Часник володіє великою кількістю корисних якостей. Часникові стрілки не поступаються йому за вмістом вітамінів і мікроелементів. Заготовлюючи їх на зиму, додасте в зимові вечори до столу не тільки нове смачна страва, але й допоможете організму стати міцнішим. Використовуючи регулярно в їжу, нормалізують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, є профілактикою стафілокока, дизентерії, грибкових захворювань. Зупиняють процеси бродіння. Це хороший засіб для профілактики простудних захворювань. Служить антипаразитным засобом. Надають допомогу в лікуванні тромбофлебіту.
Часникові стрілки на зиму. Варіанти рецептів
Стрілки мають гострий смак і приємний аромат. Раніше господині викидали цей продукт, не усвідомлюючи цінність і смак. Вони служать індивідуальної закускою, додаються в салати, приправи і соуси. Їх смажать, варять і додають в суп. Фахівцями доведено, що ці диво стрілки набагато корисніше, ніж часник. Якщо ви не пробували цей делікатес, то втратили багато. Варто негайно виправляти ситуацію і заготовити часникові стрілки на зиму.
Важливий момент: правильно і в потрібний час їх зібрати. Зрізають стрілки, коли вони тільки зростають. В цей час вони самі соковиті і ніжні. Не пропустіть момент появи бутонів вгорі стрілки. Необхідно зрізати, коли він закритий. Після відкриття не можна вживати в їжу і тим більше в зимову заготовку.
Існує безліч способів заготівлі на зиму.
У соку червоної смородини
Сік смороды використовується замість оцту. Завдяки йому стрілки виходять маринованими, з м’яким смаком.
Інгредієнти:
- Сіль – 100 гр.;
- Сік червоної смородини – 600 мл;
- Кріп – 6 парасольок;
- Часникові стрілки – 4 кг;
- Вода – 1400 мл;
- Цукор – 200 гр.
Приготування:
З паприкою і коріандром на зиму
Мариновані часникові стрілки на зиму знайдуть незвичайний смак при додаванні в рецепт коріандру і паприки.
Інгредієнти:
- Перець чорний – 6 горошин;
- Часник – 6 зубчиків;
- Соус соєвий 100 мл;
- Цукор – 2 ст. ложки;
- Коріандр – 2 ч. ложки;
- Сіль – 2 ст. ложки;
- Оцет – 2 ст. ложки;
- Олія соняшникова 100 мл;
- Паприка – 8 ч. ложки;
- Стрілки від часнику – 800 гр.;
- Червоний перець – 6 горошин.
Приготування:
З аґрусом і кінзою
Інгредієнти:
- Сіль – 2 ст. ложка;
- Агрус – 1 кг;
- Кріп – 2 пучка;
- Часникові стрілки – 1 кг;
- Кінза – 2 пучка;
- Олія соняшникова – 6 ст. ложок.
Приготування:
З чебрецем і базиліком
Інгредієнти:
- Базилік – 150 гр.;
- Стрілки від часнику – 1400 гр.;
- Петрушка – 150 гр.;
- Приправа типу галина бланка або маггі – 12 ст. ложок;
- Чебрець – 150 гр.;
- Кріп – 150 гр.
Приготування:
Для зручного використання можна заморожувати. Приправу зберігають в морозилці в контейнері пластиковому або разлаживают у форми для льоду, а після застигання перекладають у пакети.
З зеленню
За допомогою м’ясорубки можна приготувати на зиму смачну, ароматну і корисну пасту, яка складається тільки з поживних інгредієнтів. Звичайно, її можна вживати в їжу відразу після приготування. Її можна вживати, як самостійне ласощі або додавати в салати, супчики і бутерброди.
Інгредієнти:
- Петрушка – 100 гр.;
- Часникові стрілки – 700 гр.;
- Кінза – 100 гр.;
- Кріп – 100 гр.;
- Рослинне масло – 50 гр.;
- Сіль.
Приготування:
Якщо ви плануєте використовувати пасту як закуску, заправлений сметаною, масло додавати не варто.
Зберігається ця паста в холодному місці лише тиждень. Якщо додано масло, то термін придатності збільшується. Щоб страва не псувалося довше, то перед тим як закрити кришку полийте олією зверху на пасту. Якщо хочете користуватися заготівлею всю зиму, потрібно закатати. Для намазування на булку, змішайте м’яке масло і пасту з зеленню.
З перцем і корицею
Як маринувати часникові стрілки ви дізнаєтеся в цьому рецепті. Блюдо підійде для любителів гостренького.
Інгредієнти:
- Кориця – 6 гр.;
- Сіль – 2 ст. ложки;
- Вода – 2 літри;
- Цукор – 1 ст. ложка;
- Оцет 9% — 50 гр.;
- Перець чорний мелений – 20 гр.
Приготування:
Якщо хочете надати більш гострий насичений смак, додайте в кожну баночку одну штучку червоного пекучого перцю.
З гірчицею
Якщо вам набридли мариновані огірки і хочеться спробувати взимку нове блюдо, то мариновані часниковий стрілочки дуже хороший варіант.
Інгредієнти:
- Цукор – 2 ст. ложки;
- Перець чорний – 7 горошин;
- Кріп – 5 парасольок;
- Стрілки – 500 гр.;
- Лавровий лист – 3 шт.;
- Вода – 1 літр;
- Гірчиця – 7 зерен;
- Сіль – 2 ст. ложки;
- Оцет – 100 мл
Приготування:
По-корейськи
Якщо ще не визначилися, який рецепт приготування вибрати, зупиніть свій вибір на корейському варіанті. Його швидко приготувати, отримавши рідкісний гострий смак.
Інгредієнти:
- Лаврове листя – 4 аркуша;
- Приправа для моркви по-корейськи – 2 ст. ложки;
- Часник – 4 зубки;
- Оцет – 2 ст. ложки;
- Цукор – 1 ч. ложка;
- Стрілки часнику – 300 гр.;
- Сіль.
Приготування:
Квашені стрілки часнику
Одним з найдавніших методів готувати продукти для зими – це квашення. Ідеальною формою для заготівлі є бочки з осики або краще з липи. У міських умовах не квасять таку кількість продуктів, так і зберігати ніде. Тому для невеликих обсягів можна використовувати тару зі скла, кераміки.
Інгредієнти:
- Сіль – 100 гр.;
- Часникові стрілки – 1 кг;
- Оцет – 50 мл;
- Кріп – 10 парасольок;
- Вода – 2 літри;
- Малина – 15 листків;
- Дубовий лист – 15 шт.
Приготування:
Готові квашені стрілки прибрати в підвал або в будь-яке інше прохолодне місце.
Лечо з часникових стрілок
Інгредієнти:
- Вода – 530 мл;
- Цукор – 3 ст. ложки;
- Перець чилі мелений – 2 ч. ложки;
- Паста томатна – 375 гр.;
- Сіль – 3 ч. ложки;
- Оцет -3 ч. ложки;
- Стрілки часнику – 750 гр.;
- Лавровий лист – 2 шт.;
- Перець – 4 горошини.