Чебуреки на кефірі – 7 рецептів приготування тіста

Що може бути смачніше чебурека? Під рум’яної хрусткою скоринкою ховається ароматна і соковита начинка. Раніше на історичній батьківщині чебуреки смажилися тільки в баранячому жирі, тому страва завжди їли гарячими. Тепер у технології їх приготування багато чого змінилося. По-іншому стали готувати тісто. Зараз багато роблять чебуреки на кефірі, оскільки результат такого кулінарного експерименту завжди виявляється дуже смачним.

Класичні чебуреки з м’ясом на кефірі

Тісто для класичних чебуреків замішується на воді. Чим же краще тісто на кефірі? Для початку, такі смажені пиріжки залишаються м’якими навіть після охолодження, а чебурек з класичного тесту на воді гарний тільки в гарячому вигляді. Холодний, він стає твердим і вже не хрумтить. А крім того, тісто на кефірі для чебуреків м’якше, легшим і його легше працювати.

Інгредієнти на один стакан кефіру:

  • яйце;
  • 1/2 ч. ложки солі;
  • від 3 до 4 склянок борошна.

Як готувати:

  • Перемішуємо кефір з яйцем, додавши сіль.
  • Потроху підсипаємо борошно, замішуючи тісто. Її додають стільки, щоб тісто стало трохи м’якше, ніж для пельменів.

Після замісу тесту потрібен відпочинок. Він потрібен для того, щоб клейковина, що міститься в борошні, розбухла. За цей час вона вбере вологу, яку пізніше випарить при тепловій обробці, створюючи пузирчасту скоринку.

Приготуємо начинку.

Інгредієнти:

  • 2 – 3 цибулини;
  • по 250 грам яловичого і свинячого фаршу;
  • приблизно 5 столових ложок води.

Перчити і солити фарш будемо за смаком.

Як готувати:

  • Перемішуємо фарш з дрібно нарубаним цибулею, перчимо і присаливаем.
  • Щоб він наповнював внутрішність чебурека ароматним м’ясним соком, додаємо воду і добре розмішуємо.
  • З тіста формуем 10 кульок, кожен з яких потрібно розкачати в тонкий корж круглої форми.
  • Заповнюємо фаршем 1/3 частина кожної підготовленої заготовки.
  • Складаємо коржі навпіл і защипуємо краю. Щоб вироби були ошатними, їх можна обрізати по краях фігурним ножем, зробивши зубчики. Масла для смаження потрібно багато. Справжній чебурек повинен плавати в киплячому жирі.
  • Як тільки сторони стануть рум’яними і покриються апетитними бульбашками, перекладаємо вироби на паперову серветку або рушник, який вбере зайвий жир.
Дивіться також:  Соковитий фарш для чебуреків – 4 смачних рецепта

Подаємо страву відразу, адже кожен знає, що самі смачні чебуреки – гарячі!

Без яєць з горілкою

Такі чебуреки можна приготувати як з м’ясної, так і з сирною начинкою.

Інгредієнти:

  • начинка;
  • 0,5 кг борошна;
  • 2 ст. ложки горілки;
  • 3/4 склянки кефіру.

Тісто потрібно обов’язково присолити.

Як готувати:

  • Кефір трохи підігріваємо, перемішуємо з горілкою і солимо.
  • Борошно просіваємо 2 – 3 рази і поступово додаємо її до кефірної суміші, замішуючи м’яке тісто.
  • Розділяємо тісто на порції, з яких тонко розкачуємо круглі коржі.
  • Розподіляємо начинку на одну половину заготовки і скріплюємо край, прикривши її другою половиною тіста.
  • Обсмажуємо до рум’яної скоринки з кожної сторони.

З додаванням шпинату

Додавання шпинату в тісто зробить це смачне, але не занадто дієтична страва більш корисним. Такі чебуреки гарні з м’ясною начинкою. Існує також варіант виробів з прісного тіста з начинкою з шпинату.

Інгредієнти:

  • яйце;
  • склянка кефіру;
  • шпинат;
  • борошна приблизно 3,5 склянки.

Солі таке тісто бере багато – 1 ч. ложку.

Як готувати:

  • Обсушуємо промитий шпинат і подрібнюємо за допомогою блендера.
  • Для тіста змішуємо кефір з яйцем і сіллю. Викладаємо туди шпинат, добре перемішуємо.
  • Підсипаємо борошно частинами, кожну порцію вимішуємо до однорідності складу.
  • Готовому тісту даємо відпочити приблизно півгодини. Щоб воно не заветріться, прикриємо його харчовою плівкою.
  • Розкачуємо основу тонким шаром і вирізаємо з неї підходящої ємністю кола. Далі чинимо, як з звичайними чебуреками.

Хрусткі чебуреки на кефірі і воді

Це рецепт заварного тіста для чебуреків з додаванням кефіру. У ньому вдало поєдналися переваги обох варіантів.

Інгредієнти:

  • по одній склянці кефіру і води;
  • яйце;
  • 2 ст. ложки олії;
  • приблизно 4 склянки борошна.

Для смаку і хрусткої скоринки в тісто потрібно покласти половину чайної ложки солі і стільки ж цукру.

