Ріпчаста червоний цибулю можна додавати до різних страв – м’яса, риби, салати, супи, або зробити самостійною закускою. У будь-якому випадку він збагатить смак готового частування, додавши йому пікантності та оригінальності. На основі червоного цибулі можна приготувати цікаві соуси.
Маринований червоний цибулю в оцті
Інгредієнти:
- 250 – 300 г червоної цибулі;
- 1 повний стакан чистої питної води;
- ½ Ч. л. солі;
- 6 десертних ложок столового оцту;
- ½ Ч. л. цукру.
Приготування:
- Питну воду в сотейнику довести до закипання.
- Овоч нарізати тонкими полуколечками. Залити окропом. Залишити в такому вигляді під кришкою на 8 – 9 хвилин.
- Злити з лука воду. Додати оцет. Якщо хочеться зменшити кислоту закуски, можна розбавити її невеликою кількістю води.
- Залишити овоч маринуватися на 35 – 45 хвилин.
- Злити з лука рідина.
Подати маринований червоний цибулю з шашликом або будь-яким іншим гарячою стравою.
Салат з хурмою і яблуками
Інгредієнти:
- 1 шт. стиглої хурми;
- 1 велика червона цибулина;
- 1 кислувате яблуко;
- 1 шт. черешкової селери;
- 2 десертні ложки олії оливи;
- 1 мал. л. соусу бальзамік;
- 2 – 3 гілочки свіжого кропу;
- сіль і мелений перець;
- кілька кульок моцарелли.
Приготування:
- Для такого салату важливо правильно вибрати сорт хурми. Вона повинна бути стиглою, але не дуже м’якою і не є в’язкою. Промити фрукт, зрізати шкірку. М’якоть нарізати середніми кубиками.
- Червоний сиру цибулю порізати тонкими кільцями.
- Селеру порізати невеликими шматочками. Яблуко почистити, звільнити від серединки з насінням, а решту подрібнити кубиками.
- Змішати продукти разом в салатниці.
- Для заправки з’єднати подрібнену зелень, оливкова олія і бальзамік. Посолити і поперчити.
- Заправити змішані інгредієнти соусом.
Готову цибульну закуску з хурмою і яблуком подати до столу відразу, прикрасивши половинками кульок моцарелли.
Закуска з яловичини з червоною цибулею
Інгредієнти:
- 2 великих маринованих огірка;
- 100 – 150 г заздалегідь натертого сиру;
- 200 – 250 г вареної яловичини;
- 2 зварених заздалегідь яйця;
- 1 червона цибулинка;
- 3 десертні ложки винного оцту;
- класичний майонез.
Приготування:
- За таким рецептом першим ділом замаринувати червоний лук. Для цього овоч рубається тонкими полуколечками, заливається винним оцтом на 20 хвилин, після чого злегка віджимається.
- Готовий цибулю викласти на широку плоску тарілку. Промазати шаром майонезу.
- Зверху розподілити тонку соломку підсоленій яловичини з соусом.
- Далі розсипати кубики маринованих огірочків, і розподілити майонез.
- В кінці натерти на салат варені яйця. Густо посипати їх підсоленим соусом. Засипати всі подрібненим сиром.
Дати салату настоятися в прохолоді.
Покрокове приготування з картоплею
Інгредієнти:
- 8 – 9 шт. сирої картоплі;
- 40 мл класичного соєвого соусу;
- 40 мл соняшникової олії;
- 1 стьоб. сушеного чебрецю;
- 4 – 5 шт. червоної цибулі;
- 1 стьоб. розмарину;
- 1 мал. ложка бджолиного меду.
Приготування:
- Змішати олію, мед, соус. Додати розкришений чебрець і розмарин.
- У глибокому посуді з’єднати часточки очищеного картоплі, кільця червоного цибулі. Залити все маринадом. Добре перемішати руками.
- Перекласти масу в ємність для запікання. Покрити фольгою.
Готувати страву в духовці спочатку 40 хвилин під покриттям, потім ще 10 хвилин вже без нього. Температура – близько 200 градусів.
Запечений червоний цибулю в духовці
Інгредієнти:
- 6 шт. червоної цибулі;
- за 4 десертні ложки олії оливи і крему бальзаміко;
- ½ Склянки сухого червоного вина;
- суміш з сушеного орегано, базиліка, чебрецю;
- сіль і перець.
