Для того щоб спробувати знамениту східну солодкість, зовсім не обов’язково вирушати в далекі країни. Адже рецепт чак-чака в домашніх умовах зовсім не складний і не вимагає використання будь-яких незвичайних інгредієнтів.
Класичний рецепт
Спробуйте приготувати ласощі за базовим рецептом, а потім приступайте до експериментів і створення власних, авторських варіантів чак-чака.
Необхідні продукти:
- 400 мл рослинного масла;
- три яйця;
- щіпка солі;
- 1/3 ст. цукру;
- 400 грам борошна;
- 160 грам меду.
Процес приготування:
- У ємність розбиваємо вказану кількість яєць, кладемо сіль і перемішуємо за допомогою виделки.
- У цю суміш акуратно вводимо борошно, постійно перемішуючи вміст так, щоб утворилися невеликі грудочки.
- Після цього перекладаємо тісто з миски і працюємо руками, доводячи його до однорідності. Залишаємо заготовку на 30 хвилин, прикривши плівкою або тарілкою.
- Ділимо тісто на кілька частин, оскільки з одним великим шматком незручно працювати. Розкачуємо кожну заготовку в тонкий пласт, а потім ріжемо його на довгі смужки. Їх, у свою чергу, подрібнюємо на бруски шириною по 2 сантиметри.
- Цю Всю «локшину» необхідно обсмажити у фритюрниці або в каструлі з великою кількістю олії до рум’яності і обсушити на паперових рушниках.
- Коли з цим буде закінчено, викладаємо хрусткі смужки у велику ємність і заливаємо сиропом. Останній робиться з цукру і меду, які необхідно розтопити, але не доводити до кипіння.
- Рівномірно розподіліть заливку по всьому блюду сформуйте невеликі порції.
Охолодіть десерт при кімнатній температурі або в холодильнику і подавайте.
Готуємо по-татарськи
Чак-чак по-татарськи готується майже так само, як і класичний варіант.
Необхідні продукти:
- 0,4 кг борошна;
- 200 грам цукру;
- 4 яйця;
- щіпка солі;
- два склянки рослинного масла;
- 200 грам меду.
Процес приготування:
- Змішуємо яйця з сіллю і борошном. Повинен вийти тугий клубок. Прибираємо його на 30 хвилин для настоювання.
- Ділимо тісто на шматки і розгортаємо їх в пласти не більше двох міліметрів товщиною. Нарізаємо їх на тонкі смужки, а потім і на дрібніші шматочки.
- Прогріваємо масло в каструлі і смажимо до рум’яності всі нарізані заготовки. Після цього обсушуємо їх на паперових рушниках.
- З’єднуємо цукор і мед, топимо до повного розчинення крупинок і цією масою заливаємо обсмажене тісто. Перемішуємо.
Перекладаємо отриману солодку масу по тарілках і формуємо на них гірки. Даємо десерту повністю охолонути і подаємо до гарячого чаю.
Східний десерт з медом
Приготувати чак чак можна з додаванням горіхів та маку – смак виходить ще більш насиченим.
Необхідні продукти:
- мак, сіль і горіхи – за смаком;
- три яйця;
- 130 грам меду;
- половина склянки цукру;
- 3 склянки борошна;
- олія для смаження.
Процес приготування:
- З борошна, солі і яєць робимо тісто і даємо йому настоятися близько 30 хвилин. Після цього розкачуємо заготовку в пласт, ділимо його на тонкі смужки, а потім і на невеликі шматочки.
- Всі отримані заготовки смажимо в олії до рум’яності, контролюючи, щоб воно покривало їх повністю.
- Обсушуємо хрусткі палички і перекладаємо в загальну ємність. Сюди ж відправляємо мелені горіхи і мак.
- Топимо цукор з медом і цим сиропом заливаємо обсмажені шматочки.
Перекладаємо масу по тарілках і прийдемо їй будь-яку форму.
Рецепт чак-чака, який тане в роті
Необхідні продукти:
- два яйця;
- три склянки борошна;
- 400 грам меду;
- 2 пучки сухих дріжджів;
- 120 грам цукру;
- трохи солі і масло рослинне для смаження.
