Чаклуни з картоплі з фаршем – це страва білоруської кухні. Чудовий варіант смачно і ситно пообідати. Завдяки простому і зрозумілому приготування, впоратися з цією стравою зможуть усі бажаючі.
Класичні чаклуни з картоплі з фаршем
Це страва з приготування нагадує деруни з додаванням м’ясного фаршу. Але є одна відмінність між цими стравами. Для дерунів необхідно готувати рідке тісто, а чаклуни потребують більш щільному, віджатому тесті. Завдяки цьому їх легко ліпити і в процесі приготування вони зберігають свою первинну форму. Як приготувати чаклуни, які і по вигляду, і за смаковими якостями сподобаються всім домочадцям, ви дізнаєтеся з цього рецепту.
Інгредієнти:
- петрушка;
- картопля – 2100 м;
- борошно – 2 ст. ложки;
- кріп;
- сметана – 2 ст. ложки;
- цибуля зелена;
- яйце – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- фарш – 650 г;
- сіль – 5 г;
- перець – 0,5 ч. ложки чорного;
- майонез.
Приготування:
- Підготувати тертку дрібного розміру. Можна скористатися кухонним комбайном.
- Перетерти цибулину (одну).
- Натерти всю картоплю.
- Взяти марлю.
- Помістити картопляну масу. Віджати. Маса не повинна стати повністю сухий, інакше її не сліпите.
- Змішати з цибулею перетертим.
- Влити яйце (одне).
- Додати борошно.
- Замісити.
- Влити сметану. Перемішати.
- Другу цибулину нашаткувати. Якщо зробите подрібніше, то буде смачніше.
- З’єднати з фаршем.
- Влити яйце.
- Підсолити. Присипати перцем.
- Розмішати.
- Розжарити сковороду.
- Залити масло.
- Викласти тісто великою ложкою.
- Помістити шматочок фаршу.
- Накрити тістом.
- Обсмажити, перевернути і знову обсмажити.
- Швидко прибирати з плити не варто. Дайте час масі пропектися всередині.
З курячим фаршем
Приготувати чаклуни можна з будь-яким фаршем, але з курячим вони вийдуть набагато ніжніше. Вживати слід у гарячому вигляді, остигле страва буде не таким смачним.
Інгредієнти:
- філе – 530 г куряче;
- сметана;
- картопля – 7 бульб;
- сіль;
- олія соняшникова;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- перець;
- борошно – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Нарізати філе.
- Цибулю розрізати.
- Помістити в м’ясорубку. Подрібнити.
- Підсолити. Насипати перець. Розмішати.
- Щоб картопля виділяла менше соку, подрібнювати її слід на крупній тертці.
- Віджати.
- Засипати борошно. Залити яйцями. Підсолити. Перемішати.
- Промазати маслом деко.
- Включити нагріватися духова шафа. Буде потрібно 180 гр.
- У сковороді розігріти олію.
- Ложкою зачерпнути картопляну масу.
- Зверху покласти фарш і закрити картоплею.
- Смажити з кожного боку. Коли заготовка стане красивого рум’яного кольору, відправити на деко. Коли чаклуни будуть підготовлені, помістити в духовку.
- Запікати півгодини.
Як приготувати в духовці?
Страва з неповторним смаком, що є гордістю кухні білорусів, виходить соковитим і ароматним.
Інгредієнти:
- картопля – 1950 р;
- перець чорний;
- фарш – 550 г;
- сіль – 1 ч. ложка;
- олія соняшникова – 160 мл;
- кріп – 25 г;
- приправа для фаршу – 1 ч. ложка;
- вода – 320 мл;
- приправа для картоплі – 1 ч. ложка;
- часник – 2 зубки.
Приготування:
- Посипати фарш приправою.
- Підсолити.
- Поперчити.
- Нашаткувати зелень.
- Закинути в фарш.
- Дрібно подрібнити цибулю, потім часник.
- Відправити у фарш.
- Влити воду (110 мл). Вона допоможе зробити начинку соковитіше.
- Перемішати.
- За допомогою дрібної терки подрібнити картоплю.
- Скориставшись марлю віджати сік. Маса повинна вийти злегка вологою.
- Всипати приправу для картоплі.
- Підсолити. Перемішати.
- Розподілити картопляну масу на 11 частин.
- Фарш поділити на таку ж кількість.
- Скачати кулю з картопляної маси. Розплющити.
- У центр коржики покласти фарш. Загорнути картоплею.
- Розрівняти з усіх боків.
- Залити масло в сковороду.
- Прогріти.
