Що може бути смачніше чебурека? Під рум’яної хрусткою скоринкою ховається ароматна і соковита начинка. Раніше на історичній батьківщині чебуреки смажилися тільки в баранячому жирі, тому страва завжди їли гарячими. Тепер у технології їх приготування багато чого змінилося. По-іншому стали готувати тісто. Зараз багато роблять чебуреки на кефірі, оскільки результат такого кулінарного експерименту завжди виявляється дуже смачним.
Класичні чебуреки з м’ясом на кефірі
Тісто для класичних чебуреків замішується на воді. Чим же краще тісто на кефірі? Для початку, такі смажені пиріжки залишаються м’якими навіть після охолодження, а чебурек з класичного тесту на воді гарний тільки в гарячому вигляді. Холодний, він стає твердим і вже не хрумтить. А крім того, тісто на кефірі для чебуреків м’якше, легшим і його легше працювати.
Інгредієнти на один стакан кефіру:
- яйце;
- 1/2 ч. ложки солі;
- від 3 до 4 склянок борошна.
Як готувати:
- Перемішуємо кефір з яйцем, додавши сіль.
- Потроху підсипаємо борошно, замішуючи тісто. Її додають стільки, щоб тісто стало трохи м’якше, ніж для пельменів.
Після замісу тесту потрібен відпочинок. Він потрібен для того, щоб клейковина, що міститься в борошні, розбухла. За цей час вона вбере вологу, яку пізніше випарить при тепловій обробці, створюючи пузирчасту скоринку.
Приготуємо начинку.
Інгредієнти:
- 2 – 3 цибулини;
- по 250 грам яловичого і свинячого фаршу;
- приблизно 5 столових ложок води.
Перчити і солити фарш будемо за смаком.
Як готувати:
- Перемішуємо фарш з дрібно нарубаним цибулею, перчимо і присаливаем.
- Щоб він наповнював внутрішність чебурека ароматним м’ясним соком, додаємо воду і добре розмішуємо.
- З тіста формуем 10 кульок, кожен з яких потрібно розкачати в тонкий корж круглої форми.
- Заповнюємо фаршем 1/3 частина кожної підготовленої заготовки.
- Складаємо коржі навпіл і защипуємо краю. Щоб вироби були ошатними, їх можна обрізати по краях фігурним ножем, зробивши зубчики. Масла для смаження потрібно багато. Справжній чебурек повинен плавати в киплячому жирі.
- Як тільки сторони стануть рум’яними і покриються апетитними бульбашками, перекладаємо вироби на паперову серветку або рушник, який вбере зайвий жир.
Подаємо страву відразу, адже кожен знає, що самі смачні чебуреки – гарячі!
Без яєць з горілкою
Такі чебуреки можна приготувати як з м’ясної, так і з сирною начинкою.
Інгредієнти:
- начинка;
- 0,5 кг борошна;
- 2 ст. ложки горілки;
- 3/4 склянки кефіру.
Тісто потрібно обов’язково присолити.
Як готувати:
- Кефір трохи підігріваємо, перемішуємо з горілкою і солимо.
- Борошно просіваємо 2 – 3 рази і поступово додаємо її до кефірної суміші, замішуючи м’яке тісто.
- Розділяємо тісто на порції, з яких тонко розкачуємо круглі коржі.
- Розподіляємо начинку на одну половину заготовки і скріплюємо край, прикривши її другою половиною тіста.
- Обсмажуємо до рум’яної скоринки з кожної сторони.
З додаванням шпинату
Додавання шпинату в тісто зробить це смачне, але не занадто дієтична страва більш корисним. Такі чебуреки гарні з м’ясною начинкою. Існує також варіант виробів з прісного тіста з начинкою з шпинату.
Інгредієнти:
- яйце;
- склянка кефіру;
- шпинат;
- борошна приблизно 3,5 склянки.
Солі таке тісто бере багато – 1 ч. ложку.
Як готувати:
- Обсушуємо промитий шпинат і подрібнюємо за допомогою блендера.
- Для тіста змішуємо кефір з яйцем і сіллю. Викладаємо туди шпинат, добре перемішуємо.
- Підсипаємо борошно частинами, кожну порцію вимішуємо до однорідності складу.
- Готовому тісту даємо відпочити приблизно півгодини. Щоб воно не заветріться, прикриємо його харчовою плівкою.
- Розкачуємо основу тонким шаром і вирізаємо з неї підходящої ємністю кола. Далі чинимо, як з звичайними чебуреками.
Хрусткі чебуреки на кефірі і воді
Це рецепт заварного тіста для чебуреків з додаванням кефіру. У ньому вдало поєдналися переваги обох варіантів.
Інгредієнти:
- по одній склянці кефіру і води;
- яйце;
- 2 ст. ложки олії;
- приблизно 4 склянки борошна.
