Чахохбілі з курки по-грузинськи – 9 рецептів

Головна відмінність чахохбілі з курки по-грузинськи від тушкованої курки – в особливому наборі прянощів і точних пропорціях всіх компонентів страви. Але є й інші хитрощі, які господиням не заважає знати, щоб правильно готувати це смачне і ситне блюдо.

Чахохбілі з курки по-грузинськи — традиційний рецепт

У Грузії це блюдо є звичним і досить поширеним: є неофіційна статистика, згідно з якою кожна друга господиня країни готує цю страву на вечерю. Завдяки своїй простоті, доступності інгредієнтів, чахохбілі отримало велику популярність і в інших країнах. Давайте розглянемо, що включає класичний рецепт чахохбілі з курки і без чого не можна обійтися.

Для приготування вам знадобиться:

  • Куряче м’ясо – 1 кг
  • Ріпчаста цибуля – 3 шт. (середнього розміру)
  • Болгарські перці (червоні і м’ясисті) – 2 шт.
  • Гострий перець – 1 стручок.
  • Часник – 4 часточки.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Сіль за смаком.
  • Хмелі сунелі – 3 ст. л.
  • Зелень – кінза, базилік, петрушка – великий пучок.

Розбираємо курку на невеликі шматочки, промиваємо і ретельно висушуємо. Сковорідку з товстим дном або сотейник розігріваємо і швидко обсмажуємо шматочки птиці до золотистої скоринки. Суха обжарювання – неодмінна вимога для чахохбілі, масла грузини не додають! Цибулю і солодкий перець нарізаємо півкільцями, обсмажуємо на окремій сковорідці на вершковому маслі. Стежте, щоб овочі не підгоряли! Перекладаємо їх до смаженій м’ясу. З томатів очистимо шкірку (це легко зробити, попередньо обдавши їх окропом), а потім разрежем на невеликі шматочки і також покладемо до м’яса.

Секрет насиченого смаку соусу – суміші томатів, солодкого перцю, цибулі та часнику, зелені і «фірмової» грузинської спеції – хмелі сунелі. Правильний соус дуже запашний і їсти його хочеться окремо, вмочуючи шматочки свіжого хліба.

Тепер ставимо сотейник, добре прогріваємо його і залишаємо нудитися на повільному вогні приблизно 30-40 хвилин. М’ясо повинно стати м’яким, овочі – виділити сік. За 5 хвилин до повної готовності до курки з овочами додаємо великий пучок дрібно посіченою зелені, гострий перець, часник і спеції. Даємо страві трохи настоятися і подаємо до столу з коржиками з лаваша.

Дивіться також:  Сиров’ялена ковбаса в домашніх умовах – 6 рецептів

Важливо! Ні в якому разі не можна використовувати кетчуп: чахохбілі моментально втрачає всю принадність. Навіть томатна паста – далеко не найкращий інгредієнт, краще всього брати свіжі або консервовані помідори у власному соку. Що стосується гострого перцю, тут можна експериментувати – додавати свіжий, сухий або виключити його зовсім, якщо страва буде подаватися дітям.

Готуємо грузинське блюдо в мультиварці

Приготувати чахохбілі з курки по-грузинськи легко в мультиварці: так за стравою не доведеться стежити за господиню все зробить розумний прилад. Для приготування порційні шматочки курки, викладаються на дно мультичаши і заливаються соусом з ловлення овочів. Далі все дуже просто: достатньо включити режим «гасіння» і дочекатися сигналу про кінці приготування.

 

Спеції додаються відразу, а ось зелень – за кілька хвилин до закінчення готування. Є мультиварки, де передбачена функція обжарювання безпосередньо в мультичаше – тоді легше скористатися їй. У мульти скороварках господиням доведеться постаратися і обсмажити курку на окремій сковорідці.

Чому не можна гасити відразу сиру птицю? Вона виходить вареної на смак і може розвалитися на волокна, тоді як скоринка немов запечатує м’ясний сік всередині кожного шматочка, і курочка залишається цілісною.

З курячої грудки з коріандром

Чахохбілі з курячої грудки можна назвати новою версією класичного грузинської страви. Воно більш легкий для засвоєння і підходить всім, хто стежить за вагою. У цьому рецепті для додання остринки можна використовувати винний оцет, правда, тільки кращої якості.

Як приготувати страву з грудок?

  • Нарізаємо курячі грудки 1 кг великими шматочками.
  • Кладемо в каструлю з товстим дном.
  • Додаємо лавровий лист, 50 мл води, 30 мл винного оцту.
  • Доводимо до кипіння і кип’ятимо до повного випаровування рідини.
  • Вливаємо 5 ст. рослинного масла.
  • Товчемо 4 зубчики часнику.
  • Ріжемо 3 середніх цибулини півкільцями.
  • Додаємо до курки 3 великих помідора, очищених від шкірки.
  • Тушкуємо курку з овочами 10-15 хвилин на слабкому вогні.
  • За 7 хвилин до закінчення, додаємо свіжу кинзу або насіння коріандру, попередньо стовчені в ступці для прянощів.

    Подаємо блюдо, прикрасивши листочками свіжої кінзи або петрушки з вареною картоплею або розсипчастим білим рисом.

