Чіпси в духовці – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Важко знайти дорослого або дитини, які не люблять чіпси. Магазинні полиці так і манять різнокольоровими упаковками цих снеків з різними смаками, от тільки в них мало користі для дорослого організму, а для дітей вони можуть бути навіть небезпечні, але вихід є завжди – домашні чіпси в духовці. В цьому блюді мінімум масла, воно може бути як солоним, так і солодким, але головне – це натуральна їжа, ніж запропонована харчовою промисловістю.

Класичні картопляні чіпси в духовці

Улюблені багатьма чіпси з картоплі не обов’язково готувати, використовую тонну киплячого масла. Набагато простіше, корисніше і смачніше приготувати їх в духовці, замінивши звичайну соняшникову олію оливковою олією холодного віджиму.

На одну порцію хрусткої картоплі потрібно взяти:

  • 300 г картопляних бульб правильної довгастої форми;
  • 30-40 мл оливкової олії;
  • сіль, паприка, чорний, білий перець і інші улюблені приправи за смаком.

Приготування по кроках:

  • Картоплю очистити, вимити й нарізати тонюсенькими кружечками-слайсами. Їх товщина не повинна перевищувати 2 мм. Зробити це можна звичайним кухонним ножем або за допомогою спеціальних пристосувань – терок. Якщо готувати чіпси з молодої картоплі, то знімати тонку шкірку зовсім не обов’язково, достатньо просто старанно вимити картоплини.
  • Нашатковану картоплю на пару хвилин залити холодною водою, щоб вимити весь зайвий крохмаль. Потім воду злити, давши їй добре стекти на друшляку, а слайсы обваляти в спеціях, солі та олії.
  • Підготовлені таким способом скибочки розкласти в один шар на застеленому пергаментом деко, зверху накрити другим аркушем паперу для випічки і відправити на 15 хвилин підсушитися при 180-200 градусах.
  • Готові чіпси вийняти з духовки і дати їм охолонути на аркуші. Спочатку картопляні скибочки будуть трохи м’якими, а потім вони хрумтять не гірше смажене в олії картоплі.

Спрощений варіант з лаваша

Буквально за десять хвилин можна приготувати величезну миску хрустких чіпсів, які зроблять більш приємним перегляд улюбленого фільму або дружні посиденьки. Все що для цього потрібно кілька тонких коржів вірменського лавашу, масло і улюблені спеції.

Дивіться також:  Брауні – 14 рецептів приготування в домашніх умовах

Пропорції і приблизний перелік відповідних спецій:

  • 2 тонких лаваша;
  • 100-150 мл оливкової або іншої рослинної олії;
  • 4 г паприки;
  • 4 г сушеного часнику;
  • 4 г сухого майорану;
  • 4 г сушеного базиліка;
  • 4 г дрібної солі.

Як приготувати чіпси з лаваша:

  • Кулінарної пензлем змоченою в рослинному маслі спочатку пройтися по одній стороні лаваша, а потім по іншій.
  • Спеції змішати з сіллю і рівномірно розподілити їх по коржику з двох сторін. Потім розрізати лаваш. Відрізки можуть бути трикутні, квадратні або будь-якої іншої форми. Весь процес дуже зручно здійснювати прямо на аркуші для випічки.
  • Підготовлені скибочки лаваша відправити на 5-7 хвилин в духову шафу, прогрітий до 220 градусів. Якщо чіпсів багато і всі вони не поміщаються в один шар, то для рівномірного підсихання їх потрібно періодично заважати.

Як зробити з буряка

Можливо, буряк у більшості асоціюється з вінегретом чи борщем, а не з хрусткою і корисною закускою такий, як овочеві чіпси.

Щоб приготувати смачний снек з червоного коренеплоду в духовці, знадобляться наступні інгредієнти:

  • 400 г буряків;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 3,5 г сушеного часнику;
  • сіль і сушений розмарин за смаком.

Хід роботи:

  • Буряк вимити, нашаткувати тонкими кружечками (1-2 мм), викласти їх на паперовий рушник, щоб промокнути виділився сік.
  • Зсипати разом часник, розмарин, сіль, гарненько все перемішати для отримання ароматної приправи.
  • Бурякові скибочки скласти в миску або каструлю, полити зверху маслом і посипати сумішшю приправ. Далі усі старанно перемішати, щоб масло і спеції покрили кожен скибочку з усіх боків.
  • На застелений пергаментом деко розкласти в один шар заготовки майбутніх чіпсів і відправити їх сушитися в духовку при 150-160 градусах до зменшення в об’ємі в два рази. Після охолодження закуска повністю готова до вживання.

Яблучні чіпси в духовці

З яблук із щільною м’якоттю (наприклад, сорту Гала) можна приготувати смачні яблучні чіпси, в яких не буде консервантів, барвників і ароматизаторів, а тільки користь, що міститься у фруктах.

