрібнена петрушка.
В останню чергу на бутерброди викладаються тонкі лимонні скибочки.
Зі шпротами і свіжим огірком
Інгредієнти: 6 скибочок білого тостового хліба, половина банки шпротів в олії, 2 свіжих огірка, 3 зуб. часнику, пучок будь свіжої зелені, легкий майонез, олію.
- Скибочки тостового хліба обсмажуються до рум’яної скоринки з обох сторін на невеликій кількості розігрітого рослинного масла.
- Далі тости натираються свіжим часником.
- Підготовлений хліб змащується майонезом.
- Свіжі огірки разом зі шкіркою нарізати тонкими овальними шматочками.
- Спочатку на хлібні скибочки, змащені соусом, викладається рибка. А зверху розподіляються часточки овоча. Така послідовність дозволить зручно тримати бутерброд в руці і не забруднитися в маслі від риби.
- Оформляється закуска будь свіжою зеленню.
Можна прикрасити бутерброди зі шпротами і свіжим огірком розсипом солодких зерен кукурудзи або маринованим зеленим горошком.
Гаряча закуска, приготовлена в духовці
Інгредієнти: цілий батон, 220 г сиру твердих сортів, 3 солоних огірка, банку шпротів в олії, 60 г майонезу, 3-4 пера зеленого цибулі.
- Найзручніше купувати вже нарізаний батон. Його шматочки змазується майонезом. Якщо цього продукту під рукою не виявилося, можна використовувати вершкове масло.
- Солоні огірки нарізати тонкими слайсами. Сир крупно треться.
- На підготовлений хліб спочатку викладаються огіркові скибочки, потім риба з консервів без масла і, нарешті, розсипається тертий сир.
- Майбутні гарячі бутерброди викладаються на широке плоске блюдо і відправляються на 8-9 хвилин у розігріту духову шафу. Можна також їх підігріти в мікрохвильовій печі.
Як тільки сир повністю розплавиться, закуска посипається подрібненою цибулею і подається до столу.
Незвичайний рецепт з лимоном
Інгредієнти: половина буханця чорного хліба, ціла банка шпротів в олії, ¾ великого лимона, свіжа петрушка, соняшникова олія.
- Хліб обсмажується на розігрітій олії з двох сторін. Шматочки повинні вийти рум’яними і хрусткими.
- Лимон нарізати найтоншими скибочками, після чого викладається на підготовлені хлібні шматочки.
- Зверху розташовуються шпроти.
Закуска готова прикрашається свіжою петрушкою за смаком.
Оригінальні бутерброди зі шпротами і ківі
Інгредієнти: банка шпротів в олії, 3-4 ст. л. жирного майонезу, 3 м’яких стиглих ківі, половина невеликої білої цибулини, білий хліб, вершкове масло.
- Нетовсті скибочки білого хліба розкладаються по листу, застеленному пергаментом. Далі вони відправляються на 1-2 хвилини в дуже гарячий духовий шафа. Хліб повинен залишитися всередині м’яким, а зовні покритися апетитною скоринкою. Ще простіше використовувати для цієї мети тостер.
- Шпроти викладаються в мисочку і розминаються виделкою. За смаком до рибі додається майонез і дрібно нарізаний цибуля біла. Якщо він дуже гострий, можна облити цибульні кубики крутим окропом.
- Підготовлений хліб змащують розм’якшеним маслом.
- Зверху кладуть кружечок очищеного ківі і рибна маса з майонезом.
Прикрасити готові бутерброди можна невеликими шматочками яблука, скропленого лимонним соком.
Закуска у вигляді канапе з сиром
Інгредієнти: 1-2 зуб. часнику, 70 г твердого сиру, 8-10 скибочок білого хліба, 2 свіжих огірка, баночка шпротів в олії, майонез.
- Їх хлібних шматочків вирізаються невеликі кружечки, після чого вони підсушуються на сухій сковороді і ще гарячими натираються свіжим часником.
- Сир обробляється самої дрібної теркою. Шпроти витягуються з банки, позбавляються від хвостів, великих кісточок і розминаються виделкою. Інгредієнти змішуються і заправляються майонезом.
- Вийшла «намазки» викладається на підготовлені хлібні скибочки.
