Чахохбілі – це «родзинка» грузинської кухні, яка раніше готувалась з фазану, проте, в сучасних реаліях, м’ясо було замінено звичайною домашньою куркою. Від такої зміни компонентів, смакові характеристики не були втрачені, проте страва стала набагато доступнішою для кожного з нас. Крім птиці, для рецепту також буде потрібно томатний соус, в якому м’ясо тушкується з додаванням ароматних спецій та прянощів.
Класичне чахохбілі з курки в домашніх умовах
Класичне чахохбілі з курки в домашніх умовах – це ситна і ароматна страва, яка змусить ваші слинки текти ще в процесі гасіння. Завдяки спільній томлі птиці з овочами, інгредієнти максимально просочуються і насичуються соками один одного.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Курячі ніжки – 8 шт.
- Томатная паста – 2 ст.л.
- Кінза – 30 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Помідори – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Приправа «Хмели-Сунели» – 10 гр.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Класичне чахохбілі з курки легко готується в домашніх умовах. Насамперед ретельно промиваємо птицю і насухо промокуємо серветками, очищаємо і ріжемо кільцями цибулю. Томати занурюємо в окріп на хвилинку, видаляємо шкірку, м’якоть дрібно подрібнюємо.
У сковорідку виливаємо столову ложку соняшникової олії та підрум’янюємо гомілки на помірному полум’ї з усіх боків (12-14 хвилин).
Паралельно в іншій сковорідці розігріваємо залишки соняшникової олії та злегка підрум’янюємо цибулю.
До золотистої курки висипаємо помідори, перемішуємо і томимо 10 хвилин.
Доповнюємо вміст сковороди пастою з протертих томатів, перемішуємо та засікаємо 5 хвилин.
Після закінчення часу додаємо подрібнений часник, сіль та перець, а також підсмажену цибулю – заважаємо.
Ще через 10 хвилин вводимо рубану зелень (за бажанням) та хмелі-сунелі.
До столу подаємо, не чекаючи остигання. Смачного!
Класичне чахохбілі з курки на сковороді
Класичне чахохбілі з курки на сковороді – це вишукана страва, яка готується на раз-два. Страва є обсмаженою куркою, тушкованою в соку стиглих помідорів з додаванням великої кількості цибулі, спецій і ароматної кінзи.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 7.
Інгредієнти:
- Курка – 1,5 кг.
- Цибуля – 0,5 кг.
- Помідори – 0,5 кг.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Кінза – 20 гр.
- Хмели-сунели – 1 ст.л.
- Олія вершкове – 1 ст.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиту курячу тушку розрубуємо на порційні шматочки.
Крок 2. З цибулі знімаємо лушпиння, головки ріжемо півкільцями.
Крок 3. Томати занурюємо в окріп і залишаємо на 2-3 хвилини.
Крок 4. Надрізаємо хрест-навхрест і з легкістю позбавляємося шкірки, м’якоть рубаємо кубиком.
Крок 5. Підсмажуємо курку до утворення легкої скоринки, перекладаємо у товстостінну каструлю.
Крок 6. На вершковому маслі пасеруємо цибулю до рум’яності та м’якості, відправляємо до м’яса.
Крок 7. Потім гасимо помідори разом з томатною пастою під кришкою 5-10 хвилин і викладаємо до птиці.
Крок 8. Поміщаємо жароміцний посуд на вогонь.
Крок 9. Включаємо нагрівання і томимо страву під кришкою близько 20 хвилин.
Крок 10. Далі вводимо до складу подрібнений часник та кінзу, хмелі-сунелі та сіль – перемішуємо та готуємо ще 20 хвилин.
Крок 11. Розкладаємо страву по порційним тарілкам і рясно поливаємо соусом – знімаємо пробу. Смачного!
Чахохбілі з курки по-грузинськи на сковороді
Чахохбілі з курки по-грузинськи на сковороді – це дивовижне поєднання птиці та овочів. Для яскравості аромату та смаку нам також потрібні такі приправи, як уцхо-сунелі та лавровий лист, а як зелень рекомендується використання кінзи та базиліку.
