Буженину готували ще в Стародавній Русі. Для такої страви вибирали тільки найкраще м’ясо, щоб закуска вийшла соковитою, ароматною і смачною. Як правило, такий м’ясний делікатес запікають в духовці, але ми живемо в сучасному світі, тому сьогодні будемо готувати буженину в мультиварці.
Буженина з свинини у фользі в мультиварці
Буженина в мультиварці у фользі – це швидко і смачно.
Найважливіше – обрати гарне м’ясо. Краще взяти корейку, окіст або задню частину, видалити всі прожилки, а також підібрати спеції для маринаду.
Інгредієнти:
- півкіло свинини;
- три ложки олії оливи;
- пряні трави, спеції для гриля.
Спосіб приготування:
- В чаші змішуємо будь-які пряні трави, спеції для гриля і сіль.
- Приготованою сумішшю добре змащуємо м’ясо і скроплюємо маслом. Проколюємо заготівлю ножем в різних місцях, прикривають плівкою і ставимо в холод на десять годин.
- Промаринованное м’ясо перев’язуємо ниткою, щоб вийшов рулет, загорнути його фольгою і кладемо в чашу електроприладу. Вибираємо опцію «Випічка» і час – рівно годину.
Готуємо з яловичини
Що може бути смачніше апетитних шматочків буженини з яловичини. Такий делікатес можна запекти в мультиварці і, на відміну від духовки, вам не доведеться відстежувати процес готування, щоб не упустити момент полити м’ясо соком, за вас все зробить мультиварка.
Інгредієнти:
- кіло яловичини;
- 6 – 8 часникових зубчиків;
- дві ложки масла рослинного;
- приправи для м’яса;
- два лаврових листа.
Для приготування краще взяти яловичу вирізку, так як в ній практично немає прожилок, і вона не деформується в процесі запікання.
Спосіб приготування:
- Яловичину натираємо сіллю та іншими приправами для м’яса. Лаврове листя потрібно дрібно поламати і обсипати ними м’ясної шматок.
- Гострим ножем робимо в ньому «кишеньки» і наповнюємо їх часниковими часточками. Вичікуємо годину, щоб м’ясо просочилася спеціями.
- У чашу ллємо трохи олії, закладаємо м’ясо, вибираємо режим «Смаження» і обсмажуємо яловичину з двох сторін. Потім закриваємо кришку, перемикаємо прилад на режим «Гасіння» і готуємо 40 хвилин.
- Після сигналу не виймаємо м’ясо ще півгодини. Потім перекладаємо його на блюдо, посипаємо рештою рубаним часником і змеленим чорним перцем. Витримуємо буженину в холоді кілька годин і подаємо до столу.
Як зробити з індички в рукаві
Якщо порівняти домашню буженину з тією, яка продається в магазинах, то вона не тільки не поступається їй за смаковими якостями, але навіть багато в чому перевершує.
Запекти буженину можна не тільки зі свинини, але і з іншого м’яса. Наприклад, з індички. Таке м’ясо за смаком ніжне і при цьому низькокалорійне.
Інгредієнти:
- 1500 г грудки індички;
- 40 г гірчиці;
- п’ять зубчиків часнику;
- корінь імбиру.
Спосіб приготування:
- В піалі змішуємо подрібнені часникові часточки, імбир і гірчицю.
- Грудку птиці присипаємо сіллю, перцем і часниково-імбирною сумішшю. Кладемо м’ясо в пакет і відправляємо на ніч у прохолодне місце.
- Як тільки заготівля промаринувалася, укладаємо її в рукав, кладемо в чашу електроприладу, вибираємо режим «Випічка» і готуємо дві години. За кілька хвилин до сигналу розрізаємо рукав, щоб буженина з індички підрум’янилася.
- Готове м’ясо залишаємо в мультиварці до тих пір, поки воно повністю не охолоне.
Буженина з курки в мультиварці
Зараз ми розповімо рецепт приготування не просто курятини, а приголомшливо смачною, соковитою і апетитною з неї буженини. Для рецепта знадобиться мультиварка, куряче м’ясо і спеції.
Інгредієнти:
- два філе птиці;
- літр молока;
- по 25 г розмарину, м’яти та чебрецю.
Спосіб приготування:
- Першим ділом вилийте в чашу все молоко, посоліть і прогрійте його в режимі «Молочна каша».
- Як тільки молоко почне кипіти, опускаємо в напій куряче філе і готуємо п’ять хвилин.
- Після переходимо на опцію «Підігрів» і закладаємо свіжий розмарин, чебрець і м’яту. Витримуємо філе в такому складі дві години.
- Після закінчення цього часу дістаємо м’ясо, сушимо і натираємо спеціями. З приправ можна взяти кмин, куркума, карі, паприку і червоний перець.
З грибами
Якщо ви хочете приготувати буженину так, щоб вийшов справжній вишуканий делікатес, то візьміть на замітку наш рецепт, в якому ми будемо запікати свинину з грибами. Краще взяти лісові, так як вони володіють неймовірним ароматом, але якщо їх немає, то підійдуть і печериці.
