Червону сочевицю можна зробити основою різних ситних страв. З неї готуються смачні супи, гарніри, повноцінні гарячі м’ясні страви і навіть котлети без додавання фаршу. Такі страви виходять ще й дуже економними.
Суп-пюре з червоної сочевиці
Заздалегідь підготуйте:
- червону сочевицю – 1 повний стакан;
- цибулину і моркву – по 1 шт.;
- картопля – 2 невеликих бульби;
- томат-пасту – 2 десертні ложки;
- сік лайма – 1 десертна ложка;
- сушена м’ята – 0,5 ч. ложки;
- сушений подрібнений базилік – 1/3 ч. ложки;
- гаряча вода – 6 ст.;
- масло пожирніше, сіль.
Готувати будемо так:
- У посуді з товстим дном засмажити довільно подрібнені цибулину і морквину. Овочі повинні добре розм’якнути.
- Промити сочевицю, після чого відправити її в каструлю.
- Смажити компоненти разом 1 – 2 хвилини, часто помішуючи.
- Викласти пасту зі свіжих томатів і невеликі кубики очищеної картоплі.
- Все залити теплою водою і присолити.
- Після початку кипіння варити частування трохи більше півгодини. Обов’язково регулярно заважати масу і стежити, щоб вона не пригоріла.
- Пюрировать сварившиеся овочі. Ввести всі інші, заявлені в рецепті компоненти. Все перемішати.
- Проварити продукти ще чверть години після повторного закипання.
Подавати суп з червоної сочевиці з вершковим маслом.
Як зварити бобові на гарнір
Інгредієнти:
- сочевиця – 400 – 430 г;
- густа паста з помідорів – 60 г;
- цибуля – 100 – 130 г;
- вода – 3 л;
- сіль, масло, петрушка в будь-якому вигляді.
Приготування:
- Залити квасолю холодною водою на всю ніч (це кількість рідини не враховується в рецепті).
- Злити з сочевиці воду, замінити на нову (половину кількості від вказаного в рецепті). Після закипання промити бобові. Залити їх залишилася чистою рідиною.
- Додати у воду приблизно 1 десертну ложку будь-якого рослинного масла. Воно допоможе зробити бобові м’якше.
- Варити сочевицю до м’якості. Зазвичай цей процес займає близько години. Не варто накривати посуд кришкою, щоб бобові не темніли.
- Приблизно за 5 – 7 хвилин до готовності посолити сочевицю.
- Цибулю дрібно порубати. Засмажити на олії до рум’яності. Змішати його з томат-пастою і готувати на сковорідці ще пару хвилин.
- Викласти в ємність з обсмаженням квасоля. Всипати порізану свіжу або сушену петрушку.
Томити інгредієнти разом на маленькому вогні ще 7 – 8 хвилин. Смачно подавати одержаний гарнір з будь-яким м’ясом.
Перше страву по турецькому рецептом
Інгредієнти:
- червона сочевиця – 2 повних склянки (заздалегідь замоченная на 3 – 4 години у воді);
- масло оливи – ¼ ст.;
- морква, часник (часточки), цибуля – 2 шт.;
- помідор – 4 шт.;
- зелений солодкий перець – 1 шт.;
- томат-паста – 1 десертна ложка;
- курячий бульйон – 8 ст.;
- фарш із курятини – 430 г;
- сухарна крихта – 3 десертні ложки;
- сіль, зелень, перець.
Приготування:
- Промити підготовлені бобові.
- Нагріти в каструлі з товстим дном і стінками масло оливи.
- Відразу відправити в нього всі овочі, крім томатів, нарізані шматочками. Часник можна порізати тонкими пластинками.
- Готувати всі 6 – 7 хвилин в киплячій олії, часто помішуючи.
- Додати шматочки помідорів і пасту, а також сіль, перець.
- Ще через 5 – 6 хвилин перекласти в ємність квасоля. Все залити курячим бульйоном.
- Після закипання маси зняти з поверхні рідини піну. Томити майбутній суп на повільному вогні близько 2 годин.
- Досолити. За бажанням можна додати щіпку цукрового піску. Він зробить смак частування яскравіше і цікавіше.
- Фарш посолити. Зліпити з нього маленькі кульки і обваляти в сухарній крихті. Відправити їх у суп.
- Після закипання варити частування близько 20 хвилин на повільному вогні.
Готову страву з червоної сочевиці подати до столу гарячим, попередньо посипавши подрібненою свіжою/сушеної зеленню.
Пісні котлети
Інгредієнти:
- червона сочевиця – 1 ст.;
- цибуля – 6 головок;
- панірувальні сухарі – 1/3 ст.;
- червоний і чорний перець – за великий щіпці;
- сіль і масло.
