Майстерно запечений шматок натурального м’яса був, є і буде одним з найбільш затребуваних людством страв. Успішна презентація цього воістину чудового страви відбулася багато століть тому. З тих далеких часів буженина з яловичини все так само популярна, улюблена і бажана кожним шанувальником смачної і корисної їжі.
Класична буженина з яловичини в духовці
Кулінарних варіацій приготування м’яса так само багато, як і кухарів, які готують це блюдо. Проте класична буженина з яловичини є своєрідним фундаментом для створення будь-якого кулінарного шедевра.
Склад інгредієнтів:
- солодка морква;
- головка часнику;
- яловичина (шматок від тазостегнового відрубу, ошийок або окіст) — 2 кг;
- склад із сухої моркви і цибулі, кунжут, паприка, лист лавра, перець, пряні трави.
Зайнятися підготовкою продуктів для отримання буженини бажано заздалегідь, особливо, коли відбудуться святкові застілля. Запечений шматок м’яса, витриманий кілька днів в холодильнику, постане в самому смачному і соковитому стані.
Спосіб приготування:
- В цілях дотримання технологічного процесу ретельно промиваємо шматок м’яса, промокаємо серветками, потім обов’язково зважуємо продукт, якщо не запам’ятали цей показник при покупці.
- Далі нам необхідний маринад для буженини. Для цього робимо рідкий склад, виходячи з наступного розрахунку: на літр питної води беремо 70 г кухарської солі.
- Поміщаємо яловичину в отриману рідину. Якщо її обсягу буде недостатньо для покриття шматка, збільшуємо кількість складу.
- В окремому посуді готуємо ароматний розсіл. Наповнюємо каструлю 500 мл очищеної води, кидаємо в рідину перець запашний і його горошини, лист лавра, підібрану суміш пряних трав. Кип’ятимо склад, охолоджуємо, вливаємо в каструлю з замоченою яловичиною.
- Відправляємо продукт на 5 днів у прохолодне місце, після чого знову зважуємо шматок. Якщо його вага не збільшився приблизно на 30%, з допомогою шприца вводимо проціджений розсіл в м’ясні тканини.
- Підготовлений шматок шпигуємо нарубаними пластинами часнику, тонкими смужками моркви, паніруємо сумішшю трав і спецій. Іншим старовинним способом є обмазування м’яса шаром тугого тіста, приготованого з питної води і житнього борошна.
- Поміщаємо яловичину в форму для запікання і відправляємо на 2 години в духовку, спочатку нагріту до 60 °C. Через 30 хвилин піднімаємо температуру до 80, а потім і до 110 градусів.
Процес приготування класичної буженини в духовці довгий, вимагає уваги і терпіння. Зате результат — гарантовано чудовий!
Готуємо в мультиварці
Винахід цього чудового кухонного пристрою вчинила буквальний переворот в наших уявленнях про те, що смачна буженина може бути приготована практично без нашої участі.
Список продуктів:
- масло пісне;
- м’якоть яловичини (бажано телятина) — до 1 кг;
- зубки часнику — від 5 шт.;
- нарізана свіжа зелень;
- прованські трави запашні;
- сіль, спеції, прянощі.
Процес приготування буженини в мультиварці:
- Попередня обробка м’яса — обов’язкова процедура для продукту. Добре промиваємо шматок, ретельно просушуємо паперовими рушниками, зрізаємо плівки і жили, видаляємо шар зайвого жиру.
- Робимо зверху не дуже великі прорізи, отримані «кишеньки» заповнюємо тонко нарізаними пластинами очищеного від лушпиння часнику.
- При бажанні використовуємо морква, розділяючи її в довжину на тонкі брусочки. Виробляємо гострим ножем глибокі розрізи в м’ясі, куди вставляємо шматки коренеплоду прямо по лезу кухонного приладу. Потім його витягуємо.
- Натираємо яловичину з сіллю, перцем, ароматними травами. Змащуємо свіжим маслом, посипаємо нарубаною зеленню. Витримуємо 30 хвилин в такому стані в кухонних умовах.
