Чай Тегуаньинь (Ті Гуаньінь): властивості, як правильно заварювати

Тегуаньинь чай китайці називають ліками від 100 хвороб. Це унікальний грубозернистий полуферментованый улун, який придбав популярність у всьому світі завдяки ексклюзивним смаковими і ароматичними властивостями. Популярність його обумовлена ще й багатим хімічним складом, в який входять дубильні речовини, вітаміни, ферменти, антиоксиданти. Ці речовини збагачують організм, наповнюють його життєвою силою і енергією. Збирають чайне листя в китайській провінції Фуцзянь, де багато століть тому вирощували чай ченці.

Що це за чай? Опис

Ті Гуаньінь – крупнолистовий синьо-зелений, або бірюзовий чай, який виготовляється з добірних зрілих чайних листків, зібраних і заготовлених за спеціальною технологією. У порівнянні з чорним чаєм, у цього напою більш слабка ферментація. Незабутній смак чаю Тегуаньинь ні з чим непорівнянний. У ньому переплітаються нотки прянощів, фруктів і квітів, легка солодкість і приємна свіжість.

Існує декілька видів чаю Тегуаньинь. За місцем зростання улун ділиться на три категорії.

  • Вирощений в повіті Ансьи, чай яскравий і ароматний.
  • У селищі Сипин збирають більш темні листя, при заварюванні яких виходить щільний, маслянистий напій.
  • Витриманий улун роблять у селищі Чэнсян. Тут зібраний урожай підсмажують і піддають копченню на вугіллі.

У китайській провінції вирощують більше десятка сортів чаю Тегуаньинь. Нижче наведено опис найбільш популярних.

  • Ван. Високоякісний добірний улун, для виготовлення якого використовують кращі чайне листя.
  • Мао Ча. Чай з живцями, що містять у собі ефірні олії. Заварений напій освіжає і тонізує.
  • Лао. Цей сорт вирощується не тільки в Китаї, але і на території Тайваню. Для додання напою ексклюзивних смакових якостей сировину витримують у спеціальних приміщеннях при певній температурі і вологості повітря.
  • Нун Сян. Улун осіннього збору відрізняється насиченим, концентрованим вираженим смаком і ароматом.
  • Цін Сян. Напій м’який, солодкий, освіжаючий, має свіжий квітково-фруктовим запахом.
Дивіться також:  Вівсяний кисіль з геркулесу або вівсяних пластівців – 9 рецептів

Чайні листя збирають кілька разів на рік. Весняний збір становить 50% від всього обсягу продукції. Вартість напою цілком доступна, купити його можна на ринку або в магазині. Набагато складніше знайти у продажу Ті Гуаньінь, зібраний восени. За літо листочки встигають насититися сонцем, теплом, вологою. Концентрація корисних мікроелементів у них набагато вище, так і за смако-ароматичними характеристиками улун осіннього збору відрізняється. Відповідно, коштує такий чай дорожче, але розкуповують швидко.

Хімічний склад, харчова цінність і калорійність

Бірюзовий чай володіє потужним терапевтичним дією.

Калорійність продукту – всього 5 ккал на 100 г, тому його можна вживати тим, хто дотримується суворої дієти.

Якщо заварити міцний чай, він підбадьорить не гірше кави, приведе організм в тонус.

У складі Тегуаньинь містяться такі мікроелементи:

  • поліфеноли;
  • таніни;
  • дубильні речовини;
  • кофеїн;
  • антиоксиданти;
  • вітаміни (B, C, D, P, PP, E, K);
  • мінеральні речовини (фосфор, залізо, марганець, селен, фтор).

Корисні компоненти легко засвоюються людським організмом. Після кожного ковтка напою відчувається потужний приплив енергії, яка теплом розтікається по всьому тілу.

