Часникові стрілки на зиму – 10 рецептів

Часник володіє великою кількістю корисних якостей. Часникові стрілки не поступаються йому за вмістом вітамінів і мікроелементів. Заготовлюючи їх на зиму, додасте в зимові вечори до столу не тільки нове смачна страва, але й допоможете організму стати міцнішим. Використовуючи регулярно в їжу, нормалізують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, є профілактикою стафілокока, дизентерії, грибкових захворювань. Зупиняють процеси бродіння. Це хороший засіб для профілактики простудних захворювань. Служить антипаразитным засобом. Надають допомогу в лікуванні тромбофлебіту.

Часникові стрілки на зиму. Варіанти рецептів

Стрілки мають гострий смак і приємний аромат. Раніше господині викидали цей продукт, не усвідомлюючи цінність і смак. Вони служать індивідуальної закускою, додаються в салати, приправи і соуси. Їх смажать, варять і додають в суп. Фахівцями доведено, що ці диво стрілки набагато корисніше, ніж часник. Якщо ви не пробували цей делікатес, то втратили багато. Варто негайно виправляти ситуацію і заготовити часникові стрілки на зиму.

Важливий момент: правильно і в потрібний час їх зібрати. Зрізають стрілки, коли вони тільки зростають. В цей час вони самі соковиті і ніжні. Не пропустіть момент появи бутонів вгорі стрілки. Необхідно зрізати, коли він закритий. Після відкриття не можна вживати в їжу і тим більше в зимову заготовку.

Існує безліч способів заготівлі на зиму.

У соку червоної смородини

Сік смороды використовується замість оцту. Завдяки йому стрілки виходять маринованими, з м’яким смаком.

Інгредієнти:

  • Сіль – 100 гр.;
  • Сік червоної смородини – 600 мл;
  • Кріп – 6 парасольок;
  • Часникові стрілки – 4 кг;
  • Вода – 1400 мл;
  • Цукор – 200 гр.

Приготування:

  • Стріли нарізати шматками. Довжина в чотири сантиметри буде достатньою;
  • Воду закип’ятити. У киплячу – вкинути стріли і проварити дві хвилини;
  • Утрамбувати в банки додавши парасольки від кропу;
  • Смороду залити водою, в якій кипіли стрілки. Прокип’ятити три хвилини;
  • Взяти сито і протерти ягоди;
  • Додати сипучі продукти. Знову закип’ятити;
  • Перелити розсіл у банку зі стрілками;
  • Закрити кришкою. Перевернути вниз головою банку. Накрити ковдрою. Не чіпати два дні.
  • З паприкою і коріандром на зиму

    Мариновані часникові стрілки на зиму знайдуть незвичайний смак при додаванні в рецепт коріандру і паприки.

    Інгредієнти:

    • Перець чорний – 6 горошин;
    • Часник – 6 зубчиків;
    • Соус соєвий 100 мл;
    • Цукор – 2 ст. ложки;
    • Коріандр – 2 ч. ложки;
    • Сіль – 2 ст. ложки;
    • Оцет – 2 ст. ложки;
    • Олія соняшникова 100 мл;
    • Паприка – 8 ч. ложки;
    • Стрілки від часнику – 800 гр.;
    • Червоний перець – 6 горошин.
    Дивіться також:  Суп з опеньків – 7 рецептів, як приготувати грибний суп

    Приготування:

  • Вимити стрілки, просушити. Нарізати шматочками;
  • Масло перелити в сковорідку. Розігріти. Смажити стрілки приблизно десять хвилин. Кришкою накривати не треба;
  • Налити соус і оцет. Перемішати лопаткою. Дочекатися закипання;
  • Насипати інші інгредієнти, крім часнику. Ретельно перемішати;
  • Часник порізати маленькими кубиками. Додати до решти продуктів. Протушкувати п’ять хвилин;
  • Готову страву перекласти в банку. Стерилізувати п’ятнадцять хвилин. Після чого закатати.
  • З аґрусом і кінзою

    Інгредієнти:

    • Сіль – 2 ст. ложка;
    • Агрус – 1 кг;
    • Кріп – 2 пучка;
    • Часникові стрілки – 1 кг;
    • Кінза – 2 пучка;
    • Олія соняшникова – 6 ст. ложок.

