Червона сочевиця – 10 смачних рецептів приготування страв

Червона сочевиця – це корисний та поживний продукт, що містить рослинний білок, залізо, вітаміни та клітковину. Зі сочевиці можна приготувати багато цікавих страв. Для цього використовуйте нашу перевірену кулінарну ідею із десяти смачних рецептів приготування страв із покроковими фотографіями.

Суп із червоної сочевиці

Суп з червоної сочевиці – це ситне та смачне частування, яке відрізняється корисними властивостями та великим вмістом вітамінів. Така гаряча страва стане гарним варіантом для великого сімейного обіду. Також суп підійде для пісного меню, вегетаріанського та веганського.

Інгредієнти:

на – 3 порції

  • Сочевиця червона – 150 гр.
  • Перець болгарський – 90 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 60 гр.
  • Морква – 70 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Томатная паста – 30 гр.
  • Олія соняшникова – для смаження
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Майоран – ¼ ч.л.
  • Вода – 1 л.
  • Укроп – 10 гр.

Процес приготування:

Як смачно приготувати червону сочевицю? Дістаємо усі потрібні продукти за списком. Овочі очищаємо та промиваємо.

Рубаємо на дрібні кубики цибулину та морквину.

Прямо в каструлі прогріваємо соняшникову олію та обсмажуємо на ній кубики моркви та цибулі. Смажимо їх близько двох хвилин, регулярно розмішуючи.

На такі ж кубики ріжемо солодкий перець і відправляємо його в каструлю. Відправляємо до овочів часник. Його краще не подрібнювати, а роздавити площину стороною ножа. Готуємо ще дві хвилини.

У половині склянки теплої води розмішуємо томатну пасту і все це переливаємо в каструлю до овочів. Доводимо масу до кипіння.

Занурюємо сюди добре промиту червону сочевицю. Заливаємо продукти водою, доповнюємо сіллю та всіма ароматними спеціями зі списку.

Варимо наш яскравий суп близько 12 хвилин. Наприкінці посипаємо страву дрібно порубаним кропом для яскравішого свіжого аромату.

Суп із червоної сочевиці готовий. Наливайте частування в глибокі тарілки та ставте на стіл!

Як приготувати червону сочевицю на гарнір

Як приготувати червону сочевицю на гарнір, ми розповіли у нашому перевіреному покроковому рецепті. Таке частування вийде цікавим до смаку, неймовірно апетитним та поживним. Його можна подавати до м’ясних, рибних та інших гарячих страв. Ідеально підходить для обідів та вечерь.

Час готування – 30 хвилин

Час приготування – 10 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 0,5 шт.
  • Томати подрібнені – 1 ст.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Вода – 0,4 л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куркума мелена – до смаку.
  • Паприка копчена – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі необхідні продукти. З овочів знімаємо шкірку і лушпиння, потім обдаємо їх водою.
  2. Цибулину рубаємо на дрібні кубики.
  3. Морквину натираємо на тертці до отримання дрібної стружки.
  4. Прогріваємо сковорідку зі олією і підрум’янюємо на ньому кубики цибулі.
  5. Відправляємо до цибулі стружку моркви та подрібнений солодкий перець. Готуємо овочі дві хвилини. Добре розмішуємо їх у процесі обсмажування.
  6. Поливаємо це все подрібненими помідорами. Ви можете просто зняти шкірку із соковитих м’ясних томатів та перетерти їх на тертці. Активно розмішуємо продукти і даємо прокипіти пару хвилин.
  7. Викладаємо сюди промиту червону сочевицю і вливаємо дві склянки води. Розмішуємо заготівлю та гасимо під кришкою близько семи хвилин. Слідкуйте за рівнем води у сковороді. Якщо її залишиться мало, трохи можна долити.
  8. Посипаємо частування сіллю, перцем, копченою паприкою та куркумою. Розмішуємо, щоб усі ароматні спеції рівномірно розподілилися по сочевицькій каші та гасимо ще дві хвилини.
  9. Тепер ви знаєте, як приготувати червону сочевицю на гарнір. Спробуйте!

Котлети із червоної сочевиці

Котлети з червоної сочевиці – це дуже смачне, корисне та ситне частування, яке підходить для рослинного типу харчування та пісного меню. Готові чечевичні котлети порадують вас особливою соковитістю та ніжністю. Подавайте з гарячими гарнірами чи доповненнями зі свіжих овочів.