- Поміщаємо замариноване м’ясо у варильну чашу приладу, виставляємо на 3 години програму «Гасіння». Періодично відкриваємо агрегат, перевертаємо шматок. Любителі пікантних смакових відтінків вливають у місткість трохи сухого вина. Але це вже питання смаків!
- Для утворення улюбленої золотистої скоринки в кінці процесу міняємо режим роботи приладу на «Випічку», готуємо ще 20 хвилин.
Остиглу шинку нарізаємо тонкими скибками, готуємо страву часточками лимона, гілочками зелені, свіжими овочами.
Як приготувати соковите м’ясо у фользі
Сучасні способи запікання м’яса включають використання тонкої алюмінієвої папери. Буженина з яловичини у фользі в духовці незмінно виходить соковитою і дуже апетитною.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- часникові зубки — від 8 шт.;
- сіль, перець, спеції, прянощі;
- свіжа яловичина — 2 кг.
Поетапне приготування:
- Добре м’ясо обробляємо, промиваємо і просушуємо серветками. Тепер маринуємо продукт для отримання ніжного і соковитого страви. При запіканні м’яса у фользі не рекомендується використовувати оцтовий маринад або збризкувати яловичину соком лимона.
- Щедро натираємо продукт перцем і сіллю, спеціями і прянощами. Робимо на м’ясі невеликі розрізи, заповнюємо порожнини сумішшю з посіченого часнику і подрібненої зелені.
- Наливаємо в долоню пісне масло, добре обмазуємо шматок жиром з усіх боків. Ось тепер ми можемо бути спокійні за смачну «долю» нашого їства! Краще всього заздалегідь провести всю підготовчу процедуру і завершити процес на наступний день.
- Продовжуємо приготування. Витягаємо замариноване м’ясо з холодильника, залишаємо на тарілці до придбання продуктом температури кухні.
- Розстилаємо на деку два шари фольги, розміщуємо підготовлене м’ясо на блискучу сторону паперу, ретельно з’єднуємо її кінці, намагаючись упакувати яловичину як можна герметичні.
- Запікаємо страву близько двох годин при t 180 °C. Відкриваємо папір за 30 хвилин до закінчення теплової обробки буженини, щоб вона апетитно зарум’янилася.
Вам сподобалося соковите м’ясо у фользі? Не забуваємо про те, що готовому страві потрібно «прийти в себе», охолонути від жару печі, завершити остаточне оформлення смакового букета.
Буженина в рукаві з яловичини
Запікання телятини в спеціальному пакеті дозволяє зберегти в їжі корисні мікроелементи і вітаміни, поліпшити смак страви, скоротити час його приготування.
Перелік продуктів:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- свіжа яловичина — 1,5 кг;
- питна вода або бульйон — 250 мл;
- лист лавра, мелений коріандр (½ ч. л.), горошини перцю (2 шт.), пряні сушені трави;
- сіль.
Технологія приготування:
- Попередньо оброблене м’ясо промокаємо серветками, добре солимо, з усіх боків приправляємо коріандром, меленим перцем, запашними травами.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо кільцями. Половину кількості викладаємо на дно рукава для запікання.
- Розміщуємо підготовлену яловичину на овочевому складі. Зверху і з боків маємо інші кільця, додаючи горошини перцю і лист лавра.
- Фіксуємо відкриті кінці пакету кліпсами або зав’язуємо мотузкою. Відправляємо заготівлю годин на 7 (на ніч) у холодильник маринуватися.
- Далі нагріваємо піч до t 180 °C. Дістаємо пакет з продуктом, вливаємо бульйон, питну воду або вино (вибираємо по смакам та можливостям). Знову зав’язуємо кінець рукава, викладаємо її на деко.
- Якщо на упаковці відсутні отвори для виходу пари, проколюємо їх виделкою або ножем. Не забуваємо про цій установці, інакше штучна оболонка може заподіяти великі неприємності.
- Відправляємо страву на 2 години в духову шафу.
Дістаємо страва з рукава, розміщуємо на сервірувальній посуді. Для святкового столу краще уявити буженину з яловичини цілим шматком. У такому оформленні страва буде виглядати ефектніше!
