Чим відрізняються суші від ролів?

Чим відрізняються суші від ролів?

Визначити, в чому різниця між суші та ролами, дуже легко. Перший ознака – це їх форма і зовнішній вигляд, а потім вже – список інгредієнтів і спосіб подачі.

Інгредієнти

Для приготування обох закусок використовують спеціальний рис з високим вмістом клейковини, сіль з цукром, соєвий соус і рисовий оцет. Обов’язкові інгредієнти – морепродукти і водорості норі.

Як доповнення подають соус васабі і маринований імбир.

Для суші частіше використовують сьомгу в сирому вигляді, вугра, восьминога або креветок. Начинка для ролів може бути будь-якою. Оптимальний варіант – морепродукти, але можна замінити їх або скомбінувати з овочами, м’ясом і сиром.

Процес приготування

У приготуванні суші немає нічого складного. З відвареної за спеціальною технологією клейкого рису ліплять довгасті заготовки і укладають на них рибу.

Зробити роли без вправності навряд чи вийде. На водоростях розподіляють рис з начинкою і акуратно скручують їх у рулет за допомогою циновки з бамбука. Отриману заготівлю розрізають на декілька частин, при цьому товщина кожного не повинна перевищувати 1 див. Рол не повинен бути товстим, так як його потрібно з’їсти за один раз.

Зовнішній вигляд

Суші являють собою довгу коржик з рису з акуратно покладених зверху шматочком риби, перев’язаним смужкою норі.

Роли ж більше нагадують рулет. На лист водоростей викладають рис, потім начинку і акуратно скручують. Іноді роли формують по-іншому: норі використовується в якості начинки, а рис зовні обсипають риб’ячою ікрою.

Спосіб подачі

Суші подають відразу після приготування, так як японці вважають, що температура страви повинна дорівнювати температурі тіла. Так закуска розкриє свій смак в повну силу.

Дивіться також:  Гарнір з гарбуза – 7 швидких і смачних рецептів

За традицією, її подають на красивою посуді або спеціальних дерев’яних дощечках, розкладаючи так, щоб створити красивий колірний баланс. Поряд викладають васабі, імбир, декорують блюдо гілочками зелені або фігурками з овочів. Суші їдять спеціальними паличками, вмочаючи кожну порцію в соус рибної стороною.

Роли перед подачею прийнято тримати в холодильнику — так їх набагато легше нарізати. Готові до подачі шматочки поміщаються поруч на тарілці. Роли їдять цілком, умочуючи кожен шматочок в соус ребром.

Цінові відмінності

Суші продають поштучно, а роли – порціями з 5 – 6 шматочків. Тому при виборі страв треба бути уважним: в прейскуранті ціна за суші буде вказана за 1 шт., а за роли – за 1 порцію. Тому порція суші вийде набагато дорожче порції ролів.

Калорійність суші та ролів: таблиця

Класичні суші мають невеликий калорійністю. Риба і рис мають високу поживну цінність, але в 1 суші вагою 20 – 25 г міститься не більше 35 – 40 ккал.

Найменування Середня калорійність
Суші (100 г) Від 70 до 120 ккал
•з кальмаром (1 шт.) 22 ккал
•з тунцем (1 шт.) 35 ккал
•з ікрою (1 шт.) 39 ккал
•з креветкою (1 шт.) 60 ккал
Роли (100 г) Від 200 до 280 ккал
•з огірком (1 шт.) 15 ккал
•з лососем (1 шт.) 30 ккал
•«Філадельфія» (1 шт.) 52 ккал
•«Каліфорнія» (1 шт.) 66 ккал

Роли більш калорійні, так як до їх складу часто входить вершковий сир, омлет, ікра, копчений вугор. Тому калорійність потрібно розраховувати в залежності від інгредієнтів, які використовуються для приготування закусок.

Суші при своїй невисокій калорійності добре вгамовують відчуття голоду і дають тривале відчуття насичення, завдяки наявності складних вуглеводів і білків. Тому їх можна використовувати в дієтичному харчуванні з метою схуднення.

Дивіться також:  Гливи – 13 рецептів приготування

Японська кухня не тільки смачна, але і дуже корисна. Це твердження стосується і популярних сьогодні суші та ролів. Ви все ще ставитеся до них упереджено? Киньте! Це чудове блюдо як для сімейного вечері, так і для веселих посиденьок з друзями.

Прокрутка до верху