Яке воно ідеальне блюдо? На думку більшості домогосподарок, краща їжа повинна бути не тільки корисною і смачною, але і доступною за вартістю інгредієнтів, а також швидкої і простий у приготуванні. Всіма цими перевагами може похвалитися буженина з курячої грудки, яка завдяки своїм смаковим якостям і легкістю приготування безумовно стане улюбленим ласощами всіх членів сім’ї.
Буженина з курячої грудки в фользі в духовці
Існує безліч рецептів домашньої буженини, але найпоширеніший варіант – приготування курячої смакоти у фользі в духовій шафі з додаванням різних приправ і соусів.
Рецепт №1
Інгредієнти:
- курячі грудки – за бажанням (зазвичай, щоб нагодувати досхочу сім’ю з 4 чоловік вистачає 3 штук);
- приправи – за смаком (краще брати спеціальну суміш для курки, але підійдуть будь-які спеції);
- томатна паста чи соус – стакан або трохи більше;
- складові маринаду – вода і сіль (замість води може використовуватися майонез, темне пиво, кефір, розведені до потрібної консистенції оцет або лимонний сік).
Спосіб приготування:
- Спочатку позбавте курочку від шкіри і відокремте від кісточки (необов’язково, деякі гурмани віддають перевагу залишати м’ясо на кістці, щоб курка не втратила форму).
- Головний етап – замочіть підготовлене м’ясо в міцному солоному маринаді протягом мінімум двох годин (можна і замочити на ніч).
- Приготуйте соус, змішавши кетчуп з вибраними приправами.
- Обмажте ретельно соусом курочку, яку попередньо проткніть в декількох місцях вилкою для кращого проникнення заправки в м’ясо.
- На деко покладіть досить великий аркуш фольги і ретельно загорніть в нього курячі грудки, так щоб вони були щільно упаковані.
- Зробіть кілька маленьких дірочок зверху для виходу повітря.
- Поставте напівфабрикат в духовку (250 градусів на 15 хвилин.
- Вимкніть піч і залиште ласощі охолонути (хвилин на 40 або 60).
Буженина з курячих грудок — відмінна заміна будь ковбасі, її просто потрібно потримати кілька годин у холодильнику.
Рецепт №2
Інгредієнти:
- 2 великі курячі грудки;
- по 1 чайній ложці червоного пекучого (чилі), чорного меленого і солодкого подрібненого болгарського перцю, часникового порошку і солі (склад спецій можна змінювати за бажанням);
- 1 їдальня ложка олії (бажано оливкової).
Спосіб приготування:
- Приготуйте суміш для обмазки – змішати всі спеції із маслом.
- Обмажте курочку підготовленою сумішшю (попереднє замочування не потрібно).
- Загорніть у фольгу і покладіть на деко.
- Відправте в духовку (180 градусів) на півгодини.
- Вийміть з духовки, розкрийте і остудіть майже готову буженину.
- Загорніть ласощі в харчову плівку і перед застосуванням потримайте в холодильнику 1,5-2 години.
Готуємо в рукаві
Чудовою альтернативою фользі є рукав, який також можна використовувати для приготування наивкуснейшей курячої буженини.
Інгредієнти:
- 2 свіжі курячі грудки;
- 3 часникового зубчики;
- за смаком сіль і перець.
Спосіб приготування:
- Для початку приготуйте все необхідне – продукти, рукав і кругової (трубчастий) бинт 3 розміру (його можна купити в будь-якій аптеці за копійки або замінити нитками).
- Роздушіть часник в чеснокодавилке, потріть на тертці або дуже дрібно наріжте.
- Філе курочки відокремте від кісток і наріжте тонкими смужками (як на відбивні).
- Посоліть, поперчіть м’ясо і посипте його часником.
- Дуже щільно заповніть бинт курячими шматочками, попередньо зв’язавши один кінець вузлом.
- Покладіть одержаний рулет в рукав, який треба зав’язати і проколоти.
- Пропеките буженину в духовці (220 градусів протягом 45 хвилин.
- Вийміть деко з духовки, дайте ласощів охолонути і тільки потім зніміть бинт.
Як приготувати на сковороді
Відмінну буженину в домашніх умовах можна приготувати і без використання духової шафи, наприклад, посмажити на сковороді.
Інгредієнти:
- 3 курячі грудки, у якої потрібно відокремити м’ясо від кісткового підстави;
- 2 чорносливу;
- 2 лаврових листа;
- чорний перець (підійде як горошок, так і мелений);
- 3-4 часникового зубчики;
- 2 столові ложки гірчиці із зернятками (французької).
Спосіб приготування:
- Візьміть глибоку сковороду і викладіть в неї в два шари фольгу.
- На дно покладіть рівно половину всіх спецій, в тому числі і один чорнослив.
- Натріть всі шматочки курки сіллю, і укладіть їх поверх спецій.
- Зверху посипте м’ясо залишилися спеціями і покладіть туди ж другий сухофрукт.
- Щільно загорніть фольгу і налийте в сковороду воду приблизно до половини (вода не повинна проникати всередину фольги).
- Накрийте сковороду кришкою, увімкніть великий вогонь і дочекайтеся закипання води.
- Зменшіть нагрів до мінімуму і готуйте під кришкою 2 години, постійно контролюючи рівень води.
- Смачна буженина готова – її можна їсти і гарячою, але бажано остудити протягом кількох годин.
Куряча буженина в мультиварці
Ще один варіант обійтися без духовки – це приготувати не менш смачну буженину в мультиварці. Для даного способу підійде будь-який з описаних вище рецептів – можна змішати спеції з маслом і обмазати ними м’ясо можна попередньо вимочити грудки в солоному розчині, а потім просочити кетчупом з приправами і так далі. У випадку з мультиваркою змінюється тільки процес безпосереднього приготування.
Спосіб приготування:
- Підготовлені грудки гарненько укутайте в фользі.
- Змастіть ємність в мультиварці будь-яким маслом і покладіть туди майбутню буженину.
- Виставте режим «Випічка» і готуйте м’ясо 35 хвилин, потім переверніть курятину на інший бік і потримайте ще 25 хвилин.
- Дайте м’ясу охолонути, а потім сховайте в холод на 2 години.
Покроковий рецепт з молоком
Окремо варто відзначити незвичайний, але дуже вдалий рецепт приготування домашньої буженини в молоці.
Інгредієнти:
- кіло курячих грудок;
- літр молока;
- чайна ложка солі;
- пакетик спецій для курки (можна приготувати суміш з улюблених приправ самостійно).
Спосіб приготування:
- Змішайте сіль зі спеціями і ретельно натріть ними м’ясо грудок, відокремлене від кісток, попередньо зробивши в ньому невеликі надрізи або проколи вилкою.
- Маринуйте м’ясо мінімум півгодини (краще годину або півтора).
- Налийте молоко в каструлю достатнього обсягу і доведіть його до кипіння.
- Зменшіть інтенсивність вогню і покладіть в молоко пропитавшиеся спеціями грудки.
- Прокип’ятіть їх всього 2 хвилини (не варто) і вимкніть газ.
- Закрийте каструлю щільно кришкою і загорніть її спочатку в рушник, потім у ковдру (щоб остигала як можна повільніше) і дайте постояти 2,5 – 3 години.
- Охолодіть готову буженину в холодильнику.
Буженина з курячих грудок по кожному з наведених вище рецептів, однозначно має право називатися ідеальним стравою, так як готувати її простіше простого, а задовольнить смак навіть самого вишуканого гурмана.