- Свіжі огірки нарізати тонкими слайсами, складаються у вигляді «вітрила», встановлюються на основу і закріплюються зубочистками.
Готові канапе можна за смаком посипати будь подрібненою зеленню.
З паштетом з шпрот
Інгредієнти: банка шпротів в олії, склянку майонезу, середній свіжий огірочок, 130 г сиру, 2 варених яйця, 30 г будь-якої свіжої зелені, 6-8 шматочків чорного хліба, часник за смаком.
- Для початку сир натирається на дуже дрібній тертці. Таким же чином обробляється і свіжий часник. На вказану кількість продуктів оптимально взяти 2-3 зубки. Можна використовувати гранульований часник для аромату.
- Інгредієнти ретельно перемішуються і заправляються майонезом. В масі не повинно бути грудочок.
- Кожен хлібний шматочок розрізається на дві частини і підсмажується в духовці. Перш ніж продовжити процес приготування, потрібно остудити скибочки.
- В цей час шпроти витягуються з банки і розкладаються на паперовому рушнику. Це необхідно, щоб позбавити рибу від зайвої олії.
- Далі шпроти в блендері перетворюються в густу кашку і з’єднуються з сирною масою. При необхідності готовий паштет можна досолити.
- Маса розподіляється по хлібним шматочках. Зверху розкладається по кружечку огірки і яйця.
- Прикрашається готова закуска подрібненою зеленню.
Щоб полегшити собі завдання і прискорити процес приготування, можна просто використовувати як «намазки» на хліб готовий шпротный паштет.
З крабовими паличками
Інгредієнти: 3 охолоджені крабові палички, 6 скибочок французького багета, невеликий помідор, 60 г легкого майонезу, свіжий зелена цибуля для прикраси, 6 шт. шпротів в олії.
- Хлібні шматочки злегка обсмажують на мінімальному вогні на сковороді з маслом. Всередині тости повинні залишитися м’якими, а зовні – покритися рум’яною хрусткою скоринкою.
- Кожна хлібна заготівля змивається невеликою кількістю майонезу.
- Всі охолоджені крабові палички акуратно розгортаються. Всередині звільняється місце для рибки. Залишилися внутрішні частини дрібно нарізають і викладають на основи з майонезом.
- Всередину половинок паличок поміщаються шпроти. Отримані конструкції розкладаються на бутерброди.
- Свіжий томат довільно нарізається, і його шматочки розкладаються поверх закуски.
Готові бутерброди посипаються подрібненою цибулею.
Зі шпротами і перепелиними яйцями
Інгредієнти: міні-багет, ½ банки шпротів в олії, 60 г твердого сиру, половина свіжого міцного огірка, 2 великі ложки майонезу, 2-3 часникових зубця, 5 варених перепелиних яєць.
- Міні-багет тонко нарізати, його шматочки обсмажують на сухій сковорідці.
- Роздавлений часник змішується майонезом. Отриманим соусом намазуються шматочки багета.
- Зверху на хліб розкладається крупно тертий сир і шматочки варених перепелиних яєць.
- Далі йде риба і полукружочки свіжого огірка.
Готова закуска подається до столу відразу ж, поки підстава ще не встигло розмокнути.
Як красиво подати бутерброди зі шпротами?
Якщо бутерброди готуються для святкового столу, то кулінару варто подбати не тільки про їхній смак, але також і про зовнішньому вигляді. Щоб красиво оформити закуску, можна, наприклад, використовувати не звичайні круглі або овальні шматочки хліба, а зробити їх фігурними за допомогою формочок для печива.
Різноманітні свіжі та/або мариновані овочі, а також соуси дозволять відтворити на бутербродах цілі картини. Наприклад, поверх риби можна розташувати жука з половинки чері та шматочків маслини. З помідора, майонезу і свіжого огірка легко «малюються» апетитні мухомори. Завжди гарно виглядають на обговорюваної закуски фігурні скибочки солодкого болгарського перцю різних кольорів, зерна цукрової кукурудзи та оливки.
Оформити бутерброди допоможуть і яскраві шпажки. Вони можуть бути хитромудрої форми на тему свята. Навіть звичайні зубочистки перетворять закуску, якщо ними закріпити, наприклад, високий вітрило з сиру або пластинок огірків.