Чізкейк — класичний рецепт з сиру і його різновиди
Класичний рецепт чізкейку з сиру передбачає використання молочних продуктів високої жирності. Сир краще брати однорідний і пропускати його через м’ясорубку або блендер до отримання ніжної консистенції.
Класичний чізкейк з сиру
Пиріг по цьому рецепту виходить завжди навіть у новачка-кулінара, важливо лише суворо дотримуватися технологію його приготування.
Необхідні продукти:
400 г печива на топленому молоці;
150 г вершкового масла;
800 г сиру пожирніше;
3 яйця;
10 г ванільного цукру;
1 г ваніліну;
250 г густої сметани;
120 мл 20% вершків;
240 г цукрового піску.
Рецепт приготування.
Печиво подрібнюють в крихту. Зручно робити це за допомогою блендера, але можна скористатися і звичайною товкачиком.
Масло розтоплюють на водяній бані або в мікрохвильовці.
Остигле масло наливають у розкришене печиво, ретельно перемішують.
Дно форми (краще взяти роз’ємну) застеляють пергаментом. У форму викладають масу і утрамбовують її, залишаючи по краях невисокі бортики.
Ємність з основою для пирога ставлять у холодильник і переходять до приготування начинки.
Сир збивають блендером до отримання кремовою структури (близько 4 хвилин). Вливають вершки і продовжують збивати ще 2 хвилини.
В сирно-вершковий склад додають цукор (200 г звичайного і ванільний), яйця і знов збивають блендером.
Охолоджену основу рівномірно покривають збитою масою.
Форму з чізкейк відправляють в розігріту до 170° С духовку на 50 хвилин. За цей час відкривати дверцята не рекомендується.
Поки пиріг печеться, збивають сметану з залишками цукру і ваніліном.
Після закінчення 50 хвилин чізкейк дістають з духовки і поливають сметанним кремом. Потім його продовжують випікати ще 6 хвилин при 200° С.
Перед подачею на стіл сирний чізкейк прибирають в холодильник мінімум на 4 години.
Порада: щоб продукти краще з’єднувалися, їх треба вийняти з холодильника за годину до готування.
Рецепт приготування без випічки
Смачний ніжний десерт можна приготувати без використання духовки. Потрібна текстура чізкейку досягається завдяки додаванню желатину.
Печиво кришать, з’єднують з підталим маслом, розмішують до однорідності, щільніше укладають у форму і прибирають в холодильник.
Щоб желатин добре розійшовся, ємність з ним ставлять на водяну баню, але до кипіння не доводять.
З допомогою міксера збивають вершки з піском, додають сир і знову збивають до одержання ніжної маси. Вливають желатин.
Отриманий склад викладають на основу пирога, рівномірно розподіляючи по поверхні.
Чізкейк без випічки повинен настоятися в холодильнику протягом 6 годин.
В мультиварці
Чізкейк в мультиварці готується швидко, просто, а за смаком не поступається десерту, зробленому звичайним способом.
Необхідні компоненти:
400 г сиру;
125 г вершкового масла;
160 г борошна;
2 яйця і 2 жовтки;
30 г цукру;
200 г сметани високої жирності;
200 г цільного згущеного молока.
Кроки приготування.
Жовтки з цукром розбовтують виделкою.
Додають м’яке масло.
Досипають борошно, вимішують тісто і прибираємо його в холодильник на півгодини.
Охолоджене тісто розкачують і поміщають в чашу мультиварки, застелену папером для випічки. Формують невисокі бортики.
У мисці змішують міксером сир, яйця, сметану, в кінці додають згущене молоко.
Крем викладають поверх коржа.
Запускають програму «Випічка» на 50 хвилин.
Після відключення мультиварки пиріг залишають всередині ще на 15 хвилин.
З маскарпоне в домашніх умовах
Жирний сир маскарпоне ідеально гармонує з пісочної основою. Десерт, приготований за цим рецептом, нагадує суфле і просто тане в роті.
Необхідні продукти:
200 г печива;
0,5 кг маскарпоне;
200 г вершків пожирніше;
3 яйця;
150 г цукрової пудри;
1 г ваніліну;
100 г масла.
Рецепт приготування.
Печиво пропускають через м’ясорубку або розкочують качалкою, щоб вийшла крихта.
Масло розм’якшують в мікрохвильовці і змішують з печивом.
Отриману основу накладають у форму, розрівнюючи поверхню і роблячи бортики, потім ставлять у холодильник.
Для начинки маскарпоне розмішують з цукровою пудрою. Краще робити це міксером на середній швидкості. Продовжуючи збивати, акуратно вводять вершки, ванілін, потім яйця (по одному).
Ніжну начинку викладають на основу з печива.
