Головна відмінність чахохбілі з курки по-грузинськи від тушкованої курки – в особливому наборі прянощів і точних пропорціях всіх компонентів страви. Але є й інші хитрощі, які господиням не заважає знати, щоб правильно готувати це смачне і ситне блюдо.
Чахохбілі з курки по-грузинськи — традиційний рецепт
У Грузії це блюдо є звичним і досить поширеним: є неофіційна статистика, згідно з якою кожна друга господиня країни готує цю страву на вечерю. Завдяки своїй простоті, доступності інгредієнтів, чахохбілі отримало велику популярність і в інших країнах. Давайте розглянемо, що включає класичний рецепт чахохбілі з курки і без чого не можна обійтися.
Для приготування вам знадобиться:
- Куряче м’ясо – 1 кг
- Ріпчаста цибуля – 3 шт. (середнього розміру)
- Болгарські перці (червоні і м’ясисті) – 2 шт.
- Гострий перець – 1 стручок.
- Часник – 4 часточки.
- Вершкове масло – 50 р.
- Сіль за смаком.
- Хмелі сунелі – 3 ст. л.
- Зелень – кінза, базилік, петрушка – великий пучок.
Розбираємо курку на невеликі шматочки, промиваємо і ретельно висушуємо. Сковорідку з товстим дном або сотейник розігріваємо і швидко обсмажуємо шматочки птиці до золотистої скоринки. Суха обжарювання – неодмінна вимога для чахохбілі, масла грузини не додають! Цибулю і солодкий перець нарізаємо півкільцями, обсмажуємо на окремій сковорідці на вершковому маслі. Стежте, щоб овочі не підгоряли! Перекладаємо їх до смаженій м’ясу. З томатів очистимо шкірку (це легко зробити, попередньо обдавши їх окропом), а потім разрежем на невеликі шматочки і також покладемо до м’яса.
Секрет насиченого смаку соусу – суміші томатів, солодкого перцю, цибулі та часнику, зелені і «фірмової» грузинської спеції – хмелі сунелі. Правильний соус дуже запашний і їсти його хочеться окремо, вмочуючи шматочки свіжого хліба.
Тепер ставимо сотейник, добре прогріваємо його і залишаємо нудитися на повільному вогні приблизно 30-40 хвилин. М’ясо повинно стати м’яким, овочі – виділити сік. За 5 хвилин до повної готовності до курки з овочами додаємо великий пучок дрібно посіченою зелені, гострий перець, часник і спеції. Даємо страві трохи настоятися і подаємо до столу з коржиками з лаваша.
Важливо! Ні в якому разі не можна використовувати кетчуп: чахохбілі моментально втрачає всю принадність. Навіть томатна паста – далеко не найкращий інгредієнт, краще всього брати свіжі або консервовані помідори у власному соку. Що стосується гострого перцю, тут можна експериментувати – додавати свіжий, сухий або виключити його зовсім, якщо страва буде подаватися дітям.
Готуємо грузинське блюдо в мультиварці
Приготувати чахохбілі з курки по-грузинськи легко в мультиварці: так за стравою не доведеться стежити за господиню все зробить розумний прилад. Для приготування порційні шматочки курки, викладаються на дно мультичаши і заливаються соусом з ловлення овочів. Далі все дуже просто: достатньо включити режим «гасіння» і дочекатися сигналу про кінці приготування.
Спеції додаються відразу, а ось зелень – за кілька хвилин до закінчення готування. Є мультиварки, де передбачена функція обжарювання безпосередньо в мультичаше – тоді легше скористатися їй. У мульти скороварках господиням доведеться постаратися і обсмажити курку на окремій сковорідці.
Чому не можна гасити відразу сиру птицю? Вона виходить вареної на смак і може розвалитися на волокна, тоді як скоринка немов запечатує м’ясний сік всередині кожного шматочка, і курочка залишається цілісною.
З курячої грудки з коріандром
Чахохбілі з курячої грудки можна назвати новою версією класичного грузинської страви. Воно більш легкий для засвоєння і підходить всім, хто стежить за вагою. У цьому рецепті для додання остринки можна використовувати винний оцет, правда, тільки кращої якості.
Як приготувати страву з грудок?
За 7 хвилин до закінчення, додаємо свіжу кинзу або насіння коріандру, попередньо стовчені в ступці для прянощів.
