Самою універсальною їжею, отриманої Людиною Розумною, був шматок м’яса видобутого дикої тварини. З тих далеких часів призначення продукту практично залишилося колишнім, правда, способи термічної обробки істотно змінилися. Сьогодні краще блюдо — буженина в духовці — вже не залежить від результату ризикованою полювання, але вимагає знання тонкощів технологічного процесу.
По-мисливські
Вже назва самого способу приготування дуже символічно, адже саме це дійство розвинуло розум і поповнило раціон давніх людей. Нам не завадить ні те, ні інше!
Склад інгредієнтів:
- шпик солоний — 150 г;
- сир твердий — 50 г;
- свинина (задня частина, окіст або ошийок) — до 1,7 кг;
- головка часнику;
- насіння гарбузове — ½ склянки;
- печериці (інші гриби) — 300 г;
- будь-який вид рослинного масла;
- брусниця або журавлина (у свіжому або замороженому вигляді) — ½ склянки;
- класичний, без добавок майонез — 120 г;
- трохи солі і столова зелень.
Алгоритм дій:
- Ретельно промите м’ясо промокаємо від надлишків вологи одноразовими рушниками. Якщо на шматку є шар жиру, зрізаємо зайве сало, так як допустима товщина — не більше 10 мм. Натираємо продукт сіллю і перцем, залишаємо години на три в такому стані.
- Кладемо свинину на дошку вгору жировим прошарком. За допомогою гострого ножа робимо в м’якоті глибокі надрізи (обов’язково поперек волокон), зберігаючи цілісність м’ясного шматка. Отримуємо своєрідну відкриту «книжку» з товщиною листів» до 15 мм.
- Для приготування начинки обсмажуємо нарізані тонкими пластинами гриби. Щоб шпик було зручніше рубати, злегка його подмораживаем, а потім кришимо дуже дрібними кубиками з гранню не більше 5 мм. Раздавливаем ягоди до появи соку, перемішуємо з шматочками сала, подрібненим часником, печерицями, подрібненою зеленню, перцем, сіллю і насінням гарбуза (частину залишаємо).
- Розподіляємо приготовану суміш між м’ясними пластами, поміщаємо свинину у форму, накриваємо фольгою і відправляємо на деко в духовку, нагріту до t 170 °C. Запікаємо продукт 1,5 години.
- Дістаємо заготовку з печі, прибираємо папір. Змащуємо свинину майонезом, посипаємо рештою насінням і сирної стружкою. Повертаємо м’ясо на 10 хвилин в духову шафу, збільшуємо нагрівання до 200 °C.
Скибочки буженини по-мисливські — це справжня насолода кожним шматочком соковитого, апетитного, пікантного наїдки.
Буженина з свинини у фользі в духовці
Класика досконалого способу отримання ідеального м’яса — буженина у фользі, приготовлена в духовці. Металева папір дозволить приготувати страву у власному соку.
Список продуктів:
- головка часнику;
- свинина (більше всього підходить балик) — 2 кг;
- сіль, базилік, перець;
- гірчиця (неодмінно гостра) — 20 р.
Порядок приготування:
- Промиваємо м’ясної шматок, зрізаємо плівки і сухожилля, просушуємо паперовими серветками.
- З’єднуємо нарізаний базилік з перцем (червоним і чорним), ретельно розтираємо складу. Звільняємо часник від лушпиння, нарізаємо зубки уздовж, обвалюємо шматочки в отриманій суміші.
- Гострим ножем робимо по всій поверхні м’яса глибокі проколи. Вставляємо в них часникові пластини, не витягуючи лезо з продукту. Обсипаємо свинину залишилася пряною сумішшю.
- Натираємо м’ясо перцем, спеціями, змащуємо гірчицею, загортаємо у два шари фольги і відправляємо на 12 годин у холодильник.
- Дістаємо замариновану свинину, викладаємо у форму, розміщуємо її на деко, запікаємо 50 хвилин в духовці при t 200 °C, потім продовжуємо приготування ще 25 хвилин, але вже при температурі 170 градусів.
Якщо будемо нарізати м’ясо «з пилу, з жару», формуємо більш товсті скибочки. Для аристократичним подачі страви залишаємо остиглий у фользі шматок на кілька годин у холодильнику, а вже потім ділимо на тонкі пласти.
З курячого філе
Буженина з білого м’яса птиці — це не просто смачна закуска, але і самостійне блюдо або прекрасний компонент для різноманітних салатів і бутербродів.
Необхідні інгредієнти:
- рідкий мед — 20 г;
- куряча грудка;
- часник — 2 зубки;
- очищена вода — 500 мл;
- соус соєвий — 40 г;
- паприка, сіль, перець.
Особливості приготування:
- Промиваємо курятину, просушуємо серветками, залишаємо на дві години в сольовому розчині, після чого дістаємо з водного складу, промокаємо рушниками.