Приготування:
- Залити бобові холодною водою приблизно на 4 – 5 годин. Необхідно, щоб вони збільшилася в розмірі приблизно в 3 рази.
- Відправити сочевицю на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Весь цибулю порізати дрібними кубиками. Відправити їх на чавунну сковорідку з великою кількістю соняшникової олії. Засмажити овоч до рум’яності.
- Засмажку змішати з разбухшими бобовими. Перебити їх блендером до стану однорідної кашки. Зручніше за все робити це невеликими порціями.
- Додати перець і сіль.
- Всипати всю заявлену в рецепті сухарную крихту.
- Ложкою викладати на сковороду і обсмажувати котлети до зарум’янювання з двох сторін.
Подати готове частування з коханим гострим соусом.
Готуємо з куркою в мультиварці
Інгредієнти:
- червоні боби – 1,5 ст.;
- філе курятини – 670 – 700 г;
- болгарський перець – 1 стручок;
- стиглий помідор – 1 шт.;
- чиста вода – 3 повних склянки;
- морква – 1 шт.;
- сіль, спеції, олія, зелень.
Приготування:
- Моркву потерти і відправити в чашу кухонного «помічниці». Обсмажити у відповідному режимі до м’якості з додаванням невеликої кількості олії.
- Всипати до морквині м’ясні шматочки. Загасити інгредієнти разом до зміни кольору курятини.
- Додати шматочки томатів і перцю.
- Коли всі овочі стануть м’якими, вимкнути режим.
- Влити в ємність воду. Всипати промиті бобові, спеції та сіль.
- Готувати в програмі для плову 80 – 90 хвилин.
Вийшло блюдо щедро посипати зеленню.
Чечевичная підлива до спагетті
Інгредієнти:
- червона сочевиця – 300 – 320 г;
- селера – 100 – 120 г;
- морква – 100 г;
- паста з томатів – 2/3 ст.;
- чиста вода – 430 мл;
- сіль, прянощі, масло.
Приготування:
- Зварити бобові до м’якості. Щоб зробити це вийшло швидше, варто заздалегідь розмочити їх у холодній воді.
- Очищені моркву і селеру крупно потерти.
- Обсмажити інгредієнти з другого кроку на олії з прянощами до рум’яності.
- Зварену сочевицю відправити до засмажки разом з пастою і сіллю.
- Все перемішати. Залити водою.
- Варити масу на слабкому вогні при частому помішуванні 12 – 14 хвилин.
В процесі соус загусне від подальшого розварювання сочевиці. При необхідності досолити її і подати з макаронними виробами.
Салат з червоною сочевицею
Інгредієнти:
- буряк – 2 шт.;
- червона сочевиця – 130 г;
- Фета – 80 г;
- масло оливи – 5 ст. л.;
- яблучний оцет – 1 дес. ложка;
- червоний цибуля – 2 головки;
- помідори – 2 шт.;
- цукор і мед – по 1 дес. ложці;
- червоний перець, карі, сіль – по щіпці.
Приготування:
- Буряк вимити і прямо з шкіркою кожну порізати на 4 частини. Присипати усіма спеціями, сіллю і цукром. Полити медом, олією і оцтом.
- Покрити ємність з овочами фольгою і запекти в духовці протягом 50 хвилин при 200 градусах.
- Залити бобові холодною водою. Додати трохи каррі. Варити до м’якості. Вже готову квасолю посолити за смаком.
- Швидко обсмажити цибулю з помідорами. При цьому цибульні шматочки повинні залишитися хрустким.
- Все перемішати. Викласти на загальну тарілку.
Зверху доповнити блюдо шматочками сиру Фета.
Незвичайний паштет з морквою
Інгредієнти на склянку бобових:
- солодка морква – 3 шт.;
- вершкове масло – 270 – 300 г;
- сіль, прянощі.
Приготування:
- Посолити боби і зварити до повної готовності.
- Моркву крупно потерти і згасити на невеликій порції вершкового масла з прянощами. Добре підійде сюди куркума і каррі.
- Змішати продукти. Перебити блендером. Посолити за смаком.
- З’єднати з рештою розм’якшеним маслом. Повторно пюрировать.
Подати в охолодженому вигляді з хрусткими тостами.
Перелічені страви не тільки бюджетні і смачні, але ще й сприятливо впливають на стан здоров’я людини. Користь червоної сочевиці в будь-якому вигляді підтверджують всі сучасні дієтологи. Наприклад, вона стабілізує рівень холестерину і в цілому сприятливо впливає на стан серця і судин. Крім того, запобігає виникненню ракових захворювань і покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.