Час готування – 40 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 150 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Укроп – 10 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
Дивіться також:  Тушкована картопля з м’ясом – 7 рецептів приготування

Процес приготування:

  1. Промиваємо червону сочевицю, заливаємо її водою та варимо до повної готовності близько 20 хвилин.
  2. Знімаємо шкірку з картоплі, обдаємо бульби холодною водою і обробляємо на шматки великої величини. Їх варимо у підсоленій воді до повної готовності.
  3. У чашу блендера відправляємо половину вареної сочевиці. Другу половину залишаємо цілою. Продукт у блендері перемелюємо – потрібно отримати ніжну однорідну масу.
  4. Також у блендері подрібнюємо і картопля. Можна це зробити за допомогою занурювальної насадки.
  5. У глибокій мисці з’єднуємо всі подрібнені продукти і викладаємо сюди відкладену частину сочевиці.
  6. Доповнюємо все це яйцем, подрібненою зеленню, сіллю та спеціями. Активно все розмішуємо, щоб усі ароматні компоненти рівномірно розподілились.
  7. Прогріваємо сковорідку з олією. Мокрими руками з рослинного фаршу формуємо невеликі закруглені котлети, перекладаємо на добре прогріту сковорідку. Готуємо до рум’яної яскравої скоринки з усіх боків.
  8. Котлети із червоної сочевиці готові. Перекладайте на тарілку та пригощайтеся!

Сочевичний суп-пюре з червоної сочевиці

Сочевичний суп-пюре з червоної сочевиці – це апетитне та яскраве за смаком частування, яке ідеально підійде для сімейного обіду. Такий поживний та вітамінний суп можна доповнити хрусткими сухариками, ароматними сухими спеціями або петрушкою, кропом, іншою зеленню.

Час готування – 45 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 300 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Морква – 200 грн.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Зіра – 0,5 ч.л.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Окріп – 1 л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо усі потрібні продукти за списком. Очищаємо овочі та обдаємо їх під водою.
  2. Вибираємо каструлю з товстим дном, де можна обсмажувати продукти. Розігріваємо тут олію і готуємо подрібнену цибулю з часником близько п’яти хвилин.
  3. Викладаємо сюди томатну пасту та перемелену ароматну зіру. Активно розмішуємо та готуємо одну хвилину.
  4. Доповнюємо продукти тертою морквою. Знову все активно розмішуємо та готуємо буквально дві хвилини.
  5. Приєднуємо до овочів добре промиту під водою червону сочевицю – 300 г у сухому вигляді.
  6. Заливаємо це все одним літром окропу. Даємо прокипіти і варимо на зниженому вогні 30 хвилин. За п’ять хвилин до приготування додаємо сіль і перемелений перець.
  7. Далі вимикаємо вогонь і пробуємо наш суп на сіль. При необхідності додаємо її.
  8. Далі весь вміст перебиваємо занурювальним блендером до повної однорідності. Якщо суп вийшов надмірно густим, влийте ще трохи окропу та всю масу прокип’ятіть на вогні ще один раз.
  9. Сочевий суп-пюре з червоної сочевиці готовий. Розливайте та пробуйте!

Смачна каша із червоної сочевиці

Смачна каша з червоної сочевиці – це поживне та смачне частування, яке відрізняється корисними властивостями та великим вмістом вітамінів. Такий апетитний та цікавий продукт можна подавати до обіду разом із улюбленими м’ясними чи рибними стравами.

Час готування – 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Томатна паста – 2 ч.л.
  • Олія вершкове – 20 гр.
  • Вода – 2 ст.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

  1. Подрібнюємо очищену цибулю, натираємо на тертці моркву. Овочі відправляємо в сковорідку з олією.
  2. Смажимо овочі кілька хвилин до м’якого стану. Активно розмішуємо їх у процесі та стежимо, щоб не було підгоряння.
  3. Відміряємо червону сочевицю та промиваємо її у холодній воді.
  4. Підготовлену сочевицю викладаємо на сковороду до овочів та доповнюємо томатною пастою. Активно все розмішуємо та готуємо ще кілька хвилин.
  5. Отриману заготовку опускаємо у відповідну каструлю. Заливаємо це гарячою водою і доповнюємо подрібненим зубчиком часнику (натираємо на тертці або пропускаємо через прес). Прогріваємо вміст і після закипання варимо ще 20 хвилин до загусання.
  6. У готову кашу відправляємо сіль, чорний мелений перець і опускаємо шматочок вершкового масла – він надасть особливий аромат та смак. Старанно все розмішуємо, щоб каша наситилася ароматом спецій та ніжної олії.
  7. Смачна каша із червоної сочевиці готова. Посипайте блюдо подрібненою зеленню!
Дивіться також:  Карпаччо з курки – 6 рецептів в домашніх умовах

