Напевно, не всі знають, чим відрізняються суші від ролів. Ще не так давно ці японські страви могли дозволити собі тільки люди з пристойним достатком, але сьогодні купити готовий продукт може кожен.
Суші і роли: історія появи
Спочатку суші було не самостійним блюдом, а лише методом заготівлі солоної риби у японців і китайців. Це японське слово в перекладі означає «маринована риба». Рисову крупу використовували як консервант, пересипаючи нею засолені риб’ячі тушки, а потім викидали. Так риба залишалася свіжою протягом декількох місяців.
Тільки через багато століть рис стали вживати разом з рибою. Спочатку водоплавних для суші спеціально консервували особливим чином, і тільки на початку ХХ століття один кулінар вирішив використовувати рибу в сирому вигляді. Рис – джерело вітамінів, клітковини і мікроелементів. А в рибі, крім цього, міститься багато корисних жирних кислот. Тому таке блюдо можна сміливо назвати корисним для здоров’я.
Раніше суші були їжею бідняків, так як риба і рис – найпоширеніші продукти в Японії, які може дозволити собі навіть найбідніший чоловік.
Тепер це блюдо вважається елітним навіть в Японії. Тому багато японські господині не купують його, а готують самостійно, щоб заощадити. Але кухарі суші навчаються протягом трьох років, щоб оволодіти усіма премудростями їх приготування, тому в домашніх умовах зробити справжні японські суші навряд чи вийде.
Роли є різновидом суші, яка отримала дуже широке поширення в усьому світі. Вперше вони були приготовані в одному з елітних ресторанів Лос-Анджелеса. Від свого прабатька вони відрізняються не тільки формою, але і начинкою, використовуваними прянощами і способом подачі.
Варіантів ролів дуже багато:
- хосомакі – мініатюрні рулетики;
- футомаки – великі рулети;
- мозаїчні роли з красивими візерунками;
- урамакі – рулети з рисом назовні;
- спрінг-роли з рисового паперу;
- різнокольорові рулети.
Окремо потрібно сказати про гарячих запечених і обсмажених ролах. Такі закуски дуже поширені в Європі, адже доставити туди сиру рибу нескладно.
Для їх приготування використовується великий асортимент різних продуктів з різними смаковими відтінками, тому про види ролів можна говорити нескінченно. Будь-яка зміна в технології приготування або в складі компонентів відразу впливає на смак, в результаті чого з’являється новий, унікальний продукт.
Чим відрізняються суші від ролів?
Визначити, в чому різниця між суші та ролами, дуже легко. Перший ознака – це їх форма і зовнішній вигляд, а потім вже – список інгредієнтів і спосіб подачі.
Інгредієнти
Для приготування обох закусок використовують спеціальний рис з високим вмістом клейковини, сіль з цукром, соєвий соус і рисовий оцет. Обов’язкові інгредієнти – морепродукти і водорості норі.
Як доповнення подають соус васабі і маринований імбир.
Для суші частіше використовують сьомгу в сирому вигляді, вугра, восьминога або креветок. Начинка для ролів може бути будь-якою. Оптимальний варіант – морепродукти, але можна замінити їх або скомбінувати з овочами, м’ясом і сиром.
Процес приготування
У приготуванні суші немає нічого складного. З відвареної за спеціальною технологією клейкого рису ліплять довгасті заготовки і укладають на них рибу.
Зробити роли без вправності навряд чи вийде. На водоростях розподіляють рис з начинкою і акуратно скручують їх у рулет за допомогою циновки з бамбука. Отриману заготівлю розрізають на декілька частин, при цьому товщина кожного не повинна перевищувати 1 див. Рол не повинен бути товстим, так як його потрібно з’їсти за один раз.
Зовнішній вигляд
Суші являють собою довгу коржик з рису з акуратно покладених зверху шматочком риби, перев’язаним смужкою норі.
Роли ж більше нагадують рулет. На лист водоростей викладають рис, потім начинку і акуратно скручують. Іноді роли формують по-іншому: норі використовується в якості начинки, а рис зовні обсипають риб’ячою ікрою.
Спосіб подачі
Суші подають відразу після приготування, так як японці вважають, що температура страви повинна дорівнювати температурі тіла. Так закуска розкриє свій смак в повну силу.
За традицією, її подають на красивою посуді або спеціальних дерев’яних дощечках, розкладаючи так, щоб створити красивий колірний баланс. Поряд викладають васабі, імбир, декорують блюдо гілочками зелені або фігурками з овочів. Суші їдять спеціальними паличками, вмочаючи кожну порцію в соус рибної стороною.
Роли перед подачею прийнято тримати в холодильнику — так їх набагато легше нарізати. Готові до подачі шматочки поміщаються поруч на тарілці. Роли їдять цілком, умочуючи кожен шматочок в соус ребром.
Цінові відмінності
Суші продають поштучно, а роли – порціями з 5 – 6 шматочків. Тому при виборі страв треба бути уважним: в прейскуранті ціна за суші буде вказана за 1 шт., а за роли – за 1 порцію. Тому порція суші вийде набагато дорожче порції ролів.
Калорійність суші та ролів: таблиця
Класичні суші мають невеликий калорійністю. Риба і рис мають високу поживну цінність, але в 1 суші вагою 20 – 25 г міститься не більше 35 – 40 ккал.
Найменування | Середня калорійність |
---|---|
Суші (100 г) | Від 70 до 120 ккал |
•з кальмаром (1 шт.) | 22 ккал |
•з тунцем (1 шт.) | 35 ккал |
•з ікрою (1 шт.) | 39 ккал |
•з креветкою (1 шт.) | 60 ккал |
Роли (100 г) | Від 200 до 280 ккал |
•з огірком (1 шт.) | 15 ккал |
•з лососем (1 шт.) | 30 ккал |
•«Філадельфія» (1 шт.) | 52 ккал |
•«Каліфорнія» (1 шт.) | 66 ккал |
Роли більш калорійні, так як до їх складу часто входить вершковий сир, омлет, ікра, копчений вугор. Тому калорійність потрібно розраховувати в залежності від інгредієнтів, які використовуються для приготування закусок.
Суші при своїй невисокій калорійності добре вгамовують відчуття голоду і дають тривале відчуття насичення, завдяки наявності складних вуглеводів і білків. Тому їх можна використовувати в дієтичному харчуванні з метою схуднення.
Японська кухня не тільки смачна, але і дуже корисна. Це твердження стосується і популярних сьогодні суші та ролів. Ви все ще ставитеся до них упереджено? Киньте! Це чудове блюдо як для сімейного вечері, так і для веселих посиденьок з друзями.