Для смаку і хрусткої скоринки в тісто потрібно покласти половину чайної ложки солі і стільки ж цукру.
Як готувати:
- Нагріваємо до кипіння воду, в яку додаємо цукор, сіль і олію.
- Маленькими порціями додаємо в киплячу суміш борошно (приблизно половину склянки), кожен раз добре розмішуючи.
- Чекаємо, поки суміш охолоне, і вмішуємо в нього яйце і кефір.
- Додаємо борошно, яку потрібно попередньо просіяти. Тісто має бути еластичним
- Даємо йому відпочити, а поки готуємо начинку.
- Розкачуємо основу і готуємо чебуреки звичайним способом.
Сама ніжна випічка
Секрет цього рецепта в ретельному просіюванні борошна і добре збитому кефірі з яйцем. Саме ці дві складові і роблю тісто таким ніжним.
Інгредієнти:
- яйце;
- 200 мл кефіру;
- від 3 до 4 склянок борошна.
Як готувати:
- Перемішуємо кефір з сіллю і додаємо яйце. Збиваємо масу міксером або блендером.
- Двічі просіваємо борошно і додаємо її в кефірну масу маленькими порціями, щоразу вимішуючи до однорідності.
- На виході повинно вийти дуже ніжне тісто, яке буде злегка пузиритися. Нехай воно трохи відпочине, а ми тим часом приготуємо начинку.
- Подпылим добре стіл борошном і розкотимо за нього тісто дуже тонко (не товщі 3 мм). Далі поступаємо так, як і з будь-якими іншими чебуреками.
Чебуреки на кефірі і ряжанці
Ряжанка надає виробам своєрідний присмак топленого молока, а додавання соди покликане зробити тісто більш пишним.
Інгредієнти:
- по половині склянки ряжанки і кефіру;
- близько 3 склянок борошна;
- 1/3 ч. ложки соди;
- яйце.
Як готувати:
- У суміш кефіру, ряжанки і додаємо соду.
- Після перемішування даємо складу постояти 5 хв.
- Приправляє суміш двома пучками солі, вибиваємо яйце і збиваємо.
- Борошно просіваємо і додаємо в суміш невеликими порціями. Тісто має бути м’яким, але еластичним.
- Розкачуємо його у вигляді джгута, нарізаємо на невеликі частини, кожну перетворюємо в коржик.
- Начиняємо заготовки і смажимо чебуреки, як зазвичай.
Секрети соковитою і смачною начинки для чебуреків
Чебурек родом зі Сходу. Саме там можна дізнатися всі тонкощі приготування начинки для нього.
Класика – це чебуреки з м’ясом, деякі секрети приготування яких ви розкриєте для себе прямо зараз:
- На кожні 500 г м’ясного фаршу береться 1 цибулина, приблизно склянку м’ясного бульйону і пучок кропу.
- Нарізану кубиками цибулю розминають качалкою, поки він не перестане хрустіти.
- З’єднуючи разом інгредієнти, потрібно діяти дуже ніжно. Якщо сильно натиснути на м’ясо, фарш може злипнутися в грудку.
- Бульйон додають в останню чергу, вливаючи його невеликими порціями. Кожен раз начинку потрібно перемішувати, щоб рідина вбралася, а її кількість залежить від виду і щільності м’яса.
- Фарш до приготування чебуреків повинен постояти в холодильнику 30 хв.
Існує й інший спосіб приготування м’ясної начинки. Краще всього брати для неї яловичину, але цілком припустимо використовувати і змішаний свино-яловичий фарш. Лука у нього додають в пропорції 1:1. Його не ріжуть, а труть на дрібній тертці або подрібнюють за допомогою блендера. На кожен кілограм фаршу без цибулі додають приблизно 120 г холодної води, деякі воліють використовувати сильно подрібнений лід.
У чебуреки можна покласти не тільки м’ясну начинку. Варіантів тут маса.
- Для сирної начинки твердий сир натирають на тертці з дрібними отворами і змішують його з подрібненою зеленню за власним смаком.
- Для картопляної начинки картопляне пюре змішують з сіллю, цибулею і меленим перцем. Гарним додаванням можуть послужити зелень і гриби.
- Для капустяної начинки дрібно нашатковану капусту тушкують до м’якості з цибулею і морквою, приправляють спеціями і сіллю.
- Для начинки з рису його відварюють і змішують з рубаним крутим яйцем. Можна додати в начинку зелень, перець, сметану і обов’язково посолити.
- Для грибної начинки допустимо брати лісові гриби, гливи або печериці. Лісові потрібно спочатку відварити, інші можна просто відразу порізати і згасити з вершковим маслом. До будь-яких грибів потрібно буде додати цибулю приблизно в середині обсмажування. Начинка повинна підрум’янитися.
У приготуванні тіста для чебуреків ніяких особливих обмежень не існує. Можна сміливо компонувати добре поєднуються один з одним продукти за вашим смаком.