Суп із червоної сочевиці з куркою

Суп із червоної сочевиці з куркою – це особливо смачне, корисне та поживне частування, яке актуальне для великого обіду в сімейному колі. Такий легкий та приємний суп можна доповнити хлібом, ароматною зеленню та іншими доповненнями. Приготуйте частування за рецептом.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 0,5 ст.
  • Крила курячі – 0,6 кг.
  • Вода – 2,5 л.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Зелень – до смаку.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі потрібні продукти, зазначені у списку, та викладаємо на робочий стіл.
  2. Промиваємо частини курки (у нас крильця) і викладаємо їх у каструлю, в якій готуватимемо суп.
  3. Заливаємо курку холодною водою, даємо закипіти. Після активного вирування знімаємо шумівкою піну. Інакше ми не отримаємо прозорий та приємний за смаком бульйон.
  4. Відміряємо необхідну кількість сочевиці (вибираємо червоний сорт) та промиваємо її в холодній воді.
  5. Подрібнюємо цибулини і також дрібно нарізаємо моркву. Можна обробити її брусочками чи кубиками – як вам більше подобається.
  6. Почищену картоплю обробляють на кубики середньої величини.
  7. У каструлю з куркою відправляємо підготовлену сочевицю та всі овочі. Доводимо до кипіння, доповнюємо сіллю та варимо на зниженому вогні під кришкою 25 хвилин. У процесі обов’язково прибираємо піну. Вона з’являтиметься на цьому етапі через додавання сочевиці.
  8. У цей час промиваємо та дрібно рубаємо зелень. Використовуємо тільки зелені листочки, видаляємо стебла.
  9. У проварений суп відправляємо ароматну зелень і відразу відключаємо плиту.
  10. Суп з червоної сочевиці з куркою готовий. Переливайте в глибокі тарілки запашне частування!

Булочки з червоної сочевиці

Булочки із червоної сочевиці – це оригінальна кулінарна ідея, яка порадує не лише цікавим смаком, а й корисними властивостями. Такі булочки не містять борошна, дріжджів, цукру. Крім того, червона сочевиця – це відмінне джерело рослинного білка, комора цинку, клітковини та інших необхідних вітамінів та мінералів.

Час готування – 1 година

Час приготування – 25 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Псіліум – 20 гр.
  • Вода – 6 ст.л.
  • Оливкова олія – 1 ст.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Оцет яблучний – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

  1. Вимірюємо всі необхідні продукти. Спеції вибираємо за смаком. Можна використовувати куркуму, паприку, чорний мелений перець.
  2. Відміряємо 200 г червоної сочевиці в сухому вигляді. Вимочуємо її у воді. Найкраще зробити це заздалегідь і залити водою на ніч.
  3. Відправляємо підготовлений продукт до місткої миски. Доповнюємо сіллю, спеціями, оливковою олією та водою.
  4. Перебиваємо всі продукти блендером до отримання ніжної однорідної кашки. Додаємо сюди псилліум та активно вимішуємо ложкою. Маса почне густіти.
  5. Змоченими у воді руками формуємо акуратні кульки. Розкладаємо їх по деку з пергаментом.
  6. Випікаємо частування 25-30 хвилин за температури 180 градусів.
  7. Булочки з червоної сочевиці готові. Можна відразу пробувати або подавати як доповнення до гірких страв!

Турецький суп із червоної сочевиці

Турецький суп із червоної сочевиці – це апетитне та насичене за смаком частування, яке ідеально підійде для сімейного обіду. Такий поживний та вітамінний суп можна доповнити хрусткими сухариками, ароматними сухими спеціями чи свіжою зеленню.

Час готування – 55 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 1 ст.
  • Крупа пшенична – 0,5 ст.
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Яловичина на кістки – 2 шт.
  • Олія вершкове – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чили мелений – до смаку.
  • М’ята сушена – до смаку.
  • Чебрець сушений – за смаком.

