Чахохбілі — тушковане грузинське блюдо, яке готують з птиці, частіше з курки, і соковитих овочів. Особливо смачним чахохбілі з курки виходить в мультиварці. М’ясо довго чекати, просочується ароматами спецій, часнику і виходить неймовірно соковитим, тане в роті.
Класичний рецепт чахохбілі з курки в мультиварці
Особливість класичного рецепта полягає в тому, що шматочки курки попередньо обсмажують без масла. Страву готують тільки з філейної частини курки з додаванням цибулі, томатів, часнику, кінзи і хмелі-сунелі.
Інгредієнти:
- Філе курячих стегон без шкіри — 1 кг.;
- Помідори — 5 шт.;
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- Часник — 5 зубчиків;
- Хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
- Сіль.
Приготування покроково:
Рецепт приготування по-грузинськи в мультиварці з грибами і перцем
Рецепт чахохбілі з курки можна урізноманітнити і доповнити солодким перцем, грибами і базиліком. Страва набуває додаткові аромати і смак.
Інгредієнти:
- Філе курячої грудки — 4 шматка;
- Помідори — 700 гр.;
- Солодкий перець (червоний і зелений) — 1 шт.;
- Печериці — 200 гр.;
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- Часник — 4 зубчики;
- Листя базиліка — 4-5 шт.;
- Петрушка — 3 гілочки;
- Томатна паста — 1 ст. л.;
- Лавровий лист — 1 шт.;
- Хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
- Рослинне масло — 1 ст. л.;
- Мелений перець;
- Сіль.
Приготування:
Як приготувати чахохбілі з картоплею?
Якщо доповнити чахохбілі картоплею, що вийде друге блюдо, до якого додатково не треба готувати гарнір. Для приготування використовують інгредієнти, як у класичному рецепті і додають 4-5 штук картоплі. Покроково рецепт готують, як і класичний. Куряче філе нарізати на середні шматочки і обсмажують в мультиварці з невеликою кількістю рослинного масла. Додають нарізані помідори без шкірки, картопля, подрібнений часник, спеції, вливають половину склянки води, перемішують і тушкують 1 год. За 10 хвилин до приготування відкривають кришку, додають нарізану кінзу і тушкують страву до готовності. Чахохбілі з картоплею виходить більш рідке і подають без гарніру зі свіжим лавашем.
Чахохбілі з курки в мультиварці з вином
Чахохбілі можна приготувати не тільки з філейної частини курки, але і з м’яса на кістці, з додаванням червоного вина. Вино додасть страві соковитості, легкий кисло-солодкий смак і красивий колір.
Інгредієнти:
- Курячі стегна — 1 кг.;
- Помідори — 4 шт.;
- Ріпчаста цибуля — 2 штуки;
- Часник — 3 зубчики;
- Червоне вино — 100 мл;
- Петрушка — 1/2 пучка;
- Майоран — 1 / 3 ч. л.;
- Мелений коріандр — 1/3 ч. л.;
- Мелений перець;
- Сіль.
Етапи приготування:
Рецепт з додаванням баклажанів
Чахохбілі з курки в мультиварці можна доповнювати будь-якими овочами за смаком, але особливо смачним по-східному виходить з баклажанами. Страва з баклажанів дуже ситне і його можна подавати без гарніру.
Інгредієнти:
- Куряча гомілка — 1 кг.;
- Помідори — 3 шт.;
- Баклажани — 2 штуки;
- Ріпчаста цибуля — 2 штуки;
- Часник — 4 зубчики;
- Хмелі-сунелі — 1,5 ч. л.;
- Кінза — 1/2 пучка;
- Петрушка — 1/2 пучка;
- Рослинне масло — 3 ст. л.;
- Сіль.
Приготування:
Нюанси приготування в мультиварці різних брендів: Редмонд, Поларіс та інших
Для приготування чахохбілі підходить мультиварка будь-якого бренду, так як всі вони оснащені чашею з антипригарним покриттям. При обжарке курки, м’ясо не прилипне до поверхні і покриється коричневою скоринкою, яка дає страві легкий аромат багаття. Кількість порцій важливий об’єм чаші. Сучасні моделі мультиварок Редмонд, Поларіс, Філіпс, Панасонік виробляються з чашею об’ємом 5 літрів, тому страву можна приготувати на цілу компанію. Потужність у всіх виробників починається від 500 Вт, потрібно враховувати, що страва в мультиварці з більшою потужністю буде готуватися швидше. У моделей Поларіс є марки з потужністю 500 Вт, тому чахохбілі в ній буде готуватися на 10-15 хвилин довше. У моделей Редмонд потужність в середньому 860 Вт, тому для приготування буде достатньо 1 години 15 хвилин. Якщо в моделях немає режиму «Смаження» (160 °С), обсмажувати курку можна в режимі «Випічка», у різних моделей температура може варіювати від 120 до 160 °С.
Вибирайте будь-який рецепт приготування чахохбілі з курки, доповнюйте будь-якими спеціями і овочами за смаком. Експериментуйте, радуйте себе і своїх близьких різноманітними смачними стравами.