Процес приготування:
- У миску вбиваємо яйця, додаємо борошно і трохи дуже холодної води. Ретельно перемішуємо.
- Кладемо дріжджі, сіль і вимішуємо складу до однорідності. Прибираємо його настоюватися протягом 40 хвилин.
- Розкачуємо тісто в тонкий пласт, нарізаємо смужками, а потім шматочками коротші.
- Отримані дрібні частини смажимо в олії до рум’яності і обсушуємо на серветках.
- Заливаємо їх сиропом, приготованим з меду і цукру (інгредієнти потрібно попередньо розтопити на плиті).
Перекладаємо солодку масу в порційні тарілки і вологими руками надаємо форму.
Без додавання яєць
Тісто на чак-чак без яєць готується ще простіше, а за смаком виходить нітрохи не гірше.
Необхідні продукти:
- 50 грам меду;
- 200 грам сметани;
- 120 грам цукру;
- приблизно, 2 склянки борошна;
- масло рослинне для смаження;
- 150 грам горіхів.
Процес приготування:
- Із зазначеної кількості борошна і сметани робимо тісто. Розкачуємо його, ріжемо на локшину, а потім і на невеликі шматочки.
- Заготовки смажимо в олії до золотистого кольору, перекладаємо спочатку на паперові рушники, а потім в обрану для подачі ємність.
- Цукор змішуємо з невеликою кількістю води і розтоплюємо на плиті. Трохи охолоджуємо склад, додаємо мед і мелені горіхи.
Цією сумішшю заливаємо рум’яні шматочки і формуємо з них торт. Чекаємо, коли бісквіт охолоне і подаємо.
Незвичайний варіант з горілкою
Такий рецепт виконується на основі яєць та борошна, а для досягнення приємною хрусткості в тісто додається трохи алкоголю.
Необхідні продукти:
- щіпка солі;
- 250 грам меду;
- рослинна олія для смаження;
- два яйця;
- 0,4 кг борошна;
- 30 грам горілки;
- 70 грам цукру.
Процес приготування:
- У ємність вбиваємо охолоджені яйця, додаємо сіль, вливаємо горілку і додаємо борошно. Вимішуємо отриману масу до утворення тугої грудочки і прибираємо його відпочивати на 30 хвилин.
- Тепер тісто наріжте на невеликі тонкі шматочки (не більше двох сантиметрів завдовжки) і обсмажте в олії до рум’яності.
- Мед змішайте з цукром, розтопити отриманий склад на плиті і цією сумішшю повністю покрийте обсмажене тісто.
Надайте шматочках бажану форму, остудіть і подавайте.
Зі згущеним молоком
Необхідні продукти:
- три ложки горілки;
- три яйця;
- щіпка солі;
- половина банки згущеного молока;
- 0,3 кг борошна;
- рослинна олія для смаження.
Процес приготування:
- Вбиваємо яйця в миску, кладемо до них сіль і добре перемішуємо. Вливаємо горілку, додаємо борошно і формуємо тісто. Залишаємо на 30 хвилин для настоювання.
- Потім отриману масу подрібнюємо на плоскі шматочки (до 2 см завдовжки) і обсмажуємо у великій кількості олії до золотистого кольору. Після цього обсушуємо їх на паперових рушниках.
- Заливаємо хрусткі заготовки згущеним молоком, перемішуємо, формуємо гірку і чекаємо, поки десерт охолоне.
Чак-чак з кукурудзяних паличок
Необхідні продукти:
- три упаковки кукурудзяних паличок;
- ложка вершкового масла;
- 4 ложки згущеного молока;
- коксова стружка за смаком.
Процес приготування:
- З’єднуємо згущене молоко з маслом і розтоплюємо на повільному вогні.
- Палички перекладаємо у велику ємність, змішуємо з кокосовою стружкою, заливаємо отриманою масою і дуже швидко перемішуємо, щоб вони не встигли розмокнути.
- Поміщаємо солодку масу на блюдо, формуємо торт і трохи охолоджуємо.
Чак-чак — дуже смачне ласощі, але при цьому і дуже калорійне, тому вживайте його в міру. Шматочки до чашки чаю буде цілком достатньо, щоб відчути смак Сходу і не нашкодити фігурі.