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Курка – 1 кг.
- Цибуля – 2 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Базилік – 1 пучок.
- Кинза – 1 пучок.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Уцхо-сунелі – 1 щіпка.
- Вино червоне – 150мл.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Розжарюємо олію в сковорідці і швидко обсмажуємо на ній до золотистості шматочки птиці.
Крок 2. Не гаючи часу, очищаємо і нарізаємо овочі: цибулю півкільцями, солодкий перець смужками, моркву натираємо на тертці з великими отворами.
Крок 3. Помідори ошпарюємо окропом, злегка надрізаємо і видаляємо шкірку.
Крок 4. Цибулеву нарізку висипаємо до курки, пасеруємо близько 5 хвилин і додаємо морквину з болгарським перцем.
Крок 5. Томімо на мінімальному нагріванні 5 хвилин.
Крок 6. Закидаємо нарізані помідори і добре перемішуємо.
Крок 7. Заливаємо компоненти вином і гасимо ще 10 хвилин.
Крок 8. Заправляємо чахохбілі подрібненою кінзою, базиліком та часником, солимо, додаємо уцхо-сунелі, лавровий лист і через 5 хвилин прибираємо з плити.
Крок 9. До столу подаємо у поєднанні зі свіжими овочами та насолоджуємося. Смачного!
Класичне чахохбілі в казані на багатті
Класичне чахохбілі в казані на багатті готується досить просто і завжди виходить дуже смачним і ароматним. Приготувати таку страву можна під час сімейних посиденьок на дачі або прикрасити дружній пікнік – можете не сумніватися, що всі залишаться задоволеними!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Курка – 350 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Паприка солодка мелена – 1/2 ч.л.
- Паста томатная – ½ ст.л.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. У казан наливаємо олію і розжарюємо її, кладемо невеликі сегменти курки.
Крок 2. Підрум’янюємо протягом 7-10 хвилин.
Крок 3. Очищену цибулю ріжемо тонкими півкільцями.
Крок 4. Висипаємо нарізку цибулі до м’яса, перемішуємо.
Крок 5. Додаємо м’якоть солодкого перцю, порізану брусками.
Крок 6. Томати занурюємо в окріп на 2-3 хвилини і перекладаємо в крижану воду, видаляємо шкірку і подрібнюємо м’якуш – відправляємо в казан, перемішуємо і томимо під кришкою 7-10 хвилин.
Крок 7. Промиту зелень та очищені зубці часнику дрібно подрібнюємо.
Крок 8. У піалі поєднуємо томатну пасту з сіллю, приправами та зеленню.
Крок 9. Доповнюємо часником, розмішуємо та викладаємо в основний склад.
Крок 10. Гасимо страву ще 2-3 хвилини і переходимо до сервірування.
Крок 11. Приємного апетиту!
Домашнє чахохбілі з курки у мультиварці
Домашнє чахохбілі з курки в мультиварці можна приготувати з тих компонентів, які зазвичай є на полиці холодильної камери. Як м’ясо, допускається використання абсолютно будь-яких частин тушки, тому вибирайте те, що вам найбільше подобається.
Час приготування – 55 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Курка – 600 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Пюре томатне – 1 ст.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
- Петрушка – ½ пучка.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. У чашу мультиварки наливаємо оливкову олію і включаємо режим «випікання» на 55 хвилин, закидаємо нарізану цибулю з часником і обсмажуємо 5-7 хвилин.
Крок 2. Паралельно розрізаємо птаха на шматки бажаного розміру.
Крок 3. Викладаємо м’ясо до засмаження і смажимо разом із подрібненими овочами близько 25 хвилин, не накриваючи кришкою.
Крок 4. Після закінчення часу додаємо томатне пюре, чорний перець та сіль – заважаємо і закриваємо кришкою, чекаємо звукового сигналу.
Крок 5. За пару хвилин до кінця шаткуємо зелень і після сигналу відкриваємо мультиварку і висипаємо до курки, перемішуємо.