Дивіться також:  Різотто з грибами — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Перелік інгредієнтів, які потрібні для хрусткої закуски з яблук:

  • 500 г яблук;
  • 200 мл води;
  • 80 г цукру;
  • 1,5 г лимонної кислоти.

Алгоритм дій:

  • Спочатку зварити сироп з води, цукру і лимонної кислоти. Останній інгредієнт потрібен, щоб нарізані фрукти не потемніли. Всі компоненти сиропу з’єднати в сотейнику і довести до кипіння. Уварювати солодкий розчин не потрібно, буде достатньо повного розчинення всіх кристалів.
  • Яблука нашаткувати тонкими кружечками поперек. Насінну коробочку можна вирізати або залишити, адже після того, як насіння випадуть, в центрі з’явиться гарна «зірочка».
  • Нашаткованою яблучним скибочкам дати полежати чверть години в сиропі, потім трохи обсушити їх на паперовому рушнику. Далі слайсы розкладають в один шар на решітці або деку і сушать півтора-дві години при 50-60 градусах.

Ласощі з банана

Із стиглих, але не занадто м’які бананів можна приготувати солодкі чіпси, які можна подавати як окрему страву або додавати в готові каші.

Для невеликої порції цього ласощі потрібно:

  • 4 стиглих банана середнього розміру;
  • сік двох лимонів.

Приготування:

  • Духова шафа включити розігріватися до 90-100 градусів. Деко застелити пергаментом. З лимонів вижити сік.
  • Банани нарізати кільцями однакової товщини. Далі належить виконати найбільш трудомісткий процес: кожен шматочок банана треба з обох сторін змастити лимонним соком і викласти на пергамент.
  • Підготовлені бананові кружечки на деку відправити в духовку приблизно на годину до повного випаровування вологи.

Хрусткі смужки твердого сиру

Приготувати домашні чіпси можна не тільки з овочів і фруктів, але і з твердого сиру. Для цієї мети підійде будь-який сорт сиру. Якщо продукт прісний, то його можна трохи підсолити і задобрити різними спеціями.

Щоб приготувати натуральні чіпси з ароматом сиру, потрібні тільки:

  • твердий сир;
  • сіль, паприка, італійські трави за смаком і бажанням.

Черговість дій:

  • Є два способи формування сирних чіпсів. У першому випадку основний продукт просто нарізають на тонкі смужки, розкладають в один шар на деко, выстеленном папером для випічки, при необхідності зверху солять і додають спеції.
  • Для другого варіанту сир натирають на тертці, змішую з сіллю і спеціями і викладають на деко невеликими купками на відстані один від одного.
  • Підсушують сир в духовці, розігрітій до 200 градусів. Час термічної обробки буде залежати від способу формування і сорти сиру. Головною ознакою готовності чіпсів буде апетитна золотава скоринка.
Дивіться також:  Курячі стегна з картоплею в духовці – 8 рецептів приготування

Морквяні чіпси в духовці

Чіпси можуть бути не тільки шкідливою їжею, але і корисним і низькокалорійним перекусом, якщо це закуска з моркви, приготовлена в духовці. Для найпростішого варіанта цієї закуски не потрібно нічого крім солі, але любителі пряних смаків можуть додати сушений базилік, чорний мелений або червоний пекучий перець.

Співвідношення інгредієнтів морквяних чіпсів:

  • 200 г моркви;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 3 г солі.

Спосіб приготування:

  • На шатківниці для капусти нарізати очищену моркву на тонкі кружечки. Якщо на кухні немає спеціальної шинкування, виконати те ж, але за допомогою ножа.
  • Морквяні слайсы посолити і скропити оливковою олією, потім розкласти на застеленому пергаментом решітці в один шар і сушити при 80-100 градусах до ламкого стану. В залежності від характеристик духовки на це може піти від 1 до 2 годин.

Корисні поради початківцям кулінарам

Незважаючи на простоту рецептів, у досвідчених господинь є свої маленькі секрети, як зробити чіпси в домашніх умовах:

  • Якщо овочеві, сирні або чіпси з лаваша планується подавати з різними соусами, то краще надати їм трохи вигнуту форму. Для цього вийняті з духовки скибочки, розкладають на скалці, а після охолодження у них з’явиться потрібний вигин.
  • Крім кетчупу чіпси можна подавати з соусом із сметани, зелені і часнику або з майонезу з додаванням дрібно натертого солоного огірка.
  • Будь чіпси обов’язково потрібно сушити на застеленому пергаментом деку, інакше заготовки можуть прилипнути.
  • Щоб скибочки фруктів і овочів швидше висихали, їх слід періодично перевертати.
Прокрутка до верху