Подаємо блюдо, прикрасивши листочками свіжої кінзи або петрушки з вареною картоплею або розсипчастим білим рисом.
По-грузинськи з яйцем
На батьківщині страви Грузії дуже часто урізноманітнюють рецепт і один з найпоширеніших інгредієнтів, які люблять додавати в чахохбілі – курячі яйця. Таке блюдо виходить більш ситним, і не потребує в гарнірі.
Готувати такий варіант дуже просто, спираючись на базовий рецепт. Точно також ріжемо курку на шматочки, обсмажуємо на сухій сковорідці, тушкуємо до готовності 30-40 хвилин. На стадії, коли додається зелень і спеції, чахохбілі розбивають 4 яйця, після чого страва перемішується. Подають страву з теплим лавашем і келихом сухого вина.
З додаванням волоських горіхів і помідорів
Рідко яке грузинське блюдо обходиться без волоських горіхів. Там горіх дуже цінується з-за високої поживної цінності та здатності змінювати смак страв в кращу сторону. Поєднання горіхів, помідорів і курки – відмітна риса традиційної грузинської кухні. Чи варто дивуватися, чому і чахохбілі часто готують з додаванням цього інгредієнта?
Приготувати такий варіант просто:
Якщо хочете максимально наблизити страва до національного грузинському, правильно сформуйте набір спецій. Суду повинні входити: петрушка, свіжа кінза, червоний перець, сванская сіль, базилік, сухі насіння коріандру, кріп, м’ята, естрагон, імеретинський шафран, хмелі-сунелі.
Як приготувати курку по-грузинськи з вином
Додавання в чахохбілі червоного вина надає пікантну кислинку, ледь відчутний присмак винограду. Тут все буде залежати від сорту, який ви вирішили додати. Для приготування підійде і сухе, напівсолодке вино, і навіть десертне, але тоді курка і овочі придбають солодкість, легкий мармеладний відтінок.
Досягти правильного результату дуже просто: 200 мл вина додається на стадії сухий обжарювання, і важливо трохи протушкувати в ньому м’ясо птиці. Тільки потім до курки додаються овочі, помідори і страва починає нудитися в винно-томатному соусі до готовності. Подають страву з сирними коржами, а як гарнір часто використовують відварну стручкову квасолю.
Доповнюємо рецепт грибами
Якщо доповнити рецепт грибами, ви спробуєте нове і дуже цікаве блюдо з курки. Курка по-грузинськи виходить пряної, ситної, незвичайної, завдяки грибам, які значно підвищують поживну цінність страви.
Як приготувати грибний чахохбілі?
Чахохбілі з грибами подається з відвареною картоплею, коржами з води і тесту і посипається свіжою зеленню.
З баклажанами
У сезон овочів є можливість змінити класичний рецепт. Дуже незвичайним, смачним і пряним чахохбілі виходить з додаванням баклажанів. За основу можна взяти базовий рецепт, і доповнити його «синенькими».
Робиться все просто:
- Курка обсмажується.
- Баклажани нарізати кубиками.
- Овочі тушатся з помідорами.
- Курка, овочі і баклажани тушкують все разом.
- За 5-7 хвилин до готовності додаємо зелень і спеції.
Пам’ятаєте! З молоденьких баклажанів шкірку зрізати не потрібно, а ось осінні овочі більш пізнього врожаю можуть гірчити. Цього можна уникнути, якщо заздалегідь вимочити овочі в підсоленій воді або акуратно зняти шкірку овочечисткою.
З картоплею
Картопля дуже часто тушкують разом з куркою, овочами, спеціями, і таке рагу не потребує гарнірі. Додають картоплю тоді, коли овочі вже злегка приготувалися, страва перемішується і доводиться до готовності. Але тут потрібно відварити картоплю до напівготовності: в кислому середовищі (а її створюють томати) вона готується довше, а в результаті все одно залишається твердою консистенцією.
Як бачите, варіацій приготувань грузинської страви багато. Список можна доповнювати, якщо додавати улюблені інгредієнти, коригувати кількість спецій. Словом, придумати свій фірмовий рецепт.
Цікавий факт! А ви знали, що назва страви походить від грузинського слова хобоби, що перекладається як фазан. Саме фазан здавна був головним інгредієнтом страви. З часом слово трансформувалося в чахохбілі, а фазана з успіхом замінила курка. Хоча в Грузії і донині відгодовують фазанів заради класичного стародавнього рецепту чахохбілі.