Ні одне меню не обходиться без рибних страв. Червона риба в духовці – це унікальне блюдо, що поєднує неперевершений смак і користь завдяки поживності м’яса представників лососевих і осетрових.
Червона риба, запечена в духовці цілком
Ефектне блюдо, яке не залишиться непоміченим на святковому столі, готується з:
- 1 кг риби;
- 4 яєць;
- невеликого шматочка вершкового масла;
- 2 ложок оливкової олії;
- лимона;
- 150 мл сметани;
- панірувальних сухарів;
- оцту;
- солі, спецій і овочів для прикраси.
Приготувати червону рибу в духовці в цілому вигляді можна дотримуючись послідовності:
- Риба очищається від луски і нутрощів, після чого опускається на 1 хвилину в киплячу воду, що дозволяє з легкістю ошкуріть тушку.
- Підготовлена риба натирається сіллю і спеціями.
- З відварених яєць витягуються жовтки.
- Для соусу перетираються жовтки і змішуються зі сметаною, вершковим маслом, сухарями і 1 ст. ложкою бальзамічного оцту.
- Після появи соку риба викладається на застелений пекарської папером деко, поливається соусом, взбрызгивается лимонним соком і оливковою олією, після чого відправляється в духовку.
- Через 30 хвилин готова риба прикрашається овочами і подається до столу.
Запікаємо з овочами
Рецепт запікання з овочами здивує простотою виконання при неймовірно смачне і красивому результаті, який виходить з таких продуктів:
- риба – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сир – 200 г;
- вершкове і підсолене масло – 50 г;
- майонез – 100 мл;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Натерта морква і порізаний півкільцями цибулю пассеруются 10 хвилин і остуджувати.
- З риби готується філе і ділиться на порційні шматочки, які солятся і приправляється.
- Шматочки викладаються у форму для запікання шкірою вниз і покриваються цибульно-морквяної масою, сирної стружкою.
- Перед відправкою в розігріту до 200 °C піч на 30 хвилин на кожен шматок викладається трохи вершкового масла й майонезу.
Червона риба у вершковому соусі в духовці
Рибне блюдо з збереженням всіх корисних властивостей з легкістю виходить з таких інгредієнтів:
- лосось – 800 г;
- вершки – 1 л;
- жовток – 3 шт.;
- зелень – 100 г;
- лимон – 1 шт.;
- гірчиця – 10 г;
- сіль і перець.
Щоб приготувати делікатес:
- Риба поділяється на порційні шматки, які викладаються у глибоку вогнетривку ємність, де солятся, приправляється, збризкують лимонним соком.
- У тарілці перемішати жовтки, вершки, подрібнена зелень, гірчиця і цедра лимона.
- Риба поливається приготованим соусом і випікається 35 хвилин при 200°C.
Як приготувати з картоплею
Риба з картоплею швидко готується, виглядає нарядно, виручає, коли немає часу на оформлення.
Для виконання рецепта необхідні:
- ½ Кг риби;
- стільки ж картоплі;
- 100 г сиру;
- 150 мл молока;
- шматочок масла вершкового;
- 2 яйця;
- сіль і перець.
У процесі створення:
- З риби готується філе з очищеної шкірою, яке викладається на змащений маслом деко, солиться і приправляється.
- Очищена картопля нарізати пластинками, які укладаються на філейні частини у вигляді луски.
- З молока і яєць збивається соус для заливки риби.
- Випікається страва до 30-40 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності рибний делікатес посипається сирної стружкою.
Соковита риба, запечена у фользі з лимоном
Варіантів приготування червоної риби безліч.
Для виконання одного з них знадобляться:
- 200 р філе лосося;
- 450 г спаржі;
- 2 зубчики часнику;
- лимон;
- зелень, оливкова олія, сіль, перець.
Риба у фользі готується наступним чином:
- Філе ділиться на 4 рівних шматка.
- Підготовляються 4 частини фольги, на кожну з яких викладається рівну кількість очищеної спаржі.
- На спаржеві гілочки викладаються філейні частини, солятся, перчатся і вкривають двома кружальцями лимона і гілочкою зелені.
- Фольга загортається конвертиками, які випікаються близько 20 хвилин.
Варіант запікання під сирною скоринкою
Родзинкою страви є хрустка скоринка, що надає рибі ще більше апетитності.
Для створення кулінарного шедевру необхідні:
- 500 г лосося;
- 50 г хлібних крихт;
- 40 г пармезану;
- сік і цедра ½ лимона;
- оливкова олія, сіль, перець і зелень.
