Апетитні і поживні часникові булки хороші як закуска і у вигляді самостійного ласощі. Печуть часникові булочки в духовці. Часник надає ароматного тесту витончений смак, за що їх люблять і діти, і дорослі.
Простий рецепт часникових булочок
Створити вдома привабливо золотисті булочки з пряним присмаком часнику під силу кожному. Для цього знадобиться духовка і необхідні інгредієнти. Простий рецепт може стати порятунком, коли потрібно нагодувати вертався зі школи дитину або пригостити раптово наскочили родичів.
Вам знадобиться:
- борошно — 1,5 склянки;
- сухі дріжджі — 1 столова ложка;
- вода — полкружки;
- оливкова олія — 1 ст. ложка;
- цукор — 1 ст. ложка;
- сіль — 1 ст. ложка;
- висушені часникові часточки, дрібно порізані — 3-4 штуки;
- вершкове масло — 2 ст. ложки;
- дрібно порізані листя коріандру — 2 ст. ложки.
Як готувати:
- У підігріту (не киплячий) воду додаємо цукор і дріжджі, перемішуємо протягом хвилини—двох. Залишаємо на 5-10 хвилин.
- Змішуємо борошно з сіллю. Проминаем суміш в середині і додаємо туди дріжджі.
- Додаємо в суміш оливкова олія і замішуємо тісто протягом 5 хвилин. При необхідності додаємо ще води.
- Змочуємо рушник і накриваємо їм миску на годину.
- Місимо тісто, що піднялося, потім розділяємо на три колобка однакового розміру.
- Колобки розкладаємо на деко. Кожен надрізаємо в середині. Надріз повинен бути не більше 5 мм глибиною.
- Ставимо деко в тепло на 45-50 хвилин.
- Змішуємо часник, коріандр і вершкове масло.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів. Поки вона нагрівається, в надріз кожного збільшеного вироби акуратно накладаємо часникову суміш, розподіляємо її навколо надрізу.
- Запікаємо тісто 25-30 хвилин. Булочки повинні придбати приємний золотистий колір — це знак, що їх можна виймати.
Такий рецепт доведеться, до речі, коли хочеться приготувати щось смачне і ситне для себе. На приготування піде не більше півтора годин.
Смачне доповнення до борщу
Часникові булочки до борщу будуть, до речі, в будь-який час, і вони більше підходять до наваристого першій страві, ніж до чаю. Меляса, або солодка патока, — несподівана, але чарівна родзинка в цьому рецепті.
Вам знадобиться:
- борошно — 3 склянки;
- вода — 1 склянка;
- рослинне масло — 1 ст. ложка;
- меляса — 2 ст. ложки;
- вівсяні пластівці — 1/3 гуртки;
- дріжджі — 2 ч. ложки;
- кмин — 1 ст. ложка;
- тертий сир — 1/4 склянки;
- нарізаний часник — 2 зубчики;
- оливкова олія — 3 ст. ложки;
- сіль — 1 ч. ложка;
- мелений перець за смаком.
Як приготувати:
- Перемішуємо воду, рослинне масло, мелясу, сіль, борошно, вівсяні пластівці і дріжджі протягом 2-3 хвилин, потім додаємо кмин і знову перемішуємо до однорідної маси.
- Кладемо тісто на деко, додаємо до маси тертий сир, перемішуємо і ділимо на булочки.
- Булочки залишаємо в теплі на 20 хвилин, накривши вологим рушником. Розігріваємо духовку до 180 градусів. У відпочиле тісто вдавлюємо шматочки часнику, кропимо його оливковою олією і перцем.
- Печемо протягом 25 хвилин, стежачи за подрумянивающимися боками булочок.
Приготування займе не більше години.
Як спекти з листкового тіста
Листкове тісто додасть булочкам пишноти. До того ж, його дуже легко використовувати — просто купуємо готові листи і використовуємо на свій розсуд. Цей рецепт покаже, як зробити часникові булочки-пиріжки.
Вам знадобиться:
- листкове тісто — 1 аркуш;
- часник — 2 зубчики;
- м’яке вершкове масло — 1/4 склянки;
- сушена петрушка — 1 ст. ложка;
- сіль — 1 ч. ложка;
- тертий сир моцарелла — 1 склянка;
- мелений чорний перець — за смаком.
Як приготувати:
- Змішуємо часник з маслом, сіллю, перцем, петрушкою і сиром.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів. Розрізаємо тесту навпіл. З допомогою хащі вирізаємо з кожної половини кола (можна зробити кола менше, все залежить від бажаних розмірів і кількості булок).