Як готувати:

  • Нагріваємо до кипіння воду, в яку додаємо цукор, сіль і олію.
  • Маленькими порціями додаємо в киплячу суміш борошно (приблизно половину склянки), кожен раз добре розмішуючи.
  • Чекаємо, поки суміш охолоне, і вмішуємо в нього яйце і кефір.
  • Додаємо борошно, яку потрібно попередньо просіяти. Тісто має бути еластичним
  • Даємо йому відпочити, а поки готуємо начинку.
  • Розкачуємо основу і готуємо чебуреки звичайним способом.
Дивіться також:  Тісто на чебуреки з золотистою скоринкою

Сама ніжна випічка

Секрет цього рецепта в ретельному просіюванні борошна і добре збитому кефірі з яйцем. Саме ці дві складові і роблю тісто таким ніжним.

Інгредієнти:

  • яйце;
  • 200 мл кефіру;
  • від 3 до 4 склянок борошна.

Як готувати:

  • Перемішуємо кефір з сіллю і додаємо яйце. Збиваємо масу міксером або блендером.
  • Двічі просіваємо борошно і додаємо її в кефірну масу маленькими порціями, щоразу вимішуючи до однорідності.
  • На виході повинно вийти дуже ніжне тісто, яке буде злегка пузиритися. Нехай воно трохи відпочине, а ми тим часом приготуємо начинку.
  • Подпылим добре стіл борошном і розкотимо за нього тісто дуже тонко (не товщі 3 мм). Далі поступаємо так, як і з будь-якими іншими чебуреками.

Чебуреки на кефірі і ряжанці

Ряжанка надає виробам своєрідний присмак топленого молока, а додавання соди покликане зробити тісто більш пишним.

Інгредієнти:

  • по половині склянки ряжанки і кефіру;
  • близько 3 склянок борошна;
  • 1/3 ч. ложки соди;
  • яйце.

Як готувати:

  • У суміш кефіру, ряжанки і додаємо соду.
  • Після перемішування даємо складу постояти 5 хв.
  • Приправляє суміш двома пучками солі, вибиваємо яйце і збиваємо.
  • Борошно просіваємо і додаємо в суміш невеликими порціями. Тісто має бути м’яким, але еластичним.
  • Розкачуємо його у вигляді джгута, нарізаємо на невеликі частини, кожну перетворюємо в коржик.
  • Начиняємо заготовки і смажимо чебуреки, як зазвичай.

Секрети соковитою і смачною начинки для чебуреків

Чебурек родом зі Сходу. Саме там можна дізнатися всі тонкощі приготування начинки для нього.

Класика – це чебуреки з м’ясом, деякі секрети приготування яких ви розкриєте для себе прямо зараз:

  • На кожні 500 г м’ясного фаршу береться 1 цибулина, приблизно склянку м’ясного бульйону і пучок кропу.
  • Нарізану кубиками цибулю розминають качалкою, поки він не перестане хрустіти.
  • З’єднуючи разом інгредієнти, потрібно діяти дуже ніжно. Якщо сильно натиснути на м’ясо, фарш може злипнутися в грудку.
  • Бульйон додають в останню чергу, вливаючи його невеликими порціями. Кожен раз начинку потрібно перемішувати, щоб рідина вбралася, а її кількість залежить від виду і щільності м’яса.
  • Фарш до приготування чебуреків повинен постояти в холодильнику 30 хв.
Дивіться також:  Чебуреки з м’ясом – дуже вдале хрустке тісто

Існує й інший спосіб приготування м’ясної начинки. Краще всього брати для неї яловичину, але цілком припустимо використовувати і змішаний свино-яловичий фарш. Лука у нього додають в пропорції 1:1. Його не ріжуть, а труть на дрібній тертці або подрібнюють за допомогою блендера. На кожен кілограм фаршу без цибулі додають приблизно 120 г холодної води, деякі воліють використовувати сильно подрібнений лід.

У чебуреки можна покласти не тільки м’ясну начинку. Варіантів тут маса.

  • Для сирної начинки твердий сир натирають на тертці з дрібними отворами і змішують його з подрібненою зеленню за власним смаком.
  • Для картопляної начинки картопляне пюре змішують з сіллю, цибулею і меленим перцем. Гарним додаванням можуть послужити зелень і гриби.
  • Для капустяної начинки дрібно нашатковану капусту тушкують до м’якості з цибулею і морквою, приправляють спеціями і сіллю.
  • Для начинки з рису його відварюють і змішують з рубаним крутим яйцем. Можна додати в начинку зелень, перець, сметану і обов’язково посолити.
  • Для грибної начинки допустимо брати лісові гриби, гливи або печериці. Лісові потрібно спочатку відварити, інші можна просто відразу порізати і згасити з вершковим маслом. До будь-яких грибів потрібно буде додати цибулю приблизно в середині обсмажування. Начинка повинна підрум’янитися.

У приготуванні тіста для чебуреків ніяких особливих обмежень не існує. Можна сміливо компонувати добре поєднуються один з одним продукти за вашим смаком.

Прокрутка до верху