Черемшину можна зустріти повсюдно в парках, садах і на міських алеях. Кожну весну вона радує своїми білими квітами і приємним ароматом. Але не тільки очам і нюху може принести насолоду черемха. Її можна застосовувати і в кондитерській справі! Змелені в борошно висушені ягоди можуть стати інгредієнтом в випікання бісквіта, з якого потім можна зібрати смачний домашній черемховий торт. Таке ласощі не купиш ні в одній кондитерській крамниці.
Класичний рецепт
У цьому сьогоденні сибірському десерті є приємні нотки кави, мигдалю і «Амаретто», які приведуть у захват усіх без винятку. Крім традиційного російського інгредієнта (черемхового борошна), для торта використовується традиційний же крем зі сметани й цукру, який для класичної випічки не можна замінити ніяким іншим.
Черемховий торт за класичною рецептурою готується з наступного переліку продуктів:
- 270 г цукру;
- 6 яєць;
- 500 мл молока;
- 270 г меленої черемхи (борошна);
- 200 г розтопленого вершкового масла;
- 15 г розпушувача;
- 400 г пшеничного борошна;
- 1000 г жирної сметани;
- 200 г цукрової пудри.
Покроковий алгоритм випічки:
- Борошно з мелених ягід черемхи залити киплячим молоком і залишити остигати при кімнатній температурі. Черемхове борошно, як і пшеничну, перед використанням обов’язково необхідно просіяти, щоб запобігти попаданню в тісто великих твердих частинок, які будуть неприємно скрипіти на зубах.
- Яйця і цукор збити на середніх оборотах міксера в пишну світлу піну. Далі по черзі в тісто вмішуємо розтоплене масло, розпарену мелену черемшину і протрушенную з розпушувачем борошно.
- Отриманої кількості тесту вистачить на випічку двох коржів діаметром 24 см, які потім можна буде ще розрізати на два коржі кожен. Температура випічки 180 – 200 °С, а час буде залежати від особливостей духовки. Зубочистка з готового коржа повинна виходити сухою.
- Крем готується дуже просто: потрібно збити сметану з цукровою пудрою. Якщо використовується магазинний продукт, то його має сенс деякий час потримати в двошаровому марлевому «гамаку».
- Промазуючи коржі кремом, зібрати торт. Щоб десерт був більш вологим, можна просочити бісквіти цукровим сиропом, взявши воду і цукор в пропорції 1:1. Боки торта промазати кремом і обсипати крихтою з обрізків бісквіта, а зверху фігурної кондитерської насадкою відсадити сметанний крем.
Смачнючий десерт «Простіше простого» на молоці
Коржі для цього торта готуються дуже просто. Завдяки наявності соди в тесті не доведеться боятися, що вони не підійдуть. В даному варіанті запропоновано крем на основі вареної згущенки, але можна скористатися і класичним сметанним. Тільки в цьому випадку кількість цукру для коржів краще збільшити на 50 р.
Перелік інгредієнтів, що входять до складу бісквіта:
- 160 г борошна з ягід черемхи;
- 250 мл молока;
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 5 г гашеного соди;
- 160 г пшеничного борошна.
Для приготування крему знадобляться:
- 500 мл молока;
- 2 жовтка;
- 80 г борошна;
- 50 г цукру;
- 30 мл лікеру «Бейліс»;
- 190 г вареного згущеного молока.
Хід роботи:
- Молоко довести до кипіння і залити ним просіяне мелену черемшину. Розмішати масу до однорідності і залишити при кімнатній температурі до повного охолодження. За цей час вона трохи загусне.
- У остиглу черемшину з молоком додати яйця, цукровий пісок, гарненько спінити складу віночком до розчинення всіх солодких кристалів. Після цього залишається тільки вмішати гашену соду і пшеничне борошно.
- Суміш випікається одним коржем у формі діаметром 20 см при стандартній для бісквітів температурі (180 – 200 градусів) до сухої зубочистки приблизно 40 хвилин. Як і звичайний бісквіт, корж на черемхового борошні повинен відлежатися кілька годин (в ідеалі 6 – 8), тоді при розрізуванні він не буде кришитися.