Крок 6. Розкладаємо по тарілках та дегустуємо. Смачного!
Чахохбілі з курки з картоплею
Чахохбілі з курки з картоплею – це не зовсім традиційний варіант приготування цієї знаменитої грузинської страви. Однак, додавши до складу картопляні часточки, блюдо виходить все таким же смачним, але набагато ситнішим і поживнішим. Обов’язково спробуйте!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Картопля – 500 гр.
- Курка – 800 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Помідори – 400 грн.
- Часник – 4 зуби.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Коріандр мелений – ½ ч.л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Паприка солодка мелена – 1 год.
- Кінза – 6 гілочок.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вода – 150-200 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Чистимо і промиваємо бульби картоплі, розрізаємо на кілька частин і, заливши водою, відварюємо до напівготовності.
Крок 2. Порційні шматки птиці обсмажуємо на розтопленій вершковій олії до утворення апетитної скоринки з усіх боків.
Крок 3. Закидаємо до м’яса цибуля, перемішуємо і доводимо до прозорості.
Крок 4. Висипаємо дрібні шматочки часнику, перемішуємо і смажимо ще 1-2 хвилини.
Крок 5. Тепер додаємо цукровий пісок, кубики свіжих помідорів та приправи – томимо 3-4 хвилини.
Крок 6. Підливаємо в сковорідку 150-200 мл води і викладаємо скибочки картоплі, перемішуємо і накриваємо кришкою – гасимо 10-15 хвилин на повільному вогні.
Крок 7. Доповнюємо страву подрібненою кінзою та прибираємо сковороду з конфорки.
Крок 8. Настоюємо чахохбілі під кришкою ще 10 хвилин і лише потім переходимо до сервірування. Смачного!
Чахохбілі з курки з помідорами
Чахохбілі з курки з помідорами – це одна з найсмачніших та найзапашніших національних страв Грузії, яку можна приготувати на власній кухні та здивувати членів своєї родини. Чахохбілі являє собою ніжне рагу з птиці та великої кількості овочів.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Курка – 1,5 кг.
- Томати – 400 гр.
- Цибулини – 300 гр.
- Олія – для смаження.
- Укроп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Паприка солодка мелена – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу обробляємо курку і ретельно промиваємо м’ясо, цибулю очищаємо, помідори та зелень обполіскуємо під струменем води.
Крок 2. Знявши з томатів шкірку, розминаємо м’якоть вилкою до консистенції пюре. Дрібно нарізаємо цибулю і зелень.
Крок 3. Птах промокуємо паперовими рушниками.
Крок 4. На розпеченій рослинній олії підрум’янюємо курку 5-7 хвилин, додаємо цибулю і обсмажуємо до прозорості та м’якості. Вводимо до складу томатну кашку, сіль та приправи – гасимо під кришкою 40 хвилин.
Крок 5. Перед подачею оздоблюємо подрібненою петрушкою з кропом – знімаємо пробу. Смачного!
Чахохбілі по-грузинськи з волоськими горіхами
Чахохбілі по-грузинськи з волоськими горіхами – це пікантна і водночас ніжна страва, яка подарує вам справжнє гастрономічне задоволення! Вся «родзинка» м’ясного рагу полягає у великій кількості такої ароматної зелені, як кінза, базилік і тархун.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 7.
Інгредієнти:
- Курка – 1 шт.
- Помідори у власному соку – 500 грн.
- Цибуля червона – 4 шт.
- Часник – 4 зуби.
- Кинза – 1 пучок.
- Петрушка – ½ пучка.
- Кріп – 2 гілочки.
- Аджика – 1 год.
- Сіль – 1 ч.л.
- Тархун – 1 ч.л.
- Базилік – 6 гр.
- Горіхи грецькі очищені – 2 ст.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Перець гіркий стручковий – 1 шт.
- Окріп – ½ ст.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Уцхо-сунелі – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Шматочки курки обполіскуємо та обсушуємо будь-яким зручним способом, обсмажуємо на соняшниковій олії до утворення характерної скоринки, підливаємо трохи води та томимо під кришкою до готовності м’яса.