Який смак і запах має напій

Заварений напій відрізняться світло-зеленим відтінком з бірюзовими переливами. Аромат п’янкий, містить в собі унікальний квітковий букет. Смак багатий, розкривається поступово, освіжаючий, без найменшого натяку на гіркоту, навіть трохи солодкуватий. Напій залишає після себе приємний післясмак, в якому нескладно вгадати солодкі нотки бузку.

Корисні властивості бірюзового чаю Тегуаньинь

Чай Тегуаньинь – це ціле джерело корисних мікроелементів, які надають сприятливий вплив на організм. Напій покращує настрій, нормалізує емоційно-психічний стан. Корисні властивості чаю Тегуаньинь обумовлені його унікальним складом.

Слабоферментованный улун надає такий ефект:

  • зміцнює кровоносні судини, стимулює роботу серцево-судинної системи;
  • попереджає утворення тромбів, сніжет рівень шкідливого холестерину в крові;
  • покращує роботу органів ШКТ;
  • підвищує опірність організму до простудних захворювань;
  • знімає головні болі, ефективний проти мігрені;
  • надає заспокійливу дію;
  • допомагає при алкогольної інтоксикації;
  • позитивно впливає на емаль зубів, зміцнюючи її;
  • притуплює відчуття голоду;
  • володіє жиросжигающие властивостями.
Дивіться також:  Як зробити смузі – 12 рецептів в домашніх умовах

Деякі вчені стверджують, що містяться в напої мікроелементи надають згубний вплив на ракові клітини.

Завдяки високій концентрації антиоксидантів чай перешкоджає формуванню злоякісних пухлин, зупиняє їх ріст і розвиток. Але використовувати улун з цією метою можна тільки у складі комплексної терапії і після консультації спеціаліста.

Як правильно заварювати і пити

Щоб отримати максимум користі від прийому напою, необхідно ознайомитися з тим, як правильно заварювати чай Тегуаньинь. Для його приготування рекомендується використовувати не скляний, а глиняну або фарфоровий посуд. Бажано брати воду з крана, а очищену, фільтровану, без сторонніх домішок, з рН нижче 5.

При якій температурі заварювати пурпурний чай Тегуаньинь

Для заварювання використовується не окріп, а вода, нагріта до температури 85 – 90 градусів. Посуд повинен бути чистим, прогрітій. Кількість листів для заварювання розраховуємо із співвідношення 8 – 12 г на 200 мл води.

Скільки часу заварювати напій

Час приготування улуна залежить від того, яка за рахунком заварка. Якщо перша – досить 5 – 10 с, друга – 10 – 15. Листя повинні повністю розпуститися, розкрити свій смак і аромат. Якщо ж чай заварюється шостий раз, потрібно витримати хвилину. З кожною новою заваркою смак напою стає більше терпким.

Кому напій протипоказаний

Китайський улун має обмежену кількість протипоказань. Ознайомтеся з основними правилами чаювання, щоб не нашкодити собі, а отримати максимальну користь від вживання цього дивовижного напою.

  • Отже, у складі чаю є кофеїн, тому пити його на ніч не рекомендується.
  • Не варто вживати улун дітям, літнім людям та вагітним жінкам, адже він має яскраво-виражену тонізуючу дію.
  • Протипоказаний Тегуаньинь тим, у кого діагностовано хронічні захворювання або нервові розлади.
Дивіться також:  Імбирний ель (Ginger Ale) – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

На ринку представлений широкий асортимент чаю Тегуаньинь. Продукти відрізняються не тільки сортністю, часом збирання і ціною, але і якістю. Якщо ви хочете придбати дійсно якісний улун, не економте. Хороший чай не може коштувати копійки. Придивіться до зовнішнього вигляду запропонованої суміші. У ній не повинно бути сторонніх домішок, тільки сухі, цілі листочки. Після покупки не забувайте про правильному зберіганні. Щоб зберегти дивовижний смак і аромат китайського улуна, пересипте його у суху скляну банку, яка герметично закривається.

Прокрутка до верху