Приготування:
- Весь цибулю промити і очистити від лушпиння. Кожен овоч надрізати на 8 частин, не доводячи ніж до кінця. Головки повинні триматися і не розпадатися на частини.
- Викласти їх у термостійку форму.
- Змастити цибулю кремом бальзаміко, полити оливковою олією.
- Присипати овочі спеціями і сіллю.
- Залити вином. Дати постояти пару годин.
- Запікати цибулю близько години при 190 градусів.
Готовий овоч стане відмінним гарніром до м’ясних страв.
Салат з авокадо і маринованою цибулею
Інгредієнти:
- 1 шт. авокадо;
- 4 десертні ложки білого кунжуту;
- 1 червона цибулина;
- 1 щіпка чорного перцю;
- половинка лимона;
- половина пучка свіжої кінзи;
- сіль;
- оливкова олія.
Приготування:
- М’якоть авокадо нарізати тонкими великими пластинками.
- Зелену масу порубати.
- Основний компонент нарізати найтоншими полуколечками.
- Кунжут пару хвилин смажити на сухій сковороді. Зернятка повинні придбати золотистий відтінок.
- Змішати цибулю, авокадо, зелень, кунжут.
- Посолити і поперчити складові.
Заправити оригінальний салат з червоною цибулею соком з половинки лимона і оливковим маслом.
Готуємо з кольоровою капустою
Інгредієнти:
- 1 качан цвітної капусти;
- 1 шт. червоного цибулі;
- 3 – 4 зуб. свіжого часнику;
- 2 десертні ложки цукрового піску;
- 2 мал. ложки кухонної солі;
- 6 горошин запашного перцю;
- 3 десертні ложки столового оцту;
- 3 шт. гвоздики;
- 1 л фільтрованої води.
Приготування:
- Червоний цибулю ретельно почистити і тонко нашаткувати.
- Качан цвітної капусти розділити на суцвіття. Опустити отримані «парасольки» на 2 – 3 хвилини в окріп. Потім викласти на друшляк, щоб капуста охолола і з неї стекла зайва рідина.
- Підготовлений цибулю і капусту розкласти по чистих стерилізованим банкам. Туди ж відправити шматочки свіжого очищеного цибулі, горошини запашного перцю.
- Поділити між баночками столовий оцет.
- В окремому посуді приготувати розсіл. Для цього закип’ятити 1 л чистої води. Розчинити в ньому заявлені в рецепті цукор і сіль.
- Приготованим гарячим розсолом залити вміст банок.
- Закатати банки. Укутати ковдрою і залишити в такому вигляді до повного охолодження.
Готову закуску з червоного лука поєднувати з м’ясними стравами. Вона стане чудовим доповненням до міцних алкогольних напоїв.
Спагетті в соусі з червоного лука
Інгредієнти:
- 300 г спагетті з твердих сортів;
- 3 великі червоні цибулини;
- 100 г нарізаної тонкими шматочками салямі;
- 2 десертні ложки цукру;
- 2/3 склянки червоного сухого вина;
- 3 десертні ложки бальзамічного оцту;
- половинка невеликого стручки чилі;
- орегано і мелена паприка;
- кухонна сіль і оливкове масло.
Технологія:
- Основний компонент порубати невеликими шматочками. Чилі нарізати дуже маленькими кубиками.
- На розігрітій оливковій олії обсмажити тонкі пластинки салямі до хрусткої скоринки. Перекласти м’ясо на тарілці.
- У жирі, що залишився приготувати лук. Через 5 – 6 хвилин обсмажування додати до нього чилі.
- Всипати в сковороду цукор. Коли він почне карамелизоваться – сіль.
- Додати оцет і вино. Розбавити соус половиною склянки води.
- Поставити масу на повільному вогні 10 – 12 хвилин. Додати орегано, паприку.
- Зварити спагетті до готовності.
Готові макаронні вироби розкласти по порційних тарілках. Зверху щедро полити цибульним соусом.
Червоний ріпчаста цибуля завжди солодший білого. Але перед додаванням компонента в салати варто замаринувати його або на кілька хвилин залити гарячою водою. Це видалить з овоча всю гіркоту. Калорійність маринованої цибулі становить всього 82 ккал на 100 грам. Тому таке доповнення до закуски не зробить її важче.