Чанахи – найбільш поширена страва грузинської кухні, яке завоювало надзвичайну популярність у всьому світі. В класичному варіанті, суп готується з баранини, в глиняних горщиках, в печі. На жаль, в наш час важко приготувати справжні чанахи в горщиках адже, по-перше, не у всіх є піч, а по-друге, свіжу баранину важко купити в супермаркеті. Але це не проблема. Існує багато варіантів страви: з грибами, баклажанами, квасолею. Баранину замінюють телятиною, свининою і навіть птицею. У будь-якій інтерпретації суп виходить наваристим і неймовірно смачним.
Класичний рецепт чанахи з баранини по-грузинськи
Класичний рецепт чанахи з баранини по-грузинськи – це саме той оригінальний грузинський суп, який доводиться всім до смаку. Щоб його приготувати, потрібно приділити трохи часу кухні, але, повірте, воно того варто.
Компоненти:
- ½ Кг баранини;
- ½ Кг картоплі;
- цибуля;
- морква;
- 3 помідори;
- баклажан;
- 4 зубчики часнику;
- спеції.
Готування:
Перед тим як почати готувати, порізаний кубиками баклажани посолити і залишити на деякий час. Гіркота зникне, а овоч буде ніжним.
- Моркву натираємо, цибулю подрібнюємо кубиками, часник видавлюємо часничницею, а інші інгредієнти нарізаємо у вигляді кубиків.
- В приготовані формочки по черзі викладаємо всі продукти, крім часнику: м’ясо, картоплю, овочі. Кожен другий шар приправляємо. Наливаємо воду.
- Поміщаємо горщики у розігріту до 180 С духовку на дві години. При досягненні напівготовності, додаємо часник і, за бажанням, зелень. Чанахи по-грузинськи готові до вживання.
Як приготувати з яловичиною
Приготувати чанахи в горщиках з яловичиною не так складно, як здається на перший погляд.
Компоненти:
- ½ Кг яловичини;
- ½ Кг картоплі;
- 50 мг домашньої аджики;
- морква;
- цибуля;
- 3 помідори;
- часник;
- приправи.
Готування:
- Підсмажити м’ясо до рум’яної скоринки, відкладаємо.
- Також пасеруємо моркву, цибулю, помідори. Додаємо аджику, заливаємо водою, тушкуємо.
- В горщики кладемо яловичину, потім овочі, картоплю кубиками, приправи, заливаємо повністю водою.
- Ставимо в розігріту до 180 С духовку на півтори години. Перед подачею додаємо видавлений часник.
Готуємо зі свининою
Рецепт зі свининою використовують найчастіше, адже це м’ясо більш поширене у наших краях, придбати його – простіше простого. Суп буде дуже наваристим завдяки жирного м’яса, а приготувавши його за цим рецептом, ви здивуєтеся поєднанню панелі уподобань.
Компоненти:
- ½ Кг свинини;
- ½ Кг картоплі (можна і менше);
- цибуля;
- морква;
- болгарський перець;
- часник;
- склянка томатної пасти;
- 50 г борошна.
- спеції.
Готування:
- Свинину та картоплю ріжемо шматочками, моркву тремо на терці, цибулю і перець нарізаємо дрібними кубиками.
- Окремо один від одного пасеруємо зі спеціями м’ясо, картоплю, інші овочі.
- Коли м’ясо досягне напівготовності, — посипаємо борошном, а потім наливаємо томатну пасту, якщо потрібно – воду, тушкуємо 5 хвилин.
- В горщики свинину викладаємо в томаті, картоплю, овочі. Покриваємо водою, видавлюємо часник.
- Поміщаємо в духовку на півгодини при 180 С.
Чанахи з горохом в горщиках
Як приготувати чанахи в горщиках в духовці не знає кожна господиня, адже поєднання гороху та інших інгредієнтів – це щось новеньке. Як би там не було, а спробувати варто. У тому, що суп приємно здивує ваших рідних, можете не сумніватися.
Компоненти:
- ½ Кг м’яса;
- ½ Кг картоплі;
- банку горошку;
- морква;
- цибуля;
- часник;
- спеції.
Готування:
- Нарізаємо м’ясо кубиками, кладемо першим шаром в горщики. Потім кожен з них кидаємо по зубця часнику.
- Цибулю і моркву ріжемо кружечками, викладаємо на м’ясо, заправляємо спеціями.
- Наступний шар – кубики картоплі, а останній – горох.
- Заливаємо повністю водою і відправляємо в розігріту до 180 С духовку на годину.
Покрокове приготування з куркою
М’ясо курки дуже ніжне, його можна вживати навіть дітям. Плюс в тому, що курка готується набагато швидше інших видів м’яса, що полегшує процес приготування в часі. Збираючись готувати, можете не хвилюватися, суп неодмінно сподобається як дорослим, так і дітям.
Компоненти:
- ½ Кг філе;
- ½ Кг картоплі;
- цибуля;
- часник;
- морква;
- 2 помідори;
- приправи.
Готування:
- Ріжемо курку і картоплю шматочками, покласти в горщики.
- Овочі пасеруємо, покриваємо ними м’ясо з картоплею, не забуваємо і про спеції.
- Заливаємо окропом, печемо не більше години при 180 С. Курка готується значно швидше.
- Наприкінці, у кожен горщик покласти по зубця часнику, а перед подачею посипаємо зеленню для аромату.
З квасолею і баклажанами
М’ясо, картоплю, баклажани і квасоля в поєднанні створюють неповторний смак. Суп виходить дуже ситним, а завдяки овочів корисним.
Компоненти:
- 1 кг м’яса;
- ½ Кг баклажанів;
- ½ Кг помідорів;
- ½ Кг картоплі;
- ¼ Кг квасолі консервованої;
- цибуля;
- часник;
- чилі;
- приправи.
Готування:
- Підсмажити шматочки м’яса на великому вогні, щоб з’явилася скориночка, викладаємо в горщики.
- Подрібнюємо овочі, викладаємо в горщики в такому порядку: картопля, цибуля, помідори, квасоля, баклажани. Не забуваємо заправити спеціями: сіль, перець, базилік, коріандр та інші.
- Заливаємо водою, печемо 1 годину при 180 С.
- Часник і чилі подрібнюємо, посипаємо горщики і печемо ще 10 хвилин.
З додаванням грибів
М’ясо, картопля, гриби створюють надзвичайний смак страви. Якщо перед подачею суп прикрасити зеленню, — він буде ще смачніше, а аромат приємно здивує гостей.
Компоненти:
- ½ Кг м’яса;
- ½ Кг картоплі;
- цибуля;
- морква;
- ½ Кг печериць;
- часник;
- спеції.
Готування:
Моркву тремо, цибулю ріжемо кубиками, гриби – слайсами, інші інгредієнти — у вигляді кубиків.
В приготовані формочки по черзі викладаємо м’ясо, гриби, картоплю, інші овочі. Приправляємо, заливаємо водою.
Відправляємо горщики у розігріту до 180 С духовку на дві години. За десять хвилин до закінчення процесу приготування чанахи, в кожен горщик кидаємо по чесночку і, за бажанням, зелень.
Кожен рецепт чанахи гідний вашої уваги. Господині обов’язково знайдуть з представлених варіантів той суп, який припаде до душі всім, хто спробує блюдо.