- Викладаємо суміш у середину кожного кола і закриваємо краю. Відправляємо в духовку на 10-15 хвилин.
Завдяки сиру моцарелла смак булочок заграє по-новому. За таким рецептом булки готуються за 20-25 хвилин.
Готуємо з сиром
Сир додає глибини смаку часникового хліба. Для часникового булок можна взяти будь-сир, а в цьому рецепті використовується пармезан.
Вам знадобляться:
- самоподнимающаяся борошно — 2 склянки;
- сіль — 1/4 ч. ложки;
- подрібнений часник — 1 зубчик;
- нарізане тверде вершкове масло — 30 г;
- пармезан — 1 ст. ложка;
- тертий пармезан — 2 ст. ложки;
- дрібно нарізану цибулю-порей — 2 ст. ложки;
- молоко — 1/2 склянки.
Як приготувати:
- Змішуємо в мисці борошно і сіль, катаємо в ній шматки вершкового масла.
- Додаємо часник, цибулю, тертий і звичайний пармезан, перемішуємо до консистенції тіста.
- Змішуємо воду з молоком. В середині тесту видавлюємо поглиблення і заливаємо туди суміш. Перемішуємо з тестом.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів. Місимо тісто на посипаній борошном дошці. Ліпимо булочки і розміщуємо їх на деко, змастивши його олією.
- Булочки змащуємо залишками суміші води і молока, обсипаємо сиром. Випікаємо не більше 20 хвилин.
Сирно-молочна глазур прикрасить булки, додасть їм незвичності. Приготування займає близько 35 хвилин.
Часникові булочки на кефірі
Булочки на кефірі дуже корисні, а ще корисніше їх робить доданий до тесту мед.
Вам знадобиться:
- кефір — 1 склянка;
- борошно — 3,5 склянки;
- вершкове масло — півсклянки;
- розтоплене вершкове масло — 2 ст. ложки;
- миттєві дріжджі — 2 ст. ложки;
- велике куряче яйце;
- мед — 1/4 склянки;
- сіль — 1/2 ч. ложки.
Як приготувати:
- Змащуємо маслом деко. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Розтоплюємо масло в маленькій каструльці.
- До розплавленого олії додаємо кефір, нагріваємо до 40 градусів.
- Додаємо суміш, мед, дріжджі, яйце і сіль у миску, перемішуємо до однорідної консистенції.
- Додаємо 2 склянки борошна, продовжуємо перемішувати. Під час процедури поступово додаємо борошно. Тісто не повинно липнути до ложці.
- Формуємо булочки і викладаємо на деко. Накриваємо вологим рушником і ставимо на 10 хвилин у тепле місце.
- Запікаємо 10-15 хвилин, поки булочки не стануть золотисто-коричневими.
- Виймаємо деко і змащуємо кожну булочку розтопленим маслом.
Рецепт не найпростіший, але приготування часникового булочок займає всього півгодини.
З дріжджового тіста
Рецепт з дріжджовим тістом — знахідка для ледачих, втомлених і квапливих. Тісто вже готове, так що крок його приготування пропускається.
Вам знадобиться:
- тепле молоко — 1 стакан;
- вершкове масло — півсклянки;
- цукор — 50 г;
- сіль — 1 ч. ложка;
- куряче яйце — 2 штуки;
- часниковий порошок — 1,5 ч. ложки;
- чебрець — 1/2 ч. ложки;
- петрушка — 2 ч. ложки;
- базилік — 1/2 ч. ложки.
Як готувати:
- До дріжджового тесту додаємо молоко, сіль, цукор, яйця, масло, чайну ложку часникового порошку, ½ чайної ложки петрушки, чебрець і базилік. Збиваємо і змішуємо. Тісто має бути однорідним і трохи липким. Ліпимо колобки.
- Змащуємо велику миску вершковим маслом і катаємо в ній кожен колобок. Накриваємо вологим рушником, залишаємо в теплі на 1-1,5 години.
- Змащуємо деко вершковим маслом, скачуємо колобки піднявся з тіста, викладаємо на деко, накриваємо рушником і знову ставимо в тепло на півгодини.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів і печемо булочки протягом 25 хвилин до золотистого кольору.
- Змішуємо часниковий порошок, петрушку і розтануло масло, заправляємо сумішшю булочки.
На приготування таких булочок піде не більше години.
Крім необхідних продуктів для випічки булочок, тепло рук і бажання готувати для сім’ї та друзів — це додаткове важлива умова. Тому ми завжди віддаємо перевагу домашню випічку магазинної. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!