Тегуаньинь чай китайці називають ліками від 100 хвороб. Це унікальний грубозернистий полуферментованый улун, який придбав популярність у всьому світі завдяки ексклюзивним смаковими і ароматичними властивостями. Популярність його обумовлена ще й багатим хімічним складом, в який входять дубильні речовини, вітаміни, ферменти, антиоксиданти. Ці речовини збагачують організм, наповнюють його життєвою силою і енергією. Збирають чайне листя в китайській провінції Фуцзянь, де багато століть тому вирощували чай ченці.
Що це за чай? Опис
Ті Гуаньінь – крупнолистовий синьо-зелений, або бірюзовий чай, який виготовляється з добірних зрілих чайних листків, зібраних і заготовлених за спеціальною технологією. У порівнянні з чорним чаєм, у цього напою більш слабка ферментація. Незабутній смак чаю Тегуаньинь ні з чим непорівнянний. У ньому переплітаються нотки прянощів, фруктів і квітів, легка солодкість і приємна свіжість.
Існує декілька видів чаю Тегуаньинь. За місцем зростання улун ділиться на три категорії.
- Вирощений в повіті Ансьи, чай яскравий і ароматний.
- У селищі Сипин збирають більш темні листя, при заварюванні яких виходить щільний, маслянистий напій.
- Витриманий улун роблять у селищі Чэнсян. Тут зібраний урожай підсмажують і піддають копченню на вугіллі.
У китайській провінції вирощують більше десятка сортів чаю Тегуаньинь. Нижче наведено опис найбільш популярних.
- Ван. Високоякісний добірний улун, для виготовлення якого використовують кращі чайне листя.
- Мао Ча. Чай з живцями, що містять у собі ефірні олії. Заварений напій освіжає і тонізує.
- Лао. Цей сорт вирощується не тільки в Китаї, але і на території Тайваню. Для додання напою ексклюзивних смакових якостей сировину витримують у спеціальних приміщеннях при певній температурі і вологості повітря.
- Нун Сян. Улун осіннього збору відрізняється насиченим, концентрованим вираженим смаком і ароматом.
- Цін Сян. Напій м’який, солодкий, освіжаючий, має свіжий квітково-фруктовим запахом.
Чайні листя збирають кілька разів на рік. Весняний збір становить 50% від всього обсягу продукції. Вартість напою цілком доступна, купити його можна на ринку або в магазині. Набагато складніше знайти у продажу Ті Гуаньінь, зібраний восени. За літо листочки встигають насититися сонцем, теплом, вологою. Концентрація корисних мікроелементів у них набагато вище, так і за смако-ароматичними характеристиками улун осіннього збору відрізняється. Відповідно, коштує такий чай дорожче, але розкуповують швидко.
Хімічний склад, харчова цінність і калорійність
Бірюзовий чай володіє потужним терапевтичним дією.
Калорійність продукту – всього 5 ккал на 100 г, тому його можна вживати тим, хто дотримується суворої дієти.
Якщо заварити міцний чай, він підбадьорить не гірше кави, приведе організм в тонус.
У складі Тегуаньинь містяться такі мікроелементи:
- поліфеноли;
- таніни;
- дубильні речовини;
- кофеїн;
- антиоксиданти;
- вітаміни (B, C, D, P, PP, E, K);
- мінеральні речовини (фосфор, залізо, марганець, селен, фтор).
Корисні компоненти легко засвоюються людським організмом. Після кожного ковтка напою відчувається потужний приплив енергії, яка теплом розтікається по всьому тілу.
Який смак і запах має напій
Заварений напій відрізняться світло-зеленим відтінком з бірюзовими переливами. Аромат п’янкий, містить в собі унікальний квітковий букет. Смак багатий, розкривається поступово, освіжаючий, без найменшого натяку на гіркоту, навіть трохи солодкуватий. Напій залишає після себе приємний післясмак, в якому нескладно вгадати солодкі нотки бузку.
Корисні властивості бірюзового чаю Тегуаньинь
Чай Тегуаньинь – це ціле джерело корисних мікроелементів, які надають сприятливий вплив на організм. Напій покращує настрій, нормалізує емоційно-психічний стан. Корисні властивості чаю Тегуаньинь обумовлені його унікальним складом.
Слабоферментованный улун надає такий ефект:
- зміцнює кровоносні судини, стимулює роботу серцево-судинної системи;
- попереджає утворення тромбів, сніжет рівень шкідливого холестерину в крові;
- покращує роботу органів ШКТ;
- підвищує опірність організму до простудних захворювань;
- знімає головні болі, ефективний проти мігрені;
- надає заспокійливу дію;
- допомагає при алкогольної інтоксикації;
- позитивно впливає на емаль зубів, зміцнюючи її;
- притуплює відчуття голоду;
- володіє жиросжигающие властивостями.
Деякі вчені стверджують, що містяться в напої мікроелементи надають згубний вплив на ракові клітини.
Завдяки високій концентрації антиоксидантів чай перешкоджає формуванню злоякісних пухлин, зупиняє їх ріст і розвиток. Але використовувати улун з цією метою можна тільки у складі комплексної терапії і після консультації спеціаліста.
Як правильно заварювати і пити
Щоб отримати максимум користі від прийому напою, необхідно ознайомитися з тим, як правильно заварювати чай Тегуаньинь. Для його приготування рекомендується використовувати не скляний, а глиняну або фарфоровий посуд. Бажано брати воду з крана, а очищену, фільтровану, без сторонніх домішок, з рН нижче 5.
При якій температурі заварювати пурпурний чай Тегуаньинь
Для заварювання використовується не окріп, а вода, нагріта до температури 85 – 90 градусів. Посуд повинен бути чистим, прогрітій. Кількість листів для заварювання розраховуємо із співвідношення 8 – 12 г на 200 мл води.
Скільки часу заварювати напій
Час приготування улуна залежить від того, яка за рахунком заварка. Якщо перша – досить 5 – 10 с, друга – 10 – 15. Листя повинні повністю розпуститися, розкрити свій смак і аромат. Якщо ж чай заварюється шостий раз, потрібно витримати хвилину. З кожною новою заваркою смак напою стає більше терпким.
Кому напій протипоказаний
Китайський улун має обмежену кількість протипоказань. Ознайомтеся з основними правилами чаювання, щоб не нашкодити собі, а отримати максимальну користь від вживання цього дивовижного напою.
- Отже, у складі чаю є кофеїн, тому пити його на ніч не рекомендується.
- Не варто вживати улун дітям, літнім людям та вагітним жінкам, адже він має яскраво-виражену тонізуючу дію.
- Протипоказаний Тегуаньинь тим, у кого діагностовано хронічні захворювання або нервові розлади.
На ринку представлений широкий асортимент чаю Тегуаньинь. Продукти відрізняються не тільки сортністю, часом збирання і ціною, але і якістю. Якщо ви хочете придбати дійсно якісний улун, не економте. Хороший чай не може коштувати копійки. Придивіться до зовнішнього вигляду запропонованої суміші. У ній не повинно бути сторонніх домішок, тільки сухі, цілі листочки. Після покупки не забувайте про правильному зберіганні. Щоб зберегти дивовижний смак і аромат китайського улуна, пересипте його у суху скляну банку, яка герметично закривається.