Етапи приготування:
- Очищена риба поділяється на порційні шматки, солиться, перчится і викласти на деко.
- З натертого сиру, хлібних крихт, лимонного соку і цедри, оливкової олії, подрібненої зелені готується соус, яким покривається риба.
- Блюдо випікається 15 хвилин при температурі 200°C.
Червона риба «під шубою», запечена в духовці
Смачну рибну страву під овочевий «шубою» відрізняється поживністю і ситністю.
Готується з наступного продуктового набору:
- філе – 500 г;
- картопля – 500 г;
- морква – 200 г;
- цибуля – 200 г;
- сметана і майонез – 50 мл;
- сік лимона, сіль, перець.
Спосіб підготовки полягає у виконанні наступних дій:
- Філе викласти у вогнетривку форму, солиться і взбрызгивается лимонним соком.
- Зі сметани і майонезу готується соус.
- На філе викласти терта морква, яка покривається ½ сметанно-майонезній заправки.
- Далі розподіляються пластини картоплі, які солятся і перчатся.
- Останнім шаром викладаються цибульні кільця і покриваються залишилися соусом.
- Запікання здійснюється протягом 45 хвилин при температурі 190°C.
Стейк з риби
Відмінну страву для званого вечора, коли близькі друзі вирішили посидіти в теплій компанії з пляшкою вина.
Для виконання кулінарного рецепту знадобиться:
- 600 г стейків;
- 40 г імбиру;
- лимон;
- 50 мл рослинного масла;
- розмарин, перець, сіль.
Щоб приготувати соковиту закуску з риби:
- Форма вистилається фольгою з запасом для загортання риби.
- На фольгу викладаються розмарин і подрібнений корінь імбиру, які служать подушкою для подсоленных і присипаних перцем стейків.
- Кожен шматочок рибного м’яса покривається кружечком лимона і взбрызгивается маслом, після чого страва загортається в фольгу.
- Рибний делікатес готується 20 хвилин при температурі 200°C.
Запікаємо в рукаві
Якщо в холодильнику по щасливому випадку виявилася сьомга, яка на сковороді виходить занадто жирної, а на пару – позбавленою смаку, то варто випробувати спосіб приготування червоної риби в рукаві.
Для приготування потрібно мінімальний продуктовий набір:
- рибне філе – 500 г;
- лимон – ½ шт;
- оливкова олія, сіль і перець.
Спосіб приготування полягає в наступному:
- Філе промивається.
- Після просихання риба солиться, перчится, взбрызгивается соком лимона і упаковується в рукав для запікання.
- Запікається нехитре блюдо протягом 20 хвилин при 200°C.
Риба, фарширована сиром і грибами
Прекрасний варіант фаршированої гарячої закуски для святкового столу, для виконання якого необхідні:
- лосось – 1,3 кг;
- печериці – 300 г;
- сир – 150 г;
- масло вершкове – 150 г;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 1 головка;
- лимон – 1 шт.;
- желатин швидкорозчинний – 15 г;
- сіль, перець, зелень і листя салату.
Щоб покуштувати апетитну і соковиту закуску з прекрасним ароматом:
- Риба потрошится, очищається від луски і обезглавливается.
- У тушки зрізують плавники і хвіст.
- За допомогою гострого ножа реберні кістки відокремлюються від хребта і видаляються при використанні пінцету.
- Хребет вирізається в останню чергу, щоб вийшла тушка без кісток.
- Отримане філе солиться, перчится, взбрызгивается соком лимона, притрушивается пропущеним через прес часником і отставляется.
- Через 20 хвилин по тушці розподіляється желатин.
- Подрібнену цибулю пассеруется до м’якості, після чого до нього додаються грибні пластинки і смажать до готовності.
- Начинка готується з обсмаженого цибулі, грибів, а також натертого сиру і подрібненої зелені.
- На філе треться заморожене масло, після чого викладається начинка рівномірним шаром.
- Тушка скріплюється у формі цілої риби за допомогою зубочисток і викласти на вистелений фольгою деко.
- Запікається рибна закуска 40 хвилин при температурі 200°C.
- Перед подачею на стіл блюдо злегка остуджується, викласти на листя салату, а зубочистки видаляються.
Таким чином, запечена червона риба – це прекрасне страву, при приготуванні якого в духовці можливо зберегти всі корисні властивості і надати страві неповторний смак.