- Помістити заготовки. Обсмажити близько п’яти хвилин.
- Помістити на деко.
- Залишилася воду закип’ятити.
- Залити на деко.
- Укрити фольгою.
- Запікати півгодини в гарячій духовці.
- Режим вибрати 200 гр.
- Зняти фольгу.
- Готувати чверть години.
Білоруські м’ясні чаклуни
Це справжній сільський рецепт. Таким блюдом часто годували бабусі онуків, які приїхали до них погостювати.
Інгредієнти:
- сіль;
- картопля – 1000 м;
- цибуля – 4 шт.;
- бульйон;
- фарш – 540 г;
- перець;
- олія соняшникова;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 150 р.
Приготування:
- Натерти картоплю. Найкраще підійде дрібна терка.
- Віджати сік. Використовуйте марлю в кілька додавань.
- Настояти сік. На дно осяде крохмаль, додати картопляне тісто.
- Засипати борошно.
- Залити яйце.
- Підсолити.
- Перемішати.
- Нашаткувати цибулю.
- Розділити. Першу частину закинути в фарш.
- Залишилася, обсмажити на сковорідці з олією.
- Відправити у фарш.
- Посипати перцем. Підсолити. Перемішати.
- Взяти частину картопляної маси. Сформувати коржик. Помістити фарш.
- Закрити з усіх боків картоплею. Сформувати котлетку.
- Обсмажити в сковороді до золотистого забарвлення.
- Помістити в ємність.
- Залити бульйоном.
- Рідина повинна повністю покрити заготовки.
- Готувати на малому вогні.
- Витримати півгодини.
Ледачі деруни з фаршем на сковороді
Якщо ви не хочете витрачати багато часу на приготування, але любите білоруське страва, то деруни з фаршем і картоплею можна приготувати за прискореним, ледачому варіанту. Повірте, страва виходить дуже смачним.
Інгредієнти:
- сметана – 220 мл;
- картопля – 13 бульб;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- перець чорний;
- яйце – 1 шт.;
- кріп – 50 г;
- фарш – 650 р.
Приготування:
- Натерти картоплю. Можна скористатися комбайном.
- Рідину віджати.
- Змішати з фаршем.
- Порубати зелень. Відправити в масу.
- Залити сметаною.
- Поперчити.
- Залити яйце.
- Нашаткувати цибулю. Покласти у фарш.
- Підсолити. Розмішати.
- Розжарити сковороду.
- Залити масло.
- Змочити руки.
- Набрати тісто. Сформувати кульки. Помістити в сковороду.
- Обсмажити.
- Помістити заготовки у форму.
- Накрити кришкою.
- Запекти в духовій шафі.
- Потрібно 2/3 години і температура 200 гр.
Готуємо з додаванням капусти
У цьому варіанті приготування замість звичного фаршу для начинки використовується капуста.
Інгредієнти:
- борошно – 320 г;
- перець;
- картопля – 1200 м;
- сіль – 1 ч. ложка;
- вода – 50 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- капуста – 420 р.
Приготування:
- Картоплю перетерти, можна використовувати комбайн.
- Віджати сік.
- Настояти. Осів крохмаль відправити до картоплі.
- У воду залити яйця.
- Підсолити.
- Перемішати. Залити картоплю.
- Присипати борошном.
- Замісити.
- Нашаткувати капусту. Помістити в сковороду. Обсмажити.
- Нашаткувати цибулю.
- Закинути в капусту. Потомити сім хвилин.
- Підсолити.
- Насипати перець. Перемішати. Остудити.
- Ложкою зачерпнути картопляну масу.
- Помістити начинку. Сформувати кулю.
- Підсмажити.
- Розмістити заготовки на деко.
- Запекти в духовій печі (180 гр.).
- Потрібно півгодини.
В мультиварці
Чаклуни з вареної картоплі з фаршем в мультиварці ідеально прожариваются і пропікаються.
Інгредієнти:
- картопля – 950 г;
- перець;
- морква – 1 шт.;
- сіль;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- борошно – 60 г;
- фарш – 530 р.
Приготування:
- Очистити картоплю і моркву.
- Закинути у воду. Проварити.
- Воду злити.
- Овочі перетворити в пюре.
- Влити яйце.
- Підсипати муку.
- Підсолити. Перемішати.
- Нашаткувати цибулю.
- Закинути в фарш.
- Підсипати перець.
- Присолити. Розмішати.
- Набрати в руку картоплю.
- У центр покласти начинку.
- Розрівняти картоплю навколо фаршу.
- Помістити на деко.
- Запікати при 200 гр.
- Потрібно півгодини.