- Звільняємо часник від лушпиння, розрізаємо на половинки. Робимо в м’ясі невеликі розрізи, вставляємо в них шматочки зубков.
- Змішуємо в піалі пасту з паприки, соус, мед і перець. Обмазуємо грудку одержаним складом. Поміщаємо продукт у форму, заливаємо маринадом і відправляємо на чверть години в піч (250 °C).
- Відключаємо духовку і залишаємо в ній м’ясо до повністю остиглого стану.
Нарізаємо шинку з курячого філе на частини, подаємо з бажаним гарніром.
Готуємо з індички
Про дієтичні властивості м’яса птиці не знає тільки ледачий. При цьому буженина з індички ще й ласий шматочок для всіх, хто просто любить смачну і апетитну їжу.
Перелік компонентів:
- гірчиця — 20 р;
- часникові зубки — 3 шт.;
- грудинка індички — 1,7 кг;
- сіль, зерна коріандру, орегано, паприка, перець.
- масло пісне — 30 р.
Етапи приготування:
- Звільняємо індичку від плівок і сухожиль, добре промиваємо. Щоб м’ясо птиці вийшло ніжним і соковитим, залишаємо його на 3 години в сольовому розчині без осаду (на літр рідини — 120 г білих кристалів).
- Далі індичку знову підставляємо під струмінь води і потім насухо промокаємо серветками. З’єднуємо в чаші всі спеції і приправи, вливаємо свіже масло, додаємо гірчицю, перемішуємо складу.
- Розрізаємо зубки часнику на половинки, робимо в м’ясі проколи ножем глибиною до 3 див. Шпигуємо продукт, змащуємо його маринадом і залишаємо на добу в холодильнику.
- Загортаємо підготовлену грудинку у фольгу. Робимо це максимально щільно, ретельно з’єднуючи кінці папери.
- Запікаємо страву в духовці 35 хвилин при t 250 °C. В кінці теплової обробки продукту відкриваємо «упаковку», і продовжуємо процес до утворення рум’яної на м’ясі скоринки.
Буженина з індички настільки хороша, що її можна подати з гарніром або просто з задоволенням з’їсти соковитий шматок гарячого м’яса.
Як запекти буженину з яловичини в рукаві
Немає меж досконалості кулінарних пристосувань! Так вважає кожна господиня, витягуючи з целофанової упаковки бездоганно приготовану буженину.
Набір продуктів:
- цибулини — 2 шт.;
- свіжа м’якоть яловичини — 1,5 кг;
- питна вода або бульйон — 250 мл;
- коріандр (½ ч. л.), перець (мелений і горошком), сіль, листи лавра.
Технологія приготування:
- Промиваємо і просушуємо м’ясної шматок, видаляємо всі сухожилля і плівки, ретельно обробляємо спеціями. Можна навіть злегка поплескати долонею по шматку, немов «проводжаючи» запашні приправи вглиб продукту по м’ясних волокон.
- Очищаємо цибулини, ріжемо кільцями і половину складу поміщаємо в рукав для запікання. Викладаємо на яловичину ароматний шар, накриваємо залишилися овочевим складом.
- Щільно зав’язуємо пакет, залишаємо його годин на сім в холодильнику.
- Нагріваємо духовку до t 180 °C, розміщуємо яловичину в рукаві на деку, обов’язково робимо в плівці кілька проколів, щоб пакет не луснув від пари. Випікаємо м’ясо півтори години. Для більш великого шматка збільшуємо час приготування.
Дістаємо буженину з печі. Обережно, намагаючись не обпектися, розрізаємо пакет. І ось вже пахощі приготовленої яловичини «попливли» гарячими хмарками по всій кухні. Чарівні відчуття!
У молоці зі спеціями
Універсальний спосіб отримання буженини без попереднього маринування і довгого очікування. Мить — і на тарілці лежить ще гарячий шматок «обурливо» смачного м’яса!
Необхідні компоненти:
- якісна свинина (вирізка або корейка) — 1 кг;
- зубки часнику — 5 шт.;
- незбиране молоко — 500 мл;
- гвоздика, кардамон — по 5 шт.;
- чебрець, аніс, мускатний горіх (тертий), перець, сіль — по 1 ч. л.
Порядок дій:
- Обробляємо свинину по вже відомим правилам, натираємо вкруговую спеціями і приправами, укладаємо у форму.
- Нагріваємо свіже молоко, поміщаємо в нього гвоздику і кардамон. Склад не кип’ятимо!
- Заливаємо підготовлений шматок м’яса ароматним складом, додаємо в рідку суміш очищені і подрібнені зубки часнику. Виставляємо щільно закриту фольгою посуд на 40 хвилин у піч (t 230 °C).
- Дістаємо продукт з духовки, перекладаємо на деко, поливаємо молочним складом, продовжуємо запікання ще півгодини. Кілька разів поливаємо яловичину соусом, стікаючим на дно листа.
Буженина в молоці зі спеціями — це найкраще, що можна швидко приготувати з м’яса, забезпечивши його чудовим смаком і апетитною підсмаженою скоринкою.