- Розтерти цукор з борошном і яйцями. Цю суміш розвести молоком і уварити до загустіння, потім остудити. Додати в заварную основу варену згущенку і лікер, змішати міксером до однорідності.
- Корж розрізати вздовж на три пласта, перемазати їх кремом. Верх і боки вироби також промазати кремом і прикрасити за бажанням.
В мультиварці
Смачний домашній торт з меленою черемхою можна приготувати за допомогою помічниці багатьох сучасних господинь – мультиварки.
Щоб спекти пухкий бісквіт на черемхового борошні потрібно підготувати:
- 130 г меленої черемхи;
- 250 мл молока;
- 1 яйце;
- 200 г цукру;
- 2 білка;
- 3 г солі;
- 14 г розпушувача;
- 200 г борошна.
Для сметанного крему знадобляться:
- 400 г сметани (25% жирності);
- 150 г цукрової пудри.
Спосіб випічки:
- Мелену черемшину гарненько розпарити, залити киплячим молоком на дві години. Яйце збити добела із цукром, потім влити в нього розпарену черемхове борошно, додати розпушувач і борошно, перемішати.
- Два білки збити до міцних стійких піків з дрібкою солі. Білкову піну в кілька прийомів акуратно вмішати в тісто, щоб вона не опало.
- Мультикастрюлю зсередини змастити маслом, перекласти в неї тісто і спекти його в режимі «Випічка» протягом 60 хвилин. Потім перевернути корж на решітку пароварки і остудити.
- Сметану на 3 – 4 години відважити, щоб стекла зайва рідина і крем вийшов стійким. Отвешенный кисломолочний продукт збити з цукровою пудрою і змастити цим складом розпущений на 2 – 3 коржа черемховий бісквіт.
Торт Чародійка з черемхового борошна
Бісквітний корж, прослоенний заварним кремом і вкритий шоколадною глазур’ю, – що може бути простіше і смачніше? Але якщо частина борошна замінити черемхового, то десерт придбає приємний мигдальний смак і стане ще апетитніше.
Пропорції інгредієнтів для черемухового бісквіта:
- 4 яйця;
- 180 г цукрового піску;
- 5 г розпушувача;
- 100 р пшеничного борошна;
- 60 г черемхового борошна.
Для заварного крему і шоколадної глазурі використовуються:
- 200 мл молока;
- 100 г цукрового піску;
- 8 г ванільного цукру;
- 1 яйце;
- 30 г крохмалю;
- 170 г вершкового масла (70 р – глазур);
- 70 г темного шоколаду.
Черговість дій:
- В яйця, всипати цукор і збивати все міксером 7 – 10 хвилин до пишноти і дочиста. Потім невеликими частинами ввести суміш з розпушувача і обох видів борошна. З отриманого тіста спекти при 180 градусах бісквіт діаметром 20 – 22 см, витративши на це приблизно 40 хвилин. Дати коржу відлежатися ніч у холодильнику.
- Яйце розтерти з цукром і крохмалем. Потім цю суміш розвести молоком і уварити до густоти. У гарячий крем покласти масло і збити міксером.
- Бісквіт розпустити на два коржі. На один викласти весь крем і накрити іншим. Шоколад і вершкове масло розтопити на паровій бані і покрити вийшла глазур’ю торт зверху і з боків.
З шоколадом і сметанним кремом
Випічка з черемхи має красивий шоколадний відтінок і без додавання в неї какао або шоколаду, але нічого не заважає покласти ці продукти в тісто, щоб десерт крім кольору придбав і шоколадний смак.
Важливий момент: в такому випадку краще зробити черемховий торт зі сметаною, щоб її кислинка в кремі зрівноважила солодкість коржів.