    Приготування:

  • У вимитого агрусу прибрати хвостики;
  • Пропустити через м’ясорубку стрілки від часнику і агрус;
  • Кріп і кинзу промити. Дрібно нашаткувати. Додати в масу з ягодами;
  • Налити олію, приправити сіллю. Перемішати;
  • Отримане блюдо перекласти в банки, які пройшли стерилізацію. Закрити кришками. Залишають на зберігання приправу в холодильнику.
  • З чебрецем і базиліком

    Інгредієнти:

    • Базилік – 150 гр.;
    • Стрілки від часнику – 1400 гр.;
    • Петрушка – 150 гр.;
    • Приправа типу галина бланка або маггі – 12 ст. ложок;
    • Чебрець – 150 гр.;
    • Кріп – 150 гр.

    Приготування:

  • Зелень промити. Просушити. Перетерти через м’ясорубку;
  • Приправу насипати в масу зелені;
  • Підготувати банки: вимити, просушити;
  • Перелити масу в баночки. Добре притискаючи, щоб порожнього місця не залишалося;
  • Зберігати в холодильнику.
  • Для зручного використання можна заморожувати. Приправу зберігають в морозилці в контейнері пластиковому або разлаживают у форми для льоду, а після застигання перекладають у пакети.

    З зеленню

    За допомогою м’ясорубки можна приготувати на зиму смачну, ароматну і корисну пасту, яка складається тільки з поживних інгредієнтів. Звичайно, її можна вживати в їжу відразу після приготування. Її можна вживати, як самостійне ласощі або додавати в салати, супчики і бутерброди.

    Інгредієнти:

    • Петрушка – 100 гр.;
    • Часникові стрілки – 700 гр.;
    • Кінза – 100 гр.;
    • Кріп – 100 гр.;
    • Рослинне масло – 50 гр.;
    • Сіль.

    Приготування:

  • Відступивши близько сантиметра від бутонів, обрізати стріли. Допоможе гострий ніж або міцні ножиці;
  • Для більш зручного подрібнення, розрізати на частини;
  • Промити холодною водою;
  • Просушити, можна скористатися паперовим рушником;
  • Зелень перебрати. Відрізати зайві і підсохлі ніжки. Ретельно промити. Просушити;
  • Всі інгредієнти прокрутити в м’ясорубці;
  • Присипати сіллю. Налити масло перемішати;
  • Перекласти в банки, закривши кришкою.
  • Якщо ви плануєте використовувати пасту як закуску, заправлений сметаною, масло додавати не варто.

    Зберігається ця паста в холодному місці лише тиждень. Якщо додано масло, то термін придатності збільшується. Щоб страва не псувалося довше, то перед тим як закрити кришку полийте олією зверху на пасту. Якщо хочете користуватися заготівлею всю зиму, потрібно закатати. Для намазування на булку, змішайте м’яке масло і пасту з зеленню.

    Дивіться також:  Кокосовий пиріг «Ніжність» – ласощі для справжніх гурманів

    З перцем і корицею

    Як маринувати часникові стрілки ви дізнаєтеся в цьому рецепті. Блюдо підійде для любителів гостренького.

    Інгредієнти:

    • Кориця – 6 гр.;
    • Сіль – 2 ст. ложки;
    • Вода – 2 літри;
    • Цукор – 1 ст. ложка;
    • Оцет 9% — 50 гр.;
    • Перець чорний мелений – 20 гр.

    Приготування:

  • Стрілки порізати на смужки, промити. Обдати окропом;
  • У воду додати цукор, спеції, сіль. Закип’ятити;
  • В стерилізовані банки покласти стрілки;
  • В маринад влити оцет. Залити в банки;
  • Міцно закрити кришками. Поставити вниз головою на два дні.
  • Якщо хочете надати більш гострий насичений смак, додайте в кожну баночку одну штучку червоного пекучого перцю.

    З гірчицею

    Якщо вам набридли мариновані огірки і хочеться спробувати взимку нове блюдо, то мариновані часниковий стрілочки дуже хороший варіант.

    Інгредієнти:

    • Цукор – 2 ст. ложки;
    • Перець чорний – 7 горошин;
    • Кріп – 5 парасольок;
    • Стрілки – 500 гр.;
    • Лавровий лист – 3 шт.;
    • Вода – 1 літр;
    • Гірчиця – 7 зерен;
    • Сіль – 2 ст. ложки;
    • Оцет – 100 мл

    Приготування:

  • Стрілки помити під проточною водою. Відрізати бутони;
  • Нарізати смужками рівними п’ять сантиметрів в довжину;
  • Банки треба простерилізувати. Укласти спочатку парасольки і лаврушку;
  • Зверху розмістити до верху стрілки;
  • Гарячою кип’яченою водою залити банки;
  • Почекати десять хвилин;
  • Рідину злити;
  • Приготувати маринад, додавши у воду цукор і сіль. Довести до кипіння. Влити оцет;
  • У банки насипати гірчицю і горошок;
  • Залити розсолом. Закрити кришками;
  • Поставити на підлогу вниз кришками. Накрити ковдрою. Залишити на два дні.
  • По-корейськи


     

    Якщо ще не визначилися, який рецепт приготування вибрати, зупиніть свій вибір на корейському варіанті. Його швидко приготувати, отримавши рідкісний гострий смак.