    Дивіться також:  Гуляш з індички – 8 рецептів, як приготувати в мультиварці і на сковороді

    По-грузинськи з яйцем

    На батьківщині страви Грузії дуже часто урізноманітнюють рецепт і один з найпоширеніших інгредієнтів, які люблять додавати в чахохбілі – курячі яйця. Таке блюдо виходить більш ситним, і не потребує в гарнірі.

     

    Готувати такий варіант дуже просто, спираючись на базовий рецепт. Точно також ріжемо курку на шматочки, обсмажуємо на сухій сковорідці, тушкуємо до готовності 30-40 хвилин. На стадії, коли додається зелень і спеції, чахохбілі розбивають 4 яйця, після чого страва перемішується. Подають страву з теплим лавашем і келихом сухого вина.

    З додаванням волоських горіхів і помідорів

    Рідко яке грузинське блюдо обходиться без волоських горіхів. Там горіх дуже цінується з-за високої поживної цінності та здатності змінювати смак страв в кращу сторону. Поєднання горіхів, помідорів і курки – відмітна риса традиційної грузинської кухні. Чи варто дивуватися, чому і чахохбілі часто готують з додаванням цього інгредієнта?

    Приготувати такий варіант просто:

  • Курку тушкуємо з цибулею й овочами.
  • Додаємо очищені помідори.
  • Нарізаємо великий пучок зелені.
  • Раздавливаем 3-4 зубчики часнику.
  • Горіхи подрібнюємо на дрібні шматочки (практично в «пил»).
  • Додаємо горіхи і зелень за 7 хвилин до готовності чахохбілі.
  • Вимикаємо сковорідку.
  • Залишаємо страву на плиті, щоб всі компоненти встигли віддати смаки одне одному.
  • Якщо хочете максимально наблизити страва до національного грузинському, правильно сформуйте набір спецій. Суду повинні входити: петрушка, свіжа кінза, червоний перець, сванская сіль, базилік, сухі насіння коріандру, кріп, м’ята, естрагон, імеретинський шафран, хмелі-сунелі.

    Як приготувати курку по-грузинськи з вином

    Додавання в чахохбілі червоного вина надає пікантну кислинку, ледь відчутний присмак винограду. Тут все буде залежати від сорту, який ви вирішили додати. Для приготування підійде і сухе, напівсолодке вино, і навіть десертне, але тоді курка і овочі придбають солодкість, легкий мармеладний відтінок.

     

    Досягти правильного результату дуже просто: 200 мл вина додається на стадії сухий обжарювання, і важливо трохи протушкувати в ньому м’ясо птиці. Тільки потім до курки додаються овочі, помідори і страва починає нудитися в винно-томатному соусі до готовності. Подають страву з сирними коржами, а як гарнір часто використовують відварну стручкову квасолю.

    Дивіться також:  Рибні котлети з щуки – рецепт дуже смачних котлет

    Доповнюємо рецепт грибами

    Якщо доповнити рецепт грибами, ви спробуєте нове і дуже цікаве блюдо з курки. Курка по-грузинськи виходить пряної, ситної, незвичайної, завдяки грибам, які значно підвищують поживну цінність страви.

    Як приготувати грибний чахохбілі?

  • Пережарим будь-які гриби з цибулею.
  • Курку підготуємо для гасіння традиційною сухою обсмаженням.
  • Протушкуйте перець і цибулю.
  • Дрібно наріжемо томати.
  • Змішуємо гриби, м’ясо, овочі.
  • Тушкуємо до готовності протягом 30 хвилин.
  • Вимикаємо плиту, додаємо спеції, зелень, залишаємо страву нудитися.
  • Чахохбілі з грибами подається з відвареною картоплею, коржами з води і тесту і посипається свіжою зеленню.

    З баклажанами

    У сезон овочів є можливість змінити класичний рецепт. Дуже незвичайним, смачним і пряним чахохбілі виходить з додаванням баклажанів. За основу можна взяти базовий рецепт, і доповнити його «синенькими».


    Робиться все просто:

    • Курка обсмажується.
    • Баклажани нарізати кубиками.
    • Овочі тушатся з помідорами.
    • Курка, овочі і баклажани тушкують все разом.
    • За 5-7 хвилин до готовності додаємо зелень і спеції.

    Пам’ятаєте! З молоденьких баклажанів шкірку зрізати не потрібно, а ось осінні овочі більш пізнього врожаю можуть гірчити. Цього можна уникнути, якщо заздалегідь вимочити овочі в підсоленій воді або акуратно зняти шкірку овочечисткою.

    З картоплею

    Картопля дуже часто тушкують разом з куркою, овочами, спеціями, і таке рагу не потребує гарнірі. Додають картоплю тоді, коли овочі вже злегка приготувалися, страва перемішується і доводиться до готовності. Але тут потрібно відварити картоплю до напівготовності: в кислому середовищі (а її створюють томати) вона готується довше, а в результаті все одно залишається твердою консистенцією.

    Як бачите, варіацій приготувань грузинської страви багато. Список можна доповнювати, якщо додавати улюблені інгредієнти, коригувати кількість спецій. Словом, придумати свій фірмовий рецепт.

    Цікавий факт! А ви знали, що назва страви походить від грузинського слова хобоби, що перекладається як фазан. Саме фазан здавна був головним інгредієнтом страви. З часом слово трансформувалося в чахохбілі, а фазана з успіхом замінила курка. Хоча в Грузії і донині відгодовують фазанів заради класичного стародавнього рецепту чахохбілі.