Перелік продуктів, що входять до складу коржів і крему:
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 300 г сиру;
- 200 г темного шоколаду;
- 100 г черемхового борошна;
- 100 р пшеничного борошна;
- 10 г розпушувача;
- 450 г жирної домашньої або відваженого сметани;
- 200 – 250 г цукрової пудри.
Етапи готування:
- Яйця, сир і цукор розтерти разом заглибним блендером. Додати до цієї суміші про види борошна і розпушувач. Шоколад розтопити на паровій бані і вмішати його в тісто.
- Форму для випічки змастити маслом і обсипати какао-порошком, перекласти в неї тісто і випікати протягом години при 180 градусах.
- Остиглий сирно-черемховий бісквіт з шоколадом розрізати на кілька більш тонких коржів. Відразу зібрати їх в торт, змастивши кремом із збитої сметани і цукрової пудри.
Ароматний домашній торт на кефірі
Досить вологим виходить черемховий бісквіт, якщо приготувати його на кефірі. Крем для такого торта може бути самим простим (збиті вершки з цукром), а от смак готового десерту виходить з ніжними горіховими нотками.
На один бісквіт потрібно:
- 3 яйця;
- 200 г цукру;
- 250 мл кефіру;
- 7 г розпушувача;
- 60 г черемхового борошна;
- 120 г пшеничного борошна.
Співвідношення цукрової пудри і вершків в порції на один торт:
- 200 мл вершків жирністю 35% і вище;
- 60 г цукрової пудри;
- 2,5 г ваніліну.
Печемо черемховий торт наступним чином:
- Яйця і цукор збити до пишної піни, в залежності від потужності кухонного помічника на це піде від 5 до 10 хвилин. Після цього додати і розмішати кефір.
- Мелену черемшину просіяти через дрібнопористе сито, щоб бісквіт не потрапили великі частинки, і змішати з білим борошном і розпушувачем. Цю суміш акуратно вмішати до рідкої складової.
- З отриманої маси спекти один високий пишний бісквіт, який після остигання розпустити на три тонких коржа. Добре охолоджені вершки збити до стійкої пишної піни разом з пудрою з меленого цукру. Прошарувати отриманим кремом коржі, а також обмазати їм верх і боки.
Черемховий торт від Юлії Висоцької
На сайті відомого кулінара Юлії Висоцької є рецепт смачного черемухового торта з бісквітних коржів на мінеральній воді під назвою «Різдвяна казка».
Пропорції продуктів для нього наступні:
- 6 яєць;
- 100 г цукру;
- 200 мл газованої мінеральної води;
- 5 г соди;
- ½ Лимона (сік);
- 300 г звичайного пшеничного борошна;
- 300 г меленої черемхи.
Для начинки використовується крем-чіз з «Маскарпоне» і вершків:
- 400 р «Маскарпоне»;
- 400 мл жирних (от35%) вершків;
- 100 г цукрової пудри;
- 8 г ванільного цукру.
Випічка:
- Яйця спінити з цукром до збільшення в два-три рази в об’ємі. Влити половину мінеральної води, додати гашену соком лимона соду і обидві борошна. Гарненько перемішати і довести тісто до консистенції густої сметани, підливаючи залишилася газовану воду.
- Дати тісту постояти хвилин десять, потім поділити його порівну на дві форми і спекти два коржі, які після остигання розрізати уздовж навпіл. Температурний режим і тривалість випікання, відповідно, – 180 градусів і 35 – 40 хвилин.
- Всі компоненти крему повинні бути тільки з холодильника. Вершки збити з ванільним цукром до стійких піків. Окремо збити «Маскарпоне» з цукром. Обидві маси об’єднати, перемішуючи їх лопаткою.
- Кожен корж щедро промазати кремом, так само вчинити і з боками, та з верхом торта. Прикрасити випічку за своїм бажанням.
Знайти черемхове борошно в продажу не вдасться, але якщо вам пощастило зібрати хороший врожай ягід, обов’язково зробіть її самостійно і спечіть чудовий торт. Можна не сумніватися – такий десерт ні вам, ні вашим друзям пробувати ще не доводилося.