    Інгредієнти:

    • Лаврове листя – 4 аркуша;
    • Приправа для моркви по-корейськи – 2 ст. ложки;
    • Часник – 4 зубки;
    • Оцет – 2 ст. ложки;
    • Цукор – 1 ч. ложка;
    • Стрілки часнику – 300 гр.;
    • Сіль.

    Приготування:

  • Стрілки часнику розрізати на скибочки по п’ять сантиметрів. Бутони в рецепті не потрібні;
  • У розігрітому маслі посмажити стрілки. Заважайте лопаткою, щоб не пригоріли. Будуть готові, коли стануть м’якими;
  • Лаврушки розтерти руками. Засинати разом з цукром в сковороду. Додати до них приправу, залити оцтом. Посолити за смаком. Сіль можна замінити соєвим соусом;
  • Тушкувати на малому вогні. Коли маса стане густою, вимкнути вогонь;
  • Часник віджати в часничниці;
  • Додати в салат;
  • Перекласти в банки або контейнер, зберігати в холоді. Краще прикрити кришкою, щоб яскравим ароматом страви не просякли всі продукти в холодильнику.
  • Дивіться також:  Горохова каша – покрокові рецепти з фото!

    Квашені стрілки часнику

     

    Одним з найдавніших методів готувати продукти для зими – це квашення. Ідеальною формою для заготівлі є бочки з осики або краще з липи. У міських умовах не квасять таку кількість продуктів, так і зберігати ніде. Тому для невеликих обсягів можна використовувати тару зі скла, кераміки.

    Інгредієнти:

    • Сіль – 100 гр.;
    • Часникові стрілки – 1 кг;
    • Оцет – 50 мл;
    • Кріп – 10 парасольок;
    • Вода – 2 літри;
    • Малина – 15 листків;
    • Дубовий лист – 15 шт.

    Приготування:

  • Стрілки промити під струменем води. Відрізати бутони. Розрізати на частини по п’ять сантиметрів;
  • Закип’ятити воду і опустити стрілки на три хвилини;
  • Приготувати розсіл: сіль змішати з двома літрами води. Прокип’ятити до повного розчинення. Додати оцет. Охолодити;
  • У ємність укласти парасольки кропу і листи дуба, повністю застелити дно;
  • Перекласти стрілки від часнику. Злегка утрамбовувавши;
  • Прикрити парасольками кропу, листами малини. Листя необхідно додавати, щоб вироблялися хороші, корисні бактерії;
  • Розсіл залити в ємкість. Якщо не вистачило, зварити ще;
  • Взяти тарілку за розміром менше, ніж ємність для закваски;
  • Поставити зверху гніт. Можна використовувати трьох літрову банку наповнену водою;
  • Через три дні почнеться процес бродіння. Якщо з’являється плівка, знімайте її. При зменшенні кількості рідини, підливайте розсіл за таким же рецептом, але без оцту. Довгим ножем проткнути по краю форми, намагаючись не зачіпати стрілки. Це допоможе випустити гази, присутні всередині продуктів;
  • Через три тижні страва готова. Якщо обсяг маленький, то готовність настане швидше, через два тижні.
  • Готові квашені стрілки прибрати в підвал або в будь-яке інше прохолодне місце.

    Лечо з часникових стрілок

    Інгредієнти:

    • Вода – 530 мл;
    • Цукор – 3 ст. ложки;
    • Перець чилі мелений – 2 ч. ложки;
    • Паста томатна – 375 гр.;
    • Сіль – 3 ч. ложки;
    • Оцет -3 ч. ложки;
    • Стрілки часнику – 750 гр.;
    • Лавровий лист – 2 шт.;
    • Перець – 4 горошини.

    Приготування:

  • Стрілки і оцет відкласти. Се інші продукти помістити в миску. Варити після закипання п’ять хвилин;
  • Стрілки помити, прибрати бутони. Нарізати довжиною в п’ять сантиметрів;
  • У соус додати стрілки. Тушкувати півгодини. Влити оцет;
  • Банки повинні бути до цього часу простерилізовані. Перелити лечо;
  • Щільно закрутити кришки. Банки поставити вниз кришкою. Укутати ковдрою. Дочекатися повного охолодження.
  • Прокрутка до верху