Крок 2. В окремій сковорідці пасеруємо цибульні півкільця до світло-коричневого кольору.
Крок 3. До цибулі додаємо томати, пробиті в блендері, а також аджику – перемішуємо і томимо на помірному полум’ї близько 3-4 хвилин.
Крок 4. Для заправки змішуємо подрібнені горіхи, рубаний часник, ароматні приправи та сіль.
Крок 5. Отриману суміш відправляємо до цибулинної маси, заважаємо і прогріваємо всі разом 3-5 хвилин.
Крок 6. Ароматним соусом овочевим заливаємо птицю, солимо і перчимо – томимо ще 5 хвилин.
Крок 7. В останню чергу в вогнетривкий посуд закидаємо дрібно нашатковану зелень і гострий перець – перемішавши, вимикаємо нагрівання.
Крок 8. Сервіруємо та запрошуємо сім’ю до столу. Готуйте та отримуйте задоволення!
Чахохбілі з курки з томатною пастою
Чахохбілі з курки з томатною пастою – це страва, яка підкорить вас своїм ароматом ще в процесі теплової обробки. Поєднання компонентів у чахохбілі настільки вдале, що ми заздалегідь рекомендуємо вам готувати із запасом, бо всі вимагатимуть добавки!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Курка – 1,5 кг.
- Цибуля – 500 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Кінза – 30 гр.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Сіль за смаком.
- Хмелі-сунелі – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед обполіскуємо тушку курки та овочі, інгредієнтам даємо час обсохнути. Цибулю та часник «звільняємо» від лушпиння.
Крок 2. Цибулю нарізаємо підлозі або чверть кільцями, дрібно рубаємо кінзу і обробляють птаха, зубки часнику пропускаємо через прес, а томатну м’якоть ріжемо на невеликі кубики, попередньо видаливши шкірку.
Крок 3. У вогнетривкому посуді розігріваємо олію і підрум’янюємо курку – викладаємо в тарілку. У тій же сковороді пасеруємо цибулю та змішуємо її з м’ясом. В отриманий склад закидаємо томати та томатну пасту – перемішуємо та гасимо під кришкою приблизно 20 хвилин.
Крок 4. Потім доповнюємо основний склад часником, зеленню, сіллю та приправами – заважаємо та готуємо ще 15 хвилин.
Крок 5. Розподіливши страву по порційним тарілкам, доповнюємо свіжими овочами та ароматною зеленню. Смачного!
Домашнє чахохбілі з курки у духовці
Домашнє чахохбілі з курки в духовці, приготовлене з додаванням томатної пасти і соковитої моркви – це ситна і поживна страва, яка припаде до смаку кожному, хто скуштує хоча б одну ложку. А прянощі та спеції насичують страву неповторним ароматом.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Стегна курячі – 1,5 кг.
- Цибуля – 2 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 голівки.
- Паста томатная – 3 ст.л.
- Вода – 1 л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Сушена кінза – 1 ч.л.
- Олія соняшникова – 30 мл.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Курячі стегна натираємо сіллю і викладаємо в лист, запікаємо в духовці протягом 60 хвилин при 200 градусах.
Крок 2. Не гаючи часу, на олії обсмажуємо нарізку цибулі, додаємо натерту на тертці моркву, перемішуємо і смажимо ще кілька хвилин до м’якості.
Крок 3. Тепер до засмаження відправляємо часник, пропущений через прес та скибочки болгарського перцю – заважаємо і смажимо 3-4 хвилини.
Крок 4. Заправляємо овочі томатною пастою та цукровим піском, прогріваємо ще кілька хвилин.
Крок 5. Вміст сковороди заливаємо окропом і приправляємо хмелі-сунелі, сушеною кінзою та сіллю – доводимо до кипіння на помірному полум’ї.
Крок 6. Готові курячі шматочки заливаємо підготовленим соусом і запікаємо ще півгодини.
Крок 7. Посипаємо зеленню та приступаємо до трапези. Смачного!