Процес приготування:

  1. Для приготування турецького супу відміряємо потрібну кількість червоної сочевиці та пшеничного крупи.
  2. Для цього супу рекомендуємо використовувати гострий перець чилі великого помелу. Його додаватимемо в суп перед подачею для особливого аромату.
  3. Крупу та сочевицю необхідно промити під водою та бажано вимочити.
  4. Яловичину на кістки заливаємо водою і варимо до утворення бульйону та повної готовності м’яса близько півтори години. Сіль та спеції на цьому етапі не додаємо.
  5. Подрібнюємо червону цибулину і викладаємо в невелику каструлю або сотейник. Сюди ж викладаємо шматочок вершкового масла. Таким чином ми смажимо цибулю на ніжному вершковому маслі.
  6. У склянці розводимо томатну пасту в готовому яловичому бульйоні. Цю заготовку виливаємо в сковороду до цибулі та даємо прокипіти кілька хвилин. Солимо за смаком.
  7. З сочевиці та пшеничного крупи зливаємо воду. Сочевицю відразу занурюємо в нашу заготівлю.
  8. Також сюди відправляємо пшеничну крупу.
  9. Вливаємо сюди м’ясний бульйон і добре розмішуємо. Варимо наш суп 10 хвилин, регулярно помішуючи.
  10. Далі відправляємо в заготівлю зіру та сухий чебрець. Можна додати ще трохи солі.
  11. Варимо на зниженому вогні – весь процес піде близько 35 хвилин. Даємо йому настоятися під кришкою.
  12. Турецький суп із червоної сочевиці готовий. Розливайте по тарілках, додатково посипайте ароматними спеціями та спробуйте!
Дивіться також:  Овочеве рагу з куркою – 8 рецептів приготування

Червона сочевиця з овочами на сковороді

Червона сочевиця з овочами на сковороді – це дуже смачне, корисне та ситне частування, яке підходить для рослинного типу харчування та пісного меню. Продукт із сочевиці можна подавати як самостійну страву або використовувати як оригінальний гарнір.

Час готування – 30 хвилин

Час приготування – 10 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 0,5 шт.
  • Вода – 0,5 л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куркума мелена – 0,5 ч.л.
  • Паприка мелена – 0,5 ч.л.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

  1. Очищену морквину натираємо на великій стороні тертки.
  2. Подрібнюємо очищену цибулину.
  3. Солодкий перець та помідор ріжемо кубиком.
  4. Прогріваємо сковорідку з олією і обсмажуємо на ній цибулю з морквою до м’якого стану. Після цього приєднуємо перець з помідором. Готуємо разом на слабкому вогні п’ять хвилин.
  5. Викладаємо до овочів промиту червону сочевицю. Активно все розмішуємо лопаткою.
  6. Заливаємо заготівлю водою, чекаємо закипання і потім томимо сім хвилин. Якщо вода дуже швидко википає, вливаємо ще окріп.
  7. Далі додаємо сіль та спеції зі списку. Розмішуємо та готуємо ще дві хвилини.
  8. Червоний сочевиці з овочами на сковороді готовий. Посипайте подрібненою зеленню та спробуйте!

Хліб із червоної сочевиці без борошна

Хліб з червоної сочевиці без борошна – це оригінальний продукт, який варто спробувати приготувати. Такий хліб відрізняється цікавим смаком, корисними та поживними властивостями. Подавайте його до гарячих частування або доповнюйте різними намазками.

Час готування – 1 година

Час приготування – 25 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Йогурт – 115 мл.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Насіння гарбуза – 10 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Італійські трави – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,3 ч.л.
  • Кунжут – для посипання.

Процес приготування:

  1. Дістаємо всі потрібні продукти за списком та викладаємо на робочий стіл.
  2. Червону сочевицю рекомендується за дві години до початку приготування залити водою.
  3. Перед приготуванням сочевицю відкидаємо на сито і зливаємо всю рідину.
  4. Підготовлену сочевицю викладаємо у глибоку миску. Поливаємо олією, доповнюємо яйцями та йогуртом. Сюди ж відправляємо сіль, розпушувач та ароматні спеції.
  5. Усі продукти перебиваємо блендером до повної однорідності.
  6. Окремо натираємо на тертці сир і подрібнюємо насіння.
  7. Обидва інгредієнти викладаємо на нашу заготівлю. Розмішуємо.
  8. Вибираємо підходящу форму для випікання хліба. Застилаємо її пергаментом та виливаємо нашу масу.
  9. Усю поверхню заготовки засипаємо кунжутом.
  10. Відправляємо в розігріту до 180 ° духовку на 50 хвилин. Якщо верхівка почне пригоряти, прикриваємо фольгою.
  11. Перекладаємо готовий хліб на стіл і даємо йому охолонути.
  12. Хліб із червоної сочевиці без борошна готовий. Ріжте на скибочки і спробуйте!
Прокрутка до верху