Форму ставлять на деко з водою, налитої до середини бортиків. Якщо форма роз’ємна, її спочатку обертають фольгою, щоб пиріг не намок.
Ласощі поміщають в духовку і випікати при 160° С приблизно 100 хвилин. Остиглий у вимкненій духовці чізкейк з маскарпоне відправляють в холодильник на 5 годин.
Цей чізкейк підкуповує надзвичайною ніжністю, легкістю, оксамитовість. Десерт готується просто: його може зробити навіть починаюча господиня.
Вимагається:
300 г жирного сиру;
150 г цукру;
60 г пшеничного борошна;
3 яйця;
150 г сметани як можна жирніше;
400 р полуниці.
Спосіб приготування.
Ягоди миють, за допомогою блендера перетворюють в пюре, потім протирають через дрібне сито, щоб відокремити насіння.
Полуничне пюре з’єднують з сиром і перемішують в блендері.
Яйця збовтують міксером, поступово засипаючи цукор і борошно. Додають сметану, сирно-полуничну масу і збивають знову.
Те, що вийшло, переливають у форму з пергаментом і ставлять в духовку, розігріту до 150° С, на 70 хвилин.
Остигле при кімнатній температурі ласощі прибирають в холодильник на ніч або мінімум на 6 годин.
Шоколадний чізкейк
Особливістю такого чізкейку є хрустке тісто, приготоване особливим способом. Начинка по цьому рецепту виходить білої, але можна зробити її шоколадною, додавши трохи какао.
Інгредієнти:
250 г борошна;
170 г вершкового масла;
3 яйця;
320 г цукрового піску;
5 г пекарського розпушувача;
20 г какао;
600 г сиру пожирніше;
15 г кукурудзяного крохмалю;
200 г 20% сметани.
Технологія приготування.
Заздалегідь готують тісто, так як його необхідно протримати в холодильнику 3-4 години. Для цього розтоплюють масло, додають 160 г цукру, 1 яйце і заважають, поки всі крупинки не розійдуться.
Окремо з’єднують какао, просіяне борошно, розпушувач. Сипкий і олійно-яєчний склади змішують.
Масу розминають руками протягом 5-7 хвилин, поки не вийде круте тісто. Його ділять на 2 нерівні частини, кладуть у пакети і прибирають в холодильник.
Сир збивають у блендері, додають окремо змішані яйця, цукор, що залишився, крохмаль, сметану.
Охолоджене тісто (більшу частину) розгортають і поміщають на дно форми, по краях формують бортики.
На тісто викладають сирну начинку.
Коржиком з решти тіста накривають чізкейк, з’єднуючи бортики з краями верхнього коржа.
Банановий чізкейк особливо соковитий і ніжний. Для його приготування підійдуть тільки переспілі банани.
Знадобиться:
300 г печива;
150 г масла вершкового;
400 г сиру;
180 г 25% вершків;
3 яйця;
3 банана;
150 г цукру;
20 мл лимонного соку;
20 г лимонної цедри.
Рецепт приготування.
Основу з раскрошенного печива і станув масла розподіляють по дну форми.
У блендері збивають банани, цедру і сік лимона.
До банановому пюре додають сир, окремо збиті з цукром яйця і сметану. Збивають до одержання однорідності.
Суміш виливають на основу. Пиріг випікають при 190° С 50 хвилин.
Чізкейк Нью-Йорк — класичний рецепт
Цей чізкейк являє собою окрему версію сирного пирога. Класичний варіант витриманий в строгому стилі і не передбачає включення яких-небудь добавок.
Необхідні продукти:
60 г пшеничного борошна;
40 г кукурудзяного борошна;
6 яєць;
10 г вершкового масла;
300 г цукру;
100 мл лимонного сиропу;
150 мл вершків для збивання;
1 кг сиру «Філадельфія»;
2 г ваніліну;
1 г лимонної кислоти;
3 г солі.
Спосіб приготування.
Жовтки трьох яєць відокремлюють від білків. Жовтки збивають з 50 г цукру і сіллю, білки — окремо.
Акуратно додають просіяне пшеничне борошно і 1 г ваніліну.
Бісквітне тісто вимішують і відразу перекладають його у форму. Випікають при 170° С 30-40 хвилин (до золотистої скоринки).
Остиглий корж, не виймаючи з форми, просочують лимонним сиропом.
У кухонному комбайні збивають кукурудзяне борошно, цукор, що залишився, сир. В кінці додають ваніль, 3 яйця і вершки, не вимикаючи техніку. Маса повинна вийти дуже пишною.
Крем розподіляють по поверхні коржа.
Форму з пирогом ставлять на деко, наповнений гарячою водою. Десерт випікають трохи більше години при тій же температурі.