Інгредієнти:
- кіло м’якоті свинини;
- кіло лісових грибів (печериць);
- шість томатів;
- п’ять скибочок бекону (копченого);
- сушений чебрець і петрушка;
Спосіб приготування:
- У м’якоті робимо надрізи, потім натираємо м’ясної шматок сіллю, перцем і посипаємо сухим чебрецем.
- Гриби нарізаємо і обсмажуємо в маслі за програмою «Смаження» разом з будь-якими спеціями і сушеної петрушкою.
- Бульйон з-під грибів зливаємо в чашу, але не виливаємо, також залишаємо трохи грибів, а іншими начиняємо м’ясо. Звертаємо м’якоть в рулет і перев’язуємо шпагатом.
- На приладі знову запускаємо опцію «Смаження», ллємо в чашу трохи олії і обсмажуємо м’ясний рулет з двох боків до рум’яного кольору. Потім викладаємо його на блюдо, а чашу промиваємо.
- В чисту ємність крапни масла, викладемо свинину, а також кільця томатів, шматочки бекону і наллємо грибний бульйон. Запускаємо режим «М’ясо» або «Випічка» і готуємо страву 1,5 години. У процесі запікання потрібно кілька разів перевернути рулет і полити його соком.
- Після сигналу даємо буженини час охолонути, потім зрізаємо нитка, нарізаємо м’ясо з грибами тонкими пластинами і подаємо з грибним соусом.
З майонезом і чебрецем
З м’ясом поєднуються самі різні пряні трави, але саме чебрець додає особливий аромат готовому блюду. Як приготувати соковиту буженину з чебрецем і майонезом в мультиварці, ви дізнаєтеся прямо зараз.
Інгредієнти:
- кіло свинячої шийки;
- пара часникових зубчиків;
- 40 г гірчиці;
- сухий чебрець;
- п’ять ложок майонезу.
Спосіб приготування:
- У свинячої шийки робимо надрізи і закладаємо в них маленькі часникові часточки. Присмачую м’ясо сумішшю з перцю і солі.
- З’єднуємо гірчицю з майонезом, додаємо сушений чебрець. Приготованою сумішшю обмазуємо м’ясо і залишаємо маринуватися на чотири години.
- Потім на електроприладі вибираємо режим «Смаження» і обсмажуємо м’ясо з однієї і з іншої сторони за 15 хвилин.
- Переводимо мультиварку в режим «Гасіння» і запікаємо свинину три години. За цей час кілька разів її перевертаємо.
- Після сигналу відставляємо буженину остигати в мультиварці, а потім кладемо в холодильник.
Буженина з морквою і гірчицею
Поєднання солодкої моркви і гострої гірчиці додадуть м’ясної страви особливий, пікантний смак. Для рецепту ви можете взяти будь-який вид м’яса.
Інгредієнти:
- 750 г м’ясної м’якоті;
- шість часникових зубчиків;
- морква;
- 40 мл олії соняшникової;
- дві ч. л. гірчиці.
Спосіб приготування:
- М’ясо присаливаем, притрушиваем перцем і при бажанні іншими приправами. Робимо в заготівлі проколи і закладаємо в них брусочки моркви і часникових зубчиків.
- Потім перемішуємо гірчицю з маслом і сіллю і обмазуємо отриманим маринадом м’ясо. Обертаємо його плівкою і залишаємо просочуватися на годину, а краще на ніч.
- Чашу мультиварки злегка промасливаем і викладаємо м’ясо. Спочатку запускаємо процес готування в режимі «Випічка» на 40 хвилин (через 20 хвилин м’ясо треба буде перевернути), потім міняємо на «Гасіння» і продовжуємо процес приготування ще півтори години.
- Готову буженину не дістаємо ще півгодини і тільки потім подаємо до столу.
З телятини
Буженина – це не просто страва, а справжній м’ясний делікатес, яким будуть раді на будь-якому торжестві. Апетитну і найніжнішу закуску можна приготувати з телятини прямо в мультиварці.
Інгредієнти:
- м’якоть телятини – від 1 до 1,5 кг;
- три часникового зубчики;
- два лаврових листа;
- ложка соєвого соусу;
- 40 мл рослинного масла;
- приправи.
З спецій візьмемо горошини чорного і духмяного перцю, зерна коріандру, кмину, а також сушений кріп, орегано і петрушку.
Спосіб приготування:
- Всі приправи висипаємо в ступку і подрібнюємо.
- Потім з’єднуємо пряний купаж з подрібненим часником, соєвим приправою і маслом. Це буде наш маринад.
- Натираємо їм м’ясо, кладемо його в глибоку миску, присипаємо дрібними лавровими листами. Поливаємо заготівлю маринадом, прикриваємо і залишаємо на п’ять годин.
- Після, вибираємо режим «Випічка» і обсмажуємо м’ясо 20 хвилин. Потім переходимо на опцію «Гасіння» і продовжуємо запікати страву дві години.
- Буженину з телятини подаємо, як гаряче блюдо або холодну закуску.
Запікайте буженину в домашніх умовах, не бійтеся експериментувати з маринадами і спеціями і отримуйте задоволення від своїх кулінарних витворів.