В часниковому маринаді
Представлений рецепт запікання м’яса відрізняє пікантний смак, створений оригінальним часниковим маринадом.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- якісна м’якоть яловичини — 1 кг;
- часник — 2 головки;
- морква — 2 шт.;
- перець чорний мелений;
- сіль;
- листи лавра — 8 шт.;
Послідовність приготування:
- Обробляємо шматок м’яса звичайним способом.
- Очищаємо моркву, шаткуємо коренеплоди крупною соломкою.
- Звільняємо часник від лушпиння, одну головку пропускаємо через прес, викладаємо в піалу. Додаємо 20 г меленого перцю (для цього истолчем горошини прянощі), 25 г кухарської солі, здрібнені листи лавра, 20 мл нерафінованої олії оливи. Ретельно перемішуємо складу.
- Нарізаємо тонкими слайсами зубки другий головки часнику. Шпигуємо шматок м’яса отриманими пластинами, цілими горошинами перцю, тонкими брусочками моркви.
- Густо обмазуємо продукт приготованим запашним соусом, витримуємо в холодильнику до 6 годин.
- Пакуємо мариноване м’ясо в декілька шарів фольги, поливаємо яловичину залишками часникового маринаду. Щільно загортаємо папір у формі цукерки. Запікаємо страва 2 години при t 180 °C.
Для отримання буженини з підсмаженою скоринкою закінчуємо процес приготування у відкритому вигляді.
Незвичайний рецепт з чорносливом
Винахідливість кухарів не знає кордонів, радуючи нас можливістю поласувати незвичайної бужениною з чорносливом.
Склад продуктів:
- плоский шматок вирізки яловичини — 1 кг;
- черносливы — 20 шт.;
- чарка вина (бажано сухого);
- кухарська сіль — 20 г;
- листи лавра — 15 шт.;
- приправи для м’яса — 20 р.
Послідовність приготування:
- Ретельно натираємо м’ясо сіллю, спеціями і прянощами.
- Промиваємо сухофрукти, ошпарюємо, промокаємо серветками. Половину складу шаткуємо невеликими частинами. Робимо в м’ясі не дуже глибокі розрізи, укладаємо в них шматочки чорносливу.
- Інші висушені фрукти розміщуємо на пласті яловичини. Загортаємо його щільним рулетом, з зусиллям перев’язуємо кулінарною ниткою.
- Викладаємо заготовку у форму для запікання, накриваємо її фольгою і відправляємо на 2 години в заздалегідь нагріту до 180 °C духовку.
Щоб буженина з чорносливом зберегла свою форму, знімаємо мотузку тільки після повного охолодження страви.
Передавати словами смак цього царського страви — справа невдячна. Готуйте і блаженствуйте!
Буженина з яловичої вирізки, фарширована яблуками
Якщо виникло питання про те, як приготувати цілий шматок м’яса на святковий стіл, звертаємося до рецептом буженини з яловичої вирізки, але вже з яблуками.
Використовувані компоненти:
- морква — 500 г;
- свіже м’ясо — 1 кг;
- цибуля-ріпка — 3 головки;
- майонез — 600 г;
- яблука — 500 г;
- часникові зубки — 10 шт.;
- кухарська сіль.
Як приготувати буженину з яблуками:
- Очищаємо і промиваємо морква, шаткуємо кружечками і викладаємо на оброблену маслом фольгу, розстелену на деку подвійним шаром.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, розміщуємо на папері в цілому вигляді.
- Зубки часнику ділимо на половинки.
- Знімаємо з яблук тонку шкірку, видаляємо серцевини, шаткуємо фрукти пластинами.
- Ретельно обробляємо яловичину, робимо в ній невеликі надрізи, заповнюємо «кишеньки» шматочками плодів і шматочками часнику. Густо обмазуємо шматок м’яса майонезом, щільно загортаємо в шари фольги. Запікаємо страва 2 години при t 200 °C.
Остигле страву подаємо до столу в цілому або порційному вигляді.
Буженина з яловичини, отримана в домашніх умовах, визнана здоровою і безпечною їжею. І це безперечний факт, адже кожне з представлених страв не тільки приготовлено способом, який зберігає користь продукту, але і створено виключно з натуральних інгредієнтів.