Буженина в пивному маринаді з курагою
Це розкішне м’ясо влаштує мужню половину людства, особливо коли по телевізору транслюють ЧС з футболу. Адже потрібно поповнювати витрачені калорії!
Склад інгредієнтів:
- паприка, розмарин, кардамон, майоран, базилік зелений;
- свинина (не дуже жирна частина ошийка або огузка) — 2 кг;
- часник — 10 зубків;
- пиво (бажано світле) — 250 мл;
- масло пісне — 120 р.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо і просушуємо м’ясної шматок, зрізаємо з нього всі плівки, сухожилля, зайвий шар жиру.
- Очищаємо часник від лушпиння, рубаємо кожен зубець на три частини, змішуємо з перцем і сіллю, шпигуємо свинину ароматними шматочками.
- Викладаємо м’ясо в чашу, щоб в ньому було якомога менше вільного від шматка місця. Наповнюємо посуд склянкою пінного напою, покриваючи їм всю свинину. Прибираємо заготовку на добу в холодильник.
- Зливаємо маринад в окрему піалу, кладемо м’ясо в друшляк. Коли стечуть останні краплі рідини, добре промокаємо шматок, посипаємо сіллю і пряним складом, накриваємо плівкою.
- Через 40 хвилин обсмажуємо свинину з усіх боків у маслі до отримання рівномірної коричневої скоринки, після чого викладаємо у форму, поливаємо залишками жиру зі сковороди.
- Накриваємо ємність фольгою, відправляємо на 50 хвилин у піч (190 °C), потім прибираємо папір і готуємо ще півгодини у відкритому вигляді до яскравої рум’яності м’яса.
Подаємо страву в остиглому стані, але якщо чоловікам не вистачає «нервів» і терпіння, — нарізаємо гарячі пласти і негайно подаємо до столу.
Незвичайний рецепт з імбиром
Імбир надає м’ясу злегка цитрусовий присмак, тому в нашому нестандартному рецепті присутній і лимон. Однак це не звичайна страва — воно на любителя!
Список продуктів:
- вино (краще червоний) — 2 ст. л.;
- свинина (балик) — 2 кг;
- сіль, сік лимона — 2 ст. л.;
- перець, куркума, імбир — по ½ ч. л.
Приготування страви:
- Щоб позбавити лимон від гіркуватого присмаку, п’ять хвилин запарюємо плід в окропі.
- Очищаємо імбир, рубаємо корінь тонкими пластинами.
- Промите м’ясо обсушуємо серветками. Змішуємо в чаші спеції і приправи, ретельно натираємо свинину запашним складом, викладаємо в просторий посуд.
- Дрібної теркою знімаємо з підготовленого лимона цедру, з’єднуємо її з часточками імбиру, розміщуємо складу на м’ясі, намагаючись, щоб суміш потрапила і на бічні частини шматка.
- Збризкуємо продукт соком лимона, залишаємо в холодильнику на кілька годин або на ніч маринуватися.
- Загортаємо балик у фольгу, викладаємо у форму, вливаємо питну воду (до 3 см), запікаємо 2 години в духовій шафі (200 °C). В кінці процесу готуємо страву у відкритому вигляді до утворення золотистої скоринки.
Якщо буженина з імбиром відразу доведеться вам до смаку, то надовго стане улюбленою стравою. Ви станете справжнім шанувальником цього страви з тонким східним ароматом!
Правила запікання м’яса
Головне завдання приготування страви в духовці — отримати соковите, ніжне й ароматне страву.
Для правильного запікання продукту приймаємо до уваги наступні фактори:
- Використовується м’ясо не повинно бути парним або замороженим, а його вага не може перевищувати трьох кілограмів.
- Щоб страва не вийшло сухим, а стало соковитим і ніжним, починаємо запікання продукту тільки в розігрітій духовці, регулюючи температурний режим у міру необхідності.
- Для запобігання підгоряння м’ясного шматка і отримання на ньому апетитною скоринки, вибираємо середній рівень приготування страви. Не подвигаем деко впритул до задньої стінки печі, забезпечуючи циркуляцію повітря.
- Режим верхнього та нижнього нагріву разом з вентилятором створять в духовці рівний мікроклімат.
- Запікаючи м’ясо у фользі, загортаємо його, звертаючи матову бік паперу назовні, блискучу — до продукту. Саме такий спосіб утримає необхідну для запікання температуру.
- Для приготування м’яса у рукаві, використовуємо виключно якісний пакет, не забуваючи робити в ньому проколи для виходу повітря. При цьому солимо продукт в середині чи наприкінці процесу, а великий шматок взагалі цієї спецією не обробляємо.
Буженина в духовці здатна піднести приємні сюрпризи навіть досвідченим кулінарам. Сьогодні ми розкрили головні особливості отримання соковитих, тануть у роті страв, але то ще буде в нових публікаціях!