Двічі просеянная борошно і якісне вершкове масло зроблять часниковий хліб коронною стравою. Інших секретів немає. Він ароматний, ніжний і простий у приготуванні. Спекти його зможе кожен.
Часниковий хліб в духовці
Це хлібобулочний виріб стане улюбленим. Освоїти процес його приготування в духовці — елементарна річ.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 0,5 кг;
- свіже яйце — 1 шт.;
- сіль — 2 ч. л. без гірки;
- цукор — 2 ч. л.;
- соняшникова олія — 20 г;
- дріжджі 11 г (традиційний пакетик);
- кип’ячена вода — 1 стакан.
Інгредієнти для соусу:
- вершкове масло — 80 г;
- часник — 4 зубчики;
- сіль — 0,5 ч. л;
- насіння кропу — 0,5 ч. л.
Приготування:
- Краще використовувати борошно вищого сорту. Весь обсяг двічі просіюється через сито.
- Потрібно висипати борошно в миску, де буде замішуватися тісто. Додати до неї дріжджі, теплу воду, куряче яйце, олію, сіль, цукор. Інгредієнти ретельно перемішати. Повинно вийти податливе тісто, не прилипающее до рук.
- Посуд необхідно накрити харчовою плівкою або фольгою, поставити в тепле місце на 50 хвилин.
- Тісто, що підійшло пом’яти, попередньо намазавши руки олією.
- Залишити тісто в теплі на 30 хвилин.
- Для приготування соусу необхідно розтопити вершкове масло, остудити його до кімнатної температури.
- Часник, натертий на дрібній тертці, додати в масло. Туди ж всипати сіль, кріп. Перемішати.
- Тісто розділити на 3 рівних шматка. Розкачати їх окремо, круглої форми.
- Перший млинець ретельно полити соусом і викласти у форму, застелену пергаментом.
- Зверху покласти іншу корж, промазану соусом.
- З 3 коржем чинимо також. Надрізаємо тришаровий коровай ножем на 6 шматків, не доходячи до середини. Вона повинна залишитися не пошкоджене.
- Кожна частина двічі перекручується. Коровай починає нагадувати форму квітки.
- Найскладніше позаду. Потрібно залишити виріб на 30 хвилин в теплому місці. В цей час поставити духова шафа нагріватися до 180 градусів.
- Часниковий хліб випікається близько 40 хвилин. Сигналом готовності стане рум’яна кірочка на поверхні короваю.
Часниковий хліб в духовці, виходить смачним і пухким. Його можна подавати до різних страв і їсти, як булку.
З оливковою олією
Хліб з часником, приготований за цим рецептом, вважається найбільш легким і корисним.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 0,5 кг;
- велике яйце — 1 шт.;
- сіль – 0,5 ст. л.;
- цукор – 0,5 ст. л.;
- оливкова олія — 20 г;
- дріжджі 11 г (стандартний пакетик);
- кип’ячена вода – 200 мл
Інгредієнти для часникової помадки:
- оливкова олія — 50 мл;
- часник – 2 зубчики;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- кондитерський мак — 1 ч. л.
Приготування:
- Через дрібне сито необхідно просіяти борошно. При необхідності, процес повторити.
- Залити дріжджі теплою водою з цукром. Дати настоятися 7-10 хвилин.
- Змішати інгредієнти, призначені для приготування тіста. Додати хлопчики, що розігралися дріжджі з водою. Все грунтовно перемішати.
- Тісто залишити на 30 хвилин в теплому місці. Миска повинна бути щільно накрита плівкою.
- Тісто обім’яти і залишити ще на 40 хвилин підніматися.
- У цей час можна зайнятися приготуванням соусу. Змішати натертий часник, олію, сіль.
- Сформувати 10 рівних колобків, промазати їх часниковою помадкою.
- Колобки розкласти у формі, застеленому пергаментом. Між ними повинно залишитися невелику відстань. Посипати майбутній коровай маком і поставити в тепле місце на 20 хвилин.
- Відправити часниковий хліб з оливковою олією в духовку. Випікати при 180 градусах 40 хвилин.
- Дістати рум’яне виріб і дати йому охолонути.
Перед вживанням, хліб можна змастити залишками соусу. Це додасть йому соковитість і посилить аромат.
Готуємо в хлібопічці
Часниковий хліб підходить для перших, других страв, бутербродів. Щоб додати мучному виробу прянощі, доповнимо зеленню.
Інгредієнти:
- борошно – 400-420 г;
- вода – 250 мл;
- соняшникова олія – 2 ст. л.;
- сметана – 2 ст. л.;
- дріжджі – 1 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- часник – 3 зубчики;
- зелень кропу – 2 гілки.
Приготування:
- Перед замешиванием тесту, треба підготувати до роботи хлібопічку, вставити лопатку.
- У форму покласти масло, воду, сметану.
- Просіяти борошно, додати до решти інгредієнтів, зробити поглиблення.
- Насипати в лунку дріжджі, цукор, сіль.
- Натерти часник, подрібнити зелень кропу. Додати суміш у форму.
- Готуємо в хлібопічці. Вставляємо в неї форму з тестом, встановлюємо програму «основна випічка».
Тісто повинне вийти податливим, але пружним. Через 4 години вийде рум’яний хліб з ароматом часнику. Нарізати рекомендується охолоджений продукт.
Простий рецепт на сковороді
Смачний часниковий хліб можна приготувати за 15 хвилин.
Інгредієнти:
- хліб – паляниця;
- рафінована соняшникова олія – 10 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- часник – 3 зубчики.
Приготування:
- Нарізати хліб на шматочки завтовшки 1 див
- Розігріти плиту до середньої температури. Влити в сковороду масло.
- Обсмажити шматки з обох сторін по 2 хвилин.
- Залишити хліб остигати, виклавши шматочки на плоске блюдо.
- Часник, пропущений через прес, змішати з сіллю, розтерти з грінками.
Такий хліб стане смачним доповненням до борщу. Часникові грінки з чорного хліба користуються особливою популярністю.
Сирно-часниковий хліб
Немає часу на випічку? Оптимальний варіант – зробити з заводського борошняного вироби незвичайне ласощі.
Інгредієнти:
- хліб – 1 булка;
- вершкове масло – 150 г;
- твердий сир – 120 г;
- часник – 3 зубчики.
Приготування:
- Розтоплене масло, натертий часник і сир, ретельно перемішати.
- Хліб розділити на шматочки, намазати на одну з сторін сирно-часниковий соус.
- Загорнути хлібні скибочки в фольгу, відправити їх на 15 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
До столу ласощі подається теплим.
З вершковим маслом
Хліб з вершковим маслом ситний, хрусткий. Його можна приготувати з білого хліба, але краще використовувати багет.
Інгредієнти:
- багет — 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- сіль – 1 ч. л.;
- чорний перець – щіпка;
- вершкове масло – 6 ст. л.
Приготування:
- Вершкове масло, перець, сіль, часник змішати.
- Багет розрізати вздовж на 2 половини. Кожну з них промазати соусом.
- Загорнути обидві половини у фольгу і залишити в духовці, розігрітій до 180 градусів на 15 хвилин.
За цей час багет просочиться вершково-часниковим ароматом. Його можна подавати до столу в будь-якому вигляді.
Всі варіанти часникового хліба відрізняються відмінними смаковими якостями. Який спосіб приготування вибрати, кожен вирішує сам.